Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

pepene galben

Lucruri pe care sa nu le faceti inainte de analizele medicale

Lucruri pe care sa nu le faceti inainte de analizele medicale

Actualizat la data de: 10 Mai 2023

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Analizele medicale sunt singurele proceduri de depistare exacta a unei probleme de sanatate, de aceea pregatirea corecta inainte de efectuarea lor este cruciala pentru obtinerea unor rezultate corecte. Exista o serie de lucruri care pot compromite analizele medicale si, implicit, diagnosticul stabilit de specialist. Greseli care pot compromite rezultatele analizelor medicale Cateva erori aparent minore, precum consumul de alimente sau administrarea unor medicamente inainte de efectuarea analizelor medicale, sunt suficiente pentru compromiterea rezultatelor. Cele mai noi cercetari spun ca simpla miscare gresita a bratului poate sa conduca la o masurare eronata a presiunii arteriale. Un studiu publicat in Analele Medicinei Interne spune ca schimbarea pozitiei bratului din partea lateral-frontala (cea corecta) prin intinderea bratului in fata, poate reduce valoarea presiunii arteriale reale cu pana la 10%, o proportie suficient de mare, incat interpretarea riscului de... [continuare]

Simptomele intoxicatiilor alimentare

Simptomele intoxicatiilor alimentare

Actualizat la data de: 11 Mai 2023

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Simptomele intoxicatiilor alimentare sau ale toxiinfectiilor alimentare, cauzate de consumul de hrana sau bauturi contaminate cu agenti patogeni sau toxine periculoase, difera in functie de microorganismele care le-au produs.  Recunoasterea imediata a simptomatologiei este foarte importanta, intrucat unele intoxicatii alimentare pot pune viata in pericol fara o interventie medicala prompta. Simptome generale ale toxiinfectiei alimentare In general, simptomele manifestate de toxiinfectiile alimentare sunt o combinatie de stari de greata, varsaturi si diaree (cu sau fara prezenta sangelui in materiile fecale), insotite de alte simptome, precum:  durerile de cap;  febra cu frisoane;  lacrimarea ochilor;  transpiratii; ameteli; salivatia excesiva; starile de confuzie; crampele abdominale; slabiciunea generalizata. Simptomatologia specifica intoxicatiilor alimentare este descrisa astfel: - Dupa consumul alimentelor... [continuare]

Vitamine si suplimente pentru par

Vitamine si suplimente pentru par

Actualizat la data de: 13 Decembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Asa cum organismul are nevoie de diverse substante nutritive pentru a functiona corect si parul are nevoie de o serie de nutrienti. Tratamentele de actualitate pentru par sunt adesea mai putin eficiente, fata de consolidarea parului venita din interior, si anume prin mijloace dietetice. In mod ideal, vitaminele si mineralele pentru cresterea parului ar trebui sa fie obtinute in urma unei alimentatii sanatoase si echilibrate. Daca acest lucru nu este posibil va fi necesara administrarea de suplimente. Suplimente si vitamine pentru pastrarea frumusetii parului Proteine - parul este format in proportie de peste 90% din proteine. De aceea, pentru a sprijini cresterea parului aveti nevoie de proteine. Acestea pot fi asimilate din carnea de pui, peste, oua, produse lactate, soia, seminte si nuci. [continuare]

Recomandari alimentare pentru sindromul premenstrual

Recomandari alimentare pentru sindromul premenstrual

Actualizat la data de: 06 Martie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Sindromul premenstrual este o situatie intalnita frecvent la femeile care au ciclu menstrual normal. Aproximativ 8-10% dintre femei au simptome moderate pana la severe inainte de inceperea ciclului menstrual lunar. Aceste simptome includ atat modificari fizice, cat si emotionale. Cel mai frecvent sunt intalnite iritabilitatea, durerile abdominale si de cap, sensibilitatea de la nivelul sanilor si balonarea. Desi cauzele sindromului premenstrual nu sunt bine intelese, se presupune ca fluctuatiile hormonale si de substante chimice de la nivelul creierului joaca un rol important. De asemenea, orice ar putea bea sau manca o femeie, ar putea influenta manifestarile sindromului premenstrual. Exista dovezi ca dieta este implicata in dezvoltarea sindromului premenstrual sau contribuie la severitatea simptomelor. Alimente care pot ameliora manifestarile sindromului premenstrual 1. Alimente bogate in calciu - Rezultatele obtinute in urma unor studii au relevat faptul ca la... [continuare]

Alimente care va pot imbolnavi

Alimente care va pot imbolnavi

Actualizat la data de: 19 Martie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Contaminarea cu diverse substante a alimentelor este cauza imbolnavirii a milioane de oameni, in fiecare an. Cel mai des sunt contaminate fructele si legumele proaspete, care nu sunt bine spalate inainte de consum, dar si alte produse alimentare prezinta acest risc. Alimente care pot afecta sanatatea - Pepenele galben - Pepenele galben poate fi infectat cu Listeria, care este deosebit de periculoasa, avand manifestari destul de serioase, mai ales in cazul femeilor insarcinate. Listeria traieste in sol si infecteaza pepenele galben atat in interior, cat si in exterior. In plus, Listeria supravietuieste si chiar se multiplica la temperaturi scazute (cum ar fi cele din interiorul frigiderului). - Spanacul si alte legume cu frunze verzi - Unele din cele mai frecvent contaminate alimente sunt cele cu frunze verzi. Acestea se considera a reprezenta cauza aparitiei a numeroase boli. [continuare]

Dieta cu supa de varza - beneficii si riscuri

Dieta cu supa de varza - beneficii si riscuri

Actualizat la data de: 23 Aprilie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati La fel ca multe alte diete care au aparut de-a lungul anilor, dieta cu supa de varza este o dieta care a scazut sau crescut in popularitate de mai multe ori de-a lungul deceniilor, incepand cu anii '50. Mai nou, dieta este in voga printre celebritatile din lumea intreaga, datorita posibilitatii de a pierde rapid in greutate. Cu toate acestea, parerile specialistilor privind dieta cu supa de varza sunt impartite unii sustin ca dieta este una acceptabila pentru oricine, iar altii sustin ca dieta priveaza organismul de o serie de substante nutritive importante pentru functionarea sa corecta. Dieta cu supa de varza si-a schimbat forma si continutul de mai multe ori de la data la care a fost facuta publica. Dieta cu supa de varza a fost publicata in diferite forme, in diferite carti si alte mass-media. Cu toate acestea, indiferent de forma ei, premisa dietei este aceeasi se va consuma supa de varza cel putin o data pe zi. Aceasta supa va fi preparata din legume de baza... [continuare]

Pofta de ciocolata de ce apare si cum o putem invinge

Pofta de ciocolata de ce apare si cum o putem invinge

Actualizat la data de: 25 Aprilie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Multi oameni au o slabiciune pentru ciocolata si nu rezista tentatiei de a o consuma. Satisfacerea acestei pofte poate fi daunatoare daca va doriti sa urmati o dieta sanatoasa sau daca aveti ca scop pierderea in greutate. Totusi, exista o serie de modalitati sanatoase gratie carora va puteti bucura de ciocolata si va puteti mentine o stare adecvata de sanatate. Beneficiile consumului de ciocolata Cacaua si ciocolata au fost considerate de civilizatiile antice drept hrana zeilor. Din cele mai vechi timpuri, cacaua a fost folosita in scop curativ pentru tratarea problemelor de digestie, stimularea functiei rinichilor si a functiei intestinale. Cu ajutorul acestui produs alimentar erau tratate anemia, oboseala, febra, libidoul scazut, problemele respiratorii, lipsa poftei de mancare si productia scazuta de lapte a proaspetelor mame. Cacaua ajuta la sustinerea sanatatii inimii, scaderea tensiunii arteriale, consolidarea oaselor, mentine sanatatea unghiilor... [continuare]

Cele mai benefice si cele mai nocive sucuri pentru sanatate

Cele mai benefice si cele mai nocive sucuri pentru sanatate

Actualizat la data de: 09 Mai 2023

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Sucurile din fructe si legume fac parte dintr-o alimentatie echilibrata, care asigura starea de sanatate si vigoare a organismului. Ele participa activ la regenerarea celulara, detoxifiere si tratarea a numeroase afectiuni, fiind recomandate de medicii nutritionisti intr-un regim de viata sanatos. Chiar si asa, exista sucuri benefice sanatatii prin ingredientele pe care le contin si sucuri nocive, care nu sunt altceva decat lichide care furnizeaza zaharuri in exces si aproape deloc nutrienti esentiali. Topul celor mai sanatoase sucuri Sucurile naturale din fructe si legume sunt gustoase, hranitoare si bogate in vitamine, minerale si fitonutrienti, mai exact compusi naturali bioactivi care interactioneaza pozitiv cu fibrele alimentare si alte substante preluate din hrana. Specialistii in nutritie de la Universitatea din California (Los Angeles) au intocmit si un top al celor mai sanatoase sucuri, primele 5 pozitii fiind ocupate de: - sucul de rodii - sucul... [continuare]

13 moduri de a consuma mai multa apa

13 moduri de a consuma mai multa apa

Actualizat la data de: 09 August 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Consumul abundent de apa este foarte important pentru starea generala de sanatate. Peste 60% din organismul uman este constituit din apa, motiv pentru care deshidratarea poate pune realmente viata in pericol. Inlocuirea bauturilor acidulate hipercalorice cu apa plata are efecte pozitive asupra controlului greutatii corporale, precum si asupra calitatii somnului, cresterii nivelului de energie al organismului, reducerea aparitiei cariilor dentare si controlul afectiunilor cronice, precum diabetul. Beneficiile apei pentru organism Potrivit Centrului de Control si Prevenire al Afectiunilor din SUA, barbatii ar trebui sa consume zilnic in jur de 3,7 litri de apa si femeile circa 2,7 litri, nu doar din apa plata propriu-zisa, ci si din alimentele bogate in lichide (fructe si legume). Aportul zilnic suficient de apa are multiple beneficii pentru sanatate. - Randamentul optim al functiilor organismului. Apa este o parte integranta a sistemului circulator,... [continuare]

Ghidul alimentelor de vara

Ghidul alimentelor de vara

Actualizat la data de: 23 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Vara este momentul ideal pentru a experimenta cu alimente praspete si pline de nutrienti mai ales pentru ca acest sezon ne rasfata cu o multime de fructe si legume pentru toate gusturile. Va prezentam o lista a celor mai sanatoase alimente de vara si va prezentam si motivele pentru care ar fi bine sa luati in considerare adaugarea lor in dieta. Alimente de vara Alimentul Beneficii Recomandari alimentare Avocado Acest fruct este o sursa excelenta de: Fibre - Ajuta la digestie Vitamina C - Ajuta functia antioxidanta si absorbtia fierului Vitamina K - Ajuta la coagularea sangelui Potasiu - Benefic pentru tensiunea arteriala si performanta musculara Acid folic - Sustine regenerarea celulara si dezvoltarea fetala Grasimi... [continuare]

Cele mai bune surse alimentare de vitamina c

Cele mai bune surse alimentare de vitamina c

Actualizat la data de: 11 Septembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Vitamina C este unul dintre cei mai siguri si eficienti nutrienti, avand un rol bine stabilit in numeroase functii ale organismului. Cand este preluata frecvent din surse alimentare, vitamina C inlesneste randamentul sistemului imunitar impotriva infectiilor, previne bolile cardiovasculare, complicatiile prenatale, bolile oculare sau problemele dermatologice. Chiar daca poate fi preluata din suplimente nutritive, vitamina C se absoarbe cel mai bine in organism cand provine din surse alimentare. Pentru asigurarea dozei zilnice necesare de vitamina C, se recomanda consumul de pana la 5 portii fructe si legume in fiecare zi. Beneficiile vitaminei C Beneficiile vitaminei C au fost descoperite cu sute de ani in urma, in timpul unei epidemii izbucnite in Europa. In prezent, alimentele bogate in vitamina C sunt considerate adjuvanti excelenti in tratarea numeroaselor afectiuni, de la raceala comuna, pana la depresie. Vitamina C intareste starea de sanatate,... [continuare]

De ce este micul dejun atat de important pentru sanatate si silueta

De ce este micul dejun atat de important pentru sanatate si silueta

Actualizat la data de: 30 Aprilie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Micul dejun este numit, pe buna dreptate, cea mai importanta masa a zilei. Organismul are nevoie de nutrienti pentru a functiona in mod corect si pentru a se mentine in forma, iar privarea acestuia de hrana la inceputul zilei inseamna inducerea unor disfunctionalitati la nivel organic. Sanatatea si silueta au nevoie de un mic dejun echilibrat si nutritiv. Senzatia de foame care apare la jumatatea zilei, in lipsa mesei de dimineata, conduce intotdeauna la excese alimentare si la ingrasare. Kilogramele in plus si alti factori implicati in privarea organismului de micul dejun aduc prejudicii importante starii de sanatate in general. Consecintele renuntarii la micul dejun Oamenii de stiinta au descoperit, in cadrul cercetarilor efectuate de-a lungul timpului, ca renuntarea la micul dejun este asociata cu numeroase riscuri pentru sanatate, de la hipertensiunea arteriala, pana la obezitate si nivel ridicat de colesterol in sange. Interesant este faptul ca... [continuare]

15 alimente recomandate persoanelor cu boala crohn

15 alimente recomandate persoanelor cu boala crohn

Actualizat la data de: 07 Octombrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Persoanele care sufera de boala Crohn sunt nevoite sa acorde o atentie deosebita alimentatiei, de vreme ce aceasta afectiune desemneaza un grup de boli inflamatorii intestinale cu simptome de severitate variata. Pacientii diagnosticati cu boala Crohn sesizeaza in general care sunt acele alimentele care provoaca simptomele, in special in episoadele acute ale bolii. Pe de alta parte, exista si o categorie de alimente care sunt recomandate persoanelor cu boala Crohn, cu toate ca masura in care un pacient tolereaza anumite tipuri de hrana poate varia destul de mult, incat sa nu existe reguli nutritionale general valabile in boala Crohn. Alimente benefice in boala Crohn Intrucat boala Crohn interfereaza cu modul in care organismul digera mancarea si absoarbe nutrientii din aceasta, este importanta acordarea unei atentii deosebite dietei. Medicul nutritionist poate indica o serie de alimente bogate in nutrienti si benefice in boala Crohn, capabile sa furnizeze... [continuare]

8 moduri simple sa va protejati sanatatea ochilor la orice varsta

8 moduri simple sa va protejati sanatatea ochilor la orice varsta

Actualizat la data de: 11 Februarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Sanatatea ochilor ar trebui sa fie o preocupare la orice varsta, iar modurile prin care ea poate fi protejata ar fi bine sa fie cunoscute de cei mari si de cei mici deopotriva. Acuratetea organelor de vaz este foarte importanta pentru intreprinderea oricaror activitati, de aceea prevenirea imbolnavirii ochilor este intotdeauna o prioritate salvatoare, de vreme ce afectiunile vederii lasa de cele mai multe ori sechele ireversibile. Metode de protectie a sanatatii ochilor Dieta prolifica vederii Protejarea sanatatii ochilor incepe inca din hrana care furnizeaza organismului nutrientii necesari tuturor functiilor sale. Numeroase studii arata ca grasimile esentiale omega-3, luteina, zincul sau vitaminele C si E ajuta la prevenirea tulburarilor de vedere asociate cu inaintarea in varsta, precum degenerarea maculara sau cataracta. Pentru copiii, alimentatia joaca un rol-cheie in dezvoltarea vederii, contribuind masiv la randamentul functiei vizuale si la... [continuare]

Tot ce trebuie sa stiti despre antioxidanti

Tot ce trebuie sa stiti despre antioxidanti

Actualizat la data de: 24 Octombrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Antioxidantii sunt o categorie de vitamine si ingrediente nutritive care ajuta organismul sa scape de actiunea nociva a radicalilor liberi, molecule care produc oxidarea celulelor si instalarea diverselor tipuri de cancer. Importanta antioxidantilor este acceptata in prezent pana si in randul expertilor in medicina cu viziuni conservatoare, fiind asumata de multe persoane in alegerile alimentare de zi cu zi. Rolul antioxidantilor in organism Un antioxidant este o molecula capabila sa inhibe oxidarea unei alte celule. Astfel, antioxidantii rup lantul reactiilor radicalilor liberi, sacrificandu-si electronii proprii pentru a hrani radicalii liberi. Din acest motiv, mai sunt considerati si donatori de electroni. De altfel, antioxidantii fac parte din mecanismul natural de protectie a celulelor organismului impotriva atacurilor speciilor reactive de oxigen. Corpul permite circularea unei varietati de nutrienti cu proprietati antioxidante si produce enzime... [continuare]

Dieta macrobiotica

Dieta macrobiotica

Actualizat la data de: 06 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta macrobiotica nu este un simplu plan de nutritie. Este un mod de viata. Daca sunteti atrasi de conceptul de a manca natural, organic si vi se pare interesanta ideea de a implica latura spirituala, atat in viata dumneavoastra, cat si in alegerea alimentelor pe care le consumati, atunci dieta macrobiotica ar putea fi potrivita pentru dumneavoastra. Originara din Japonia, principiul dietei macrobiotice este de a combina invataturile budismului Zen cu o dieta vegetariana in stil occidental. Pe langa lista de alimente permise, este recomandat un mod de viata care transcende stilul de viata, atitudinea si practicile dietetice. Cuvantul macrobiotic provine din limba greaca si inseamna "viata minunata" sau "viata lunga". Desi nu a fost dovedit stiintific, se presupune ca o dieta macrobiotica, ce contine alimente nutritive si sanatoase, poate proteja impotriva cancerului si a altor boli cronice. Planul dietetic macrobiotic Cei care urmeaza dieta macrobiotica ar trebui... [continuare]

Ce sa consumati la micul dejun pentru intarirea imunitatii organismului

Ce sa consumati la micul dejun pentru intarirea imunitatii organismului

Actualizat la data de: 08 Noiembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O cale excelenta prin care va puteti feri de gripa si raceala in sezonul rece, prin intarirea imunitatii organismului, este sa consumati la micul dejun alimente cu efect imunostimulator. Hrana consumata in prima parte a zilei asigura aportul de nutrienti esentiali, care energizeaza si contribuie in mod definitoriu la functionalitatea sistemelor organice. Micul dejun si sistemul imunitar Mai multe studii efectuate de Universitatea Cardiff din Wales, Marea Britanie, au descoperit ca micul dejun poate fi o metoda de prevenire eficienta a gripei si racelii. Persoanele care respecta prima masa masa a zilei sunt mai putin susceptibile infectiilor tractului respirator, spun cercetatorii englezi. Un studiu efectuat pe un esantion de 100 de studenti rugati sa tina un jurnal al nutritiei si starii de sanatate arata ca participantii care s-au imbolnavit cel putin o data de o afectiune respiratorie in timpul celor 10 saptamani de studiu, sunt si cei care nu iau in mod... [continuare]

Ce alimente sa consumati pentru combaterea diareei

Ce alimente sa consumati pentru combaterea diareei

Actualizat la data de: 26 Februarie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Combaterea diareei presupune alegerea atenta a categoriilor de alimente consumate in perioada in care simptomele sunt prezente. In timp ce unele produse alimentare pot agrava diareea, altele ajuta la reglarea capacitatii organismului de a absorbi in mod corect apa, nutrientii si caloriile din hrana. Acordati o atentie deosebita dietei atunci cand suferiti de diaree si contactati medicul de urgenta daca simptomele persista mai multe zile. Recomandari alimentare pentru combaterea diareei Medicii recomanda consumul de alimente integrale si dietetice in timpul episoadelor usoare si moderate de diaree, cel putin in primele 24 de ore de la debutul simptomelor. O dieta mai saraca in fibre ajuta la ameliorarea crampelor si la reducerea gazelor stomacale, doua aspecte foarte importante in controlul diareei. Astfel, daca scaunele devin mai noi si mai frecvente, alegeti cu atentie alimentele pe care le consumati si reduceti pe cat posibil aportul de fibre - Alegeti... [continuare]

Cum sa faceti sport in aer liber daca suferiti de o alergie sezoniera

Cum sa faceti sport in aer liber daca suferiti de o alergie sezoniera

Actualizat la data de: 09 Aprilie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Sezonul cald este perioada perfecta in care sa faceti sport in aer liber, insa daca suferiti de o alergie sezoniera, aceasta activitate poate fi insotita de complicatii neplacute. Simptomele alergiei de primavara, precum iritatiile ochilor, lacrimatul excesiv, congestia nazala sau tulburarile de respiratie, pot fi declansate de alergenii din mediul inconjurator, mai numerosi la instalarea anotimpului calduros. Vestea buna este ca puteti sa faceti miscare in natura, cu ajutorul catorva masuri de prevedere care va ajuta sa tineti sub control reactiile alergice. Miscarea in aer liber cu alergii de primavara Persoanele care sufera de o alergie de primavara pot face sport in aer liber, cu permisiunea medicului alergolog si cu ajutorul unui set de precautii importante, sustin expertii medicali. Exercitiile fizice in natura aduc numeroase beneficii pentru sanatate, suficient de importante pentru a nu considera alergiile sezoniere un impediment real in calea... [continuare]

 5 retete simple pentru o piele sanatoasa pe timp de vara

5 retete simple pentru o piele sanatoasa pe timp de vara

Actualizat la data de: 08 Octombrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pielea sanatoasa pe timp de vara nu se intretine doar din exterior. Dieta joaca un rol esential in protectia tesutului cutanat impotriva actiunii razelor ultraviolete, iar un meniu zilnic bogat in alimente care furnizeaza din plin antioxidanti contribuie la prevenirea imbolnavirii pielii. Cateva retete usoare si sanatoase va ajuta sa va satisfaceti micile placeri culinare din timpul verii, dar si sa va pastrati pielea hidratata, supla si stralucitoare. Retete de vara benefice pentru piele Intrucat pielea se regenereaza in permanenta, mai ales sub efectul actiunii agresive a razelor UV din timpul verii, are nevoie de aporturi nutritive adecvate in sezonul cald. Printre nutrientii esentiali tesutului cutanat se numara vitamina A, zincul si acizii grasi esentiali, preluati din alimente precum galbenusul de ou, lactate, legume verzi, morcovi, pepene galben, caise, mango, stridii si alte fructe de mare, germeni de grau, nuci si alune sau peste... [continuare]

Cele mai sanatoase fructe sarace in carbohidrati

Cele mai sanatoase fructe sarace in carbohidrati

Actualizat la data de: 04 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cele mai sanatoase fructe sarace in carbohidrati sunt recomandate in orice dieta echilibrata, avand o valoare nutritionala ridicata prin vitaminele, fibrele si mineralele pe care le contin. In plus, aceasta categorie de fructe se remarca prin continutul bogat de antioxidanti si alti fitonutrienti care previn numeroase boli, adresandu-se totodata persoanelor care doresc sa consume alimente cu un indice glicemic mic. Fructe cu continut redus de carbohidrati In sezonul estival, aveti acces la unele dintre cele mai sanatoase fructe pentru sanatate, cu continut redus de carbohidrati, care nu afecteaza nivelul glicemiei in sange si nu predispun la ingrasare. De altfel, din punct de vedere nutritional, puteti compara merele cu perele sau cu portocalele, intrucat numarul de calorii, aportul de fibre si calitatea fitonutrientilor difera de la un fruct la celalalt. Fie ca urmeaza sa incepeti o dieta cu reguli stricte, fie ca doriti sa va axati strict pe fructele care... [continuare]

Flatulenta excesiva si alimentatia

Flatulenta excesiva si alimentatia

Actualizat la data de: 08 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Excesul de gaze abdominale creeaza disconfort si uneori chiar jena. Totusi, trebuie sa stiti ca toata lumea elimina gaze si manifesta flatulenta. Cel mai bun mod de a elimina gazele abdominale este de a evita alimentele care le produc. Gazele sunt produse, atat de anumite activitati, cat si de alimente. De exemplu, inghitirea unor cantitati mai mari de aer, mai ales atunci cand mancati repede, poate duce la formarea gazelor abdominale. Alimente pe care trebuie sa le evitati in caz de flatulenta - Fructe si legume - Acestea trebuie consumate, preparate sau conservate, fara coji. Alegeti fructele care au mai putine fibre, cum ar fi nectarinele, strugurii si kiwi. Merele, prunele, stafidele, bananele, pepenele galben si avocado produc gaze abdominale. De asemenea, multe dintre legume contribuie la formarea de gaze abdominale dureroase. Printre legumele vinovate de acest lucru se [continuare]

Tot ce trebuie sa stiti despre vitamina c

Tot ce trebuie sa stiti despre vitamina c

Actualizat la data de: 17 Octombrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Vitamina C, numita si acid ascorbic, este o vitamina solubila in apa, necesara pentru crestere si dezvoltare. Intrucat cantitati importante din acest nutrient sunt eliminate din organism prin urina, aportul de vitamina C trebuie sa fie asigurat prin alimentatie si, dupa caz, suplimente nutritive. Printre numeroasele beneficii ale vitaminei C se numara intarirea sistemului imunitar si protectia impotriva bolilor cardiovasculare, problemelor de sanatate prenatale, afectiunilor de vedere si a imbatranirii premature. Functii Vitamina C este necesara pentru dezvoltarea si regenerarea tesuturilor de la nivelul intregului organism, fiind folosita in - Sinteza proteinelor esentiale in formarea celulelor cutanate, a tendoanelor, ligamentelor si vaselor de sange; - Vindecarea ranilor si cicatrizarea plagilor; - Regenerarea si mentinerea sanatatii cartilajelor, oaselor si a dintilor. Vitamina C face parte totodata din categoria antioxidantilor, nutrienti care previn... [continuare]

Alimente si bauturi de consumat si de evitat pe timp de canicula

Alimente si bauturi de consumat si de evitat pe timp de canicula

Actualizat la data de: 26 Iulie 2023

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In zilele de vara, se asteapta instalarea caniculei in perioade diferite ale acestui anotimp. Cand canicula se apropie, se recomanda consumul de lichide, cu precadere apa, pentru a evita deshidratarea. In cazul alimentatiei, sunt cateva alimente recomandate pentru a fi consumate si altele care ar trebui evitate. Ce mancam in caz de canicula Pentru a elimina de tot riscul deshidratarii, optati pentru alimente bogate in apa, in special fructe si legume. Mizati mai ales pe rolul castravetilor si al frunzelor de salata care sunt legumele cele mai bogate in apa, dar, de asemenea, in randul legumelor recomandate pentru consum pe timp de canicula se numara rosiile si dovleceii. In ceea ce priveste fructele , cele mai bune de consumat sunt pepenele rosu, pepenele galben, piersica, capsunile si altele. Carnea de peste alb este o alegere buna pe timp de caldura puternica. Pentru a va racori, puteti alege un sorbet racoritor, care este mai putin caloric decat o inghetata... [continuare]

Alimente care nu trebuie tinute in frigider

Alimente care nu trebuie tinute in frigider

Actualizat la data de: 20 Iulie 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Unele produse alimentare isi pastreaza o mai buna calitate nutritiva si gustativa daca nu sunt conservate in frigider. Nu puneti orice aliment in frigider, aparatul inventat in 1876 de Carl von Linde. Ati putea crede ca e mai bine astfel, gandindu-va ca veti economisi si ca veti evita risipa prin prelungirea vietii unor produse alimentare. De fapt, nu faceti altceva decat sa le schimbati gustul, ba chiar sa devina imposibil de consumat. Exista o regula destul de simpla pe care sa o urmati (atentie, aceasta nu este intotdeauna valabila, chiar si supermarket-urile se inseala uneori): daca alimentul nu este conservat in frigider in supermarket, atunci acesta nu ar trebui nici acasa asezat in frigider. Oricare ar fi marca frigiderului, niciunul dintre aparatele frigorifice nu poate pastra toate alimentele in stare buna, fara a altera savoarea celorlalte alimente. Legumele cele mai supuse alterarii sunt ceapa, cartofii si rosiile. Acestea au clar un gust mai bun daca... [continuare]

Obiceiuri nepotrivite care duc la aparitia ridurilor

Obiceiuri nepotrivite care duc la aparitia ridurilor

Actualizat la data de: 12 August 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ridurile fac parte din procesul de imbatranire a pielii. Uneori, unele obiceiuri nepotrivire pot favoriza, chiar accelera aparitia lor. De la laba gastei din jurul ochilor pana la crapaturile profunde din jurul gurii, urmatoarele obisnuinte pot stimula aparitia ridurilor mai profunde si mai devreme decat ar trebui. Obiceiuri care favorizeaza aparitia ridurilor Sunteti fumator/fumatoare Exista foarte multe motive despre care se spune ca fumatul nu este sanatos, aici intelegand miscarile faciale repetate a strangerilor din buze pentru a inspira, dar si modul in care produsii chimici prezenti in tigarete afecteaza elasticitatea pielii. Dupa studiile publicate de institutele nationale de sanatate din lume, fumatul restrange circulatia sangelui si a oxigenului in piele, afectand procesul de reintinerire a celulelor cutanate si distrugand nutrientii vitali ai pielii. Din pacate, fumatul antreneaza aparitia ridurilor si afecteaza in mod precoce elasticitatea... [continuare]

Nutrientii care lipsesc cel mai adesea din corp

Nutrientii care lipsesc cel mai adesea din corp

Actualizat la data de: 10 Octombrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Aveti simptome de oboseala cronica, iritabilitate sau chiar depresie? Inainte sa va diagnosticati de unul singur cu o boala cronica, priviti mai atent asupra alimentatiei pe care o aveti. Uneori, simptomele medicale cele mai des intalnite pot semnala un deficit nutritional. O alimentatie adecvata poate fi o provocare cu cat inaintati in varsta. O data cu trecerea anilor, numarul caloriilor de care aveti nevoie incepe sa scada. Fiecare calorie pe care o consumati trebuie sa fie pusa in legatura cu alimentatia dumneavoastra. Chiar si asa, nu va puteti atinge intotdeauna scopul. Substante nutritive Cu cat imbatraniti, corpul devine mai putin eficient in a absorbi unele substante nutritive importante. In plus, abilitatea de a gusta mancarea scade, scazand in acelasi timp si pofta de mancare. Unele alimente devin greu de mestecat sau de digerat. Unii nutrienti esentiali nu pot fi supliniti cu usurinta. Medicii au intocmit o lista a celor mai importante substante... [continuare]

Comunitate medicala

Constipatie sau ... ?

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Diverse

Buna ziua. Am 44 ani, 168 cm inaltime, 64 kg. Am probleme cu digestia. Va rog sa-mi recomandati alimente necesare pentru combaterea constipatiei. Sunt perioade in care nici la o saptamana nu evacuez rezidurile alimentare dacat cu ajutorul supozitorului sau pastilei laxative(Sennalax cu aloe). Sunt foarte sedentara la seriviciu, nu prea pot consuma cruditati deoarece ma balonez foarte tare(am colita) si am dureri la balonare. In urma investigatiilor am fost diagnosticata cu colon iritabil(timp de 9 ani am avut probleme cu sistemul nervos). Am avut o perioada destul de lunga(18 ani) probleme cu fierea(lenesa), dar am respectat regimul alimentar propus de medici. Problemele cu fierea sau mai reglat, pot consuma cate putin din anumite alimente care-mi erau interzise. Niciodata nu fac abuz. Nu consum cafea deloc, bauturi carbogazoase, prajeli, mezeluri. Incerc sa consum alimente santoase. Multumesc anticipat! [continuare]

Bebe al meu nu a mai facut lipsa mare de 3 zile si se chinuie groaznic sa faca, insa fara rezultat. Am incercat cu supozitor cu glicerina ptr copii, insa nimic, cu ceai de musetel, insa nimic nici asa. Ce ma sfatuiti sa fac? Mentionez ca bebe se hraneste strict cu lapte de mama, de la san, din 2 in 2 ore. Va multumesc anticipat, o mamica necajita ptr puiul ei:( [continuare]

Comunitate medicala

Apple cider vinegar

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Diete

Buna ziua, imi spuneti va rog o parere despre medicamentul de slabit Cidru 100, cica este natural. Capsulele sunt pe baza de otet din cidru de mere. Capsulele pe baza de otet din cidru de mere prezinta riscuri pentru sanatate? [continuare]

Pagina 4 din 34 (1000 rezultate)