Siguranta alimentelor la gratar

Generalitati

Odata cu anotimpul verii incepe sezonul gratarului si al bacteriilor care se multiplica cu rapiditate in alimente, din cauza vremii calde. Astfel, creste si riscul aparitiei intoxicatiilor alimentare. Cu ajutorul a catorva masuri simple puteti preveni o experienta neplacuta.

Intoxicatia alimentara

Toxiinfectia alimentara este de obicei usor de suportat si cei mai multi dintre oameni sunt vindecati in maxim o saptamana. Uneori aceasta poate fi mai severa, chiar mortala, de aceea este important sa se ia in serios riscurile acesteia.

Copiii, persoanele in varsta si cele cu sistemul imunitar slabit sunt deosebit de vulnerabile la intoxicatii alimentare. Pentru inceput trebuie sa va spalati pe maini cu apa si sapun, cel putin cu 20 de secunde inainte sa folositi alimentele.

Daca va aflati intr-un loc in care nu exista nicio sursa de apa curata, aprovizionati-va cu apa curata, sapun si prosoape de hartie sau servetele de unica folosinta ori gel dezinfectant pentru maini. Cel mai sigur este sa gatiti alimentele cu ajutorul cuptorului si sa adaugati apoi mancarea gatita pe gratar, pentru a-i oferi aroma specifica preparatelor la gratar.

Daca pregatiti mancarea pe gratar cele doua riscuri majore sunt:

Pregatirea carnii pe gratar

Cand ati gatit orice fel de carne pe gratar, cum ar fi carnea de porc, pui, hamburger sau carnati, asigurati-va ca:

Carnea este gata pentru a fi servita doar atunci cand:

Carnea cruda

Germenii din carnea cruda pot fi transferati cu usurinta de pe mainile dumneavoastra pe orice altceva atingeti, inclusiv produse alimentare care sunt deja preparate si gata pentru mancat. Acest proces se numeste contaminare incrucisata. Contaminarea incrucisata poate avea loc in cazul in care o persoana atinge intai carnea cruda si apoi alimentele sau vesela.

Pentru a preveni contaminarea incrucisata trebuie sa:

Printre alimentele care trebuie sa le pastrati la rece pentru a preveni intoxicatiile alimentare si a evita multiplicarea germenilor se numara:

Nu lasati alimentele din frigider fara sa le consumati mai mult de cateva ore si evitati pastrarea acestora in soare.