ce legume si fructe nu contin iod
Aportul de vitamine pe timpul iernii
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Ce este avitaminoza Avitaminoza in sezonul rece este esentiala pentru a avea un organism sanatos si vitaminizat, insa ceea ce nu multi stiu este cum ne dam seama ca avem o avitaminoza si cum trebuie sa procedam. Recomandarea ideala ar fi aceea ca aportul de nutrienti sa fie luat din fructe si legume ,insa sunt persoane care nu consuma in mod regular leguminoase din varii motive, iar unul dintre ele este acela ca nu le plac. Rolul suplimentelor In cazul in care deficitul nu este echilibrat in urma consumului de fructe si legume se apeleaza la suplimente ce au rol de a aduce un aport suplimentar in ideea preventiei aparitiei avitaminozelor. Rolul suplimentelor ce contin diverse complexe de vitamine este acela de a intari sistemul imunitar pentru a face fata diverselor infectii, accelereaza metabolismul determinand o energie suplimentara si imbunatateste in unele cazuri fuctia digestiva in functie de preparatul utilizat ca si supliment. De mentionat faptul ca daca sunt... [continuare]
Nutritia de toamna: alimente si suplimente pentru mentinerea sanatatii
Autor: SfatulMedicului
Anotimpul si alimentatia Toamna reprezinta o perioada de tranzitie intre caldura verii si frigul iernii, iar organismul nostru resimte aceste schimbari. Temperaturile mai scazute, zilele mai scurte si modificarile stilului de viata pot influenta starea de sanatate, energia si sistemul imunitar. Nutritia joaca un rol esential in adaptarea organismului la sezonul rece, fiind o modalitate naturala de prevenire a afectiunilor si mentinere a vitalitatii. Importanta alimentelor sezoniere Consumul de alimente sezoniere este recomandat in mod special toamna, deoarece acestea contin nutrienti optimi pentru perioada respectiva si ajuta la fortifierea sistemului imunitar. Printre acestea se numara: - Fructe: mere, pere, struguri, gutui si fructe de padure precum afinele si merisoarele. Acestea sunt bogate in vitamine (in special vitamina C) si antioxidanti care protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ. Merele si perele, de exemplu, contin fibre solubile ce... [continuare]
Hipercolesterolemia si strategii de prevenire a bolilor cardiace
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Colesterolul este o substanta chimica ceroasa, asemanatoare grasimii, sintetizata in ficat si care se gaseste in anumite alimente, precum cele de origine animala, produsele lactate (laptele integral), oua si carne. Organismul are nevoie de o anumita cantitate de colesterol pentru diverse functii. Membranele celulare contin colesterol, organismul folosind de asemenea colesterolul pentru a sintetiza hormoni, vitamina D si acizii biliari necesari digestiei lipidelor. Cu toate acestea, organismul are nevoie doar de o cantitate mica de colesterol pentru a-si satisface aceste nevoi. Atunci cand cantitatea de colesterol din organism este prea mare, pot aparea anumite probleme de sanatate, precum boala coronariana. Boala coronariana Atunci cand exista o cantitate mare de colesterol in organism se formeaza placile de aterom (un depozit dur si gros) la nivelul vaselor ce iriga inima(arterele coronare), ingustandu-se astfel lumenul vascular, iar fluxul sangvin spre tesutul... [continuare]
Igiena corecta a dintilor
Dr. Cristina Almasan
Medic stomatologie generala
Introducere Pentru prevenirea afectiunilor cavitatii bucale este necesara o igiena riguroasa care se poate realiza atat acasa cat si in cabinetul stomatologic. In continuare cateva sfaturi pentru o igiena corecta a danturii tale: - dintii trebuie periati de cel putin 2 ori pe zi (dimineata si seara); - utilizati pentru clatirea gurii dupa periaj o apa de gura ce contine fluor; - folositi ata dentara; - folositi geluri concentrate pe baza de fluor; - efectuati un detartraj odata la 4 sau 6 luni; - apelati la metoda speciala de curatire a dintilor utilizata in cabinetul stomatologic air-flow (jet de aer-apa cu bicarbonat); - efectuati un periaj dentar profesional la intervale de timp regulate. Periajul corect Periajul dintilor este cel mai important element profilactic. Pentru rezultate optime trebuie sa avem in vedere anumite elemente, cum ar fi: Periuta de dinti Periuta de dinti trebuie sa fie alcatuita din peri moi, din nailon, cu fire rotunjite la capete, pentru a se... [continuare]
Generalitati Dieta o2 a fost creata ca o dieta bazata pe antioxidanti care are ca efect pierderea in greutate, stimularea unei stari de sanatate a intregului organism si incurajarea mentinerii frumusetii. Mancarurile recomandate in dieta o2 includ fructe si legume precum mango, rodie, papaya, sfecla de zahar, fructe de padure, salata verde, spanac si avocado. Alte produse aprobate sunt quinoa, leguminoasele, lapte de soia, ovaz, paine din cereale integrale, seminte, nuci, peste, curcan, carne slaba, ulei de masline extravirgin, ceai verde, tofu, vin rosu si ciocolata neagra. Lucruri ce trebuie luate in considerare Daca sunteti interesati de o dieta care sa se concentreze pe consumul de [continuare]
Cele mai benefice si cele mai nocive sucuri pentru sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Sucurile din fructe si legume fac parte dintr-o alimentatie echilibrata, care asigura starea de sanatate si vigoare a organismului. Ele participa activ la regenerarea celulara, detoxifiere si tratarea a numeroase afectiuni, fiind recomandate de medicii nutritionisti intr-un regim de viata sanatos. Chiar si asa, exista sucuri benefice sanatatii prin ingredientele pe care le contin si sucuri nocive, care nu sunt altceva decat lichide care furnizeaza zaharuri in exces si aproape deloc nutrienti esentiali. Topul celor mai sanatoase sucuri Sucurile naturale din fructe si legume sunt gustoase, hranitoare si bogate in vitamine, minerale si fitonutrienti, mai exact compusi naturali bioactivi care interactioneaza pozitiv cu fibrele alimentare si alte substante preluate din hrana. Specialistii in nutritie de la Universitatea din California (Los Angeles) au intocmit si un top al celor mai sanatoase sucuri, primele 5 pozitii fiind ocupate de: - sucul de rodii - sucul... [continuare]
Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa pe timp de vara
Autor: SfatulMedicului
Vara este anotimpul fructelor si al legumelor proaspete, de care trebuie sa profiti din plin. O astfel de dieta este ideala si pentru ca organismul sa suporte mai usor temperaturile caniculare. Ideal este sa iti faci un program si sa incerci sa iei masa la ore fixe. Micul dejun ar trebui luat in jurul orei 8:00, pranzul in jur de 12:30, iar cina la 18:30. Nicio zi fara fructe Cirese, visine, caise, pepene, fructe de padure: sunt numai cateva dintre fructele gustoase de care poti profita in lunile verii. Bogate in antioxidanti, vitamine si minerale, sunt portia ta zilnica de energie. Sunt ideale pentru micul dejun, cat si pentru gustarile din timpul zilei. La fel de importante sunt si legumele, pe care le poti folosi pentru salate gustoase. Le poti prepara la aburi sau la gratar. Legumele cu calitati astringente, care previn deshidratarea, trebuie sa faca parte dintr-un plan alimentar sanatos. Printre ele se numara radacinoasele si citricele. La salate evita dressingurile... [continuare]
Zece beneficii ale unei alimentatii sanatoase
Autor: SfatulMedicului
Generalitati O alimentatie sanatoasa include o varietate de fructe si legume, cereale integrale si alimente bogate in amidon, grasimi bune si proteine slabe. O dieta sanatoasa se bazeaza, de asemenea, pe evitarea alimentelor in care au fost adaugate cantitati mari de sare si zahar. Acest articol are scopul de a prezenta primele 10 beneficii ale unei diete sanatoase. Beneficiile unei alimentatii sanatoase 1. Pierderea in greutate Pierderea in greutate poate ajuta la reducerea riscului de afectiuni cronice. Daca o persoana este supraponderala sau chiar obeza, aceasta prezinta un risc mult mai mare de a dezvolta diferite afectiuni, printre care: afectare cardiaca, diabet zaharat non-insulino-dependent, scaderea densitatii osoase, diferite forme de cancer. O persoana care doreste sa slabeasca trebuie sa reduca aportul de calorii la limita necesarului caloric zilnic. Determinarea necesarului caloric zilnic poate fi usor realizata prin diferite ghiduri dietetice. Mentinerea unei... [continuare]
Hipercolesterolemia: alimente sanatoase pentru inima
Autor: SfatulMedicului
Mai jos sunt redate cateva alimente de baza ce fac parte dintr-un regim sanatos pentru inima. Fructe si legume proaspete Fructele de sezon cum ar fi portocalele, merele, perele si strugurii, precum si legume ca ardei, broccoli, napi, conopida, rosii, telina ar trebui sa fie nelipsite din frigiderul pacientului. Produse lactate si inlocuitori - lapte 1%; - lapte de soia (simplu, neindulcit, cu vanilie sau cacao); - unt degresat total sau partial; - smantana degresata partial sau total; - branza degresata partial sau total (sub forma de felii, cuburi sau framantata); - branza din soia (sub forma de felii, cuburi sau framantata); - crema de branza degresata partial sau total; - branza de casa 1% grasimi sau degresata; - iaurt 1% grasime sau degresat ( simplu, cu fructe sau vanilie); - iaurt din soia; - sour cream (smantana fermentata) degresata total; - inlocuitori de oua, albus de ou. Carne, pui, peste si inlocuitori - piept de pui sau curcan... [continuare]
Generalitati Igiena orala implica spalatul pe dinti si folosirea atei dentare cu regularitate, vizite la medicul stomatolog pentru controale de rutina, curatarea dintilor si o alimentatie optima pentru sanatatea cavitatii bucale. O astfel de alimentatie include alimente bogate in seminte de cereale, fructe si legume si produse lactate. Metode Metodele folosite pentru a mentine sanatatea dintilor Mentinerea sanatatii dintilor si a gingiilor necesita o alimentatie optima si spalarea dintilor cu regularitate. - se foloseste ata dentara cel putin o data pe zi si se spala dintii dupa fiecare masa sau gustare si inainte de culcare. Aceste lucruri inlatura depunerile ce pot determina distrugerea dintilor, gingiilor si a oaselor cavitatii bucale. - folosirea unei paste de dinti ce contine fluor si previne aparitia cariilor. Se mai pot utiliza: apa de gura ce contine fluor sau pasta de dinti ce inlatura tartrul. - se evita alimentele cu cantitate crescuta de zahar. Zaharul... [continuare]
Alimentatia si varsta - rolul fibrelor in dieta
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Specialistii in nutritie si dieteticienii nu contenesc in a face urmatoarea recomandare: consumati cat mai multe fibre zilnic. Beneficiile consumului crescut de fibre sunt neindoielnice, insa majoritatea persoanelor nu cunosc exact care este necesarul zilnic si nici ce alimente reprezinta sursa sigura de fibre. Imbogatirea dietei cu fibre vegetale este un proces usor, necostisitor si care se bazeaza doar pe achizitia unor obiceiuri alimentare noi, deloc neplacute. Care este cantitatea necesara? Conform specialistilor, fibrele sunt complexe de carbohidrati provenite din alimentele de origine vegetala pe care organismul uman nu le poate digera si absorbi. Fibrele sunt clasificate, in functie de proprietati, in 2 categorii: solubile (se dizolva in apa) si insolubile (nu se dizolva). Fibrele solubile sau pectinele se gasesc cu preponderenta in fructe, mazare si fasole. Aceste fibre se dizolva in apa, rezultand o substanta cu consistenta gelatinoasa. Astfel de fibre,... [continuare]
Sfaturi utile Adoptarea unui regim alimentar sanatos nu inseamna ca trebuie sa renunti la mancarurile preferate. Varietatea culinara si cantitatea moderata sunt regulile ce vor fi urmate. Deci, a manca sanatos inseamna sa consumi: legume, fructe, paine, cereale, cartofi, orez, paste fainoase etc fara niciun fel de restrictii. „Piramida alimentelor” prevede un regim alimentar echilibrat, bazat mai ales pe legume si fructe, aflate la baza piramidei, si portii mai mici din produsele alimentare de care organismul nostru are mai putina nevoie, precum: grasimile si zaharul. 33% fructe si legume Consumul unei cantitati insemnate de fructe si legume este foarte important deoarece ajuta la imbunatatirea starii generale de sanatate, reducand in acelasi timp riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Din fructe si legume organismul absoarbe vitamina A, vitamina C, acid folic si minerale precum: fierul, calciu si magneziu. [continuare]
Suplimentele de acid folic previn malformatiile congenitale
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Anumite malformatii congenitale apar datorita inchiderii incomplete a tubului neural care formeaza canalul vertebral, in timpul primelor patru saptamani de viata embrionara. Acestea reprezinta grupul de malformatii de tub neural (MTN). Tubul neural se inchide initial la mijloc, apoi in partea superioara si in ultimul rand in partea inferioara. Cand fuziunea este incompleta, rezulta malformatii ale maduvei spinarii sau ale creierului. Malformatiile tubului neural apar in proportie de aproximativ 1-2 la o mie de copii nascuti vii. Daca mama are ea insasi o malformatie de tub neural sau are deja un copil nascut cu o astfel de malformatie, riscul de recurenta este de 10 ori mai mare. Formele grave, cum ar fi anencefalia (lipsa creierului), nu sunt compatibile cu supravietuirea. Formele mai putin grave, compatibile cu supravietuirea, necesita numeroase interventii chirurgicale pentru a fi corectate si determina invaliditati semnificative, cum ar fi paralizia membrelor... [continuare]
De ce trebuie sa respecti mesele principale?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Majoritatea specialistilor in nutritie sustin ca pentru un organism sanatos este indicat sa respecti cele trei mese principale si doua gustari compuse, de preferat, din fructe si legume. Mai mult, persoanele care respecta aceasta regula a meselor sanatoase prezinta un risc mai scazut de a dezvolta, in timp, diabet zaharat sau anumite tipuri de cancer. De asemenea, s-ar feri de obezitate. Legatura dintre alimentatie si boli Cert este ca alimentatia deficitara sta la baza multor boli. De exemplu, atunci cand un om, fie din lipsa timpului, fie din orice alt motiv sare pentru mese si are tendinta de a manca haotic poate prezenta un risc de imbolnavire. Explicatia consta in faptul ca organismul intra in stare de panica, incepand sa stocheze in celulele adipoase tot ceea ce se ingereaza. Cinci mese pe zi pot controla senzatia de foame Respectarea celor cinci mese pe zi poate ajuta la controlul senzatiei de foame. Pe cand, daca se omite o masa, insa se mananca... [continuare]
Generalitati Mineralele sunt elemente nutritive necesare organismului pentru a functiona corespunzator si pentru a se mentine puternic. Un numar mare de persoane considera ca vitaminele si mineralele sunt unul si acelasi lucru; insa nu este asa. Mineralele, ca si vitaminele, sunt nutrienti importanti care se gasesc in produsele alimentare; principala diferenta consta in faptul ca vitaminele sunt substante organice (contin elementul carbon) si mineralele sunt substante anorganice. De obicei, mineralele necesare organismului sunt furnizate dintr-un regim alimentar variat format din fructe, legume si oleaginoase. Clasificare Fiecare mineral aduce anumite beneficii organismului, din aceasta cauza nu se va recurge la o clasificare dupa importanta mineralelor. Mineralele sunt esentiale pentru functionarea corecta a organismului, majoritatea fiind implicate in metabolizare, echilibrul apei din organism si sanatatea sistemului osos. Mineralele se impart in doua grupe:... [continuare]
Generalitati Obezitatea poate afecta in mod negativ fertilitatea. Dovezile stiintifice sustin ca numai un singur aliment poate stimula fertilitatatea, datorita continutului crescut de zinc: stridiile. O cantitate corespunzatoare de zinc este esentiala pentru producerea unui volum optim de sperma si a unui nivel normal de testosteron. La femei, chiar si cantitati mici de alcool pot afecta fertilitatea, consumul de alcool reducand fertilitatea cu pana la 50%. De asemenea, consumu mai multor ceasti de cafea ar putea avea un efect negativ asupra fertilitatii femeilor, dar ar putea creste mobilitatea spermatozoizilor daca este consumata inainte de actul sexual. S-a tot vorbit despre produsele pe baza de soia si cum ar putea aceste alimente sa influenteze fertilitatea. Soia este o sursa buna de proteine pe perioada sarcinii. Produsele pe baza de soia contin estrogeni vegetali, cunoscuti sub denumirea de fitoestrogeni. Acestia ar putea avea acelasi efect ca estrogenul uman,... [continuare]
Generalitati Expresia "alimentele cu calorii negative" face referire la anumite alimente care necesita mai multe calorii pentru procesare decat propriul continut caloric. Consumarea alimentelor cu calorii negative supune organismul unui efort suplimentar si unui consum energetic crescut in procesul de descompunere si digerare, astfel incat numarul caloriilor consumate de organism este mai mare decat numarul celor asimilate. Acest aspect le confera alimentelor cu calorii negative un extraordinar avantaj in arderea naturala a grasimilor. O portie de desert compus din 400 de calorii poate necesita 150 de calorii pentru a fi digerat de organism, de unde rezulta un castig de 250 de calorii adaugat la grasimea corporala. Potrivit teoriei alimentelor cu calorii negative, spre exemplu, daca se consuma 100 de calorii dintr-un aliment ce necesita 150 de calorii pentru a fi digerat, organismul va arde 50 de calorii suplimentare, prin simpla consumare a respectivului aliment. Cum... [continuare]
Generalitati Morcovul este una dintre legumele cu multe calitati si beneficii pentru sanatate, insa un aport prea mare de morcovi, desi duce cu gandul la o gustoare sanatoasa, poate fi inadecvat. In plus, pe langa morcovi, o persoana mananca pe parcursul unei zile si alte alimente care contin sare, grasimi si calorii. Specialistii au constatat ca atunci cand o persoana vede, miroase sau se gandeste ca un aliment este foarte gustos, creierul elibereaza dopamina, o substanta care este emisa atunci cand se declanseaza starea de placere. Ca atare, productia de dopamina poate fi responsabila pentru dorinta de a consuma o gogoasa cu gem, intrucat savurarea acesteia determina o stare placuta. Combinarea legumelor cu grasimile Desi este chiar indicat sa se consume cruditati sau alte alimente sanatoase in timpul gustarilor sau la micul dejun, combinarea acestora cu unt de arahide ar putea reprezenta o problema. Untul de arahide are in compozitie grasimi si proteine... [continuare]
Generalitati Gastrita este o afectiune medicala care se defineste prin iritatia mucoasei gastrice si are la baza mai multe cauze, majoritatea lor fiind provocate de un stil de viata dezorganizat sau de un consum irational de medicamente. Principala cauza a gastritei este administrarea prelungita si necontrolata a medicamentelor din categoria antiinflamatoarelor nesteroidiene sau a celor care contin ibuprofen ori aspirina. Si consumul excesiv de alcool, stresul sau infectiile bacteriene pot declansa aparitia gastritei. Simptome si diagnosticare Gastrita este diagnosticata prin numeroase examene medicale, anamneza, adica informatiilor medicale relevante din istoricul personal al pacientului si a stilului de viata pe care il duce, dar si pe baza simptomatologiei manifeste la momentul prezentarii la medic. Investigatia medicala mai poate cuprinde si alte teste, in vederea stabilirii diagnosticului final, precum analize de sange, endoscopie digestiva superioara sau... [continuare]
Alimente cu un nivel scazut de carbohidrati
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Unul dintre principiile dietelor care au un continut redus de carbohidrati este ca fiecare persoana trebuie sa descopere care este nivelul de carbohidrati care actioneaza in mod adecvat, pentru fiecare. Persoanele care sufera de toleranta alterata la glucoza (prediabet) sau chiar diabet trebuie sa depisteze, in urma monitorizarii continutului de glucoza din sange, care ar fi produsele alimentare (carbohidratii) care pastreaza la un nivel stabil si normal, zaharul din sange. Piramida alimentelor cu un nivel scazut de carbohidrati Pornind de la premisa ca fiecare persoana este diferita, iata care ar fi liniile directoare ale unei diete sarace in carbohidrati: • legumele - pentru majoritatea oamenilor, legumele alcatuiesc baza piramidei alimentelor cu un continut scazut de carbohidrati. In functie de volumul de legume consumat, se vor prefera mai ales legumele care au o cantitate redusa de amidon (aproximativ cinci portii pe zi). • alimentele bogate in... [continuare]
Buna ziua,sper sa ma ajutati cu un sfat.Am 33 de ani si ma lupt cu constipatie de ceva timp.De multe ori ajung sa merg la toaleta o data la saptamana si atunci doar daca iau un laxativ.Vreau sa spun ca mananc fructe,legume,lactate,fac multa miscare nu duc o viata sedentara,nu sunt grasa si totusi nu pot scapa de constipatie.As dori un tratament naturist,nu as vrea sa ma indop cu medicamente,nu vreau sa invat organismul cu pastile.O zi buna tuturor. [continuare]
DE CE NU REUSESC SA MAI SLABESC ,MANANC PUTIN ADICA DE APROAPE DOI ANI EU MANANC DOAR LEGIME SI FRUCTE.PAINEA ,PASTELE FAINOASE ,GRASIMILE NICI NU SE DISCUTA LE-AM ELIMINAT ACUM CATIVA ANI CAND AM INCEPUT SA SLABESC ,APROPO AM UITAT SA PRECIZEZ CA AM SLABIT APROAPE 30 DE KG ACUMA NU SUNT GRASA DOAR CA AS VREA SA MAI DAU JOS DE PE SOLDURI CAM 3KG DAR NU REUSESC .alimentatia mea este doar legume fructe probabil problema este ca beau cam multe ceaiuri(cel verde)dar din comert.O avea prea mult zahar!multumesc [continuare]
buna ziua, sunt mama unui baietel de 5 ani care are o greutate de17kg... este foarte slabut, desi foarte energic... nu mananca mai nimic. Are aproximativ 5 alimente de baza (carne, peste, cartofi,orez, lactate). Nu mananca legume, fructe, dar nici dulciuri in mod excesiv. Nu vrea macar sa atinga fructele s-au legumele. Cred ca are o usoara anemie. Nu am putut sa-i fac analize de sange... a fost imposibil de recoltat. Ce sa fac? sa-i diversific alimentatia? La nastere a avut 3800 si 52 cm [continuare]
buna ziua! ma numesc cristina sunt din sibiu, am 21 ani si anul trecut in vara am fost diagnosticata cu ulcer gastroduodenal.am facut tratament cu nexium 2 sapt. , am tinut regim toata vara dar dupa o vreme am mancat fructe si legume crude si iar au inceput durerile. am auzit de omeran si am luat omeran cand ma durea stomacul .am auzit ca ulcerul este ereditar, a avut bunicul, tata, fratii tatei si fratele meu si deci si eu. eu am lipsa de calciu si orice pastile as lua imi afecteaza stomacul, am dureri foarte mari, as vrea sa stiu daca exista un tratament prin care sa pot scapa de ulcer definitiv, sa nu recidiveze. As ruga un medic sa mi dea niste sfaturi daca se poate... Va multumesc anticipat! [continuare]
Cancerul de san - lactatele, incluse sau excluse din dieta bolnavului?
Sunt foarte confuza cu privire la alimentatia in cazul cancerului in genereal, de san in special. Mama mea este afectata de aceasta groaznica boala si vreau sa ii fiu alaturi cum pot. In prezent , au trecut2 luni de la operatie (mastectomie totala) abia a facut o sedinta de chimioterapie si se simte foarte bine. Doctorul ei oncolog, printre recomandarile facute, a amintit si lactatele. Acum, cititnd pe internet, diferite site-uri medicate, diferite rapoarte de cercetare, car afirma ca lactatele cresc riscul aparitiei cancerului de san si trebuie excluse din alimentatie. Intrebarea mea e simpla. Pot sau nu bolnavii de cancer sa consume lactate? In ce masura afecteaza sau ajuta? M-ar ajuta foarte mult un raspuns din partea unui profesionist in legatura cu alimentatia recomandata. Legume Fructe, Cereale, Da, stim. Dar despre lactate, cafea, carne de pui,vin, citrice, alimente care aduc o bucurie mult mai mare decat oamenilor sanatosi, sunt... [continuare]
nu am probleme cu somnul...adica dorm 7-8 ore pe noapte. problema mea este legata de invatat... numai cand ma apuc sa citesc...ma ia somnu(nu pot sa tin ochii deschisi), chiar daca sunt odihnit. Daca stau in fata calculatorului nu am nimic... si nu stiu ce sa mai fac(alimentatie bogata in fructe/legume/carene)...si tot degeaba Am facut analize de curand si totul normal (analize de sange) am facut o ecografie-ficat marit si splina marita...ce sa fie??? Un sfat va rog frumos! [continuare]
Buna, am un frate care acum 2 saptamani a fost diagnosticat cu colita ulcerativa (afectat intregul colon). A petrecut o saptamana in spital timp in care nu a mancat decat piept de pui, orez si morcovi fierti, paine prajita. Ne-a fost data o lista cu alimenta permise de catre dna doctor, dar ne-a spus sa le introducem pe rand. Lista aceea continea printre altele lapte, in timp ce ea insasi ne-a spus ca este strict interzis laptele. Atunci m-am decis sa caut pe internet ceva recomadari. Dar la fel m-am lovit de tot felul de contradictii. Va rog sa ma ajutati, nu mai stim ce sa ii dam sa manance. Mentionez ca are un singur scaun pe zi si au disparut si sangerarile. Deocamdata a mancat doar piept de pui la gratar sau fiert, orez si morcovi fierti, paine prajita, banane. As dori daca se poate sa imi dati cateva exemple de alimente pe care i le-am putea introduce in regim la momentul acesta (ex. peste, paste cu ou fara ou, mamaliguta, biscuiti, alte legume?) . Asteptam cu nerabdare un... [continuare]
buna ziua, de aproximativ jumatate de an am inceput sa ma constip. la inceput usor, insa acum a devenit insuportabil. mananc foarte multe fructe si legume zilnic, beau multe lichide, carne consum doar fripta de 2 ori pe saptamana, insa constipatia nu trece cu nimic. nici laxativele nu isi mai fac efectul. tin sa mentionez ca nu am facut abuz de ele. am baut un ceai laxativ doar in cazurile extreme. acum insa nici ceaiul nu isi mai face efectul, nici supozitoare, nici nimic. constipatia este insotita de gaze, balonari, crampe abdominale . simt nevoia sa merg la baie de mai multe ori pe zi, insa in zadar. materiile fecale nu sunt prezente. poate doar o data la 5 zile, iar atunci cu mici sangerari. ma puteti ajuta cu un sfat? [continuare]
Buna de 3 zile am fost internat in spital si va pot spune cam asta... am ficatul marit si plamani mariti ... iau silimarita radi...? si kte 4 injectii pe zi una in vene si una in sold... acuma sunt acasa pt o noapte k imi e greu sa stau noapte de noapte acasa, mai vin odata la 3 nopti acasa. problema e urmatoarea ... ce regim trebuie sa urmez? am voie sa mananc muraturi.? eu nu mananac mancarea din spital , imi aduce mama cartofi natur sau pireu cu piept de pui facut la gratar si castraveti murati, mai beau un iaurt p zi de acela cu fructe si mai aduce cate o supa de pui cu fidea sau supa de legume... e bine ce mananc? si mentionez k beau numai apa minerala . in rest ... mi a spus cineva sa imi fac electroforeza k asta imi zice exact ce tip am . sunt panicat deoarece am 22 de ani si nu am intrat o zi in spital , si acuma imi este foarte greu la spital ... doctorul nu imi zice kt ma va tine in spital... de obicei kt ar trebui sa stau la spital? E grava hepatita? k lumea vorbeste....... [continuare]
Buna Seara, Am o problema, am facut sex neprotejat acum 11 luni, dupa 6 luni mi_au aparut niste geni in forma de conopida pe penis. M-am uitat la poze pe net si am citit foarte mult despre acest virus, adica HPV. La barbati nu e periculos, ca la femei si il la noi sistemul imunitar il curata dupa 1 an 2. Am citit ca nu este tratament numai tot felul de proceduri care ii ilatura pentru o perioada si apoi apare iar. Eu sunt sigur ca am acest virus. As vrea sa-mi spuneti ca as putea face sa scap de el? Am citit pe niste forumuri cum ca otetul de mere este foarte bun si chiar omoara virusul! L-am folosit si intr-adevar mi-au disparut toti negii dar nu am putut sa continui tratamentul mai mult de 4 zile pentru ca acidul a inceput sa-mi raneasca pielea si a inceput sa ma usture foarte rau. Asa ca am incetat tratamentul si apoi dupa o luna au reaparut negii. Cu metoda asta distrug negii dar nu si virusul. Va rog sa ma ajutati cu niste sfaturi. Negii sunt pozitionat in partea interioara a... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diabet si boli metabolice , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter