retete fara gluten
Cauzele, simptomele si tratamentul gastritei
Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie
Generalitati Gastrita este o afectiune caracterizata prin inflamatia mucoasei stomacului, observata in cadrul investigatiilor endoscopice sau imagistice. Atat tabloul clinic, cat si cauzele responsabile de aparitia acesteia sunt variate, motiv pentru care tratamentul adaptat fiecarui pacient, prescris de medicul gastroenterolog, reprezinta cheia vindecarii leziunilor. Cauzele gastritei Evolutia gastritei poate lua forma acuta sau cronica, iar in functie de agentul cauzator, aceasta se poate clasifica astfel: infectioasa- fie ca vorbim de bacteriana (cel mai frecvent Helicobacter pylori), virala (citomegalovirus, enterovirusuri), fungica si parazitara. autoimuna secundara altor boli: granulomatoasa (boala Crohn sau sarcoidoza), vasculite; secundara unor factori externi precum stres psihic sau fizic (traumatisme, chirurgie, arsuri severe), consumul de alcool, substante toxice sau medicamente si expunerea la radiatii (inclusiv radioterapie) categorii... [continuare]
Cancer de intestin subtire
Dr. Georgeta Vremes
Medic primar oncolog
Generalitati Intestinul subtire este situat intre stomac si colon. Lungimea sa este de aproximativ 6 metri. Functia principala a acestuia este de a digera si de a absorbi nutrientii. Intestinul subtire reprezinta mai mult de 70% din lungimea si peste 90% din componenta tractului intestinal. Cele mai des intalnite tumori maligne (canceroase) ale intestinului subtire includ: adenocarcinomul, limfomul, sarcomul si tumorile carcinoide. La persoanele care traiesc in tarile industrializate, cel mai frecvent este diagnosticat adenocarcinomul, iar la cele din tarile in curs de dezvoltare, limfomul. Toate aceste tumori invadeaza peretele intestinal, se raspandesc pana in zonele invecinate, la nivelul ganglionilor limfatici si afecteaza chiar si organele situate la distanta mai mare de intestinul subtire (metastaze). Factori de risc In fiecare an, medicii din SUA stabilesc diagnosticul de tumoare maligna a intestinului subtire la aproximativ 1200 de bolnavi. Acesta este un numar... [continuare]
Simptome manifestate la nivelul stomacului: ce afectiuni pot ascunde
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Daca ar exista un semn universal pentru expresia "nu ma simt bine", acesta ar putea fi asezarea mainii pe abdomen. In foarte multe dintre cazuri, primele semne de avertizare ale multor afectiuni se manifesta la nivelul stomacului. Cu toate acestea, cauzele durerilor de stomac sunt destul de greu de descifrat. Iata o serie de afectiuni ce se manifesta prin semne si simptome la nivelul abdomenului. 10 afectiuni posibile 1. Refluxul gastroesofagian Ce este: In cazul bolii de reflux gastroesofagian continutul gastric revine in esofag (acidul gastric parcurge traseul invers de la stomac catre gat). Boala afecteaza 20% dintre adulti si se manifesta cel putin o data pe saptamana. Care sunt simptomele: Dureri sau arsuri sub stern, care se amplifica dupa ce bolnavul mananca sau atunci cand se aseaza in pozitie culcat imediat dupa masa. Tratament: Daca episodul de reflux gastroesofagian apare doar de cateva ori pe an, se va urma tratament cu antiacide.... [continuare]
Psiholog sau psihiatru? Foarte multi oameni se intreaba la cine sa apeleze atunci cand au o problema: la psiholog sau la psihiatru? Mai intai, sa facem o distinctie intre cei doi specialisti: 1. Psihiatrul este un medic care a terminat facultatea de medicina si s-a specializat in psihiatrie. El functioneaza ca un medic, adica face anamneza (investigheaza toate simptomele pacientului, cat si celelalte caracteristici ale persoanei), apoi prescrie un tratament medicamentos pentru a diminua sau combate pana la disparitie simptomele; 2. Psihologul a terminat facultatea de psihologie. Meseria de psiholog nu mai exista, dar in limbajul comun se foloseste in mod curent. In ce priveste tulburarile psihice, exista 3 feluri de psihologi: psiholog clinician, consilier psihologic si psihoterapeut. Psihot [continuare]
Alimentatia corecta a copiilor
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati Regimul alimentar sanatos al copiilor este cel care furnizeza o cantitate adecvata de nutrienti, in proportii corespunzatoare si care este perfect adaptat etapei de dezvoltare in care se incadreaza copilul. Dar regim alimentar sanatos nu este doar despre calitatea alimentelor pe care le mancam, este si despre: - a acorda timp pentru a servi masa, a constientiza cand iti este foame si cand esti satul; - a planifica ce sa mananci si a implica si pe altii in acest lucru dar si in prepararea mancarurilor; - a te bucura de mancare, traditiile culturale si alimentare putand fi integrate in stilul alimentar sanatos; - a manca impreuna cu cei apropiati. Dieta nou-nascutilor si sugarilor sub 4 luni In primele 4-6 luni de viata, specialistii recomanda ca dieta sugarilor sa fie bazata in special (daca nu chiar in exclusivitate) pe laptele matern (sugarul hranit prin alaptare la san) sau pe formule de lapte suplimentate cu nutrienti care sa se adapteze nevoilor si... [continuare]
7 preparate culinare care sunt mai sanatoase gatite in casa
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alimentele procesate au devenit o reala amenintare pentru sanatate, de aceea ar trebui sa optati doar pentru preparate culinare facute in casa, pe cat posibil. Dintre diversele optiuni alimentare disponibile, exista cateva feluri de mancare si gustari cu adevarat periculoase in forma lor procesata. Din acest motiv, este mai sigur pentru intreaga familie ca ele sa fie savurate doar prin prepararea lor in propria bucatarie. Pericolele alimentelor procesate Medicii nutritionisti avertizeaza populatia, de cativa ani incoace, ca pericolele alimentelor procesate sunt reale si stau la baza numarului crescut de imbolnaviri cronice, mai ales in randul populatiei tinere. Printre cele mai importante efecte nocive ale produselor de acest tip se numara: - Riscul de dependenta. Alimentele rafinate industrial stimuleaza in exces productia de dopamina, neurotransmitatorul placerii, de aceea cresc riscul dezvoltarii unei dependente. - Continutul de fosfati. Alimentele... [continuare]
Generalitati Majoritatea persoanelor care sunt sensibile si sufera de hiperaciditate gastrica, de multiple alergii si au un nivel redus de energie ar putea suferi de hipoglicemie si ar trebui sa urmeze aceasta dieta. Atunci cand o persoana hipoglicemica mananca alimente dulci, nivelul zaharului din sange va creste brusc, insa va reveni la normal in scurt timp. In timpul acestui fenomen dar si dupa normalizarea situatiei, pot avea loc o serie de simptome neplacute care ar putea afecta respiratia, circulatia, digestia sau starea emotionala si mentala a unei persoane. In cazul in care glicemia creste dupa ingestia de alimente dulci, pancreasul reactioneaza prin eliberarea de insulina (hormon care are rolul de a regla valorile zaharului din sange). La o persoana hipoglicemica, pancreasul produce prea multa insulina, ca raspuns la consumul de zaharoza sau a combinatiei dintre glucoza si fructoza. Excesul de insulina stimuleaza patrunderea rapida a glucozei in celule iar rez [continuare]
CAPITOLUL I - Dispozitii general Contract cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2009 A fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 885 din 29/12/2008 ARTICOLUL 1. (1) Furnizorii si casele de asigurari de sanatate judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, Casa Asigurarilor de Sanatate a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti si Casa Asigurarilor de Sanatate a Ministerului Transporturilor, denumite in continuare case de asigurari de sanatate, aflati in relatie contractuala, au obligatia sa respecte prevederile prezentului contract-cadru si ale normelor metodologice de aplicare a prezentului contract-cadru, elaborate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, in temeiul art. 217 alin. (5) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare norme. (2) Nerespectarea... [continuare]
Semnificatia informatiilor de pe etichetele alimentelor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Aflati care dintre alimentele pe care le achizitionati sunt sanatoase si care sunt mai putin benefice pentru sanatate. Majoritatea oamenilor incearca sa manance cat mai sanatos si opteaza pentru fructe si cereale organice, de exemplu. Totusi aceste tipuri de produse sunt intr-adevar inteligente sau sunt doar efectul publicitatii false? Inscriptiile de pe anumite etichete, cum ar fi organic sau bio pot sugera ca produsul este sanatos si v-ati putea dori sa-l achizitonati, dar alegerea acestuia nu este, de cele mai multe ori, decat rezultatul efectului de halou. Pericolul este ca oamenii chiar au incredere in informatiile scrise pe etichetele care insotesc produsele alimentare. Cei susceptibili de a fi indusi in eroare de continutul etichetelor sunt mai ales persoanele care urmeaza diferite tipuri de diete. Pentru a va ajuta sa identificati produsele alimentare cu adevarat sanatoase, va prezentam sapte termeni intalniti pe eticheta si... [continuare]
Generalitati Capacitatea intestinului subtire de a absorbi nutrientii intr-un mod adecvat, poate fi afectat de o multime de cauze. Printre exemple pot fi incluse atat erori in perturbarea functiei sistemului digestiv (dificultatea acestuia de a produce enzimele necesare pentru descompunerea anumitor alimente, de exemplu), defecte structurale sau tumori la nivelul intestinului, procese inflamatorii, infectii intestinale sau alte boli, leziuni sau indepartarea chirurgicala a unor portiuni din intestinul subtire, dar si defecte congenitale. Cauze si factori de risc Tulburarile specifice malabsorbtiei includ: - Intoleranta la lactoza - Este cauzata de lipsa unei enzime specifice, necesara pentru descompunerea zaharului din componenta laptelui. Simptomele sunt: flatulenta, diaree, crampe. - Boala celiaca (enteropatia glutenica) - Este o afectiune ereditara care prespune intoleranta la gluten, o proteina din componenta fainei de grau si secara. Simptomele includ incetinirea... [continuare]
10 mituri despre dieta bolnavilor de diabet
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Este foarte posibil sa fi auzit ca bolnavii de diabet trebuie sa tina o dieta alimentara stricta si extrem de complicata care necesita o atentie deosebita, ca diabeticii nu au voie sa manance dulciuri sau daca mancati foarte multe dulciuri puteti face diabet. In realitate, lucrurile nu stau chiar asa. In cele ce urmeaza va vom prezenta ce este adevarat si ce este fals in ceea ce priveste dieta alimentara a bolnavilor de diabet zaharat. Mitul 1. Daca mancati prea multe dulciuri faceti diabet In realitate cauzele care conduc la aparitia diabetului zaharat nu sunt pe deplin cunoscute; un lucru este insa sigur: alimentatia bogata in dulciuri nu cauzeaza diabet. Diabetul zaharat apare atunci cand se strica acel echilibru fin intre cantitatea de dulciuri ingerata si abilitatea organismului de a transforma aceste alimente in energie. Ce se intampla in organismul uman cand apare diabetul zaharat? Organismul uman transforma cea mai mare parte a dulciurilor din... [continuare]
Generalitati Exista persoane care se simt rau de fiecare data cand beau alcool. Si nu este vorba de „mahmureala” de a doua zi ci de aparitia unor simptome de alergie alimentara sau simptome gastrointestinale si fizice ciudate aparute dupa ingestia de alcool. In timp ce alergia adevarata la etanol este rara, bauturile alcoolice includ o serie de ingrediente care pot determina alergii si intolerante. In timp ce unele dintre acestea necesita o abstinenta totala de la alcool, altele pot fi ocolite. Glutenul si graul Glutenul, proteina care declanseaza simptomele celiakiei, se gaseste in malt, din care se obtine berea si unele tipuri de cidru tare. Unele bauturi alcoolice sunt distilate, lucru care inseamna ca au fost concentrate si apoi apa evaporata. Cele mai comune bauturi distilate sunt realizate mai frecvent din grau, orez, si malt si includ vodka, whiskey, gin. Asociatiile internationale considera bauturile distilate sigure pentru pacientii cu... [continuare]
Dieta pentru persoanele cu psoriazis
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Psoriazisul este o boala cronica de piele caracterizata prin prezenta unor pete rosii solzoase. Psoriazisul nu este contagios si poate fi localizat oriunde pe corp: coate, genunchi, scalp sau unghii. Exista mai multi factori care pot declansa aparitia simptomelor. Printre acestia se numara: boli, infectii bacteriene, dezechilibre hormonale, contactul cu substante toxice si dieta necorespunzatoare. Cu toate acestea, cauza exacta a bolii nu este cunoscuta. Recomandari alimentare pentru tratarea psoriazisului Persoanele cu psoriazis pot constata ca anumite alimente par sa determine aparitia manifestarilor. Dieta optima pentru psoriazis este cea bazata pe consumul a cat mai multe fructe si legume. Introduceti in dieta cat mai multi antioxidanti, vitaminele C, E, betacaroten, zinc si seleniu. Antioxidantii au un efect pozitiv asupra pielii, intrucat o protejeaza de stresul oxidativ provocat de radicalii liberi, care au fost asociati cu inflamatia pielii prezenta in... [continuare]
Necesarul nutritional in functie de varsta
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pentru a fi sanatosi, oamenii au nevoie de aminoacizi esentiali, glucide, acizi greasi esentiali si numai putin de 28 de vitamine si minerale. Totusi, nevoile nutritionale difera de la o etapa de viata la alta. In tipul dezvoltarii intrauterine, in copilarie si adolescenta, de exemplu, aportul de macronutrienti recomandati si majoritatea microelementelor sunt mai mari, comparativ cu cele de la varsta adulta. De asemenea, la persoanele in varsta unele dintre nevoile nutritive (de exemplu, vitamina D) cresc in timp ce altele, scad. Specialistii recomanda un aport alimentar dietetic de referinta care este specific pentru diferite etape ale vietii. Ar trebuie remarcat, totusi ca aceste recomandari nutritionale nu sunt concepute pentru persoanele care sufera de boli cronice sau care au un risc crescut de a dezvolta boli din cauza varstei, genetice sau ca urmare a unor factori de viata (de exemplu, fumatul, consumul de alcool, efortul fizic intens). Nevoiele... [continuare]
Salutare, ma numesc gabriel si am 20de ani. Ma confrunt cu o problema foarte ..''''enervanta''''. O sa incerc sa fiu cat mai pe scurt: Acum 1 luna si ceva au inceput problemele. Balonare intestinala,diaree..eram foarte balonat si imi bolboroseau matele.nu puteam sta la facultate de ..''rusine''''. Am consultat un doctor, si mi-a scris pe o foaie colon spastic si mi-a dat niste pastile... Balonarile au disparut dupa 3 saptamani, dupa care in jur de 1 saptamana m-am simtit mai bine, dar acum au aparut altele: Am mancat supa, floricele si niste ciocolata si am baut BERE.STIU, O COMBINATIE IDIOATA. NU mai sunt balonat , dar imi bolborosesc matele in prostie, in zona coapse ca sa zic asa, nici nu stiu cum sa ma expprim.Mai exact prin zona ''''Ascending colon si Sigmoid colon. Pur si simplu bolborosesc intr-una,NU AM SCAUNE CU SANGE, DURERI, si acum nu mai am diaree. Am sa consult un doctor, sa mi fac o radiografie ceva.Cam ce as putea avea?Motive de ingrijorare? Eu de fel... [continuare]
ce efecte secundare are administrarea cu EUTHYROX a unei fete de 15 ani? [continuare]
cat laptic artificial este normal sa bea un bebe la 4 luni,cantareste 6,200kg si daca este momentul sa incep diversificarea alimentatiei [continuare]
Foliculita. inflamatia foliculilor pilosebacei
Buna. Acum 3-4 luni mi-au aparut pe picioare , mai ales in partea de sus, bubite care fac puroi(nu neaparat) si sub care cresc fire de par...am fost la 2 medici si mi-au zis ca am foliculita, am folosit:nizoral somapon si crema,baneocin, fucidin, nidoflor, insa nu mi-a trecut.Am fost la un al treilea medic care mi-a zis ca am de fapt pseudofoliculita si mi-a dat eucerin 10% uree vitamina A.Credeti ca va da rezultate? [continuare]
Buna ziua! De curand, fratele meu in varsta de 41 de ani, a fost diagnosticat cu aceasta boala si doresc cat mai multe sfaturi pentru a-l ajuta. As vrea in mod special sa-mi spuna cineva daca exista un regim alimentar pentru aceasta boala. Ce alimente sunt interzise si care sunt benefice. Va rog din suflet sa ma ajutati . Va multumesc foarte mult! [continuare]
nepotelul meu de 6 luni are stari de voma si diaree de aseara. cred ca ii cresc dintisorii pentru ca are stari de nervozitate.ce ar putea sa ii dea sora mea? multumesc [continuare]
Hirsutismul sau pilozitatea excesiva la femei
Draga Lory, hirsutismul se trateaza.Un medic cu care poti discuta despre aceasta boala si care te poate ajuta este d-na dr. Marinescu Ileana care are un cabinet in Bucuresti. Marinescu Medical Center se numeste. [continuare]
Boala basedow graves (gusa exoftalmica)
Am 31 de ani si sunt din Bv. Am fost depistata cu aceasta boala,sunt disperata,,,problema este ca sufar si de tromboflebita am fost astazi la Dr.Ghimigian si am aflat ca este destul de garav ...marefer la tratamentul care este f periculos .Am auzit cazuri in care s-a facut tratament cativa ani si pana la urma s-a ajuns tot la operatie... nu stiu ce sa fac am doar 31 de ani si un copilas de 1,9 luni .Va rog dati-mi un sfat! [continuare]
cum as putea administra cerealele la un bebe de 5 luni jumate daca alaptez? [continuare]
pot sa ii dau lapte de vaca, de la 4 luni cu ceai amestecat?? de ce fata mea mai tresare in somn! si nu a avut nici un soc in viata! [continuare]
de la ce varsta se poate da albus de ou (supa cu galuste) si painica? multumesc [continuare]
Buna ziua. am 23 de ani si de 4ani am aflat ca am hepatita c. de anu trecut tot am fost la doctor, analize peste analize sa incep tratamentul, dupa care am fost sfatuita sa maiastept cateva luni sa iasa pe piata noul tratament de lux "asha a fost numit pe unele site uri " , din cauza faptului ca este foarte costisitor.am inceput din luna iulie triplul tratament. pe data de 5ianuarie am terminat tratamentul si am fost la analize. rezultatul la 1 luna , la 3 si acum la sfarsit la 6luni a fost negativ. nedetectabil. mai trebuie sa fac inca o data la 6luni. a mai beneficiat cineva de acest tratament sau cine doreste sa il inceapa si vrea sa imi puna niste intrebari. [continuare]
Buna, am o mare dilema. Medicul pediatru imi recomanda diversificarea mesei copilului (pana acum l-am alaptat doar natural), desi copilul are doar 2 luni. Voi la ce varsta ati inceput hrana diversificata? [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter