Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

importanta grasimilor

Sindromul metabolic un important determinant al bolilor cardiovasculare

Sindromul metabolic un important determinant al bolilor cardiovasculare

Actualizat la data de: 27 Noiembrie 2025

Dr. Sebastian Pale
Medic cardiolog

Generalitati Sindromul metabolic reprezinta o asociere de modificari care de-a lungul timpului a primit o serie de defintii pana a ajuns ceea ce este astazi. In ultima vreme, sindromul metabolic a primit o atentie accentuata dat fiind asocierea acestuia cu bolile cardio-vasculare si cu diabetul zaharat. Denumirea de sindrom metabolic traduce oarecum o alterare la nivelul diferitilor compusi metabolici, alterare care predispune la aparitia acestui sindrom. Se spune ca o persoana care prezinta sindrom metabolic este de doua ori mai predispusa la afectiuni cardiovasculare in comparatie cu o persoana care nu prezinta sindrom metabolic. Tot in sfera sindromului metabolic se discuta si de prezenta sindromului metabolic la persoane non-diabetice; astfel ca in cazul in care o persoana care nu se stie cu diabet, dar asociaza un sindrom metabolic, prezinta un risc de cinci ori mai mare de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 in comparatie cu o persoana care nu asociaza sindrom... [continuare]

Importanta magneziului in organismul uman

Importanta magneziului in organismul uman

Actualizat la data de: 23 Octombrie 2017

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Generalitati Magneziul, prescurtat Mg, este un element chimic raspandit atat in natura, cat si in organismele vii, iar numele provine de la orasul Magnesia din Asia Mica. Magneziul este un mineral benefic pentru sanatatea noastra, fiind considerat si inamicul stresului. Este intalnit atat extracelular (in afara celulelor), cat si intracelular (in interiorul celulelor), fiind al patrulea cel mai important mineral din organism pe langa calciu, iod, potasiu si sodiu. Mai este raspunzator pentru multiple reactii enzimatice, pentru mentinerea echilibrului celular, pentru intiterea unor procese specifice, precum contractia miocardului (muschiul inimii). Tot magneziul este implicat si in cadrul unor procese nervoase si in unele mecanisme anticanceroase. Beneficiile magneziului in organismul uman sunt: - mentine inima sanatoasa si previne aparitia batailor neregulate; - controleaza contractilitatea muschilor si intervine in relaxarea si reducerea durerilor musculare; - mentine un... [continuare]

Importanta depistarii precoce a cancerului de colon

Importanta depistarii precoce a cancerului de colon

Actualizat la data de: 02 Iulie 2025

Dr. Andreea Vinca
Medic Oncologie Medicala

Generalitati Cancerul de colon este cancerul intestinului gros (colon), care este partea finala a tractului digestiv. Cele mai multe cazuri de cancer de colon incep ca forme benigne, aglomerari de celule numite polipi adenomatoasi. Cu timpul, unii dintre acesti polipi pot deveni cancer de colon. Polipii pot fi mici si pot produce cateva simptome, daca exista. Din acest motiv, medicii recomanda teste de screening regulate pentru a ajuta la prevenirea cancerului de colon prin identificarea si eliminarea polipilor inainte de a deveni cancer. In 2017, aproape 136.000 de cazuri noi de cancer colorectal au fost diagnosticate in S.U.A. Aproximativ 1 din 20 (5%) americani vor dezvolta cancer colorectal in timpul vietii lor. Semne si simptome Cancerul colorectal nu cauzeaza adesea simptome si este detectat in timpul examenelor de rutina. Este important sa retineti ca alte probleme de sanatate comune pot provoca unele dintre aceleasi simptome. De exemplu, hemoroizii sunt... [continuare]

Ce este cancerul mamar? Cancerul mamar este cea mai frecventa forma de neoplazie intalnita in randul persoanelor de sex feminin, cu o incidenta semnificativa in cazul celor trecute de varsta de 50 de ani. La nivel mondial exista o relatie direct proportionala intre numarul cazurilor de cancer mamar si o rata de supravietuire redusa in ceea ce priveste tarile in curs de dezvoltare . Tipuri histologice de cancer mamar Cancerul de san neinvaziv – este tipul care isi mentine dezvoltarea in canalele sau lobul unde a aparut, prezinta totusi risc moderat de crestere cu invazie locoregionala motiv pentru care necesita monitorizare secventiala. Carcinomul lobular in situ (LCIS) – este de obicei neivaziv cu localizare si dezvoltare doar in lobulul mamar in care a aparut. Cancerul de san invaziv –celulele atipice se extind atat local in tesutul mamar, dar pot migra si sistemic frecvent la nivel cerebral, osos, pulmonar si hepatic; este cel mai frecvent tip de cancer... [continuare]

Ce sunt probioticele? Sistemul imunitar lupta zilnic sa mentina bacteriile si microorganismele din mediul extern cat mai departe de organismul nostru. La aceasta contribuim si noi prin masurile de protectie pe care le utilizam in fiecare zi prin mentinerea normelor de igiena si adoptarea unui stil de viata cat mai sanatos. Exista insa si bacterii benefice aflate in mod fiziologic in corpul nostru. Acestea sunt cunoscute sub numele de probiotice si alcatuiesc microbiomul intestinal sau flora comensala. La nivelul organismului uman se estimeaza ca s-ar afla 100 de trilioane de bacterii care colonizeaza mucoasele ( respiratorie, orala, conjunctivala, gastro-intestinala, uro-genitala), saliva si tegumentele. Contaminarea altor teritorii decat cele in care bacteriile se afla in mod normal sau imunodepresia organismului pot fi conditii in care flora comensala devine patogena cauzand infectii. La nivelul musoasei gastro-intestinale se gasesc bacterii precum Bifidobacterium ... [continuare]

Screeningul cancerului colo-rectal - importanta si metode

Screeningul cancerului colo-rectal - importanta si metode

Actualizat la data de: 12 Iulie 2024

Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie

Ce este cancerul colo-rectal Cancerul colo-rectal este un tip de cancer care apare in colon sau rect, parti ale sistemului digestiv. Se dezvolta de obicei din polipi adenomatosi, care sunt excrescente anormale de tesut in mucoasa colonului sau rectului. In timp, acesti polipi pot deveni cancerosi. In ciuda progresului medico-stiintific si a metodelor de diagnostic timpuriu, cancerul colo-rectal ramane una dintre afectiunile cu impact semnificativ asupra calitatii vietii si supravietuirii pacientilor, prin prisma unei lipse de informare cu privire la posibilitatile de screening ale acesteia. Ce inseamna screening? Cine este la risc de a dezvolta cancer? Screeningul unei afectiuni inseamna efectuarea unor investigatii cu scopul de a detecta o boala cat mai devreme in evolutia acesteia, pentru a asigura o sansa mai mare de supravietuire si un tratament eficient. La baza dezvoltarii neoplasmului colo-rectal stau multipli factori, atat de mediu, cat si genetici. Componenta... [continuare]

Sparanghelul - beneficii pentru sanatate

Sparanghelul - beneficii pentru sanatate

Actualizat la data de: 27 Martie 2025

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Sparanghelul (Asparagus officinalis) este o planta perena din familia Liliaceae, recunoscuta pentru proprietatile sale nutritionale si terapeutice.  Acesta este consumat in mod frecvent ca leguma in intreaga lume si este apreciat nu doar pentru gustul sau delicat, ci si pentru beneficiile substantiale pe care le aduce sanatatii umane. In articolul de fata, vom explora in detaliu compusii bioactivi ai sparanghelului, beneficiile acestuia pentru sanatate, precum si posibilele contraindicatii. Compozitia nutritionala a sparanghelului Sparanghelul este o sursa excelenta de vitamine si minerale esentiale. Este bogat in vitamina K, vitamina C, vitaminele din complexul B (inclusiv B6, B1, B2, B3, si acid folic), vitamina E, precum si minerale precum fier, calciu, magneziu si potasiu.  De asemenea, contine o cantitate semnificativa de fibre dietetice si antioxidanti, cum ar fi flavonoidele si polifenolii. Acesti compusi contribuie la efectele benefice ale... [continuare]

Cele mai importante beneficii ale consumului de ciuperci

Cele mai importante beneficii ale consumului de ciuperci

Actualizat la data de: 31 Mai 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Consumul de ciuperci este sinonim cu alimentatia echilibrata. Acestea sunt bogate in proteine, fibre, minerale, vitamine, in plus sunt bogate si in antioxidanti. Iata care sunt cele mai importante beneficii ale consumului de ciuperci • Prevenirea bolilor cardiovasculare . Ciupercile ofera proteine slabe, fiindca ele nu au colesterol sau grasimi si au carbohidrati foarte scazuti. Mai mult, fibrele si anumite enzime pe care le contin contribuie la scaderea nivelului de colesterol. Consumul de ciuperci contribuie si la prevenirea diferitelor boli cardiovasculare cum ar fi ateroscleroza, atac de cord si accident vascular cerebral. • Trateaza anemia . Pacientii care sufera de anemie au practic un nivel scazut de fier in sange, de aceea acestia au adesea stari de oboseala accentuata, dureri de cap, precum si diferite probleme de natura digestiva. Ciupercile sunt o sursa buna de fier si peste 90% din valoarea nutritiva a fierului poate fi absorbita de organism, ceea... [continuare]

Importanta activitatilor fizice pentru organism

Importanta activitatilor fizice pentru organism

Actualizat la data de: 18 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Miscarea produce o serie de beneficii pentru sanatate, fizic si mental. Printre altele, activeaza muschii, determina organismul sa arda calorii si imbunatateste calitatea vietii. Exista multe tipuri de activitati fizice, printre care inotul, alergarea, joggingul, mersul pe jos sau dansul. Beneficiile activitatii fizice regulate Sporeste buna dispozitie. Miscarea produce o serie de schimbari in partile din creier care regleaza stresul si anxietatea. De asemenea, poate creste sensibilitatea creierului pentru hormonii serotonina si noradrenalina, care amelioreaza sentimentele de depresie. In plus, persoanele care fac efort fizic spun ca resimt o stare de bine, intrucat exercitiile fizice cresc productia de endorfine, care conduc la sentimente pozitive si reduc perceptia durerii. Sportul diminueaza simptomele in cazul persoanelor care sufera de anxietate. Ajuta la pierderea in greutate. Inactivitatea este un factor major in cresterea in greutate si in [continuare]

Importanta calciului in sanatatea oaselor

Importanta calciului in sanatatea oaselor

Actualizat la data de: 24 Septembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Calciul este un mineral de care organismul are foarte mare nevoie pentru o sanatate optima. Aproximativ 99% din calciul din organism este stocat in oase si dinti. Calciul este cel mai bine absorbit din alimentatie. Aportul insuficient de calciu poate duce la aparitia osteoporozei. Calciul se gaseste in mod natural in unele alimente, dar poate fi adaugat. De asemenea, este disponibil ca supliment alimentar si este continut in unele medicamente. De ce este important calciul pentru organism? Calciul face ca oasele sa fie tari si puternice. Calciul ajuta si la contractarea si dilatarea vaselor sanguine, la contractarea muschilor si sustine secretia hormonala. Tesutul osos este in mod constant modelat. La copii si adolescenti, organismul da nastere unui os nou mai rapid decat distruge osul vechi, astfel incat masa osoasa totala creste. Acest proces, numit osteogeneza continua pana la varsta de aproximativ 30 de ani, cand crearea osului nou si... [continuare]

Alimente care ard grasimile

Alimente care ard grasimile

Actualizat la data de: 23 Octombrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Atunci cand incercati sa pierdeti in greutate trebuie sa gasiti un echilibru intre consumul de calorii si aportul de alimente. Atunci cand mancati prea mult, cu siguranta nu veti slabi, dar acest lucru nu se va intampla nici atunci cand va veti infometa sau veti manca prea putin, intrucat metabolismul dumneavoastra se va incetini. Si odata cu incetinirea metabolismului, revenirea la ritmul initial de ardere a caloriilor poate fi dificila, daca nu imposibila. Din fericire, exista cateva lucruri pe care le puteti face pentru a mentine rata metabolica de ardere a grasimilor la un nivel optim, astfel incat sa ardeti calorii intr-un ritm accelerat. Desi nu exista o solutie perfecta care sa contribuie la cresterea ratei metabolismului bazal - ritmul de ardere a caloriilor (prin cresterea masei musculare a organismului), alimentele pe care le consumati pot ajuta la accelerearea procesului de ardere a grasimilor. Iata prezentate mai jos, cateva dintre aceste... [continuare]

Cat de importanta este detoxifierea pentru sanatate

Cat de importanta este detoxifierea pentru sanatate

Actualizat la data de: 14 Aprilie 2017

Autor: SfatulMedicului

O cura de detoxifiere a organismului este utila pentru ficat, caci ajuta la eliminarea toxinelor, cat si pentru stimularea metabolismului si a pierderii de kilograme. Insa o astfel de cura nu trebuie tinuta de catre oricine, caci poate avea efecte negative, fiind saraca in proteine si elemente nutritive. Cura de detoxifiere nu trebuie tinuta de cei care nu au implinit 18 ani, de catre varstnici, de persoanele care sufera de diabet, anemie, dar nici de femeile insarcinate sau de cele care alapteaza. Cel mai indicat este sa ceri parerea unui medic inainte de a tine o astfel de cura. Regimul se poate tine sub mai multe forme: - poate sa dureze intre una si sapte zile - poate sa se bazeze doar pe consumul de fructe - regim bazat doar pe legume - regim care presupune numai sucuri din fructe si smoothie - regim bazat pe alimentatie de tip vegetarian Cele mai indicate alimente Indiferent de tipul de detoxifiere pe care o alegi, exista anumite alimente pe care este indicat sa le... [continuare]

Importanta miscarii in mentinerea sanatatii

Importanta miscarii in mentinerea sanatatii

Actualizat la data de: 29 Martie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Corpul uman este conceput sa se miste, sa alerge, sa sara, sa manipuleze lucruri. Insa nu ne folosim intotdeauna trupul la intregul sau potential. Tocmai lipsa de miscare este factorul care favorizeaza, printre altele, obezitatea, hipertensiunea si imbatranirea precoce. Activitatea fizica, in schimb, intareste musculatura si articulatiile, sporeste nivelul de oxigen din organism si intareste sistemul imunitar, fortifica oasele si intinde pielea. Sedentarismul este una dintre principalele cauze de deces in intreaga lume. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, alegerea unui stil de viata inert, comod, alaturi de o alimentatie neechilibrata, duce la boli extrem de grave. Iar faptul ca 4 din 10 romani sunt sedentari devine extrem de ingrijorator. Ce inseamna sa faci miscare zilnic Forurile medicale recomanda miscare zilnica. Acest lucru nu inseamna ore intregi de antrenamente la sala sau de alergare regulata, dimineata ori seara. Exista o serie de variante de... [continuare]

De ce e important sa faci miscare zilnic

De ce e important sa faci miscare zilnic

Actualizat la data de: 05 Mai 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Studiile clinice au demonstrat faptul ca persoanele care fac miscare cel putin de cinci ori pe saptamana au un risc cu pana la 40% mai scazut de a dezvolta o maladie canceroasa, decat persoanele inactive, existand cu 50% mai putin sanse ca acestea sa moara in jurul varstei de 60 ani. Activitatea fizica, daca este practicata cu regularitate, de preferat zilnic, aduce o multitudine de beneficii sanatatii: asigura reglarea metabolismului, reduce stresul, combate insomniile, imbunatateste respiratia si circulatia sanguina. In plus, combate obezitatea, previne diabetul, bolile cardiovasculare, reumatismul si osteoporoza. Totodata, asigura buna functionare a sistemului nervos deoarece oxigeneaza creierul, diminuand sau chiar inlaturand anxietatea si depresia. Beneficiile sportului practic zilnic Previne osteoporoza . Studiile au aratat ca activitatile fizice contribuie la mineralizarea oaselor, intarirea articulatiilor si tendoanelor. Mai mult, reduce durerile de spate... [continuare]

Cele mai importante beneficii ale uleiului de cocos

Cele mai importante beneficii ale uleiului de cocos

Actualizat la data de: 21 August 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Beneficiile uleiului de cocos, de la imbunatatirea aspectului pielii si al parului, pana la intarirea sistemului imunitar si reglarea digestiei, au fost confirmate prin numeroase studii experimentale. Efectele benefice ale acestui ingredient sunt atribuite in mod special acidului lauric, capric si caprilic, respectiv proprietatilor acestora antimicrobiene, antioxidante si antifungice. Specialistii recomanda utilizarea uleiului de cocos extravirgin, care nu a fost hidrogenat, decolorat, rafinat sau tratat cu vopsele si parfumuri. Compozitia uleiului de cocos Uleiul de cocos este constituit in proportie de 90% din grasimi saturate si acizi grasi nesaturati (mononesaturati si polinesaturati): - Acizi grasi saturati: trigliceride cu lant mediu care sunt asimilate rapid in organism (acid lauric, acid capric, acid caprilic, miristic si palmitic). - Acizi grasi polinesaturati: acid linoleic. - Acizi grasi mononesaturati: acid oleic. - Polifenoli: acid galic. Uleiul... [continuare]

Comunitate medicala

Grasime in zona cervicala

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Diverse

am o mare problema.o depunere degrasime in zona cervicala care arata foarte inestetic.am facut si masaj cum mi s-a recomandat si cand a vazut medicul ca nu a functionat ce a zis mi-a spus ca odata ce slabesc voi scapa si de aceasta problema.doresc sa precizez ca am 1,71m si 64 de kg.am facut si fizioterapie si am cumparat si un aparat de masaj si nimic n-a functionat. [continuare]

Fasolea verde - informatii nutritionale si retete sanatoase

Fasolea verde - informatii nutritionale si retete sanatoase

Actualizat la data de: 26 Iunie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Fasolea verde este o leguma frecvent consumata ca fel principal sau garnitura in numeroase preparate culinare, apreciata pentru gustul dulceag si proprietatile sale nutritive importante. Fasolea verde permite pregatirea de retete sanatoase si satioase, care promoveaza o stare de sanatate buna si o conditie fizica optima. Informatii nutritionale despre fasolea verde Fasolea verde, indiferent de specia cultivata, este o leguma cu un continut redus de calorii, dar bogat in nutrienti esentiali pentru sanatate, precum proteinele, fibrele alimentare, calciul si fierul. Doar o cana de fasole verde proaspata contine 200 de miligrame de potasiu, beta caroten si vitamina A. Beta carotenul reduce riscul de dezvoltare a anumitor tipuri de cancer, iar vitamina A mentine acuratetea vederii si stimuleaza dezvoltarea osoasa. Fasolea verde la conserva, fara sare adaugata, contine tot atatea calorii, fibre alimentare si fier, precum fasolea verde proaspata. Nutrientii din... [continuare]

Consumul redus de fibre - 6 riscuri pentru sanatate

Consumul redus de fibre - 6 riscuri pentru sanatate

Actualizat la data de: 22 Octombrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Fibrele si beneficiile lor Fibrele sunt o parte esentiala a oricarei diete. Este important sa se consume in fiecare zi fibre, pentru mentinerea starii de vitalitate si a nivelului crescut de energie. Consumul redus de fibre si riscurile pentru sanatate Din pacate majoritatea oamenilor nu consuma atatea fibre cat recomanda specialistii: 20-25 grame pe zi. Desi fibrele pot fi adaugate la orice dieta prin suplimentele de vitamine, cel mai bine este sa fie obtinute prin consumul de alimente sanatoase: fructe, legume si cereale integrale. Iata cateva riscuri pentru sanatate care pot fi intalnite in urma consumului redus de fibre: Constipatie Chiar daca dietele cu un nivel scazut de fibre nu sunt singura cauza a constipatiei, aceasta este o cauza principala care poate fi usor corectata. Disfunctiile la nivelul sistemului digestiv determina aparitia respiratiei urat mirositoare, lentoare si stare de somnolenta, nivelul de energie scade, apar crampele si starea generala... [continuare]

Trecerea la dieta de toamna

Trecerea la dieta de toamna

Actualizat la data de: 07 Septembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta de toamna trebuie sa contina cat mai multe fructe si legume de sezon, dar si reguli noi fata de alimentatia recomandata in timpul verii. Pentru a evita cresterea in greutate odata cu schimbarea meniului, exercitiile fizice raman o necesitate si toamna. Corpul are insa nevoie de un aport mai ridicat de grasimi si carbohidrati pentru a face fata racirii vremii si virozelor de sezon. Dieta de toamna [continuare]

9 alimente recomandate cand aveti gripa

9 alimente recomandate cand aveti gripa

Actualizat la data de: 09 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cele mai comune afectiuni ale anotimpului rece - raceala si gripa, pot fi usor ameliorate printr-o alimentatie sanatoasa. Gripa este insotita adesea de lipsa poftei de mancare si de reducerea cantitatii de alimente consumate; din acest motiv, este foarte important ca in aceasta perioada sa se consume alimente care pot imbunatati starea de sanatate si care pot oferi organismului forta de care are nevoie pentru a lupta impotriva bolii. Alimente recomandate Indiferent daca suferiti sau nu de gripa, proteinele sunt intotdeuna necesare pentru un organism puternic.  Carnea fara grasimi, pestele, legumele, ouale si alunele sunt surse importante de proteine. Carne de curcan Carnea de curcan este bogata in proteine si contine foarte multe substante nutritive. Carnea de curcan ofera organismului energia necesara in lupta impotriva bolii. Suc de legume Probabil ca o salata ar fi unul din ultimele lucruri pe care doriti sa le consumati in timp ce aveti gripa. Un pahar... [continuare]

Alimentatia dupa exercitiile fizice

Alimentatia dupa exercitiile fizice

Actualizat la data de: 11 Aprilie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Masa luata dupa exercitiile fizice, ar trebui sa fie cea mai importanta masa a zilei pentru orice persoana interesata de nutritie sau care doreste sa isi construiasca masa musculara, sa slabeasca sau pur si simplu sau sa-si tonifice corpul. Exista extrem de multe recomandari referitor la alimentele care trebuie consumate in timpul acestei mese, lucru care nu face simpla alegerea celor mai bune alimente pentru masa de dupa antrenament. Sa nu mai vorbim despre varietatea de shake-uri si suplimente disponibile, felul in care acestea pot fi combinate cu restul dietei, sfaturile legate de ceea ce trebuie sau nu consumat imediat dupa antrenament. Ei bine, adevarul este ca imediat ce intelegeti de ce are nevoie propriul corp (si ce nu are nevoie) dupa antrenament, de cat are nevoie si de ce fel de alimente, masa de dupa antrenament va deveni, probabil, cea mai simpla masa a zilei. Ce trebuie si ce nu trebuie sa consumati dupa exercitii fizice In afara de apa... [continuare]

Pagina 3 din 34 (1000 rezultate)