Siguranta alimentelor la gratar
Generalitati
Odata cu anotimpul verii incepe sezonul gratarului si al bacteriilor care se multiplica cu rapiditate in alimente, din cauza vremii calde. Astfel, creste si riscul aparitiei intoxicatiilor alimentare. Cu ajutorul a catorva masuri simple puteti preveni o experienta neplacuta.
Intoxicatia alimentara
Toxiinfectia alimentara este de obicei usor de suportat si cei mai multi dintre oameni sunt vindecati in maxim o saptamana. Uneori aceasta poate fi mai severa, chiar mortala, de aceea este important sa se ia in serios riscurile acesteia.
Copiii, persoanele in varsta si cele cu sistemul imunitar slabit sunt deosebit de vulnerabile la intoxicatii alimentare. Pentru inceput trebuie sa va spalati pe maini cu apa si sapun, cel putin cu 20 de secunde inainte sa folositi alimentele.
Daca va aflati intr-un loc in care nu exista nicio sursa de apa curata, aprovizionati-va cu apa curata, sapun si prosoape de hartie sau servetele de unica folosinta ori gel dezinfectant pentru maini. Cel mai sigur este sa gatiti alimentele cu ajutorul cuptorului si sa adaugati apoi mancarea gatita pe gratar, pentru a-i oferi aroma specifica preparatelor la gratar.
Daca pregatiti mancarea pe gratar cele doua riscuri majore sunt:
- gatirea insuficienta a carnii
- raspandirea germenilor din carnea cruda pe alte produse alimentare care sunt gata pentru a fi servite.
Pregatirea carnii pe gratar
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Medicina generala , Medicina de familie , Ecografie .
Cand ati gatit orice fel de carne pe gratar, cum ar fi carnea de porc, pui, hamburger sau carnati, asigurati-va ca:
- lemnul de foc sau carbunii sunt inrositi si acoperiti cu o pelicula gri de praf, inainte de a incepe sa gatiti - acesta fiind semnul ca sunt destul de incinsi pentru a pune carnea pe gratar
- carnea congelata este corect decongelata inainte de a gati
- intoarceti carnea in mod regulat pentru a se gati uniform
Carnea este gata pentru a fi servita doar atunci cand:
- nu este fierbinte in centru
- nu exista carne roz vizibila
- orice suc din carne este clar.
Carnea cruda
Germenii din carnea cruda pot fi transferati cu usurinta de pe mainile dumneavoastra pe orice altceva atingeti, inclusiv produse alimentare care sunt deja preparate si gata pentru mancat. Acest proces se numeste contaminare incrucisata. Contaminarea incrucisata poate avea loc in cazul in care o persoana atinge intai carnea cruda si apoi alimentele sau vesela.
Pentru a preveni contaminarea incrucisata trebuie sa:
- va spalati intotdeauna pe maini dupa ce ati atins carnea cruda
- sa utilizati ustensile separate pentru carnea cruda si pentru carnea gatita
- sa nu puneti mancarea gatita pe o suprafata pe care a fost pusa anterior carnea cruda
- sa pastrati carnea cruda intr-un recipient etans, departe de alimentele care pot fi deja mancate
- sa nu asezati carnea cruda pe gratar langa carnea partial preparata
- sa pastrati alimentele la rece.
Articole recomandate
-
Legatura dintre gratar si cancer. Cum prevenim efectele nocive?
-
Idei de preparare si servire sanatoasa a alimentelor pe gratar in timpul verii
-
10 alimente si preparate bune de gatit pe gratar
-
7 avantaje ale unui sistem medical privat in Romania
-
Sanatatea respiratorie in sezonul rece: rolul farmacistului
-
Somon la gratar II
-
Somon la gratar I
-
Salata de ardei preparati pe gratar
Printre alimentele care trebuie sa le pastrati la rece pentru a preveni intoxicatiile alimentare si a evita multiplicarea germenilor se numara:
- salatele
- sosurile
- laptele, smantana, iaurtul
- sandwichurile
- sunca si alte tipuri de mezeluri
- orez fiert, inclusiv salate cu orez.
Nu lasati alimentele din frigider fara sa le consumati mai mult de cateva ore si evitati pastrarea acestora in soare.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Medicina generala , Medicina de familie , Ecografie .
Articole recomandate
-
6 retete potrivite pentru un gratar sau picnic in aer liber
-
File de cod la gratar cu sos de rosii coapte
-
Toxiinfectia alimentara - alimentele care cresc riscul de imbolnavire
-
Toxiinfectia alimentara, o boala frecventa vara
-
Somon pe gratar cu garnitura de orez brun
-
La ce varsta ar trebui sa incepi preventia ridurilor? Raspunsul dermatologil ...
-
Cat de nociva poate fi carnea la gratar?
-
Intoxicatia alimentara


Legatura dintre gratar si cancer. Cum prevenim efectele nocive?
Idei de preparare si servire sanatoasa a alimentelor pe gratar in timpul verii
10 alimente si preparate bune de gatit pe gratar
7 avantaje ale unui sistem medical privat in Romania
Sanatatea respiratorie in sezonul rece: rolul farmacistului
Somon la gratar II
Somon la gratar I
Salata de ardei preparati pe gratar
6 retete potrivite pentru un gratar sau picnic in aer liber
File de cod la gratar cu sos de rosii coapte
Toxiinfectia alimentara - alimentele care cresc riscul de imbolnavire
Toxiinfectia alimentara, o boala frecventa vara
Somon pe gratar cu garnitura de orez brun
La ce varsta ar trebui sa incepi preventia ridurilor? Raspunsul dermatologil ...
Cat de nociva poate fi carnea la gratar?
Intoxicatia alimentara