Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

5 retete simple pentru o piele sanatoasa pe timp de vara

Actualizat la data de: 29 Mai 2014

Generalitati

Sus
 5 retete simple pentru o piele sanatoasa pe timp de vara

Pielea sanatoasa pe timp de vara nu se intretine doar din exterior.

Dieta joaca un rol esential in protectia tesutului cutanat impotriva actiunii razelor ultraviolete, iar un meniu zilnic bogat in alimente care furnizeaza din plin antioxidanti contribuie la prevenirea imbolnavirii pielii.

Cateva retete usoare si sanatoase va ajuta sa va satisfaceti micile placeri culinare din timpul verii, dar si sa va pastrati pielea hidratata, supla si stralucitoare.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Retete de vara benefice pentru piele
  3. Citeste pe aceeasi tema

Retete de vara benefice pentru piele

Sus

Intrucat pielea se regenereaza in permanenta, mai ales sub efectul actiunii agresive a razelor UV din timpul verii, are nevoie de aporturi nutritive adecvate in sezonul cald. Printre nutrientii esentiali tesutului cutanat se numara vitamina A, zincul si acizii grasi esentiali, preluati din alimente precum galbenusul de ou, lactate, legume verzi, morcovi, pepene galben, caise, mango, stridii si alte fructe de mare, germeni de grau, nuci si alune sau peste oceanic.

Urmatoarele retete simple si sanatoase sunt totodata benefice pielii, oferindu-i nutrientii de care are nevoie pentru a ramane hidratata, fina si protejata pe timp de vara.

1. Salata de rucola si capsune

Capsunele sunt bogate in antioxidantii esentiali pentru mentinerea sanatatii celulelor cutanate, iar rucola se remarca in continutul important de fier si calciu.

Ingrediente

  • 1 pumn de alune de padure sau migdale
  • 200 grame capsune bine coapte, taiate felii
  • 2 linguri otet balsamic
  • 2 linguri ulei de masline extravirgin
  • sare si piper
  • 250 grame de rucola proaspata
  • 60 grame branza feta sau parmezan ras
  • 3-4 ridichi feliate subtire

Mod de preparare

Coaceti migdalele sau alunele de padure intr-o tava mica, pana devin crocante, apoi lasati-le la racit. Intr-un bol mare, adaugati feliile de capsune, apoi presarati o lingura din otetul balsamic. Amestecati separat restul de otet, uleiul de masline, sarea si piperul si turnati acest dressing in bol, peste capsune.

Completati salata cu frunzele de rucola, migdalele coapte, feliile de ridichi si branza. Amestecati usor ingredientele cu o spatula, astfel incat sa isi mentina aspectul estetic si textura.

2. Spuma picanta de ciocolata neagra

Ciocolata neagra este una dintre cele mai importante surse de antioxidanti performanti in blocarea impactului nociv al razelor ultraviolete.

Ingrediente

  • 1 ciocolata neagra cu concentratie ridicata de cacao (peste 75%)
  • 1 ardei iute mic, taiat cat mai fin
  • 2 linguri sirop de artar sau miere
  • 1 jumatate pachet branza tofu
  • zmeura sau capsune pentru decor

Mod de preparare

Topiti ciocolata in bain marie, amestecand continuu pana obtineti o pasta fina. Adaugati bucatile mici de ardei iute (dupa gust), apoi turnati siropul de artar si amestecati bine. Bateti cu mixerul branza tofu, turnati-o peste ciocolata si continuati sa mixati ingredientele, pana cand dispar cocoloasele.

Turnati spuma de ciocolata in pahare transparente si lasati desertul la frigider minimum doua ore, inainte sa il savurati (sau peste noapte). Decorati cu capsune sau zmeura.

3. Inghetata cu vin rosu

Vinul rosu contine antioxidanti polifenolici care s-au dovedit a avea efect protector impotriva razelor UV in cadrul studiilor efectuate de cercetatori.

Ingrediente

  • 1 lamaie
  • 2 portocale
  • 1 sticla de vin rosu
  • 2 pahare mici de rom sau coniac
  • 2 pahare de sifon
  • felii mici de fructe la alegere (capsune, piersici etc.)

Mod de preparare

Stoarceti sucul lamaii si al portocalei intr-un recipient, apoi turnati vinul si coniacul (sau romul) si amestecati bine. Introduceti lichidul la frigider cateva ore si adaugati sifonul. Turnati cocktailul alcoolic in forme de gheata (la alegere), astfel incat sa ramana loc suficient si pentru bucatile de fructe. Pozitionati cate un bat de inghetata in mijlocul fiecarei forme si lasati desertul la congelator peste noapte.

4. Pui la gratar cu usturoi

Pe langa faptul ca este extrem de gustos, usturoiul reprezinta totodata o sursa pretioasa de antioxidanti, inclusiv compusi speciali despre care oamenii de stiinta cred ca ar avea capacitatea de a inhiba cresterea celulelor canceroase cutanate specifice melanomului si carcinomului cu celule bazale.

Ingrediente pentru pui

  • 10-12 pulpe de pui
  • 3 linguri ulei de masline
  • 1 lingura suc de lamaie
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita piper
  • 8-9 catei usturoi
  • 2 linguri apa

Ingrediente pentru sos

  • 1 lingura miere
  • 1 lingura suc de lamaie
  • 3 linguri ulei de masline
  • 1 lingura patrunjel proaspat, maruntit
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita piper

Mod de preparare

Pregatiti pulpele de pui pentru a fi asezonate si apoi introduceti carnea in pungi speciale pentru copt. Amestecati uleiul de masline, sucul de lamaie, sarea, piperul, cateii de usturoi si apa intr-un bol. Turnati jumatate din aceasta mixtura in pungi, peste pulpe, apoi introduceti totul la frigider pret de 30 de minute.

Gatiti pulpele marinate pe gratar pana sunt bine rumenite, apoi asezonati carnea cu sosul preparat din miere, suc de lamaie, ulei de masline, patrunjel, sare si piper.

5. Taco de peste cu sos guacamole

Aceasta reteta inspirata din bucataria traditionala mexicana se remarca prin continutul bogat de acizi grasi esentiali din peste, cu efect protector asupra pielii, antiinflamator si de ameliorare a acneei, eczemelor si psoriazisului.

Ingrediente pentru sosul guacamole

  • 2 fructe mari de avocado
  • 1 lingura de suc de lamaie
  • 1 jumatate lingurita de sare
  • 1 ceapa rosie mica, taiata fin
  • 2 rosii bine coapte, maruntite
  • 1 lingura de coriandru bine tocat

Ingrediente pentru lipii

  • Cateva fileuri de peste gras
  • 2 linguri ulei de masline extravirgin
  • sare
  • piper
  • suc de lamaie
  • lipii din faina integrala
  • varza alba taiata fin
  • rosii feliate subtire

Mod de preparare

Pentru sosul guacamole, taiati doua fructe de avocado in jumatate, indepartati samburele si scobiti pulpa, adaugand-o intr-un bol mare. Utilizati un instrument de zdrobit pentru a face un piure, presarand intre timp sucul de lamaie si sarea. Puneti si ceapa, rosiile, coriandrul si usturoiul.

Marinati pestele in ulei de masline, sare, piper si suc de lamaie, apoi preparati-l pe gratar. Umpleti lipiile cu pestele, varza, rosiile si sosul guacamole.


Medici specialisti Diete-Nutritie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate