Siguranta alimentelor la gratar
Generalitati
Sus
Odata cu anotimpul verii incepe sezonul gratarului si al bacteriilor care se multiplica cu rapiditate in alimente, din cauza vremii calde. Astfel, creste si riscul aparitiei intoxicatiilor alimentare. Cu ajutorul a catorva masuri simple puteti preveni o experienta neplacuta.
Cuprins articol
Intoxicatia alimentara
SusToxiinfectia alimentara este de obicei usor de suportat si cei mai multi dintre oameni sunt vindecati in maxim o saptamana. Uneori aceasta poate fi mai severa, chiar mortala, de aceea este important sa se ia in serios riscurile acesteia.
Copiii, persoanele in varsta si cele cu sistemul imunitar slabit sunt deosebit de vulnerabile la intoxicatii alimentare. Pentru inceput trebuie sa va spalati pe maini cu apa si sapun, cel putin cu 20 de secunde inainte sa folositi alimentele.
Daca va aflati intr-un loc in care nu exista nicio sursa de apa curata, aprovizionati-va cu apa curata, sapun si prosoape de hartie sau servetele de unica folosinta ori gel dezinfectant pentru maini. Cel mai sigur este sa gatiti alimentele cu ajutorul cuptorului si sa adaugati apoi mancarea gatita pe gratar, pentru a-i oferi aroma specifica preparatelor la gratar.
Daca pregatiti mancarea pe gratar cele doua riscuri majore sunt:
- gatirea insuficienta a carnii
- raspandirea germenilor din carnea cruda pe alte produse alimentare care sunt gata pentru a fi servite.
Pregatirea carnii pe gratar
SusCand ati gatit orice fel de carne pe gratar, cum ar fi carnea de porc, pui, hamburger sau carnati, asigurati-va ca:
- lemnul de foc sau carbunii sunt inrositi si acoperiti cu o pelicula gri de praf, inainte de a incepe sa gatiti - acesta fiind semnul ca sunt destul de incinsi pentru a pune carnea pe gratar
- carnea congelata este corect decongelata inainte de a gati
- intoarceti carnea in mod regulat pentru a se gati uniform
Carnea este gata pentru a fi servita doar atunci cand:
- nu este fierbinte in centru
- nu exista carne roz vizibila
- orice suc din carne este clar.
Carnea cruda
SusGermenii din carnea cruda pot fi transferati cu usurinta de pe mainile dumneavoastra pe orice altceva atingeti, inclusiv produse alimentare care sunt deja preparate si gata pentru mancat. Acest proces se numeste contaminare incrucisata. Contaminarea incrucisata poate avea loc in cazul in care o persoana atinge intai carnea cruda si apoi alimentele sau vesela.
Pentru a preveni contaminarea incrucisata trebuie sa:
- va spalati intotdeauna pe maini dupa ce ati atins carnea cruda
- sa utilizati ustensile separate pentru carnea cruda si pentru carnea gatita
- sa nu puneti mancarea gatita pe o suprafata pe care a fost pusa anterior carnea cruda
- sa pastrati carnea cruda intr-un recipient etans, departe de alimentele care pot fi deja mancate
- sa nu asezati carnea cruda pe gratar langa carnea partial preparata
- sa pastrati alimentele la rece.
Printre alimentele care trebuie sa le pastrati la rece pentru a preveni intoxicatiile alimentare si a evita multiplicarea germenilor se numara:
- salatele
- sosurile
- laptele, smantana, iaurtul
- sandwichurile
- sunca si alte tipuri de mezeluri
- orez fiert, inclusiv salate cu orez.
Nu lasati alimentele din frigider fara sa le consumati mai mult de cateva ore si evitati pastrarea acestora in soare.
Medici specialisti Medicina Generala
- Asist. univ. dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Gheorghe Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Prof. dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
-
Alimente surprinzator de bogate in zahar
-
Sforaitul, simptome si tratament
-
15 alimente recomandate persoanelor cu boala Crohn
-
Rochia care a lăsat totul la vedere! Loredana Groza, apariție wow la 52 de ani! Foto
-
Ce mari au crescut copiii lui Ricky Martin și ai lui Jwan Yosef. Cea mai recentă fotografie cu Matteo i-a încântat pe fani. Cum arată la 13 ani
-
Anamaria Prodan a primit o scrisoare de la Traian Băsescu: „Mare noroc a avut Reghe”
-
Surse alimentare ascunse de gluten
-
Alimente si bauturi de consumat si de evitat pe timp de canicula
-
Toxiinfectia alimentara, o boala frecventa vara
Citeste pe aceeasi tema
-
Idei de preparare si servire sanatoasa a alimentelor pe gratar in timpul verii
-
Cum sa consumati in siguranta alimentele pe timp de vara
-
Legatura dintre gratar si cancer. Cum prevenim efectele nocive?
-
Alimente sanatoase care va ajuta sa castigati in greutate
-
Cele mai sanatoase 25 de alimente pentru inima