Clickmed
programare rapida la medic

Topul alimentelor care lupta impotriva cancerului

Actualizat la data de: 04 Martie 2015

Generalitati

Sus
Topul alimentelor care lupta impotriva cancerului

Una dintre cele mai facile si mai eficiente metode de a fi sanatosi si de a va proteja impotriva cancerului este dieta. Specialistii estimeaza ca unul din trei decese provocate de cancer ar putea fi asociate cu nutritia precara. Concluzia este una destul de simpla: adoptarea unei diete compusa si din alimente care lupta impotriva cancerului este o strategie excelenta pentru a ramane sanatosi.

Lista cu astfel de alimente include produse alimentare ce ajuta la stoparea cancerului si alimente care contribuie la inhibarea cresterii de celule canceroase din organism, in scopul reducerii marimii unei eventuale tumori. Lista nu este completa - exista o multime de alimente care lupta impotriva cancerului, iar o lista completa poate fi dificil de alcatuit.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Broccoli, varza si conopida
  3. Fructe de padure
  4. Struguri
  5. Cereale integrale
  6. Rosii
  7. Turmeric
  8. Citeste pe aceeasi tema

Broccoli, varza si conopida

Sus

Broccoli, varza si conopida detin o componenta chimica numita idol-3-carbinol, care combate cancerul de san prin conversia unui estrogen pro-cancer intr-o varianta mai putin daunatoare organismului.

Aceste crucifere mai contin un fitochimical numit sulforafan, o substanta ce ajuta la prevenirea unor tipuri de cancer, inclusiv cancerul de colon si cel rectal. Sulforafanul induce productia anumitor enzime, care pot dezactiva radicalii liberi si alti agenti cangerigeni. S-a dovedit stiintific ca aceste enzime inhiba dezvoltarea tumorilor.

Fructe de padure

Sus

Fructele de padure contin compusi antioxidanti, care protejeaza celulele de daunele provocate de cancer. De asemenea, fructele de padure pot stimula sistemul imunitar. Acestea mai contin polifenoli, inclusiv acid elagic si antocianine - antioxidanti care contracareaza, reduc si repara celulele deteriorate.

Struguri

Sus

Strugurii (in special cei de culoare rosie) contin o substanta numita resveratrol, un antioxidant cu rol antiinflamator (cea mai mare cantitate de resveratrol se gaseste in coaja strugurilor). Studiile au aratat ca resveratrolul inhiba multiplicarea celulelor canceroase si dezvoltarea tumorilor.

Cereale integrale

Sus

Potrivit cercetatorilor, oamenii care consuma cereale integrale in mod regulat prezinta un risc mai scazut cu 21-43% de a dezvolta cancer. Spre deosebire de cerealele rafinate, cerealele integrale contin antioxidanti si alti nutrienti importanti pentru organism. De asemenea, cerealele integrale contin fibre care, atunci cand sunt fermentate in colon, produc substante ce protejeaza celulele de agenti cancerosi.

Rosii

Sus

Unele cercetari au constatat ca rosiile pot ajuta la reducerea riscului de cancer de prostata. Aceste legume protejeaza ADN-ul din celule, impotriva daunelor ce pot duce la aparitia cancerului. Rosiile detin o concentratie mare de licopen (antioxidant foarte puternic). Organismul poate absorbi mai bine licopenul prin consumul de tomate procesate termic, cum ar fi sosul de rosii.

Turmeric

Sus

Acest condiment de culoare portocalie contine un ingredient numit curcumina, care ar putea fi util in reducerea riscului de cancer. Potrivit specialistilor, curcumina poate inhiba unele tipuri de celule canceroase si poate incetini raspandirea cancerului in organism. Turmericul este accesibil in cele mai multe magazine alimentare si poate fi utilizat intr-o varietate de retete culinare.


Medici specialisti Oncologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate