Toxiinfectia alimentara, o boala frecventa vara
Generalitati
Sus
Intoxicatia alimentara sau toxiinfectia alimentara este o afectiune cauzata de consumul de alimente sau bauturi contaminate cu microorganisme patogene cum sunt bacteriile, virusurile sau parazitii.
In sezonul estival, din cauza zilelor toride, astfel de microorganisme se inmultesc foarte repede in alimentele perisabile, iar cand o persoana achizitioneaza de la vanzatorii ambulanti alimente precum gogosi, porumb, mici, gratar de pui, riscul de a manca un produs contaminat este foarte mare.
Cazurile usoare de intoxicatie alimentara dureaza doar cateva ore, cel mult doua zile. Alte tipuri, precum botulismul sau forme de intoxicatie chimica, sunt grave si pot pune in pericol viata daca nu este administrat tratament medical.
Cuprins articol
Manifestari
SusToxiinfectia alimentara se manifesta prin diaree, greata, varsaturi, dureri abdominale, insotite de cele mai multe ori de febra. Aceasta afectiune este des intalnita la copii, gravide si la pacienti cu un sistem imunitar deficitar.
Primele simptome ale toxiinfectiei alimentare apar la cateva ore de la consumul alimentului contaminat, fiind cauzate de microorganismele care trec prin stomac si ajung la nivelul intestinului subtire, unde se ataseaza de peretii acestuia, multiplicandu-se.
Unele microorganisme traiesc in peretele intestinal, altele produc toxine, care sunt apoi eliberate in circulatia sanguina, iar altele invadeaza tesuturile si organele.
In cazul diareei si al varsaturilor, care sunt un mecanism de aparare al organismului ce se straduieste sa elimine microorganismele, nu este necesar niciun tratament medicamentos.
In cazul in care o persoana are diaree severa, durere abdominala puternica, ameteli, dureri de cap si hipotensiune arteriala trebuie chemat de urgenta medicul.
Simptome
Sus• diaree;
• greata;
• durere de cap;
• febra cu frisoane;
• transpiratii;
• ameteli;
• salivatie excesiva;
• varsaturi;
• durere abdominala;
Cauze
Sus• Cauza toxiinfectiei alimentare o reprezinta ingestia alimentelor si bauturilor contaminate cu microorganisme patogene, precum virusuri, bacterii, paraziti.
• Bacteriile pot contamina pasarile de curte, ouale si carnea, provocand toxiinfectia cu salmonele.
• Alimentele conservate contine o bacterie care nu este distrusa prin fierbere, provocand botulismul, o toxiinfectie alimentara rara, dar foarte grava.
• Pestele si fructele de mare crude pot cauza unele toxiinfectii alimentare virale.
• Intoxicatia alimentara chimica poate fi provocata de pesticide sau prin pastrarea alimentelor in containere care nu au fost dezinfectate.
Preventie
Sus• Alimentele se pastreaza la temperaturi cuprinse intre 4-8 grade Celsius;
• Este indicat ca produsele destinate sugarilor sa fie consumate imediat dupa prepararea lor, fara a fi reincalzite;
• Spalarea vaselor in care se gatesc alimentele;
• Spalarea repetata a mainilor;
• Spalarea cu mare atentie a fructelor, zarzavaturilor si verdeturilor inainte de a fi servite;
• Folosirea numai a surselor de apa potabila pentru prepararea alimentelor si consumul uman;
Este recomandat sa mergeti la medicul specialist daca:
• Diareea dureaza mai mult de 3 zile.
• Febra creste peste 38 grade Celsius.
• Pacientul are simptome severe de deshidratare.
• Daca pacientul este bebelus sau copil mic.
Medici specialisti Gastroenterologie
- Dr. Narcisa Maria Zamfirescu - Institutul clinic Fundeni
- Dr. Mirela Stoian - Spitalul clinic de urgenta sf. PANTELIMON (fostul Spital 23 August)
- Dr. Andrei Haidar - Spitalul clinic COLENTINA
- Prof. dr. Radu Mihai Voiosu - Spitalul clinic COLENTINA
- Asist. univ. dr. Constantinescu Gabriel - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
Articole recomandate
-
Intoxicatia alimentara cu Salmonella
-
Intoxicatia alimentara
-
De ce apar si cum previi toxiinfectiile alimentare
-
Horoscop Mihai Voropchievici. Schimbări importante pentru zodii în ultima parte a lunii septembrie
-
Alin Oprea și Medana, nuntă faraonică! Mireasa a arătat ca o regină. Imagini de la petrecerea de lux, cu 500 de invitați
-
Surpriza primită de Victor Cornea, de ziua lui, din partea Andreei Bălan! Iubitul cântăreței a împlinit 30 de ani
-
Durerile de stomac: cauze si afectiuni posibile
-
Litiaza biliara (calculii biliari)
-
Hipetensiunea este mai periculoasa vara
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
-
Cum putem preveni obezitatea? Iata ce dieta putem adopta pentru beneficii pe termen lung
-
O pacienta cu luxatie congenitala bilaterala de sold si interventii chirurgicale succesive a ales recuperarea in spitalul de recuperare din orasul medical
-
Cum recunosti un medic bun? 6 caracteristici la care sa fii atent