ce legume si fructe nu contin iod
Fructele goji si beneficiile acestora pentru sanatate
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Generalitati Cercetatorii au investigat beneficiile pentru sanatate ale fructelor goji, deoarece popularitatea acestora a crescut in ultima perioada foarte mult. Beneficiile pretinse pe care le au aceste fructe variaza de la efecte anti-imbatranire pana la reglarea glucozei si mentinerea functiei imunitare. Fructele goji sunt cunoscute, de asemenea, ca Lycium barbarum. Fructele goji sunt originare din Asia, iar oamenii din zona folosesc aceste fructe colorate de mai mult de 2000 de ani ca plante medicinale si supliment alimentar. Aceste fructe au devenit disponibile pe scara larga in supermarketuri, farmacii sau magazine online. De asemenea, fructele goji sunt recomandate in intreaga lume pentru beneficiile potentiale pentru sanatate. Stiinta moderna investigheaza aceste afirmatii, iar cercetatorii au sustinut multe dintre ele. Beneficiile fructelor goji 1. Protejeaza ochii Se considera ca fructele goji protejeaza impotriva bolilor oculare ce survin odata cu imbatranirea.... [continuare]
O dieta bogata in fibre si legume poate ajuta la ameliorarea depresiei
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Generalitati Este binecunoscut faptul ca un stil de viata sanatos nu este benefic doar pentru sanatatea noastra fizica, ci si pentru cea mentala. Asadar, unele studii au demonstrat in ultima vreme faptul ca o dieta sanatoasa poate reduce considerabil simptomele provocate de depresie. Astfel, cercetatorii au aratat faptul ca o dieta saraca poate crea probleme din sfera sanatatii mintale. Atunci cand ne gandim la efectele pe care dieta le are asupra noastra, nu trebuie sa ne gandim doar la inima, stomac sau ficat, ci si la minte. O echipa de cercetatori de la Universitatea din Manchester, Regatul Unit, au incercat sa gaseasca raspunsuri cu privire la aceasta problema. Acestia au remarcat faptul ca o dieta deficitara poate influenta in mod negativ sanatatea mintala. Totodata, au subliniat si fapul ca imbunatatirea dietei nu amelioreaza neaparat simptomele depresiei si ale anxietatii. Pentru a ajunge la aceste concluzii, au fost incluse in studiu aproape 46.000 de persoane pentru a... [continuare]
Ce ar trebui sa contina o masa sanatoasa
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Ce este regimul alimentar sanatos Un regim alimentar sanatos este, in cazul copiilor, baza cresterii si dezvoltarii lor armonioase si, in cazul adultilor, previne aparitia unor boli cronice. Ce trebuie sa contina Un regim alimentar de calitate contine o varietate mai mare de legume si fructe, cereale integrale, proteine, lactate semidegresate si uleiuri sanatoase. De asemenea, are un continut scazut de grasimi de tip saturat si trans, dar, si de sare si zahar. Toate aceste caracteristici duc la un aport corespunzator de vitamine, minerale si macronutrienti (adica proteine, glucide si grasimi). Importanta regimului alimentar sanatos Un consum scazut de legume, leguminoase si fructe, adaosul de zahar si glucide rafinate, un aport crescut de alimente procesate si sedentarismul sunt factorii care contribuie la aparitia obezitatii, atat in cazul copiilor cat si in cazul adultilor. Prevenirea si tratamentul obezitatii la populatia pediatrica poate reduce comorbiditatile pe... [continuare]
Fructe care iti furnizeaza energie de dimineata
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Un mic dejun care sa contina alimente nutritive este o modalitate inteligenta de a incepe ziua. Astfel, micul dejun va va conferi senzatia de satietate pe termen lung si energie. Este important sa includeti in masa dumneavoastra de dimineata fructe, pentru a creste nivelul de energie al organismului. In plus, fructele contin fibre, vitamina C, beta-caroten si alte substante nutritive necesare organismului. Mai mult, sunt gustoase si extrem de sanatoase pentru organism. Pentru mic dejun, puteti alege sa faceti un cocktail din mai multe fructe sanatoase, deoarece acesta va poate furniza proteine, fibre, vitamine si multe minerale diferite de care aveti nevoie pentru o sanatate optima. Puteti experimenta orice fel de combinatii de fructe pentru micul dejun. Avocado Continutul de potasiu al acestui fruct este de trei ori mai mare deca al unei banane. Avocado contine si alte minerale esentiale, precum fier, cupru, fosfor si magneziu. Cantitatea redusa de sodiu din... [continuare]
Generalitati In cadrul dietei de detoxifiere cu fructe a organismului, veti manca numai fructe si legume si veti bea doar apa timp de trei zile. Cu toate ca dieta este cunoscuta ca un regim alimentar prin care se poate pierde in greutate, punctele negative ale dietei par sa depaseasca partea buna a acesteia. Dieta de detoxifiere cu fructe a fost conceputa de un nutritionist, in scopul detoxifierii organismului si a pierderii in greutate. Acest plan de detoxifiere pretinde ca ajuta persoanele sa slabeasca chiar si noua kilograme in numai trei zile. Cei care promoveaza regimul acesta sustin ca reprezinta o modalitate buna de a trece la o dieta sanatoasa, care sa inceapa cu aceste 3 zile in care se vor consuma numai legume, fructe si apa. Notiuni de baza Dieta de detoxifiere cu fructe este un tip drastic de detoxifiere, cu o durata de trei zile in care: se vor bea cel putin 12 pahare de apa filtrata in fiecare zi si se vor evita alte baturi, inclusiv ceaiuri, sucuri... [continuare]
7 fructe care previn cancerul. introdu-le in dieta ta!
Autor: SfatulMedicului
Alimentatia nesanatoasa cauzeaza aproape o treime dintre toate tipurile de cancer. Acesta este si motivul pentru care toti medicii si nutritionistii insista asupra consumului de fructe si legume, de preferat in stare naturala. Ele sunt foarte bogate in vitamine, minerale, enzime si antioxidanti, substante cu un puternic efect antitumoral. Iata cele mai bune fructe pe care le poti consuma toamna aceasta, pentru a te proteja de cancer. Afinele Sunt considerate fructele cu cel mai puternic efect antitumoral. Ele contin trei substante minune, care stimuleaza mecanismele de eliminare a substantelor cancerigene: antocianidina, proantocianidina si acid elagic. Proantocianidina din afine reduce productia de estrogen, impiedicand aparitia cancerului la san si cel de prostata. Strugurii negri Fructele v [continuare]
Cele mai sanatoase fructe sarace in carbohidrati
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cele mai sanatoase fructe sarace in carbohidrati sunt recomandate in orice dieta echilibrata, avand o valoare nutritionala ridicata prin vitaminele, fibrele si mineralele pe care le contin. In plus, aceasta categorie de fructe se remarca prin continutul bogat de antioxidanti si alti fitonutrienti care previn numeroase boli, adresandu-se totodata persoanelor care doresc sa consume alimente cu un indice glicemic mic. Fructe cu continut redus de carbohidrati In sezonul estival, aveti acces la unele dintre cele mai sanatoase fructe pentru sanatate, cu continut redus de carbohidrati, care nu afecteaza nivelul glicemiei in sange si nu predispun la ingrasare. De altfel, din punct de vedere nutritional, puteti compara merele cu perele sau cu portocalele, intrucat numarul de calorii, aportul de fibre si calitatea fitonutrientilor difera de la un fruct la celalalt. Fie ca urmeaza sa incepeti o dieta cu reguli stricte, fie ca doriti sa va axati strict pe fructele care... [continuare]
Fructele goji – beneficii si efecte secundare
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Fructele goji sunt de culoare rosie-portocalie si provin de la un arbust originar din China. Aceste fructe de padure au fost consumate de generatii, in Asia, in speranta prelungirii duratei de viata. De-a lungul timpului s-a demonstrat ca fructele goji pot trata mai multe probleme de sanatate, cum ar fi diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala, febra si problemele oculare provocate de imbatranire. Fructele goji sunt consumate fierte, crude sau uscate si pot fi folosite in compozitia ceaiurilor de plante, sucurilor, vinurilor si medicamentelor. Vitamina C Vitamina C este un nutrient important care protejeaza sanatatea si mentine puterea sistemului imunitar pentru ca acesta sa infrunte bolile. Fructul goji contine de 500 de ori mai multa vitamina C decat o portocala de dimensiuni medii. Adaugarea acestor fructe in dieta dumneavoastra va duce la cresterea nivelurilor de vitamina C, iar corpul va functiona mai eficient in lupta cu microbii si bacteriile.... [continuare]
10 alimente cu un continut ridicat de magneziu
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alimentele cu un continut ridicat de magneziu sunt o parte importanta a unei diete echilibrate. Acest mineral esential este necesar pentru mentinerea functionalitatii musculare si nervoase a organismului, intarirea sistemului imunitar, reglarea ritmului cardiac si consolidarea oaselor. Intrucat este implicat in peste 300 de reactii biochimice, deficienta de magneziu conduce la aparitia spasmelor musculare, bolilor cardiovasculare, diabetului, hipertensiunii arteriale, tulburarilor anxioase, migrenelor, osteoporozei si infarctului cerebral. Suplimentati sursele alimentare de magneziu, pentru o sanatate de fier, metinuta pe termen lung. Rolul magneziului in organism Putine persoane constientizeaza rolul central pe care magneziul il joaca pentru sanatate. Acesta este un element de baza pentru aproape toate functiile si tesuturile corporale, capacitatea de aparare a organismului, sanatatea cardiaca si protectia impotriva debutului diverselor tipuri de cancer... [continuare]
Fructe uscate si confiate: ce diferente exista intre ele si cat de sanatoase sunt
Autor: SfatulMedicului
Uscarea fructelor reprezinta una dintre cele mai vechi metode de conservare a lor. Daca iti place sa mananci stafide, curmale, caise deshidratate, merisoare confiate sau prune uscate, trebuie sa stii ca nu e indicat sa fie consumate in exces. Diferenta intre fructele uscate si fructele confiate Multa lume le confunda pentru ca arata la fel. In realitate, ele se prepara diferit. Pentru a fi confiate, fructele se fierb mai multe zile la rand intr-o solutie concentrata de zahar. Astfel, fructele confiate devin adevarate bombe calorice. Din contra, uscarea fructelor presupune deshidratarea lor sau eliminarea apei din compozitie. Poti usca fructele acasa, lasandu-le la soare sau tinandu-le in cuptor 24 de ore, la o temperatura de 80 de grade. In industrie, uscarea fructelor se realizeaza prin expunerea lor la caldura uscata a unui aparat de deshidratare. Fructele uscate sunt mai bogate in calorii Fructele deshidratate au un gust delicios, in general, insa nu sunt la fel de... [continuare]
11 gustari cu continut redus de carbohidrati
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Chipsurile, fursecurile, bomboanele, batoanele de ciocolata, biscuitii sau popcornul preparat la cuptorul cu microunde sunt gustari cu un continut ridicat de carbohidrati rafinati si grasimi, avand o valoare nutritiva scazuta. Intr-o dieta echilibrata, gustarile trebuie sa fie bogate in fibre, carbohidrati complecsi cu indice glicemic scazut, proteine simple si alti nutrienti importanti. Alegeti acest tip de alimente pe care sa le consumati intre mese, astfel incat sa va mentineti silueta si sanatatea intacte. Gustari sanatoase sarace in carbohidrati Daca in trecut erau asociate cu riscul crescut de ingrasare, gustarile dintre mese sunt considerate de medicii nutritionisti un real ajutor in controlul apetitului alimentar si completarea aportului de nutrienti importanti, cata vreme sunt sanatoase. Carbohidratii simpli, regasiti in cantitati mari in produsele rafinate si zahar, sunt de evitat. Acestia cresc rapid nivelul glicemiei in sange, predispun la... [continuare]
Generalitati Fructele de padure goji cresc pe un arbust peren ce se gaseste in regiunile temperate si subtropicale ale Chinei, Mongoliei, din Himalaya si Tibet si sunt plante din familia Solonaceae. Acestea sunt fructe de padure rosii zbarcite, care arata ca niste stafide rosii si sunt, de obicei, uscate. De ce se consuma goji? Aceste fructe au fost folosite timp de 6000 de ani de catre fitoterapeuti in China, Tibet si India pentru: protejarea ficatului imbunatatirea vederii stimularea functiei sexuale si a fertilitatii intarirea picioarelor imbunatatirea functiei sistemului imunitar promovarea circulatie [continuare]
Generalitati Valorile nutritive ale fructelor uscate comparativ cu cele ale fructelor proaspete raman un subiect in dezbatere. In termeni simpli, atat fructele proaspete, cat si cele uscate ofera unele beneficii similare. Cel mai bine este sa cunoasteti cat mai multe despre valorile nutritive ale ambelor variante, pentru a face alegerea potrivita pentru mentinerea unei stari cat mai bune de sanatate. Procesul de uscare Procesul de uscare a fructelor depinde de tipul acestora. In cele mai multe cazuri, partea carnoasa sau dulce a fructului este separata de seminte, miez si invelisurile tari inainte ca procesul sa inceapa. Odata separate, cele mai multe fructe sunt tratate cu un aditiv numit dioxid de sulf, care are rolul de a elimina continutul de vitamina B1 din fruct. Aceasta substanta chimica ajuta, de asemenea, la prevenirea decolorarii fructelor, in timpul procesului de uscare. Prin urmare, fructele isi pierd o parte din continutul lor de nutrienti naturali,... [continuare]
Generalitati Fructele oleaginoase si-au castigat un loc important binemeritat in noua piramida nutritionala, fiind surse excelente de proteine, fibre si grasimi esentiale. Aceste alimente gustoase se numara printre cele mai complexe surse nutritive, furnizand o serie intreaga de vitamine (A, E, complexul de vitamine B) si minerale (zinc, calciu, fosfor, magneziu, cupru, fier etc.). Beneficiile fructelor oleaginoase Continutul important de fibre si antioxidanti din fructele oleaginoase le dau un important rol preventiv in debutul bolilor cardiovasculare si al celor degenerative, specifice inaintarii in varsta. Compusii si proprietatile nutritive ale fructelor oleaginoase le transforma in elemente valoroase de nutritie si medicina preventiva. Pentru a va bucura din plin de beneficiile fructelor oleaginoase, este important sa le consumati in forma lor cat mai naturala. Astfel, sunt de evitat fructele oleaginoase prajite, coapte si cu sare adaugata. Alunele prajite in ulei sunt... [continuare]
Generalitati Potasiul este un mineral care se gaseste in multe alimente. Acesta ajuta inima sa bata regulat, contribuie la mentinerea echilibrului de lichide in organism si permite functionarea corecta a muschilor si a nervilor. Corpul uman are nevoie in mod natural de potasiu, pentru a desfasura mai multe functii, printre care si contractia corespunzatoare a muschilor cardiaci. Rinichii sunt principalele organe care se ocupa de controlul nivelului de potasiu din sange. Persoanele care utilizeaza anumite medicamente sau cele care sufera de boli renale cronice, trebuie sub indrumarea medicului, sa limiteze cantitatea de potasiu din dieta lor, pentru a pastra valorile normale ale acestui mineral. De ce trebuie sa reduceti potasiul din dieta? In mod normal, nivelul de potasiu din organism este echilibrat prin consumul de alimente care contin acest mineral. Excesul de potasiu este eliminat prin urina. Totusi, persoanele care au fost diagnosticate cu boli renale cronice nu pot... [continuare]
Iod (sange) i
Iodul este un mineral estential pentru buna functionare a glandei tiroide. Alimentele bogate in iod sunt: pestele, fructele de mare, algele marina, sarea iodata, apa potabila, varza, conopida, gulii. Iodul este absorbit la nivelul tubului digestiv si ajunge la glanda tiroida transportat de proteinele plasmatice. La nivelul foliculilor tiroidieni, iodul se cupleaza cu tirozina, conducand la formarea hormonilor triiodotironina (T3) si tetraiodotironina (T4), care controleaza metabolismul carbohidratilor si lipidelor. [continuare]
Buna seara, sunt operata de 6 saptamani, am toata tiroida extirpata si cat de curand ma asteapta o noua etapa.... a facut cineva terapia cu iod? imi puteti da cateva detalii? si mai ales ma intereseaza regimul alimentar care trebuie tinut inainte cu o luna de inceperea tratamentului, ce am voie sa mananc? va multumesc si sanatate maxima [continuare]
Dureri de stomac dupa consum de legume crude si salate verzi
Sufar de dureri abdominale dupa ce consum legume crude sau salate verzi, iar consumul de rosii imi creaza arsuri la stomac. Am remarcat ca salatele verzi si legumele crude nu sint digerate. As dori un sfat, un tratement posibil, daca se poate. Va multumesc mult, Nick L. [continuare]
Generalitati "Puterea proteinelor" este una dintre dietele cu continut scazut in carbohidrati, bogata in proteine, foarte populare in ultimile decenii. Dr. Michael Eades si Dr.Mary Dan Eades, in cartea "Protein Power", publicata de New York Times, care mai bine de un an s-a mentinut pe lista celor mai bine vandute carti, promoveaza ideea ca nu carnea grasa, ouale si produsele lactate sunt responsabile de aparitia obezitatii, ci carbohidratii ce se gasesc in cantitate mare in anumite fructe, legumele si cereale. Autorii cartii sintetizeaza toate datele despre dietele sarace in carbohidrati si influenta majora pe care aceste diete le-a avut in schimbarea stilului alimentar. Sunt prezentate explicatii stiintifice privind rolul jucat de hormonii implicati in metabolism, insulina si glucagonul, cat si recomandari practice, de tipul: "ce meniu sa fie ales intr-un restaurant frantuzesc sau intr-un fast-food". Alimente permise Iubitorii de friptura, oua si branza pot sta... [continuare]
Beneficiile medicale ale condimentelor si mirodeniilor
Autor: SfatulMedicului
Beneficiile oferite de condimente si mirodenii Condimentele sunt utilizate de secole nu numai pentru a da gust si savoare mancarurilor ci si pentru proprietatile lor medicinale. Studii realizate recent sustin ca mirodeniile promoveaza sanatatea si bunastarea organismului printr-o serie de actiuni care inhiba dezvoltatea bolilor degenerative. Despre condimente si mirodenii se stie ca au un continut mai ridicat de antioxidanti in comparatie cu fructele si legumele. Antioxidantii ajuta la prevenirea cancerului, bolii Alzheimer, bolilor cardiovasculare dar se implica si in pastrarea fermitatii si elasticitatii pielii. Condimente si mirodenii Adaugarea condimentelor poate suplimenta gustul oricarui tip de mancare. De exemplu, daca pregatiti piure de cartofi sau orez puteti adauga ardei iute, chimen sau sofran; la salate se pune maghiran sau rozmarin. Daca gatiti preparate din carne adaugati cat mai multe condimente, nu aveti nimic de pierdut, ci numai de castigat: mancare ... [continuare]
Alimentatia curcubeu - cum sa mananci sanatos?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Culorile alimentelor indica o abundenta de substante nutritive specifice. Spre exemplu, fructele si legumele galbene si portocalii sunt bogate in vitaminele A si C. Cele verzi sunt bogate in vitaminele B, E si K. Astfel, aceste culori te ajuta sa iti conturezi o dieta care sa contina toti fitonutrientii necesari bunei functionari a organismului. Vitaminele, mineralele si antioxidantii sunt esentiali, intrucat previn si reduc riscul anumitor boli. Antocianina, care confera culoare afinelor, mentine creierul in forma, in timp ce licopenul, care da culoarea rosie pepenelui si rosiilor, protejeaza impotriva cancerului de prostata si de san si lupta impotriva bolilor cardiovasculare. Betacarotenul, care face morcovii portocalii, mentine oasele puternice. Practic, fiecare culoare prezinta beneficii diferite, ceea ce inseamna ca mesele trebuie sa fie cat mai colorate posibil. Indicat este ca toate aceste alimente sa fie consumate in stare cruda sau cel mult fierte ori... [continuare]
Generalitati Alimentele sunt sursa noastra de nutrienti si elemente de toate tipurile necesare organismului uman. Exista multiple surse in mediul on-line de retete ideale, de alimente minune sau de un singur aliment care sa le contina pe toate. Principiul de baza este bun, in sensul in care un meniu diversificat este absolut necesar deoarece organismul are nevoie atat de ioni (adica sodiu, potasiu, magneziu, fier, iod, fosfor, lecitina si omega 3), are nevoie si de nutrientii de baza (adica proteine, glucide si lipide) dar si de vitamine (A, B1, B2, B6, B12, C, D, K). Insa sursele de pe internet asupra carora exista alimente care sa le contina pe toate aceste elemente este pe de-o parte fals, deoarece nu exista un panaceu universal sau un aliment universal cu un continut bogat in orice, insa exista anumite alimente care sa aiba un pluri-continut adica un aliment care sa contina mai multi din acesti excipienti vitali organismului. Este asadar obligatoriu a trece prin filtrul... [continuare]
Legile alimentatiei pentru mentinerea tineretii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Rolul alimentatiei nu se rezuma doar la satisfacerea papilelor gustative - o alimentatie sanatoasa si echilibrata induce o stare de bine, ajutand doamnele sa se simta si sa ramana vesnic sexy. O alimentatie sanatoasa presupune consumarea a diferite alimente: carne, oua, lactate, fructe si legume, cereale, grasimi si dulciuri. Desi pare simplu, nu este intotdeauna usor sa se stabileasca un program de slabit adecvat fiecarui individ. Uneori se consuma mai mult dintr-un singur grup alimentar (preferat) si se evita consumarea altora sau se opteaza pentru comoditate in defavoarea calitatii. O dieta sanatoasa necesita un plan, un scop, precum si efortul de a include in dieta o varietate de alimente. In cele ce urmeaza va prezentam cele 5 legi ale alimentatiei, care asigura mentinerea frumusetii si sanatatii corpului decenii intregi! Legea 1 - Culoarea alimentelor Antioxidantii sunt acele substante care dau culoare alimentelor - rosu pentru tomate,... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diabet si boli metabolice , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter