histamina in alimente
Alimente recomandate pentru scaderea in greutate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Exista numeroase alimente care au un gust foarte bun si un aspect delicios. Acestea devin si mai tentante pentru cineva care doreste sa piarda in greutate. In ciuda acestui fapt, multe dintre aceste alimente cu reputatie proasta, cand vine vorba de slabit, nu sunt chiar atat de rele. Aflati care dintre aceste gustari delicioase pot de fapt sa va ajute in incercarea de a elimina kilogramele in plus. Ouale Cand vine vorba de alimente sanatoase, au existat numeroase dezbateri cu privire la oua. Cele mai recente cercetari sugereaza ca adultii pot consuma un ou pe zi fara nicio problema. Consumand oua la micul dejun puteti pierde in greutate. Motivul? Ouale sunt bogate in proteine care se digera lent. Consumul de proteine la masa de dimineata pastreaza senzatia de satietate o perioada mai indelungata de timp, astfel ca veti manca mai putin in restul zilei. Friptura De ani de zile, expertii in sanatate au sfatuit populatia sa consume mai putina carne rosie. Friptura... [continuare]
Alimente care trebuie evitate de bolnavii cu diabet zaharat
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Bolnavii de diabet nu pot consuma, spre deosebire de ceilalti, orice tip de aliment. Pentru a intelege ce produse alimentare ar trebui evitate de o persoana care sufera de diabet, trebuie mai intai sa se inteleaga termenul de indice glicemic. Indicele glicemic masoara efectul pe care il are consumul de carbohidrati asupra nivelului de glucide din sange. Unele glucide se descompun rapid in sistemul digestiv, determinand o eliberare brusca a zaharului in sange. Alti carbohidrati se vor dezintegra incet si astfel zaharul va fi eliberat lent in sange. Atunci cand zaharul intra in fluxul de sange, organismul produce insulina care are rolul de a reduce si echilibra nivelul de glucoza din sange. La persoanele cu diabet nu se produce suficienta insulina si astfel se acumuleaza prea multe glucide in sange. Cand zaharul patrunde mai lent in fluxul sanguin, organismul trebuie sa utilizeze o cantitate mai mica de insulina, care sa mentina stabilitatea nivelului de glucide din... [continuare]
Generalitati Daca suneti ingrijorati de nivelul de colesterol din sange si doriti sa mentineti valorile acestuia in parametrii normali, este important sa va ganditi la alimentele pe care ar trebui sa le introduceti sau elimina din dieta dumneavoastra. Prin limitarea consumului anumitor alimente care contin grasimi trans (carnea grasa, lactatele nedegresate sau produse de patiserie), puteti reduce valorile colesterolului rau (LDL) si ridica nivelul de colesterol bun (HDL). Specialistii sustin ca pentru majoritatea oamenilor sunt necesare doar cateva modificari in dieta, pentru a atinge aceste scopuri. O parte dintre persoanele care au colesterol ridicat vor lua medicamente pentru diminuarea colesterolului rau din sange. Pentru un grup restrans dintre cei care au colesterol ridicat, va fi nevoie de combinatia dintre modificari dietetice si medicatie. Puteti sa scadeti cu pana la 20-30% valorile colesterolului prin pierderea surplusului de greutate, a consumului ridicat de... [continuare]
Alimente recomandate persoanelor cu diabet zaharat
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Daca suferiti de diabet aveti nevoie de un ghid care sa va ajute sa determinati rapid daca un produs este o alegere buna sau rea. Este extrem de important sa alegeti corect alimentele pe care le consumati, pentru a avea o stare optima de sanatate si de a controla cat mai eficient nivelul de glucoza din sange. Mai jos sunt cateva alimente sau grupuri de alimente care sunt recomandate persoanelor cu diabet zaharat. Alimente cu continut ridicat de fibre Fibrele dietetice sunt incluse in compozitia tuturor partilor din alimentele vegetale pe care organismul nu poate sa le digere sau sa le absoarba. Aceste fibre pot reduce riscul de boli de inima si ajuta la controlul nivelului de glucoza din sange. Alimentele bogate in fibre sunt: fructele, nucile, leguminoase (fasole, mazare si linte), faina integrala de grau si taratele. Iaurt fara grasimi Iaurtul natural fara grasimi contine carbohidrati si proteine de calitate, ceea ce il transforma intr-un aliment excelent... [continuare]
Alimente si bauturi care pateaza dintii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Anumite alimente pateaza dintii mai mult decat altele. Bauturile inchise la culoare, cum ar fi cafeaua, bauturile tip cola si anumite ceaiuri, sunt in partea superioara a listei. Din fericire, nu trebuie neaparat sa eliminati din dieta astfel de alimente sau bauturi, pentru a va pastra dintii albi. Asigurati-va doar ca limitati aportul lor, clatiti-va gura cu multa apa, periati-va dintii si folositi ata dentara dupa ce le consumati. Exista multe alimente care curata dintii in mod natural. Astfel de alimente includ mierea, broccoli, spanacul, telina si capsunile. Sucurile inchise la culoare din fructe de padure Desigur, sucurile din mure, zmeura sau afine sunt incarcate cu antioxidanti. In timp ce antioxidantii sunt extrem de benefici pentru organism, aceste sucuri pot da un aspect neplacut dintilor dumneavoastra. Dintii sunt porosi, iar in orificiile lor microscopice patrund particule din alimente care sunt colorate in mod natural sau artificial. In mod ironic,... [continuare]
Alimente care ajuta la diminuarea stresului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pentru multe persoane, s-ar parea ca stresul este o parte acceptata a vietii moderne. Daca stresul continua sa creasca, atunci acesta poate avea un impact negativ major asupra sanatatii si a bunastarii generale. Tensiunea arteriala ridicata, riscul crescut de atac de cord, deficenta de imunitate si depresia sunt doar cateva dintre rezultatele stresului cronic. Nu exista un remediu instant, dar ar putea fi util sa stiti ca exista alimente care ajuta la reducerea nivelului de stres. Afine Pe langa faptul ca acestea au fost identificate ca fiind printre cele mai sanatoase alimente, afinele sunt bogate in vitamina C, care ofera organismului puterea de a face fata nivelurilor ridicate de stres. De asemenea, afinele contin o cantitate mare de fibre, care ajuta la reglarea valorilor zaharului din sange. Fluctuatia glucozei din sange este o contributie majora la stres pentru unele persoane. Legume verzi Broccoli, varza si alte legume de culoare verde inchis sunt bogate... [continuare]
Recomandari alimentare pentru sindromul de colon sau intestin iritabil
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Este dificil de formulat o dieta stricta pentru ameliorarea simptomelor sau tratarea sindromului de colon sau intestin iritabil. Unele alimente provoaca disconfort major in cazul persoanelor care sufera de aceasta afectiune, dar pot fi tolerate de alti pacienti cu acelasi sindrom. Totusi, in cazul diareei sau constipatiei provocate de sindromul de intestin iritabil, principala forma de tratament este dieta. Dupa ce veti descoperi care sunt alimentele care contribuie la diminuarea simptomelor bolii, este indicat sa le includeti pe termen lung in dieta dumneavoastra, pentru a avea o stare cat mai buna de sanatate. Dieta bolnavilor de sindrom de intestin iritabil In general, alimentele bogate in grasimi, cele preparate prin prajire, condimentele, alcoolul, cafeaua si ceaiul cu cofeina pot declansa probleme si complicatii in cazul celor care sufera de sindrom de intestin iritabil. [continuare]
Generalitati Multa lume nu stie ce sa manance in timpul sezonului de iarna si sfarsesc prin a consuma alimente nesanatoase. Multi ajung sa evite complet alimentele sanatoase de sezon si consuma in cantitati mari alimente care ingrasa. Cu schimbarea anotimpurilor vin si modificari in stilul de viata. Schimbarea obiceiurilor alimentare in functie de sezon ajuta organismul sa ramana sanatos. Acest lucru va poate feri de imbolnaviri pe timp de iarna. Stiintific, s-a dovedit ca sezonul rece mentine sanatatea organismului si creste puterea sistemului digestiv. Din cauza temperaturilor scazute din mediu, corpul uman consuma mai multa caldura care este o forma de energie. Astfel, fiecare persoana va avea nevoie de mai multa energie in sezonul de iarna, ceea ce determina oamenii sa consume mai multe alimente. Totusi, indicat ar fi sa consumati alimente care sa va ofere energie, dar care sa contina putine calorii. In plus, trebuie sa urmati o dieta echilibrata... [continuare]
Generalitati Un plan alimentar bine echilibrat este intodeauna important pentru sanatatea umana. Dieta este esentiala mai ales in cazul femeilor gravide. Sunt multe substante nutritive (vitamine si minerale) de care copilul dumneavoastra are nevoie sa se dezvolte. Alimente de evitat Cele mai multe alimente sunt sigure, dar exista si anumite produse alimentare care ar trebui evitate sau chiar eliminate din dieta in timpul sarcinii. Fructe de mare si peste Fructele de mare sau pestele afumat trebuie evitate in timpul sarcinii, intrucat ar putea fi contaminate cu listeria. Totusi, puteti consuma fructe de mare sau peste proaspat ori decongelat - gatite la temperaturi optime. Excludeti total din meniu, in timpul sarcinii, algele care predispun la aparitia de infectii nocive atat pentru mama, cat si pentru copil. Pestele este un aliment excelent pentru femeile gravide si mamele care alapteaza. Totusi, trebuie sa alegeti cu atentie pestele. Chiar daca este bogat in acizi grasi... [continuare]
Topul alimentelor care lupta impotriva cancerului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Una dintre cele mai facile si mai eficiente metode de a fi sanatosi si de a va proteja impotriva cancerului este dieta. Specialistii estimeaza ca unul din trei decese provocate de cancer ar putea fi asociate cu nutritia precara. Concluzia este una destul de simpla: adoptarea unei diete compusa si din alimente care lupta impotriva cancerului este o strategie excelenta pentru a ramane sanatosi. Lista cu astfel de alimente include produse alimentare ce ajuta la stoparea cancerului si alimente care contribuie la inhibarea cresterii de celule canceroase din organism, in scopul reducerii marimii unei eventuale tumori. Lista nu este completa - exista o multime de alimente care lupta impotriva cancerului, iar o lista completa poate fi dificil de alcatuit. Broccoli, varza si conopida Broccoli, varza si conopida detin o componenta chimica numita idol-3-carbinol, care combate cancerul de san prin conversia unui estrogen pro-cancer intr-o varianta mai putin daunatoare... [continuare]
Legatura dintre sanatate si alimentele sanatoase Santatea fizica si mentala au o legatura directa cu ceea ce consumati in dieta zilnica. Un plan alimentar corect poate tine departe o serie impresionanta de boli (acute sau cronice) si va poate ajuta sa va simtiti si sa aratati bine. Exista numeroase alimente care sunt considerate extrem de benefice, atat pentru sanatatea intregului organism, cat si pentru sanatatea sistemului nervos central. Chiar daca sunteti de parere ca dieta dumneavoastra include nutrientii de care corpul are nevoie sa functioneze corect, ar fi indicat sa va informati care sunt produsele alimentare care sunt considerate super-alimente, pe care le puteti introduce in dieta dumneavoastra zilnica fara costuri materiale importante. Fasole neagra Fasolea neagra este foarte buna pentru mentinerea sanatatii tractului digestiv, in special a colonului, deoarece aceasta produce un acid care ajuta colonul la producerea de bacterii esentiale pentru sanatatea... [continuare]
Alimente surprinzator de bogate in zahar
Autor: SfatulMedicului
Generalitati In medie, fiecare om consuma mai mult de 50 de kilograme de zahar pe an. Chiar daca nu consuma cateva prajituri pe zi, multi oameni mananca fara sa constientizeze, alimente care au in compozitie cantitati destul de mari de zahar. Problema este ca unele dintre alimentele care contin zahar, nu sunt atat de dulci pe cat s-ar crede. Papilele gustative pot fi pacalite cu usurinta. De aceea, este important sa cunoasteti care sunt alimentele bogate in zahar. Alimentele imbogatite cu zahar Cand cititi intr-un supermarket eticheta produselor alimentare, cu siguranta ca nu veti fi surprinsi daca veti constata ca zaharul este prezent in produse cum ar fi torturile, inghetata, prajiturile sau bauturile racoritoare. V-ar putea, insa soca sa descoperiti ca in sticla cu sos de paste sau sos pentru gratar s-au adaugat 12 grame de zahar. Cereale Cerealele pot fi o modalitate destul de buna de a va incepe ziua, mai ales ca acestea contin si fibre. Totusi, este... [continuare]
Secretele alimentatiei sanatoase si ale portiilor controlate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Printre alimentele preferate ale multora dintre persoane se numara dulciurile, painea, preparatele din carne de pui sau vita, bauturile acidulate, pizza, pastele si orezul. Majoritatea oamenilor nu includ in meniul zilnic fructe sau legume. Ca atare, multe dintre mesele principale ale oamenilor sunt bogate in grasimi si zahar. Modalitati sanatoase de pregatire a meselor Iata mai jos cateva sfaturi si recomandari pentru a avea o alimentatie sanatoasa si pentru a pastra dimensiunea corecta a portiilor de alimente. Ce sa consumati in cantitati mai mici Incercati sa eliminati din dieta dumneavoastra, alimentele bogate in grasimi rele si zaharuri. Limitati produsele de tip fast-food, cerealele rafinate, grasimile saturate si grasimile trans. Folositi mai putina sare, pentru a evita riscul declansarii hipertensiunii arteriale si a bolilor renale. Ce ar trebui sa consumati mai mult Consumati mai multe produse alimentare nutritive: fructe de mare, cereale... [continuare]
Alimente care pot scadea tensiunea arteriala
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Daca ati fost diagnosticati cu hipertensiune arteriala probabil ca medicul dumneavoastra v-a recomandat sa faceti unele modificari in planul alimentar. Potrivit expertilor, o dieta bogata in nutrienti si scazuta in alimente ce contin sodiu, poate ajuta la diminuarea hipertensiunii arteriale intr-un mod cat mai natural. Mai mult, dieta pentru diminuarea tensiunii arteriale poate contine alimente gustoase. Incercati sa incorporati in dieta dumneavoastra produsele alimentare de mai jos, pentru a mentine presiunea sangelui in limite normale. Produse alimentare recomandate persoanelor cu hipertensiune arteriala Banane Bananele sunt usor de decojit si transportat. Sunt gustoase si au un continut scazut de sodiu. Bananele sunt printre cele mai bune surse de potasiu, care pot ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Sunt indicate in special pentru persoanele care urmeaza tratament medicamentos pentru hipertensiune arteriala, deoarece odata cu utilizarea... [continuare]
Generalitati Atunci cand incercati sa pierdeti in greutate trebuie sa gasiti un echilibru intre consumul de calorii si aportul de alimente. Atunci cand mancati prea mult, cu siguranta nu veti slabi, dar acest lucru nu se va intampla nici atunci cand va veti infometa sau veti manca prea putin, intrucat metabolismul dumneavoastra se va incetini. Si odata cu incetinirea metabolismului, revenirea la ritmul initial de ardere a caloriilor poate fi dificila, daca nu imposibila. Din fericire, exista cateva lucruri pe care le puteti face pentru a mentine rata metabolica de ardere a grasimilor la un nivel optim, astfel incat sa ardeti calorii intr-un ritm accelerat. Desi nu exista o solutie perfecta care sa contribuie la cresterea ratei metabolismului bazal - ritmul de ardere a caloriilor (prin cresterea masei musculare a organismului), alimentele pe care le consumati pot ajuta la accelerearea procesului de ardere a grasimilor. Iata prezentate mai jos, cateva dintre aceste... [continuare]
Generalitati Fibrele dietetice sunt nutrienti esentiali necesari pentru o buna digestie a alimentelor, o functionare optima a tractului digestiv si au un rol important in pastrarea pe termen lung a senzatiei de satietate. Deficitul de fibre poate cauza constipatie, hemoroizi si pot contribui la cresterea valorilor colesterolului si a glucozei din sange. Cu toate acestea, excesul de fibre poate determina obstructie intestinala, diaree sau chiar deshidratare. Persoanele care maresc aportul de fibre trebuie sa se asigure ca vor consuma mai multe lichide (in special apa). Alimente bogate in fibre - Tarate (porumb, grau, orez, ovaz). Taratele sunt bogate in fibre, vitamina B6 si magneziu. Taratele se gasesc cel mai frecvent in paine, dar si in alte tipuri de produse care contin cereale integrale. Taratele de porumb brut ofera mai multe fibre dietetice decat orice aliment - 85,6 g/100 g portia de servire. Continutul celorlalte tipuri de tarate este: tarate de ovaz... [continuare]
Alimente care reduc densitatea osoasa
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Anumite alimente si nutrienti pot reduce densitatea oaselor si pot creste riscul aparitiei osteoporozei. Probabil cunoasteti faptul ca atat calciul, cat si vitamina D sunt necesare pentru ca oasele sa fie puternice. Ceea ce probabil nu stiti este ca exista anumite elemente din dieta dumneavoastra care pot reduce densitatea oaselor, crescand riscul instalarii osteoporozei. Proteinele si osteoporoza Aveti nevoie de proteine pentru ca oasele dumneavoastra sa fie puternice, dar atunci cand mancati alimente care contin prea multe proteine, corpul dumneavoastra produce substante chimice numite sulfati, care pot determina pierderea calciului din oase. Acest efect asupra oaselor este mai probabil sa apara in cazul proteinelor animale decat in situatia proteinelor vegetale. Cercetatorii au descoperit ca femeile care mancau carne rosie de cel putin cinci ori pe saptamana aveau probabilitati mai mari de a inregistra fracturi osoase, fata de femeile care includeau... [continuare]
Generalitati De ani de zile medicii au speculat ca anumite alimente pot juca un rol semnificativ in aparitia si evolutia sindromului hiperkinetic cu deficit de atentie (ADHD). Desi au fost efectuate ample cercetari pe aceasta tema, nu este inca destul de clar care sunt produsele alimentare care pot contribui la declansarea ADHD. Ceea ce stiu, insa oamenii de stiinta este ca unele alimente pot agrava simptomele de ADHD sau pot provoca manifestari similare cu cele intalnite in cazul ADHD. Alimente care pot declansa simptome de ADHD - Bomboane. Bomboanele sunt bogate in zaharuri si coloranti artificiali - o combinatie care este nociva, in special pentru copiii cu ADHD, care de cele mai multe ori au nevoie de o dieta speciala pentru ADHD. In cadrul studiilor, s-a dovedit ca ambele componente promoveaza aparitia simptomelor de ADHD. - Sucuri acidulate. Daca aveti ADHD, trebuie sa luati in considerare eliminarea sucurilor acidulate din dieta dumneavoastra. Aceste bauturi contin... [continuare]
Generalitati Contaminarea cu diverse substante a alimentelor este cauza imbolnavirii a milioane de oameni, in fiecare an. Cel mai des sunt contaminate fructele si legumele proaspete, care nu sunt bine spalate inainte de consum, dar si alte produse alimentare prezinta acest risc. Alimente care pot afecta sanatatea - Pepenele galben - Pepenele galben poate fi infectat cu Listeria, care este deosebit de periculoasa, avand manifestari destul de serioase, mai ales in cazul femeilor insarcinate. Listeria traieste in sol si infecteaza pepenele galben atat in interior, cat si in exterior. In plus, Listeria supravietuieste si chiar se multiplica la temperaturi scazute (cum ar fi cele din interiorul frigiderului). - Spanacul si alte legume cu frunze verzi - Unele din cele mai frecvent contaminate alimente sunt cele cu frunze verzi. Acestea se considera a reprezenta cauza aparitiei a numeroase boli. [continuare]
Generalitati Greata este o problema comuna si are o diverse cauze, multe dintre acestea fiind, totusi, minore. Deseori, greata va fi urmata de varsaturi. Desi hrana este principalul factor declansator al senzatiei de greata, pentru estomparea acestui simptom este recomandat consumul anumitor produse alimentare. Exista totusi o conditie sa mancati aceste alimente in anumite cantitati si la momentul potrivit. Cauze Greata este o conditie ce poate afecta atat copiii, cat si adultii, dar tinde sa fie mai frecvent intalnita in cazul anumitor persoane. De exemplu, intre 50 si 90 la suta dintre femeile gravide experimenteaza greata, mai ales in primul trimestru de sarcina. De asemenea, bolnavii care urmeaza anumite tratamente impotriva cancerului (cum ar fi chimioterapie si radiatii) sunt susceptibili de a manifesta greata. Alte cauze includ raul de miscare, durerile intense cauzate de anumite conditii, traumatisme, toxiinfectii alimentare, stresul emotional, mirosurile... [continuare]
6 alimente uimitoare pentru curatarea colonului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Tulburarile gastrointestinale sunt frecvent intalnite in societatea de astazi, iar acest lucru se datoreaza in mare parte din cauza faptului ca oamenii consuma o cantitate destul de mare de produse alimentare asa-zis moderne, lipsite de elementele nutritive necesare pentru o digestie sanatoasa. De asemenea, in compozitia acestora se mai afla o gama larga de substante toxice, coloranti, indulcitori artificiali si pesticide. Vestea buna este ca tulburarile digestive cronice pot fi gestionate eficient, astfel incat sa nu afecteze calitatea vietii. Cateva modificari dietetice simple pot contribui semnificativ la ameliorarea si chiar vindecarea multor tulburari ale colonului. In continuare puteti citi despre sase alimente care va pot ajuta la mentinerea unui sistem digestiv sanatos. Alimente necesare pentru pastrarea sanatatii sistemului digestiv 1. Merele. Multe procese avansate de curatare a colonului includ merele, fie intregi, fie sub forma de suc, sos sau otet,... [continuare]
Topul alimentelor pentru un par sanatos
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Este recunoscut faptul ca stilul de viata si obiceiurile noastre alimentare influenteaza starea de sanatate a organismului. Pielea si parul sunt afectate de poluare, dar si de alimentele pe care le consumam. Puteti avea un par superb daca veti include in dieta dvs. zilnica anumite tipuri de alimente, dar mai ales pe cele care contin proteine de calitate. Alimente necesare pentru mentinerea frumusetii parului - Afinele - aceste fructe de padure ocupa primul loc ca actiune antioxidanta. Antioxidantii din afine protejeaza impotriva imbatranirii premature ca urmare a cantitatii importante de vitamina C pe care o contin. Vitamina C este esentiala pentru o circulatie sanguina normala la nivelul scalpului si pentru sustinerea activitatii micilor vase de sange care hranesc foliculii de par. Prea putina vitamina C in dieta dvs. va face parul friabil. - Spanacul - este o excelenta sursa de vitaminele A si C de care corpul are nevoie pentru a produce sebum. Acesta... [continuare]
Generalitati Alimentele consumate zilnic au un rol esential in hranirea, energizarea organismului si mentinerea sanatatii, dar isi pun amprenta si asupra frumusetii si tineretii . Acolo unde cremele antiaging si procedurile estetice dau gres, alimentele antiimbatranire intervin si asigura longevitatea organismului, mentinandu-l zilnic puternic si in forma. Lupta impotriva imbatranirii organismului are un aliat puternic: alimentatia. Cercetatorii au descoperit, de-a lungul timpului, o multime de alimente cu rol esential in prezervarea tineretii si sanatatii organismului. Substantele nutritive pe care le contin ajuta la regenerarea celulara, intarirea sistemului imunitar si profilaxia bolilor care apar odata cu varsta si care afecteaza sever aspectul si rezistenta organismului. Alimente antiimbatranire 1. Iaurt Consumul zilnic de iaurt va ajuta sa traiti mai mult, datorita continutului crescut de "bacterii bune" sau culturi vii, care contribuie la mentinerea... [continuare]
Generalitati Alimentele considerate antiinflamatoare contin substante nutritive care lupta eficient impotriva durerilor fizice - de cap, oase, spate, articulare - provocate de inflamatiile interne care pot aparea in organism. Nutritionistii sustin ca aceste alimente ar trebui sa faca parte din dieta zilnica a oricarei persoane, si nu doar pentru acest beneficiu, ci si pentru multiple alte proprietati terapeutice pe care le au pentru organism. Inflamatia reprezinta reactia de aparare a organismului in momentul in care este atacat de diversi radicali liberi (bacterii, virusuri, traumatisme, stres). Acestia slabesc sistemul imunitar si declanseaza reactia inflamatorie. Inflamatiile produc boli care afecteaza toate sistemmele si organele din organism. Sunt considerate unele dintre cauzele principale ale multor boli cardiace, renale, digestive, pulmonare, osoase sau articulare. Alimentele cu cel mai puternic rol antiinflamator Ceai Rooibos Efectele antiinflamatoare ale ceaiului... [continuare]
Ce alimente organice merita sa fie cumparate, in ciuda pretului piperat
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Piata de alimente organice a inregistrat o dezvoltare rapida in ultimii ani, pe fondul necesitatii consumatorilor de a avea acces la o hrana sanatoasa. Produsele organice nu mai sunt disponibile in prezent doar in plafare, ele se regasesc pe rafturile tuturor magazinelor alimentare, datorita promovarii lor intense in randul publicului. Preturile piperate dau nastere, totusi, mai multor polemici despre cat de mult merita investitia in hrana organica. Oamenii care doresc sa cumpere alimente organice au reactionat prompt avertismentelor privind pericolul consumului de produse contaminate cu substante chimice, fie prin cultivarea lor in conditii improprii, fie prin prepararea industriala. Ce sunt alimentele organice Alimentele organice sunt produse prin utilizarea unor metode ecologice, care exclud in totalitate folosirea solutiilor sintetice de cultivare si protectie a hranei, precum pesticidele sau fertilizatorii chimici. Alimentele organice sunt cele care nu... [continuare]
Generalitati Consumul de alimente sanatoase poate sa imbunatateasca semnificativ memoria, puterea de concentrare si starea de spirit pe termen lung, confirma oamenii de stiinta. In afara de varsta, stres, calitatea si cantitatea somnului, nutritia joaca un rol-cheie in functionalitatea memoriei. Fiziologic vorbind, o memorie buna este influentata de modul in care neuronii (celulele creierului) transmit fluxurile informationale in tot organismul. De aceea, o stare de sanatate fragila poate sa afecteze si performanta functiilor creierului. Asadar, capacitatea oamenilor de a stoca informatii prin functia memoriei depinde in totalitate de masura in care celulele cerebrale reusesc sa realizeze conexiuni, iar neuronii isi ating randamentul maxim, atunci cand sunt stimulati puternic. Mesagerul creierului care mentine neuronii in stare de excitabilitate este acetilcolina, o substanta ce s-a dovedit utila in controlul maladiei Alzheimer, odata administrata ca substituent. Acest... [continuare]
Alimente care pot provoca diaree sau indigestie
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Legatura dintre alimentele consumate zilnic si predispozitia catre diaree si indigestie nu tine doar de tipul hranei ingerate, ci si cantitatea ei, momentul zilei in care este consumata si alte vulnerabilitati fiziologice ale fiecarui individ. Tulburarile digestive apar cel putin o data in viata, mai ales daca obisnuiti sa mancati prea mult, prea repede, in conditii de stres sau asociind hrana cu alcoolul. Un numar mare de persoane experimenteaza adesea reactii idiosincratice (pseudo-alergice), ceea ce inseamna ca anumite alimente tulbura echilibrul tractului gastrointestinal. Alimentele picante, zaharurile artificiale sau citricele sunt deseori cauza unui stomac deranjat. Cauzele indigestiei si ale diareei Diareea si indigestia sunt tulburari cauzate de regula de schimbari in obiceiurile alimentare. Nutritia incorecta poate declansa reactii neplacute ale corpului, alaturi de anumite afectiuni sau chiar de anxietate. Bolile cu simptome stomacale pot fi hernia,... [continuare]
Utilizari alternative pentru alimente obisnuite in dieta zilnica
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Multe dintre alimentele obisnuite din dieta zilnica pot avea utilizari alternative pentru sanatate, cand sunt folosite si in alte scopuri decat nutritia. O serie de cercetari efectuate de specialisti au descoperit ca produse precum iaurtul sau otetul pot fi elemente-cheie in diverse remedii naturiste, pentru tratarea arsurilor solare, afectiunilor dermatologice sau pentru infrumusetare. Zeama si coaja de lamaie Inhalarea uleiurilor volatile din zeama si coaja de lamaie poate avea un efect tonic pozitiv asupra starii de spirit. Uleiul esential de lamaie este folosit in aromaterapie pentru combaterea starilor de apatie si anxietate, precum si pentru energizare in momentele de epuizare. Zeama de lamaie este si un bun tratament impotriva matretii. Tratamentul presupune masarea scalpului cu doua lingurite de suc proaspat de lamaie, apoi clatirea parului cu apa calduta. Se repeta operatiunea, dar cu zeama de lamaie diluata intr-o cana cu apa, fara clatire la... [continuare]
10 alimente si preparate bune de gatit pe gratar
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alimentele si preparatele gatite pe gratar au o valoare nutritiva superioara si sunt semnificativ mai sanatoase decat cele prajite. Spre deosebire de alte metode de preparare a hranei, precum prajirea sau inabusirea cu ulei si alte tipuri de grasime, coacerea alimentelor pe gratar aduce multe beneficii sanatatii, fara sa sacrifice gustul placut al mancarii. Beneficiile prepararii alimentelor pe gratar Grasimea in exces din carnea pregatita pe gratar este eliminata eficient, iar legumele retin mai multe vitamine si minerale. In plus, caldura emanata dinspre foc, spre alimente, mentine umiditatea in hrana si o face suficient de frageda, incat sa nu fie nevoie de adaugarea altor uleiuri sau grasimi in procesul de gatire. Acest lucru face mai putin necesara asezonarea cu sosuri, asadar reduce din aportul caloric al mancarii. Un alt beneficiu al prepararii alimentelor pe gratar este acela ca toate tipurile de carne retin o cantitate mai mare de riboflavina si... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Medicina generala , Medicina de familie , Ecografie .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter