histamina in alimente
Generalitati Stresul este, in ziua de azi, un factor important care ne influenteaza viata. Peste tot, acasa, la serviciu, in relatiile personale si chiar la bucatarie, prin mancarea nesanatoasa pe care o consumam, stresul isi face aparitia. Totusi, vestea cea buna este ca puteti sa contracarati stresul. Alegerile alimentare corecte pot ajuta mult organismul sa-si sporeasca rezistenta la stres. Cand suntem stresati, in loc sa mancam tot felul de alimente nesanatoase, putem sa alegem alimente destresante, care sa ne linisteasca organismul. Alimente care reduc stresul In cele ce urmeaza vom prezenta o serie de alimente care sunt extrem de benefice pentru reducerea stresului: 1. Telina contine o serie de compusi care scad concentratia de hormoni ai stresului. Trebuie explicat ca acesti hormoni provoaca vasoconstrictie asupra vaselor sangvine. Compusii din telina fac ca vasele sa se dilate si scad tensiunea arteriala, actionand astfel impotriva acestor hormoni ai stresului. De... [continuare]
Colonul iritabil - recomandari alimentare
Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie
Generalitati Sindromul de intestin iritabil, o tulburare functionala frecventa, in special in randul tinerilor, poate determina, prin natura simptomelor dureroase, balonarii si a modificarilor de tranzit, o afectare semnificativa a calitatii vietii unor pacienti. Studiile arata ca afectarea calitatii vietii si a psihicului acestor pacienti poate fi comparata cu cele ale pacientilor cu boli cronice precum diabetul sau afectiunile cardio-vasculare si renale, motiv pentru care, in afara resurselor medicamentoase, adoptarea unor modificari ale stilului de viata merita tentate in vederea ameliorarii simptomelor. Cauzele alimentare ale sindromului de intestin iritabil Desi inca incomplet elucidati, factorii care contribuie la intretinerea acestei boli includ nu numai modificari in axul intestin-creier, sensibilitatea crescuta la stimuli si neurotransmitatori, ci si factori de natura alimentara sau in legatura cu motilitatea colonului. Unii pacienti cu sindrom de intestin... [continuare]
Alimente bogate in fier
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Cele mai multe dintre alimentele bogate in fier sunt de origine animala. Din acest motiv poate fi dificil pentru vegani, vegetarieni si oamenii care evita consumul de carne rosie, sa asimileze suficient fier pe parcursul unei zile. Din fericire exista multiple suplimente pe care le puteti lua. Totusi ar fi indicat sa obtineti fierul din alimentele pe care le introduceti in dieta dumneavoastra. Importanta fierului in dieta Fierul este important pentru scaderea in greutate , intrucat organismul are nevoie de fier pentru a produce celulele rosii ale sangelui, care sunt necesare pentru oxigenare si arderea grasimilor si caloriilor. Acesta este motivul pentru care dietele care infometeaza nu functioneaza: daca nu mancati alimente bogate in fier nu veti pierde grasimea, ci doar se va modifica masa musculara si organele. Aveti nevoie sa consumati produse alimentare bogate in fier daca doriti sa ramaneti in forma. Daca valorile fierului din organism nu sunt cele... [continuare]
Ce sunt fibrele alimentare? Fibrele dietetice sau alimentare se refera la toate tipurile de vegetale pe care organismul nu le poate digera sau absorbi. Spre deosebire de alte produse alimentare, cum ar fi grasimile, proteinele sau carbohidratii, pe care organismul le descompune si le absoarbe, fibrele nu sunt digerate de catre organism. Prin urmare, traverseaza relativ intacte stomacul, intestinul subtire, colonul si apoi sunt evacute din organism. Desi e greu de crezut, fibrele alimentare au un rol major in mentinerea sanatatii. Tipuri de fibre alimentare Fibrele sunt de doua tipuri: cele care nu se dizolva in apa (insolubile) si fibrele care se dizolva in apa (solubile). Fibrele insolubile Ajuta continutul colonului sa avanseze in timpul miscarilor peristaltice ale acestuia, usureaza activitatea sistemului digestiv si contribuie la curatarea colonului. Datorita acestor proprietati fibrele sunt apreciate si utilizate mai ales de catre persoanele care sufera de... [continuare]
Generalitati Indicele glicemic (IG) este un sistem de masurare al carbohidratilor, pe o scara de la 0 la 100, in functie de efectul alimentului ingerat asupra nivelului de zahar din sange. Este un indicator care masoara viteza cu care un anumit tip de carbohidrat ajunge in sange si influenteaza nivelul de zahar. Alimentele care au un indice glicemic ridicat sunt usor de digerat si de absorbit in sange, motiv pentru care cauzeaza fluctuatii semnificative asupra nivelului de zahar din sange. Alimentele cu un indice glicemic scazut conduc la cresterea treptata a nivelului de zahar din sange si a nivelului de insulina deoarece sunt greu de digerat si de absorbit in sange. S-a dovedit stiintific ca alimentele cu IG scazut imbunatatesc atat nivelul de glucoza, cat si pe cel lipide in cazul persoanelor care sufera de diabet zaharat (tip 1 si tip 2). Totodata, acestea sunt eficiente in mentinerea greutatii corporale deoarece controleaza apetitul alimentar si ofera senzatia de... [continuare]
Generalitati Dieta optima de iarna trebuie sa includa un numar scazut de calorii si un continut ridicat de vitamine, minerale si antioxidanti, care sa sprijine sistemul imunitar si sa tina departe bolile iernii. Scaderea temperaturii exterioare provoaca scaderea temperaturii corpului. Organismul uman reactioneaza la aceasta schimbare prin dorinta de a creste consumul de alimente, energia utilizata pentru digestie ridicand temperatura corpului. Totusi, tendinta naturala de a manca mai mult in timpul iernii, duce la cresterea in greutate; Din acest motiv, multe persoane, in special cele de sex feminin, se opun nevoilor alimentare ale organismului adoptand un regim strict, care are ca rezultat scadearea temperaturii corpului si cresterea vulnerabilitatii fata de raceala si a gripa. Pe de alta parte, supraalimentarea si suprasolicitarea metabolismului fac digestia dificila, in final, obtinandu-se acelasi rezultat ca si in cazul reducerii consumului de alimente. Solutia optima... [continuare]
Primul ajutor in cazul alergiilor alimentare
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alergiile alimentare rerpezinta raspunsuri imune directionate impotriva unor proteine din alimente. In unele situatii, astfel de reactii sunt extrem de severe si pot declansa moartea pacientului. Cel mai frecvent incriminate in declansarea alergiilor sunt: alunele, preparatele cu si din peste, ouale, la copii adaugandu-se si laptele. Se considera ca 6-8% dintre copii sunt alergici la astfel de produse. Exista insa si situatii cand starea de sanatate a pacientului se deterioreaza in urma consumarii anumitor alimente fara a fi vorba de alergie, ci doar de intoleranta digestiva (din cauza prepararii necorespunzatoare a produselor). Principiile terapeutice in cazul alergiilor alimentare includ evitarea alimentelor declansatoare si combaterea simptomelor imediat ce apar. In general, in cazul in care episodul alergic nu este foarte grav, pacientul se poate trata si acasa, daca va urma intocmai recomandarile medicului curant. Orice agravare impune insa... [continuare]
Beneficiile consumului de alimente in stare naturala
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alimente integrale - Probabil ca stii ca este bine sa le consumi. Dar stii ce sunt de fapt? "Traim intr-o societate care consuma foarte multe alimente procesate si suprarafinate, incat pot exista confuzii in ceea ce priveste cunoasterea termenului de alimente integrale", afirma Tara Gidus, membru al Asociatiei Americane de Dietetica. Chiar si pentru cunoscatorii in domeniu, termenul este confundat cu altii asemanatori. Alimentele integrale pot fi organice, crescute in gradina proprie sau lipsite de pesticide. Insa acest lucru nu este important. Definitia alimentelor integrale este mult mai simpla. "Atunci cand consumam alimente integrale, alimentele respective sunt in stare naturala", afirma Gidus. "Le consumam intacte, impreuna cu toate vitaminele, mineralele si substantele nutritive pe care le contin". Componentele cu adevarat sanatoase sunt cele care se indeparteaza in procesul de rafinare si procesare. De exemplu putem compara intre un... [continuare]
5 alimente ce trebuie incorporate in dieta
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Daca se doreste o imbunatatire a sanatatii si longevitatii trebuie introduse cinci alimente esentiale in dieta de zi cu zi. Cheia, afirma unii cercetatori, este pacalirea organismului, care odata cu inaintarea in varsta produce mai multe substante ce distrug celulele si mai putine celule noi, rezistente la cancere, imbatranire sau alte afectiuni. Aceste substante daunatoare sunt asa-numitii radicali liberi, un grup de atomi cu un numar impar de electroni foarte instabili si reactivi. Cand acesti radicali liberi patrund in ADN-ul uman cauzeaza la deteriorarea acestuia si determina aparitia unor celule cu un comportament anormal, precum cele canceroase. Ce este de facut? Organismul are deja un sistem de aparare reprezentat de antioxidanti, substante ce intrerup reactia de deteriorare a celulelor de catre radicalii liberi. Antioxidantii pot fi gasiti si in alimente, precum vitamina E, betacarotenul si vitamina C. Parerile cercetatorilor despre efectul antioxidant al... [continuare]
Generalitati Soarele straluceste si temperaturile sunt in crestere. Vara este momentul in care dispar mai multe randuri de haine si indicat ar fi sa fie eliminat si surplusul de kilograme. Puteti opta pentru un regim dietetic strict, dar probabil ca o dieta de vara care va contine alimente de sezon va fi mai degraba pe placul dumneavostra, mai ales daca rezultatul este o silueta de vis si o stare optima de sanatate. Nu trebuie sa va infometati daca doriti sa purtati pantaloni scurti sau costum de baie. Secretul este sa faceti alegeri sanatoase si sa consumati mai putine calorii decat cele pe care le ardeti. Este simplu sa gasiti solutiile potrivite in timpul verii, atunci cand produsele alimentare incarcate in calorii par a fi mai putin atragatoare. Cele mai bune alimente pentru pierderea in greutate pe parcursul verii sunt cele fara grasimi, revigorante si mai ales proaspete. Rosii si ardei pentru vitamina A, C si licopen Rosiile si ardeii sunt membrii unei familii de fructe,... [continuare]
Recomandari alimentare pentru hemoroizi
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Dieta pentru hemoroizi este o alternativa lipsita de durere si accesibila cand vine vorba de diminuarea simptomelor hemoroizilor sau chiar eliminarea acestora. Desi doar dieta nu poate face minuni pentru hemoroizii de gradul trei, patru sau in cazurile grave, unele schimbari simple ale obiceiurilor alimentare pot fi suficiente pentru a ameliora sau a scapa de hemoroizi. Fibrele O dieta bogata in fibre este esentiala pentru un scaun moale si pentru a evita incordarea din timpul eliminarii fecalelor. Fibrele alimentare se gasesc in fructe, legume, cereale integrale si leguminoase. Fibrele nu sunt digerate de organism, fapt ce ajuta la normalizarea tranzitului intes [continuare]
Generalitati Amestecul dintre caldura rezultata in urma prepararii alimentelor si caldura verii nu este deloc placut. In timpul verii, ideea de a petrece timp in bucatarie nu este, probabil, una atragatoare. In plus, alimentele care ar putea fi reconfortante si care incalzesc corpul pe timp de iarna nu sunt ideale pentru o seara fierbinte de vara. In schimb, puteti alege alimente racoroase care necesita putin timp de preparare si care va vor oferi mai mult timp pentru a va bucura de soare si vacanta. Alimentele racoroase si cu mai putine calorii sunt o modalitate potrivita de a va incepe ziua, oferind in acelasi timp organismului energia de care acesta are nevoie pentru un stil de viata activ. Mic dejun sanatos, de vara Atunci cand planificati meniul pentru micul dejun vara, incercati sa includeti alimente din urmatoarele grupe alimentare: cereale integrale, proteine cu putine grasimi, lactate cu un continut redus de grasimi, precum si fructe si legume. Prin consumul... [continuare]
Generalitati Odata cu anotimpul verii incepe sezonul gratarului si al bacteriilor care se multiplica cu rapiditate in alimente, din cauza vremii calde. Astfel, creste si riscul aparitiei intoxicatiilor alimentare. Cu ajutorul a catorva masuri simple puteti preveni o experienta neplacuta. Intoxicatia alimentara Toxiinfectia alimentara este de obicei usor de suportat si cei mai multi dintre oameni sunt vindecati in maxim o saptamana. Uneori aceasta poate fi mai severa, chiar mortala, de aceea este important sa se ia in serios riscurile acesteia. Copiii, persoanele in varsta si cele cu sistemul imunitar slabit sunt deosebit de vulnerabile la intoxicatii alimentare. Pentru inceput trebuie sa va spalati pe maini cu apa si sapun, cel putin cu 20 de secunde inainte sa folositi alimentele. Daca va aflati intr-un loc in care nu exista nicio sursa de apa curata, aprovizionati-va cu apa curata, sapun si prosoape de hartie sau servetele de unica folosinta ori gel dezinfectant p [continuare]
Generalitati Pentru a ilustra cat de importanta este calitatea alimentelor de baza pe care le ingerati zi de zi, imaginati-va corpul dumneavoastra ca un motor perfect (ceea ce si este), iar mancarea este combustibilul care il hraneste si ii permite sa atinga performante de varf. Cu cat combustibilul este mai curat, cu atat motorul functioneaza mai bine. Unele alimente pot incetini motorul dumneavoastra prin depozitari care pot interfera cu buna functionare a unor parti ale corpului. Alte alimente pot avea actiune de curatare a motorului; aceste alimente sunt numite adesea alimente de detoxifiere. Din fericire, acestea sunt disponibile din abundenta in natura si oricine poate avea acces la ele. Lamai Lamaile fac parte din foarte multe diete de detoxifiere si exista un motiv intemeiat pentru aceasta. In primul rand, lamaile sunt bogate in vitamina C, care este benefica pentru piele si lupta impotriva bolilor care se formeaza in urma radicalilor liberi. In plus, aceste citrice... [continuare]
Topul alimentelor care scad colesterolul
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Daca prin dieta se poate creste colesterolul, tot prin aceasta se poate diminua. Este usor sa ajungeti la un nivel alarmant de colesterol, dar se poate intampla si invers - schimbarea alimentelor poate reduce colesterolul si poate imbunatati calitatea grasimilor care circula prin sistemul sanguin. Punerea in aplicare a acestei strategii necesita doua directii dietetice: adaugati alimente care micsoreaza LDL (colesterol rau care poate declansa ateroscleroza), iar in acelasi timp eliminati alimentele care contin LDL. Aceste aspecte sunt cele mai importante in lupta cu colesterolul. Peste si acizii grasi Omega 3 Consumul de peste gras ajuta inima sa ramana sanatoasa, datorita nivelurilor ridicate de acizi grasi Omega 3, care pot reduce tensiunea arteriala si riscul de a dezvolta cheaguri de sange. Persoanele care au avut deja atacuri de cord trebuie sa consume ulei de peste, pentru a reduce riscul decesului. Pestii care contin cele mai ridicate niveluri de acizi... [continuare]
Alimente recomandate pentru artrita reumatoida
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Exista tot mai multe cercetari care au analizat relatia dintre nutritie, dieta si artrita reumatoida. Pana in prezent, nu s-au descoperit alimente care sa faca minuni si care sa trateze intr-un mod miraculos evolutia acestei boli. S-a constatat, insa, ca unele dintre persoanele care sufera de artrita reumatoida au o nutritie neadecvata. Milioane de oameni sunt afectati de aceasta conditie, iar durerile de articulatii le pot face mai dificila viata de zi cu zi. Medicamentele anti-reumatice de ultima generatie fac boala mai suportabila. Daca suferiti de artrita reumatoida nu trebuie sa omiteti un amanunt foarte important din planul de tratament al bolii - dieta dumneavoastra. In urma studiilor s-a demonstrat ca anumite alimente pot ameliora durerile cauzate de artrita. Care sunt alimentele pe care puteti sa le consumati pentru a ameliora durerile de articulatii - Seminte de in - sunt bogate in acizi grasi omega-3 care pot reduce inflamatia si durerile articulare.... [continuare]
AM FOST OPERATA DE CURAND DE ALUNGIRE DE TENDON SI TIMP DE 4 SAPTAMANI TREBUIE SA STAU MAI MULT IN PAT.AS VREA SA STIU CE ALIMENTE SA FOOSESC IMPOTRIVA COAGULARII SANGELUI.ASTEPT RASPUNS. MULTUMESC [continuare]
buna ziua! Care sunt alimentele ce NU le pot consuma la aceasta boala(hipertensiune arteriala) ?? De exemplu : ceapa, usturoi, orez, oua, lapte, dulciuri, CARTOFI, varza, fasole, rosii, carne gratar, mezeluri, peste, conserve, icre, pate-uri. In special m-ar interesa ce nu pot consuma !!! VA MULTUMESC ! [continuare]
bua ziua!baietelul meu implineste 1 anisor pe 11 decembrie,are 8,200 kg,s-a nascut cu 3,200 kg.inca il alaptez la san,dar are si lapte praf in completare,novalac,120g dimineata,120g seara cu cereale.uneori refuza si laptele.refuza alimentele solide.mereu a fost o problema,de la 6 luni de cand a inceput diversificarea.trebuie sa insist foarte mult cu masa. si in timpul zilei mai cere san.ce trebuie sa fac pentru ai creste apetitul? [continuare]
buna ziua!imi poate spune cineva ce alimente sunt nepermise la hepatita b? [continuare]
buna ziua,imi poate spune cineva ce inseamna alergia la histamina?este vorba de fetita mea de 4 ani care a fost diagnosticata cu rinita alergica.i-am facut mai multe teste alergologice si a iesit alergica la histamina.astept mesaje........multumesc [continuare]
intolerante alimentare Buna Ziua Va rog din suflet sa-mi recomandati unde as putea sa ma adresez pentru a putea vedea ce se intampla cu mine ca mi-e rau la orice mancare. [continuare]
Histamina
Amina provenind din transformarea unui acid aminat, histidina. histamina se fixeaza pe receptorii situati la suprafata celulclor. Ea joaca un rol de mediator chimic in mai multe fenomene; cresterea secretiei gastrice, transmiterea mesajelor nervoase in creier, vasodilatatia, alergia, chiar socul anafilactic. Numeroase medicamente antihistaminice sunt utilizate in tratamentul afectiunilor alergice. [continuare]
Aliment degresat
Aliment cu valoare calorica redusa. Alimentele degresate sunt produse al caror continut in glucide si/sau in lipide a fost redus, in modalitatea de a propune consumatorului alimente de mai mica valoare energetica si de a evita astfel o eventuala luare in greutate. Daca, pe termen scurt, consumul anumitor alimente pare sa limiteze sau sa evite cresterea in greutate, efectul lor pe termen lung este prost cunoscut si face actualmente obiectul a numeroase studii. [continuare]
Diversificare (a alimentatiei sugarului)
Trecere de la o alimentatie exclusiv cu lapte (alaptare materna sau artificiala) la o alimentatie mai diversificata. Aceasta a doua intarcare intervine, in general, intre varsta de 3 luni si cea de 6 luni. Si aceasta trebuie sa se faca treptat cu scopul de a lasa copilului timp sa se familiarizeze cu noile senzatii gustative si de a verifica faptul ca el nu prezinta intoleranta sau alergie la unele alimente. Astfel. se vor putea introduce treptat in biberoanele cu lapte: faina fara gluten, cu gusturi diferite, legume si fructe fierte si mixate. sucurile de fructe pot fi date separat, in cantitate mica, cu lingurita. [continuare]
Piramida nutritionala (alimentelor)
Un ghid al alimentatie sanatoasa, prezentat schematic sub forma unei piramide: la baza piramidei se gasesc alimentele care sunt recomandate a fi consumate zilnic si in cantitati mai mari; pe masura apropierii de varful piramidei, alimentele sunt recomandate in cantitati din ce in ce mai mici. [continuare]
Aliment
Substanta consumata in stare naturala sau dupa gatire, susceptibila sa furnizeze materiale de crestere, sa repare uzura tesuturilor, sa sustina necesitatile energetice si sa formeze substantele de rezerva ale organismului. Toate alimentele sunt formate dintr-un mic numar de elemente simple, printre care se disting proteinele, glucidele, lipidele, apa, sarurile minerale si fibrele. Constituentii alimentelor - Alimentele au ca si constituenti principali: - proteinele, care sunt elementele celulei vii. Alimentatia este cea care furnizeaza organismelor proteine. Proteinele de origine animala rezulta din carne, peste, oua, lapte si derivatele lui (iaurt, branzeturi). Valoarea lor nutritiva este mare deoarece coeficientul lor de absorbtie digestiva este ridicat si pentru ca sunt bogate in aminoacizi esentiali; proteinele de origine vegetala (cereale, legume uscate) au un coeficient de absorbtie mai mic si sunt lipsite de unii aminoacizi esentiali. - glucidele sunt substante... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Medicina generala , Medicina de familie , Ecografie .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter