Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

betacaroten

Cum te ajuta melatonina

Cum te ajuta melatonina

Actualizat la data de: 27 Mai 2021

Dr. Karina Ilonca
Medic specialist dermatolog

Ce rol are melatonina in organism? Melatonina este un hormon cu rol complex in organism, renumit mai ales pentru faptul ca regleaza ceasul biologic. Melatonina este sintetizata si secretata de epifiza (glanda pineala) ca raspuns la intuneric., fiind numit si “hormonul intunericului”. Intunericul va stimula productia de melatonina, in timp ce lumina o va inhiba. Este secretata circadian, dar si asigura organismului un ritm circadian si sezonier. Precursoarea melatoninei este serotonina (serotonina avand ca precursor triptofanul). Pe langa rolul terapeutic de a trata tulburarile de somn, este o molecula pleiotropa ce are proprietati anti-inflamatoare, antioxidante, de protectie endoteliala. Unele studii au aratat efectele benefice in patologii ca Refluxul gastroesofagian, Ebola sau infectia cu COVID-19. Secretia acestuia in corp este influentata de factori de stil de viata si de inaintarea in varsta. Cea mai mare cantitate de melatonina se secreta in primii 3 ani de viata,... [continuare]

Cum sa ai o imunitate de fier: 6 vitamine si minerale pe care le poti lua din legume si fructe

Cum sa ai o imunitate de fier: 6 vitamine si minerale pe care le poti lua din legume si fructe

Actualizat la data de: 09 Ianuarie 2024

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Introducere Pe masura ce vremea se raceste si ploile devin mai dese, creste numarul afectiunilor specifice sezonului si nu numai. Pe fondul unei imunitati scazute, se pot declansa o multime de afectiuni, aflate pana nu demult in stare latenta. Pentru a evita complicatiile, cea mai buna solutie este sa-ti intaresti sistemul imunitar prin adoptarea unei alimentatii bogate in antioxidanti, vitamine si minerale si prin practicarea de exercitii fizice regulate. In topul nutrientilor care stimuleaza imunitatatea se numara vitaminele A, C si E, zincul, betacarotenul si resveratrol, intalniti in dovleac, mere, rodii, sfecla, varza de Bruxelles, broccoli si struguri. Topul nutrientilor care stimuleaza imunitatatea 1. Vitamina C Se gaseste din belsug in legume si fructe, de la rosii, mazare si broccoli, pana la citrice, papaya, ananas si kiwi. Vitamina C te apara de afectiunile aparatului respirator si te protejeaza de cancer. Ea anihileaza virusurile si bacteriile prin stimularea... [continuare]

Dieta pentru persoanele cu psoriazis

Dieta pentru persoanele cu psoriazis

Actualizat la data de: 12 Noiembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Psoriazisul este o boala cronica de piele caracterizata prin prezenta unor pete rosii solzoase. Psoriazisul nu este contagios si poate fi localizat oriunde pe corp: coate, genunchi, scalp sau unghii. Exista mai multi factori care pot declansa aparitia simptomelor. Printre acestia se numara: boli, infectii bacteriene, dezechilibre hormonale, contactul cu substante toxice si dieta necorespunzatoare. Cu toate acestea, cauza exacta a bolii nu este cunoscuta. Recomandari alimentare pentru tratarea psoriazisului Persoanele cu psoriazis pot constata ca anumite alimente par sa determine aparitia manifestarilor. Dieta optima pentru psoriazis este cea bazata pe consumul a cat mai multe fructe si legume. Introduceti in dieta cat mai multi antioxidanti, vitaminele C, E, betacaroten, zinc si seleniu. Antioxidantii au un efect pozitiv asupra pielii, intrucat o protejeaza de stresul oxidativ provocat de radicalii liberi, care au fost asociati cu inflamatia pielii prezenta in... [continuare]

20 de alimente antiimbatranire

20 de alimente antiimbatranire

Actualizat la data de: 15 Octombrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentele consumate zilnic au un rol esential in hranirea, energizarea organismului si mentinerea sanatatii, dar isi pun amprenta si asupra frumusetii si tineretii . Acolo unde cremele antiaging si procedurile estetice dau gres, alimentele antiimbatranire intervin si asigura longevitatea organismului, mentinandu-l zilnic puternic si in forma. Lupta impotriva imbatranirii organismului are un aliat puternic: alimentatia. Cercetatorii au descoperit, de-a lungul timpului, o multime de alimente cu rol esential in prezervarea tineretii si sanatatii organismului. Substantele nutritive pe care le contin ajuta la regenerarea celulara, intarirea sistemului imunitar si profilaxia bolilor care apar odata cu varsta si care afecteaza sever aspectul si rezistenta organismului. Alimente antiimbatranire 1. Iaurt Consumul zilnic de iaurt va ajuta sa traiti mai mult, datorita continutului crescut de "bacterii bune" sau culturi vii, care contribuie la mentinerea... [continuare]

Topul alimentelor cu rol antiinflamator

Topul alimentelor cu rol antiinflamator

Actualizat la data de: 13 Mai 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentele considerate antiinflamatoare contin substante nutritive care lupta eficient impotriva durerilor fizice - de cap, oase, spate, articulare - provocate de inflamatiile interne care pot aparea in organism. Nutritionistii sustin ca aceste alimente ar trebui sa faca parte din dieta zilnica a oricarei persoane, si nu doar pentru acest beneficiu, ci si pentru multiple alte proprietati terapeutice pe care le au pentru organism. Inflamatia reprezinta reactia de aparare a organismului in momentul in care este atacat de diversi radicali liberi (bacterii, virusuri, traumatisme, stres). Acestia slabesc sistemul imunitar si declanseaza reactia inflamatorie. Inflamatiile produc boli care afecteaza toate sistemmele si organele din organism. Sunt considerate unele dintre cauzele principale ale multor boli cardiace, renale, digestive, pulmonare, osoase sau articulare. Alimentele cu cel mai puternic rol antiinflamator Ceai Rooibos Efectele antiinflamatoare ale ceaiului... [continuare]

Beneficiile legumelor de primavara pentru sanatate

Beneficiile legumelor de primavara pentru sanatate

Actualizat la data de: 15 Martie 2023

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Primavara soseste cu temperaturi mai ridicate si mult mai placute decat cele din anotimpul friguros dar si cu multe fructe si legume care aduc multe beneficii sanatatii. Legumele de primavara pot diversifica mesele dvs. iar dietele vor fi mai pline de culoare dar si vitamine. Iata mai jos care sunt unele dintre legumele pe care le puteti gasi proaspete primavara si beneficiile pe care le pot oferi acestea sanatatii. Efectele pozitive pentru sanatate ale legumelor de primavara - Sparanghel - aceasta leguma poate sa rasara inca din luna februarie si poate fi una din cele mai sanatoase pe care o puteti manca. Sparaghelul este bogat in proteine si are putine calorii, contine un nivel ridicat de fibre alimentare. In plus, sparanghelul este o sursa excelenta de vitaminele A, C, K, acid folic, calciu, magneziu si potasiu. Sparanghelul poate fi usor introdus in dieta dvs. intrucat poate fi usor si rapid pregatit (pur si simplu pus pe gratar sau lasat la abur cateva... [continuare]

Beneficiile consumului de avocado

Beneficiile consumului de avocado

Actualizat la data de: 07 Decembrie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Fructele de avocado sunt o sursa bogata de acizi grasi esentiali, insa beneficiile pe care ele le prezinta pentru sanatate izvorasc din numeroase alte proprietati nutritionale importante. Avocado este un fruct ce apartine familiei Lauracae, alaturi de alte plante cu flori precum camforul, scortisoara sau dafinul. Consistenta untoasa a pulpei si gustul specific al avocado-ului il fac similar fructelor oleaginoase, precum nucile si semintele. Numele stiintific al fructului este Persea americana. Fructul de avocado devine verde inchis sau mov inchis atunci cand este copt, iar in interior are o samanta lemnoasa maron. Fiecare fruct cantareste in jur de 300-700 g. Oamenii de stiinta au descoperit, in cadrul studiilor afectuate asupra beneficiilor aduse de consumul fructelor de avocado, ca ele au rol protectiv impotriva bolilor cardiovasculare, ajuta la controlul greutatii corporale si imbunatatesc abilitatea organismului de a absorbi in parametri optimi... [continuare]

Cum ne pregatim pielea pentru bronzat

Cum ne pregatim pielea pentru bronzat

Actualizat la data de: 24 Mai 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pregatirea temeinica a pielii si organismului pentru sezonul de vara este cruciala pentru evitarea arsurilor solare si a complicatiilor care apar in urma expunerii necontrolate la soare cancer de piele, alergii, deshidratare, riduri, depigmentare, eczeme etc. Programul de ingrijire a pielii la plaja include reguli importante pentru inainte, in timpul, cat si dupa perioada expunerii la soare. Pregatirea pielii pentru expunerea la soare Scrubul sau exfolierea Exfolierea sau indepartarea celulelor moarte si a impuritatilor de pe piele este esentiala cu cateva saptamani inainte de expunerea la soare. Curatarea cu produse cosmetice de exfoliere sau scruburi ajuta pielea sa devina mai receptiva la razele soarelui si bronzul sa fie mai uniform. Insa aceste proceduri - peeling, scrub, exfoliere - nu se fac niciodata inainte cu o zi sau doua de a merge la plaja, intrucat exista riscul iritatiilor si infectiilor. Epilarea Este recomandat ca epilarea sa nu se faca... [continuare]

Mango si papaya, beneficii pentru sanatate

Mango si papaya, beneficii pentru sanatate

Actualizat la data de: 30 Mai 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Mango si papaya sunt fructe exotice din ce in ce mai apreciate in tarile in care nu cresc in mod obisnuit. Nu doar gustul delicios le recomanda pentru consumul regulat, ci si anumite beneficii pe care le au pentru sanatate. Satioase, racoritoare, surse excelente de vitamine si minerale, fructele exotice ar trebui sa se regaseasca in alimentatia de baza a oricarei persoane care isi doreste sa previna si sa amelioreze anumite afectiuni. Beneficiile fructului mango pentru sanatate Mango este considerat regele fructelor exotice. Si nici nu este de mirare, de vreme ce pulpa unui singur fruct furnizeaza organismului cantitati importante de - vitamine (A, B1, B12, C, E) - minerale (magneziu, calciu, fier, potasiu, cupru, fosfor) - aminoacizi - carotenoizi - fibre - enzime care imbunatatesc digestia - biflavonoide - fitonutrienti - taninuri - compusi polifenolici Previne imbatranirea prematura a pielii Odata cu inaintarea in varsta, productia naturala de... [continuare]

13 gustari sanatoase pentru pauzele de la serviciu

13 gustari sanatoase pentru pauzele de la serviciu

Actualizat la data de: 07 Iulie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Introducerea de gustari sanatoase in meniul zilnic, inclusiv in pauzele de la serviciu, contribuie masiv la mentinerea greutatii corporale si prevenirea diverselor afectiuni asociate cu o alimentatie necorespunzatoare. Alimentele potrivite intre mese ajuta la stabilizarea glicemiei in sange, in special in momentele-cheie ale zilei, cand nivelul energetic scade considerabil. Prin urmare, consumul de gustari sanatoase in timpul zilei (cu atat mai mult la serviciu) pot contribui la mentinerea echilibrului fiziologic si emotional. Cat de sanatoase sunt gustarile intre mese Multi medici nutritionisti recomanda excluderea gustarilor dintre mese, intrucat aportul zilnic de calorii poate scapa de sub control. In realitate, gustarile sanatoase pot fi tocmai ingredientul secret care poate ajuta anumite persoane sa ajunga la greutatea ideala. Regula de baza este ca mesele principale sa fie separate de gustari (intotdeauna este bine sa exista o distanta de o ora sau doua... [continuare]

7 suplimente nutritive periculoase pentru barbati

7 suplimente nutritive periculoase pentru barbati

Actualizat la data de: 23 Aprilie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Suplimentele nutritive care promit o serie intreaga de efecte benefice asupra organismului au castigat o popularitate notabila in ultimii ani, inclusiv cele care nu sunt certificate in privinta sigurantei si eficacitatii. Barbatii folosesc aceste produse in special pentru cresterea randamentului sexual, dezvoltarea masei musculare sau prevenirea unor boli cronice, fara sa stie ca multe suplimente din aceasta categorie pot fi chiar periculoase pentru sanatate in general, nu doar ineficiente. Plante si suplimente nerecomandate barbatilor 1. Iarba caprei agitate (Epidemium) Adeptii medicinei naturiste promoveaza planta Epidemium, numita si iarba caprei agitate, ca fiind un remediu pentru disfunctiile erectile, datorita continutului bogat de epimedium - care ar avea un efect de stimulare a circulatiei sangelui la nivelul penisului. Iarba caprei agitate si-a primit acest nume dupa ce un cioban a sesizat un comportament sexual exuberant in randul caprelor care... [continuare]

9 condimente si plante cu reale beneficii asupra pielii

9 condimente si plante cu reale beneficii asupra pielii

Actualizat la data de: 24 Aprilie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Plantele si condimentele sunt utilizate din timpuri stravechi in scop terapeutic, inclusiv pentru ca aduc numeroase beneficii pentru sanatatea pielii. Continutul important de antioxidanti din sursele alimentare vegetale protejeaza impotriva imbolnavirii tesutului cutanat si a imbatranirii sale premature, motiv pentru care este recomandat sa le introduceti cat mai des in alimentatie. Beneficiile plantelor si condimentelor pentru piele Cercetatorii au evidentiat in ultimii ani beneficiile plantelor si condimentelor pentru piele si sanatate in general, prin demersurile stiintifice intreprinse. Rezultatele studiilor dedicate acestui subiect confirma efectele terapeutice ale alimentelor vegetale - Puterea antioxidantilor. Aceste substante preluate din fructe si legume s-au dovedit a fi cei mai mari dusmani ai radicalilor liberi (molecule obtinute de pe urma metabolizarii hranei sau a expunerii la agenti poluanti, fum de tigara, radiatii etc.), care ataca celulele... [continuare]

Cand devin suplimentele cu multivitamine periculoase?

Cand devin suplimentele cu multivitamine periculoase?

Actualizat la data de: 16 Octombrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Suplimentele cu multivitamine pot deveni mai degraba periculoase decat benefice sanatatii, atunci cand sunt administrate intamplator. Completarea aportului de vitamine si minerale pare intotdeauna o idee buna si o masura de prevedere inofensiva, mai ales in conditiile unei alimentatii dezechilibrate, insa suplimentarea dupa ureche poate avea consecinte grave pentru sanatate. Excesele de vitamina C si zinc pot cauza greata, diaree si crampe stomacale. O cantitate prea mare de seleniu in organism poate conduce la caderea parului, tulburari gastrointestinale sau oboseala accentuata. Prin urmare, suplimentele cu multivitamine trebuie sa fie administrate exclusiv sub indrumarea unui specialist. Cand este necesara suplimentarea nutritionala? Compusii chimici esentiali pentru functionarea organismului (vitaminele si mineralele in principal), au fiecare roluri importante in mentinerea starii de sanatate. De exemplu, vitamina A este vitala pentru acuitatea vizuala,... [continuare]

Beneficiile ananasului pentru sanatate

Beneficiile ananasului pentru sanatate

Actualizat la data de: 22 Ianuarie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Deliciosul ananas a fost descoperit in anul 1493 de catre Cristofor Columb, in Insula Guadalupe, din Caraibe si de acolo a ajuns sa fie consumat si in alte tari. Dincolo de aceste date, aceste fruct este unul dintre cele mai benefice pentru sanatate. Valoare nutritionala In 165 de grame de ananas se gasesc 83 de calorii si 9% fibre alimentare, 2% proteine. Asigura 105% din necesarul zilnic de vitamina C, 77% din necesarul de mangan, 5% din necesarul de sodiu si magneziu. Totodata, are un continut ridicat de vitaminele B2 si B6, cat si de acid folic. Alte substante nutritive care se mai gasesc in ananas sunt acidul malic, calciul, fierul, iodul, magneziu, sarurile minerale. Beneficiile ananasului Are proprietati antiinflamatoare Ananasul este una dintre cele mai importante surse de bromelina, o enzima care are puternice proprietati antiinflamatoare. Datorita concentratiei ridicate care se gaseste in ananas, bromelina ajuta la reducerea inflamatiilor, a... [continuare]

Beneficiile pe culori ale fructelor si legumelor

Beneficiile pe culori ale fructelor si legumelor

Actualizat la data de: 09 Martie 2016

Autor: SfatulMedicului

Fructele si legumele sunt un rezervor nesecat de vitamine , minerale, fibre si glucide, esentiale pentru buna functionare a organismului. In functie de culorile lor, acestea au profiluri nutritive diferite. Cele mai multe sunt sarace in calorii si contin zaharuri naturale, spre deosebire de zaharul rafinat, care poate duce la fluctuatii bruste ale glicemiei. De aceea, este foarte important sa mananci cinci portii de legume si fructe in fiecare zi. Iata ce beneficii aduc aceste fructe si legume, in functie de culorile pe care le au: Albastru si violet reduc riscul de cancer Pentru ca au o concentratie mare de antocianine si fenoli, legumele colorate in albastru si violet ofera protectie contra cancerului si impiedica raspandirea celuleor canceroase in corp. Acestea au si capacitatea de a reduce tensiunea arteriala si imbunatatesc memoria. Alb, nuanta cu proprietati antiinflamatoare Bananele, pastarnacul, ciupercile, guliile, ceapa, usturoiul fac parte din categroia legumelor... [continuare]

Cum sa iti pastrezi vederea sanatoasa: 8 sfaturi esentiale

Cum sa iti pastrezi vederea sanatoasa: 8 sfaturi esentiale

Actualizat la data de: 23 Martie 2016

Autor: SfatulMedicului

Orele nesfarsite petrecute in fata calculatorului reprezinta unul dintre cel mai de temut dusman al vederii. Insa acesta nu este singurul factor care poate duce la aparitia de probleme cu vederea. Statisticile spun ca pana in anul 2030 numarul persoanelor care se confrunta cu boli oftalmologice se poate dubla. De aceea, este esentiala preventia, astfel incat sa iti mentii o vedere agera chiar si dupa varsta de 65 de ani, cand incep sa apara problemele. 1.Ia pauza de la monitorul calculatorului la fiecare 20 de minute Daca ai obiceiul sa stai prea mult cu privirea spre un monitor, acest lucru iti poate face ochii sa se simta obositi si uscati. De aceea, este important sa respecti regula 20/20/20: la fiecare 20 de minute, uita-te cel putin 20 de secunde la un obiect aflat la cel putin 20 de picioare distanta (aproximativ 6 metri). Aceasta strategie este conceputa pentru a-i ajuta tocmai pe cei care petrec mult timp in fata unui calculator, fie ca sunt la serviciu, fie ca este... [continuare]

Ce alimente sa mananci ca sa nu ai niciodata probleme cu vederea

Ce alimente sa mananci ca sa nu ai niciodata probleme cu vederea

Actualizat la data de: 15 Iunie 2016

Autor: SfatulMedicului

Ca sa ai o vedere agera pana la adanci batraneti trebuie sa incluzi in alimentatie produse care au efecte benefice asupra ochilor si ajuta la prevenirea afectiunilor oculare. Iata cateva alimente care ar trebui sa se regaseasca in meniul zilnic: Morcovii Exista o veche zicala conform careia cei care mananca morcovi isi protejeaza vederea. Aceasta zicala este sustinuta si de studii in domeniu, caci aceste legume sunt bogate in betacaroten si vitamina A, substante care previn aparitia cataractei si te ajuta sa ai o vedere buna pe timp de noapte. Spanacul Spanacul este un aliment esential pentru sanatatea ochilor, deoarece este o o sursa bogata de luteina. Luteina ofera protectie contra degenerescentei maculare, afectiune care, lasata netratata, poate sa duca la orbire. De asemenea, prin consumul regulat de spanac, ochii sunt protejati si contra radiatiilor solare. Ouale Ouale sunt una dintre cele mai bune surse de proteine, vitami [continuare]

7 fructe care previn cancerul. introdu-le in dieta ta!

7 fructe care previn cancerul. introdu-le in dieta ta!

Actualizat la data de: 30 August 2016

Autor: SfatulMedicului

Alimentatia nesanatoasa cauzeaza aproape o treime dintre toate tipurile de cancer. Acesta este si motivul pentru care toti medicii si nutritionistii insista asupra consumului de fructe si legume, de preferat in stare naturala. Ele sunt foarte bogate in vitamine, minerale, enzime si antioxidanti, substante cu un puternic efect antitumoral. Iata cele mai bune fructe pe care le poti consuma toamna aceasta, pentru a te proteja de cancer. Afinele Sunt considerate fructele cu cel mai puternic efect antitumoral. Ele contin trei substante minune, care stimuleaza mecanismele de eliminare a substantelor cancerigene: antocianidina, proantocianidina si acid elagic. Proantocianidina din afine reduce productia de estrogen, impiedicand aparitia cancerului la san si cel de prostata. Strugurii negri Fructele v [continuare]

Cum sa-ti mentii bronzul intact chiar si dupa vara

Cum sa-ti mentii bronzul intact chiar si dupa vara

Actualizat la data de: 01 Septembrie 2016

Autor: SfatulMedicului

Zilele calde se apropie de sfarsit si deja duci dorul diminetilor petrecute pe plaja. Bronzul pe care l-ai capatat pe timpul verii va disparea rapid, tinanad cont de faptul ca celulele pielii se reinnoiesc o data la patru saptamani. Din fericire, exista cateva metoda simple care te pot ajuta sa-ti mentii nuanta ciocolatie si satinata a pielii mai mult timp. Iata pasii pe care trebuie sa ii urmezi: Evita cremele exfoliante Daca ai respectat regulile de expunere la soare si ai evitat sa faci plaja intre orele 11 si 15, cand risti sa iti arzi pielea si sa te alegi cu pete pigmentare, ai toate sansele sa iti mentii bronzul mai mult timp, pe perioada toamnei. De fiecare data cand faci dus, foloseste lotiuni de curatare delicata sau geluri de dus cu PH neutru. Nu folosi sapun sau creme exfoliante. Sapunul usuca pielea, iar exfoliantele grabesc eliminarea stratului de piele colorata de soare. Foloseste creme hidradante dupa fiecare dus Odata ce ti-ai curatat pielea, aplica un... [continuare]

Alimente care reduc densitatea osoasa

Alimente care reduc densitatea osoasa

Actualizat la data de: 06 Noiembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Anumite alimente si nutrienti pot reduce densitatea oaselor si pot creste riscul aparitiei osteoporozei. Probabil cunoasteti faptul ca atat calciul, cat si vitamina D sunt necesare pentru ca oasele sa fie puternice. Ceea ce probabil nu stiti este ca exista anumite elemente din dieta dumneavoastra care pot reduce densitatea oaselor, crescand riscul instalarii osteoporozei. Proteinele si osteoporoza Aveti nevoie de proteine pentru ca oasele dumneavoastra sa fie puternice, dar atunci cand mancati alimente care contin prea multe proteine, corpul dumneavoastra produce substante chimice numite sulfati, care pot determina pierderea calciului din oase. Acest efect asupra oaselor este mai probabil sa apara in cazul proteinelor animale decat in situatia proteinelor vegetale. Cercetatorii au descoperit ca femeile care mancau carne rosie de cel putin cinci ori pe saptamana aveau probabilitati mai mari de a inregistra fracturi osoase, fata de femeile care includeau... [continuare]

Alimentele colorate: ce beneficii aduc sanatatii si cum le alegem

Alimentele colorate: ce beneficii aduc sanatatii si cum le alegem

Actualizat la data de: 12 Noiembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Alimentele si semnificatia culorilor  Culorile legumelor si fructelor arata continutul lor in vitamine, minerale si antioxidanti, nutrienti esentiali pentru mentinerea sanatatii corpului. Aceste alimente, incluse in alimentatia ta zilnica, te protejeaza de multe boli grave, precum afectiunile cardiovasculare, hipertensiunea arteriala, cancerul si diabet zaharat. Aprovizioneaza-ti frigiderul cu legume si fructe de diferite culori, pentru a te bucura din plin de sanatate. Ce culoare dau nutrientii fructelor si legumelor In functie de culoarea alimentelor proaspete pe care le consumi, poti sa iti dai seama ce vitamine, minerale si antioxidanti contin fructele si legumele: Alb, cafeniu si maro: alicina Alicina este tiosulfinatul predominant din usturoi, o substanta chimica naturala care care ajuta la scaderea colesterolului si a tensiunii arteriale, precum si la cresterea capacitatii de aparare impotriva infectiilor. O poti gasi si in ceapa uscata, ceapa verde, praz,... [continuare]

Beneficii terapeutice uimitoare ale borsului

Beneficii terapeutice uimitoare ale borsului

Actualizat la data de: 13 Aprilie 2017

Autor: SfatulMedicului

Borsul, cunoscut mai mult in gastronomie, este unul dintre ingredientele din bucatarie care are efecte terapeutice uimitoare. Acesta trebuie preparat in casa, ca sa fie cat mai natural. Prepararea lui are la baza un proces de fermentatie a taratelor. Tonic natural foarte popular in tarile occidentale, borsul contine multe minerale, complexul de vitamine B si multa vitamina C. El este foarte bogat in enzime, iar ingredientul de baza al acestuia sunt taratele de grau, care contin vitamine din grupul B, betacaroten, minerale, aminoacizi esentiali si carbohidrati. Ce afectiuni se amelioreaza cu bors Boli respiratorii cronice: bronsita, astm, sinuzita. Pentru am [continuare]

Cel mai folosit ingredient din bucatarie, de ajutor in diverse afectiuni

Cel mai folosit ingredient din bucatarie, de ajutor in diverse afectiuni

Actualizat la data de: 04 August 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Patrunjelul este una dintre cele mai populare plante in bucatariile din toata lumea. Este atat un aliment, cat si un medicament natural recunoscut pentru proprietatile sale. Planta se foloseste cu totul atat in preparate, cat si in scop fitoterapeutic. In literatura de specialitate este cunoscut sub denumirea de Petroselinum crispum si exista dovezi ca a fost folosit inca din antichitate, in special datorita aromei sale deosebite, dar si datorita efectelor sale benefice pentru sanatate. Ce contine patrunjelul Putina lume stie faptul ca patrunjelul este mai bogat in vitamina C decat este lamaia sau portocala. Pe langa vitamina C, patrunjelul mai contine si vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, K si E. Patrunjelul contine si proteine, minerale (potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, sodiu), glucide, lipide, flavonoizi si ulei volatil. Are un nivel ridicat de betacaroten, dar si de acid folic, clorofila si calciu. Beneficiile patrunjelului Patrunjelul este cel... [continuare]

Ciresele -  sursa inepuizabila de antioxidanti

Ciresele - sursa inepuizabila de antioxidanti

Actualizat la data de: 22 August 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In Romania exista 3 varietati de cires, cu aproximativ 30 de soiuri cultivate. Beneficiile consumului de cirese sunt declarate de studii stiintifice. In scopuri terapeutice, se folosesc fructele bine coapte, intens colorate si cele care nu au cazut prada daunatorilor. Ciresele dulci sunt specifice lunii mai. Ele sunt pline de vitamine, ofera organismului nutrientii esentiali, avand in plus foarte putine calorii. Principalele beneficii pentru sanatate - Ajuta la reglarea somnului. Ciresele sunt o sursa buna de melatonina, hormonul care ajuta la reglarea somnului. - Mentin sanatatea la nivel optim. De asemenea, aceste fructe contin multe vitamine precum betacaroten, vitamina C, vitamina K, vitamine din complexul B, dar si minerale - potasiu, magneziu, cat si antioxidanti, cu un rol real in mentinerea sanatatii. - Ideale pentru buna functionare a creierului. Antioxidantii din cirese au efecte benefice asupra functiilor cerebrale, protejeaza celulele de... [continuare]

Antioxidantii – rolul si importanta acestora pentru organism

Antioxidantii – rolul si importanta acestora pentru organism

Actualizat la data de: 11 Aprilie 2024

Autor: SfatulMedicului

Societatea moderna a devenit tot mai preocupata de sanatate, respectiv de modalitatile de a combate diversele afectiuni care se instaleaza in corpul uman. Pentru a putea mentine un corp sanatos, viguros, atat in interior, cat si in exterior, este absolut esential ca fiecare dintre noi sa se orienteze in alimentatie dupa produse care sa nu puna nicicum in pericol sanatatea. O mare parte a bolilor care se instaleaza in organism sunt cauzate de modul de alimentatie, de felul in care sunt preparate bucatele, etc. O alimentatie variata si echilibrata asigura organismului aportul necesar de substante nutritive (proteine, lipide si glucide). Din pacate, modul de viata actual, stresul, sedentarismul ori viata traita intr-un ritm prea alert, poluantii, consumul de alimente rafinate, precum si alti factori modifica necesarul de substante nutritive, fapt ce conduce catre nevoia de a completa alimentatia cu produsele ce suplimenteaza aportul de vitamine, minerale, probiotice, antioxidanti,... [continuare]

Fructele care contin mult zahar, nerecomandate in curele de slabire

Fructele care contin mult zahar, nerecomandate in curele de slabire

Actualizat la data de: 25 Iulie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Fructele sunt sanatoase pentru organism si este indicat sa fie consumate oricat de des este posibil. Fructele contin fibre si alte substante nutritive, dar si zahar, unele mai mult decat altele. De exemplu, mango contine mult zahar, asa ca daca doriti sa va mentineti greutatea, nu este recomandat sa le consumati in exces. Cantitatea de zahar din fructe Strugurii . Reprezinta o sursa de energie, datorita zaharurilor. 100 g struguri contin 16 g de zaharuri, dintre care 8 g glucoza si 8 g fructoza. Cu toate acestea, indicele glicemic al strugurilor nu este foarte mare, ceea ce inseamna ca zaharul din struguri se asimileaza, insa persoanele care sufera de diabet zaharat trebuie sa ii consume cu moderatie, de preferat numai la recomandarea medicului diabetolog. Mai exact, strugurii ajung si la 32 g zahar per 100 g. Ciresele . Sunt destul de dulci, o ceasca continand 18 grame de zaharuri. De aceea, daca doriti sa slabiti, nu este indicat sa mancati foarte multe [continuare]

Alimentele indicate si contraindicate pentru un ficat sanatos

Alimentele indicate si contraindicate pentru un ficat sanatos

Actualizat la data de: 05 Septembrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ficatul este organul implicat in eliminarea toxinelor din organism, curata corpul prin filtrarea elementelor toxice din sange si ajuta sistemul imunitar sa lupte impotriva infectiilor si sa elimine bacteriile din sange. In plus, are un rol important si in digestia alimentelor. Atunci cand ficatul este suprasolicitat, ca urmare a stresului sau a expunerii excesive la toxine, organismul este afectat si astfel pot sa apara diferite boli grave. Este foarte important sa avem grija de sanatatea ficatului si putem sa o facem inclusiv prin ceea ce mancam, deoarece anumite alimente fac bine ficatului, in timp ce altele nu. Principalele alimente benefice pentru ficat • Grepfrut . Este un excelent protector hepatic natural, datorita substantei glutation din compozitie, dar si a vitaminei C sau a antioxidantilor. Acest fruct ajuta corpul sa elimine substantele toxice. • Uleiul de masline presat la rece si organic, daca este consumat cu moderatie, este de ajutor ficatului, [continuare]

Motive pentru a consuma bame zilnic

Motive pentru a consuma bame zilnic

Actualizat la data de: 06 Septembrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Bama este o leguma verde, lunga, cu seminte in randuri duble, care seamana cu fasolea pastai, are gustul asemanator cu vanata sau cu sparanghelul si este bogata in vitaminele A, C, B1, B2, B9 si in mineralele fier, calciu, zinc, potasiu si magneziu. Consumul de bame regleaza zaharul din sange si este recomandat femeilor insarcinate. Nu foarte multa lume mananca bame, deoarece sunt putini cei care stiu multiplele beneficii pe care acestea le aduc sanatatii. Astfel, boabele contin grasimi nesaturate, sanatoase, cum ar fi de exemplu, acidul oleic - un acid gras monosaturat de tip Omega-9 si acid linoleic de tip Omega-6, reduc riscul de infarct si accident vascular cerebral, scad colesterolul, au efect antiinflamator si sunt ideale pentru cei care doresc sa slabeasca, fiind sarace in calorii. Un alt mare avantaj al acestor legume este ca se gasesc tot timpul anului si pot fi gatite in multe feluri. Principalele beneficii • Sunt recomandate femeilor insarcinate,... [continuare]

Telina - proprietati care te vor face sa o consumi mai des

Telina - proprietati care te vor face sa o consumi mai des

Actualizat la data de: 24 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Telina este considerata un aliment minune, iar proprietatile sale benefice pentru sanatate sunt recunoscute de mii de ani. Frunzele de telina pot fi consumate crude, in compozitia salatelor de cruditati, avand un aport important de vitamina A pentru organism. Radacina de telina este o sursa importanta de vitamina B1, B6 si C. In plus, telina mai contine si acid folic, potasiu, zinc, magneziu, fosfor, fier, sodiu, dar si aminoacizi. Telina este un aliment de elita pentru cei care vor sa slabeasca, datorita continutului foarte mare de fibre. Telina este considerata un adevarat adjuvant in caz de edeme, litiaza renala, bronsite cronice, astm, sterilitate, hipertensiune arteriala, obezitate, stari febrile, chiar si in cazul unor degeraturi. Beneficiile terapeutice ale telinei • Adjuvant in infectiile bacteriene . Uleiurile volatile din telina au un efect puternic antibiotic, oferind organismului un ajutor de nadejde in lupta cu infectiile bacteriene. & [continuare]

Comunitate medicala

Acidul alpha lipoic

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Hepatita

buna seara, am auzit recent de acidul alpha lipoic ca se foloseste in tratarea hepatitei.ma poate ajuta cineva cu niste pareri sau daca ati folosit asa ceva?are efecte adverse? [continuare]

Pagina 4 din 5 (145 rezultate)