Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

pepene galben

Alimente recomandate si contraindicate in perioada alaptarii

Alimente recomandate si contraindicate in perioada alaptarii

Actualizat la data de: 04 Septembrie 2018

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Generalitati O alimentatie sanatoasa in perioada in care alaptati este, in esenta, aceeasi cu o alimentatie nutritiva atunci cand nu alaptati. Principala diferenta este ca persoanele care alapteaza au nevoie de mai multe calorii. Substantele nutritive specifice, precum fierul, calciul, potasiul si vitaminele A si D, sunt deosebit de benefice in perioada alaptarii. Consumand o larga varietate de alimente este, de asemenea, esentiala, deoarece acest lucru va expune nou-nascutul la diferite gusturi si poate avea ca rezultat faptul ca acesta este mai receptiv la alimentele solide mai tarziu. In acest articol vom prezenta recomandarile expertilor cu privire la alimentele care trebuie consumate si cele care trebuie evitate in perioada alaptarii. De asemenea, vom oferi informatii cu privire la suplimentele ce pot fi luate in aceasta perioada. Ce sa mancati in perioada alaptarii? Nu exista dieta ideala pentru persoanele care alapteaza. Scopul ar trebui sa fie o alimentatie sanatoasa... [continuare]

Etapele si evolutia sarcinii

Etapele si evolutia sarcinii

Actualizat la data de: 08 Februarie 2019

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Generalitati Sarcina este perioada de aproximativ 9 luni in care un copil nenascut se dezvolta in uter. Primul semn al sarcinii este, de obicei, lipsa menstruatiei, dar exista si alte semne ale acesteia. De asemenea, sarcina implica modificari care vor avea un impact semnificativ asupra corpului mamei. Cele mai multe sarcini dureaza aproximativ 280 de zile, dar pot dura de la 37 la 42 de saptamani. Trebuie stiut ca numaratoarea se face incepand cu prima zi a ultimei menstruatii. Medicii impart sarcina in trei etape sau trimestre, in timpul carora apar schimbari specifice, atat pentru mama, cat si pentru copil. Fiecare trimestru dureaza aproximativ 3 luni. Sarcina se imparte astfel: Trimestrul I • Prima luna – saptamanile 1-4; • Luna a 2-a – saptamanile 5-8; • Luna a 3-a – saptamanile 9-13. Trimestrul II • Luna a 4-a – saptamanile 14-17; • Luna a 5-a – saptamanile 18-22; • Luna a 6-a – saptamanile 23-27. Trimestrul III • Luna a 7-a – saptamanile... [continuare]

Cele mai bune surse de vitamina a

Cele mai bune surse de vitamina a

Actualizat la data de: 30 Septembrie 2024

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Rolul vitaminei A in organism Vitamina A este esentiala pentru sanatatea generala si bunastarea organismului. Organismul uman nu poate produce pe cont propriu aceasta vitamina, deci oamenii trebuie sa o obtina prin intermediul alimentatiei. Vitamina A este un nutrient esential care joaca un rol important in multe procese ale corpului, printre care si urmatoarele: - functia imunitara; - functia reproductiva; - sanatatea si integritatea pielii si mucoaselor; - sanatatea si mentinerea vazului; - cresterea si dezvoltarea optima. Cele mai importante surse de vitamina A contin fiecare minim 15% din necesarul zilnic. Consumul acestor alimente in mod regulat si introdus intr-o alimentatie echilibrata poate mentine toate procesele enumerate anterior. Surse ideale de vitamina A Ficatul de vita Ficatul de animale se numara printre cele mai bogate surse de vitamina A. Acest lucru este datorat de faptul ca animalele stocheaza vitamina A la nivelul acestui organ. O portie de 85 de... [continuare]

Alimentele colorate: ce beneficii aduc sanatatii si cum le alegem

Alimentele colorate: ce beneficii aduc sanatatii si cum le alegem

Actualizat la data de: 12 Noiembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Alimentele si semnificatia culorilor  Culorile legumelor si fructelor arata continutul lor in vitamine, minerale si antioxidanti, nutrienti esentiali pentru mentinerea sanatatii corpului. Aceste alimente, incluse in alimentatia ta zilnica, te protejeaza de multe boli grave, precum afectiunile cardiovasculare, hipertensiunea arteriala, cancerul si diabet zaharat. Aprovizioneaza-ti frigiderul cu legume si fructe de diferite culori, pentru a te bucura din plin de sanatate. Ce culoare dau nutrientii fructelor si legumelor In functie de culoarea alimentelor proaspete pe care le consumi, poti sa iti dai seama ce vitamine, minerale si antioxidanti contin fructele si legumele: Alb, cafeniu si maro: alicina Alicina este tiosulfinatul predominant din usturoi, o substanta chimica naturala care care ajuta la scaderea colesterolului si a tensiunii arteriale, precum si la cresterea capacitatii de aparare impotriva infectiilor. O poti gasi si in ceapa uscata, ceapa verde, praz,... [continuare]

Alimente esentiale pentru intarirea oaselor

Alimente esentiale pentru intarirea oaselor

Actualizat la data de: 02 Mai 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In absenta anumitor nutrienti din corp, oasele pot deveni fragile, fiind supuse riscului de a se rupe usor. Unele alimente insa pot creste rezistenta oaselor si pot scadea riscul de osteoporoza. Alimente bogate in nutrienti Calciu Calciul este cel mai important element nutritiv pentru os, actionand impotriva osteoporozei. Doza zilnica necesara de calciu este de aproximativ 1.000-1.300 mg si o putem extrage din alimentele consumate. Cele mai recomandate sunt iaurtul, laptele fara grasimi, tofu, soia, fasolea alba, varza, broccoli sau migdalele. Vitamina D Vitamina D este si ea un nutrient important pentru sanatatea oaselor; inclusiv acumularea calciului in organism nu se realizeaza fara vitamina D. Alimente bogate in vitamina D: somonul, heringul, macroul sau sardinele, laptele, iaurtul, ciupercile. Deficitul de vitamina D impiedica mineralizarea matricei osoase, ducand la osteomalacie, rahitism, deformari osoase si osteoporoza. Vitamina C Alimentele bogate in... [continuare]

Antioxidantii – rolul si importanta acestora pentru organism

Antioxidantii – rolul si importanta acestora pentru organism

Actualizat la data de: 11 Aprilie 2024

Autor: SfatulMedicului

Societatea moderna a devenit tot mai preocupata de sanatate, respectiv de modalitatile de a combate diversele afectiuni care se instaleaza in corpul uman. Pentru a putea mentine un corp sanatos, viguros, atat in interior, cat si in exterior, este absolut esential ca fiecare dintre noi sa se orienteze in alimentatie dupa produse care sa nu puna nicicum in pericol sanatatea. O mare parte a bolilor care se instaleaza in organism sunt cauzate de modul de alimentatie, de felul in care sunt preparate bucatele, etc. O alimentatie variata si echilibrata asigura organismului aportul necesar de substante nutritive (proteine, lipide si glucide). Din pacate, modul de viata actual, stresul, sedentarismul ori viata traita intr-un ritm prea alert, poluantii, consumul de alimente rafinate, precum si alti factori modifica necesarul de substante nutritive, fapt ce conduce catre nevoia de a completa alimentatia cu produsele ce suplimenteaza aportul de vitamine, minerale, probiotice, antioxidanti,... [continuare]

Ce sa mananci ca sa nu faci cancer: un nou plan alimentar

Ce sa mananci ca sa nu faci cancer: un nou plan alimentar

Actualizat la data de: 03 Mai 2016

Autor: SfatulMedicului

In tara noastra, aproape 80.000 de persoane sunt diagnosticate an de an cu cancer, spun cele mai recente statistici. Unul dintre factorii care duc la aparitia acestei maladii de temut este alimentatia nesanatoasa. De aceea, este important sa invatam sa ne hranim corect sa avem trei mese regulate pe zi, care sa contina mancaruri sanatoase. Exista alimente care, datorita compusilor care intra in alcatuirea acestora, au rol de a preveni cancerul, dar si de a stopa inmultirea celulelor canceroase la persoanele care au deja boala. O combinatie potrivita de alimente poate ajuta la preventia bolii. Un nou plan alimentar conceput in America arata faptul ca o masa ideala este formata din legume (doua treimi) si proteine animale (o treime). Acest plan american este un instrument important in lupta impotriva cancerului, potrivit American Institute for Cancer Research. Iata despre ce este vorba: 1. Alege fructe si legume colorate, dar si verdeturi Fructele si legumele sunt bogate in... [continuare]

Mituri despre alergii si informatiile stiintifice din spatele acestora

Mituri despre alergii si informatiile stiintifice din spatele acestora

Actualizat la data de: 12 Septembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Foarte multe persoane sufera anual din cauza alergiilor si, desi este o afectiune foarte frecventa, exista inca numeroase mituri despre alergie. Iata mai jos cateva mituri frecvent intalnite in identificarea si tratarea alergiilor, impreuna cu informatiile stiintifice reale care le sustin sau le combat. Mitul 1: Alergiile sunt doar pentru copii De fapt, alergiile pot fi dezvoltate si de catre adulti. De exemplu, conform unui studiu, jumatate dintre adultii participanti la studiu si alergici la diferite substante din alimentatie au fost diagnosticati cu alergie in perioada adulta, neexistand un istoric din copilarie referitor la alergenul respectiv (substanta care declanseaza alergia). Cei mai multi dintre oamenii care dezvolta alergii noi in perioada adulta devin sensibili la varsta de 20-40 de ani, dar aceasta se poate intampla oricand. Mitul 2: Nu poti invinge o alergie Exista numeroase exemple de situatii in care persoanele afectate au incetat sa aiba... [continuare]

Invata sa te protejezi corect de canicula

Invata sa te protejezi corect de canicula

Actualizat la data de: 14 August 2024

Autor: SfatulMedicului

Canicula poate fi extrem de periculoasa daca nu luam masurile potrivite pentru a ne proteja. Temperaturile ridicate pot duce la deshidratare, insolatie si alte probleme grave de sanatate. Iata cum sa te protejezi corect de efectele caniculei, de la adoptarea unor obiceiuri sanatoase la folosirea corecta a echipamentelor de protectie si ajustarea activitatilor zilnice. Invata sa-ti protejezi sanatatea si sa te bucuri in siguranta de zilele toride de vara! Temperaturile caniculare si disconfortul termic ne pot influenta negativ starea de sanatate. Pentru a preveni aparitia problemelor, este important sa tinem cont de sfaturile medicilor. Consumul de apa, important Orice persoana trebuie sa aiba grija ca in zilele caniculare sa se hidrateze corespunzator. Astfel, este important sa bea cel putin doi litri de apa. Ideal este sa bem putina apa la fiecare 20 de minute si sa nu asteptam sa ni se faca sete. Deshidratarea poate aparea oricand pe canicula si este cu atat mai... [continuare]

Cum sa-ti mentii bronzul intact chiar si dupa vara

Cum sa-ti mentii bronzul intact chiar si dupa vara

Actualizat la data de: 01 Septembrie 2016

Autor: SfatulMedicului

Zilele calde se apropie de sfarsit si deja duci dorul diminetilor petrecute pe plaja. Bronzul pe care l-ai capatat pe timpul verii va disparea rapid, tinanad cont de faptul ca celulele pielii se reinnoiesc o data la patru saptamani. Din fericire, exista cateva metoda simple care te pot ajuta sa-ti mentii nuanta ciocolatie si satinata a pielii mai mult timp. Iata pasii pe care trebuie sa ii urmezi: Evita cremele exfoliante Daca ai respectat regulile de expunere la soare si ai evitat sa faci plaja intre orele 11 si 15, cand risti sa iti arzi pielea si sa te alegi cu pete pigmentare, ai toate sansele sa iti mentii bronzul mai mult timp, pe perioada toamnei. De fiecare data cand faci dus, foloseste lotiuni de curatare delicata sau geluri de dus cu PH neutru. Nu folosi sapun sau creme exfoliante. Sapunul usuca pielea, iar exfoliantele grabesc eliminarea stratului de piele colorata de soare. Foloseste creme hidradante dupa fiecare dus Odata ce ti-ai curatat pielea, aplica un... [continuare]

Socul termic, cea mai grava problema din timpul verii. cum poate fi prevenit

Socul termic, cea mai grava problema din timpul verii. cum poate fi prevenit

Actualizat la data de: 01 Iulie 2019

Autor: SfatulMedicului

Imunitatea ne poate scadea pe timpul verii Pe timp de canicula, folosirea aparatelor de aer conditionat este indispensabila. Medicii atrag insa atentia ca folosirea necorespunzatoare a acestor aparate si variatiile bruste de temperatura, atunci cand corpul este nevoit sa faca fata trecerii de la o temperatura exterioara de peste 30 de grade Celsius la una de 17 grade din incaperile climatizate, de exemplu, supun organismul unui stres, care determina slabirea imunitatii. Un adevarat pericol in timpul verii il constituie si socul termic, care apare atunci cand intram in apa rece dupa o expunere prelungita la soare! Copiii, persoanele in varsta si cardiacii sunt cei mai afectati de trecerea de la cald la rece sau invers. “Persoanele care au diferite afectiuni cardiovasculare, in mod special, trebuie sa fie atente la variatiile de temperatura pentru ca pot aparea variatii bruste ale tensiunii arteriale, respiratie dificila, cefalee, stare de lesin, AVC; persoanele cu afectiuni... [continuare]

Topul alimentelor care ne ajuta sa facem fata mai usor caniculei

Topul alimentelor care ne ajuta sa facem fata mai usor caniculei

Actualizat la data de: 21 August 2019

Autor: SfatulMedicului

De ce avem nevoie de hidratare suplimentara vara? Apa este esentiala pentru organismul unei persoane, dar nu este singura care ajuta la hidratare. Oamenii isi pot creste nivelul de hidratare si aportul de lichide prin intermediul unui numar mare de alimente. Consumul de alimente bogate in apa poate mentine un nivel optim de hidratare, in special pe perioada verii, deoarece in aceasta perioada organismul pierde apa si electroliti prin sudoratie. Castravetii Castravetii au un continut de apa de 96,73%. De asemenea, reprezinta o sursa ideala de potasiu, fosfor si magneziu, dar contin si o cantitate mica de calciu. Desi nu contin vitamine si minerale precum alte legume, castravetii au in componenta lor nutrienti speciali numiti cucurbitacine. Acesti nutrienti sunt importanti, deoarece ofera protectie impotriva aparitiei diabetului. Consumul de castraveti are numeroase beneficii precum: - ajuta la pierderea in greutate; - contin numerosi antioxidanti; -... [continuare]

Dieta cu pepene verde

Dieta cu pepene verde

Actualizat la data de: 17 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta cu pepene nu a fost prezentata oficial de niciuna dintre Institutiile Europene care promoveaza sanatatea, insa ce rost ar mai avea daca toate dietele care presupun consumul de pepene verde si-au dovedit eficienta in nenumarate randuri?! Pepenele verde, cel mai revigorant fruct al verii, ajuta la mentinerea greutatii corporale, fiind secretul unui abdomen plat si ferm si ofera stralucire pielii. Aceasta dieta ajuta la pierderea in greutate prin inlocuirea alimentelor, care contin cantitati semnificativ mai mari de apa si calorii, cu pepenele. Cantitatea de pepene verde consumata in timpul dietei variaza in functie de numarul de kilograme in plus si de cat de repede doriti sa pierdeti in greutate. Dieta cu pepene Inainte de a incepe aceasta dieta consultati medicul nutritionist! Proprietati nutritive Datorita continutului bogat in vitamine si minerale dieta cu pepene verde este o adevarata sursa de sanatate! Pepenele este neobisnuit de hranitor; contine... [continuare]

Febra galbena

Din Dictionar Termeni

boala infectioasa grava cauzata de un flavivirus, virusul amaril. febra galbena se intalneste in Africa Centrala, precum si in America tropicala (Amazonia) si in America de Sud. Exista doua moduri de transmitere: intre animale (indeosebi primate) sau, accidental, de la animal la om (febra de hatis) sau prin intermediul tantarilor din genurile Haemagogus sau Aedes (Aedes africanus, Aedes simpsoni); de la om la om (febra citadina), prin intermediul lui Aedes aegypti. simptome si semne - Dupa o incubatie de 3-6 zile, infectia se traduce printr-o febra mare si subita, printr-o congestionare a fetei, care devine buhaita, si prin dureri abdominale si musculare. Boala poate regresa spontan dupa 3-4 zile sau se poate agrava, antrenand o stare de soc cu hipotermie, icter si varsaturi cu sange, anurie (oprirea producerii de urina), proteinurie mare (nivel anormal de ridicat al proteinelor in urina). Aceste semne traduc o grava atingere hepatica si renala care poate antrena coma si... [continuare]

Corp galben

Din Dictionar Termeni

corpul galben este o formatiune cu functie glandulara (secretor de progesteron) care se formeaza din folicului de Graaf dupa ovulatie si care, in cazul in care fecundatia are loc va secreta progesteronul necesar mentinerii sarcinii in primele luni, pana la formarea placentei. Sinonim : corp luteal. [continuare]

Unghiilor galbene (sindrom al)

Din Dictionar Termeni

Afectiune caracterizata printr-o culoare galben-verzuie a unghiilor de la degetele de la maini si de la picioare. Acest sindrom rar este legat de o obstructie a circulatiei limfatice, ea insasi cauzata de o afectiune respiratorie cronica (infectii bronhopulmonare repetate, fibroza respiratorie, pleurezie), de o boala a tiroidei, de un limfom sau de un cancer profund. In afara culorii lor neobisnuite, unghiile sunt anormal de groase si curbate; mai mult, cresterea lor este net incetinita. Doar un tratament al afectiunii responsabile de acest sindrom poate antrena o regresie a simptomelor. [continuare]

Sanzienele galbene (galium verum)

Din Plante medicinale

Planta face parte din flora spontana si este raspandita in Europa si Asia. In tara noastra poate fi gasita prin fanete, margini de paduri, tufarisuri, de la ses pana la zona subalpina. Sanzienele au tulpina subtire, in patru muchii, poate ajunge pana la 60 cm inaltime. Frunzele sunt inguste si alungite, grupate cate 8 in jurul unui nod. Florile sunt mici si galbene, raspandesc o puternica mireasma, asemanatoare mierii. Infloresc din mai pana in septembrie. Printre elementele chimice constitutive se numara: glicozizi flavonici, saponine, tanin. Principalele calitati ale plantei sunt: diuretica, depurativa, laxativa, antireumatica, sedativa. In fitoterapie este utilizata partea aeriana a plantei, ce se recolteaza in perioada de inflorire Uz intern: - afectiuni ale splinei, afectiuni uterine, boli de ficat, boli de nervi, cloroza, constipatie, epilepsie, gusa, hidropizie, isterie, junghiuri intercostale, nisip si pietre la rinichi sau bila, pancreatite, paralizia... [continuare]

Galbenele (calendula officinalis)

Din Plante medicinale

Galbenelele sunt plante medicinale anuale sau bienale, intalnite in gradini, pe terenuri necultivate. Tulpina este paroasa si poate ajunge si pana la 80 cm inaltime. Florile sunt grupate in manunchiuri, au culoare galben-portocalie, iar fructele sunt achene. Planta se cultiva in luna martie sau vara, in lunile iunie-iulie. Recoltarea se face cand s-au deschis primele doua-trei randuri de flori, incepand din luna iunie si pana in luna octombrie. Galbenelele au un placut miros balsamic. In scop fitoterapeutic se foloseste fie partea aeriana a plantei cu inflorescente, fie frunzele sau doar florile marginale (florile fara codite). Principiile active ale plantei contin caroten, saponozide, flavonide, principii amare, mucilagii, rezinc, ulei volatil. Galbenelele au efect antimicotic, sudorific, sedativ, antiinflamator, limfatic, astringent, antimicrobian. Uz intern: - partea aeriana a plantei - dismenoree, tulburari de climax, ulcer gastoduodenal, colite cronice, gastrite... [continuare]

Ghintura galbena (gentiana lutea)

Din Plante medicinale

Este considerata planta monument al naturii in Muntii Bucegi. Planta erbacee, face parte din flora spontana, ajunge pana la 1-2 m inaltime, apartine familiei Gentianaceae si creste in Romanaia din zonele de campie, pana la cele subalpine, la marginea padurilor. Tulpina sa este dreapta, cilindrica, neramificata, se termina cu un rizom puternic si lung in pamant. Frunzele sunt mari, opuse, au nervuri puternice, numai tulpinare, iar cele de la baza sunt petiolate. Florile sunt dispuse la baza frunzelor, sunt de culoarea galbena si alungite, au cate 5-7 petale. Infloreste in lunile iulie si august. In scop fitoterapeutic se utilizeaza rizomii si radacinile, recoltate din august pana toamna tarziu. Componente chimice ale plantei: radacina - gentiopicrina, gentiomarina, amarogentina, gentiana, tanin, lipide, substante minerale, gentiopricozidul- principiul amar care prin hidroliza scindeaza in glucoza si gentiogenina, gentiamarina, gentiacaulina, amarogentina, care se scindeaza... [continuare]

Ce este Ceaiul din floare de galbenele si pentru ce se utilizeaza Indicatii Ceaiul medicinal de Calendulae flos, datorita principiilor active enuntate mai sus are actiune terapeutica atat interna cat si externa. Uz intern - se utilizeaza ca diaforetic, sedativ, antiinflamator, gastro-intestinal, colagog si coleretic datorita principiului amar continut, mareste secretia biliara, cicatrizant (prin stimularea circulatiei sangelui la nivelul tesutului). Uz extern - antiinflamator hemoroidal, cicatrizant prin stimularea circulatiei sangelui la nivelul tesuturilor. Uz intern - se utilizeaza in diskinezii biliare, ulcer gastric si duodenal si in enterocolite. Uz extern - se utilizeaza in plagi greu vindecabile, degeraturi, arsuri, eczeme, acnee, metroragii, leucoree si in trichomonas vaginalis. Mod de administrare Uz intern - sub forma de infuzie : 2 lingurite de ceai medicinal Calendulae flos la 300 ml de apa clocotita, se bea fractionat in timpul unei zile, inaintea... [continuare]

Ce este Calendulae Flos galbenele si pentru ce se utilizeaza Indicatii Ceaiul medicinal de Calendulae flos, datorita principiilor active enuntate mai sus are actiune terapeutica atat interna cat si externa. Uz intern - se utilizeaza ca diaforetic, sedativ, antiinflamator, gastro-intestinal,colagog si coleretic datorita principiului amar continut, mareste secretia biliara, cicatrizant (prin stimularea circulatiei sangelui la nivelul tesutului). Uz extern - antiinflamator hemoroidal, cicatrizant prin stimularea circulatiei sangelui la nivelul tesuturilor. Uz intern - se utilizeaza in diskinezii biliare, ulcer gastric si duodenal si in enterocolite. Uz extern - se utilizeaza in plagi greu vindecabile, degeraturi, arsuri, eczeme, acnee, metroragii, leucoree si in Trichomonas vaginalis. Mod de administrare Uz intern - sub forma de infuzie : 2 lingurite de ceai medicinal Calendulae flos la 300 ml de apa clocotita, se bea fractionat in timpul unei zile, inaintea meselor... [continuare]

Pagina 5 din 34 (1000 rezultate)