Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

beneficiile reflexoterapiei

Beneficiile consumului de lapte la copii

Beneficiile consumului de lapte la copii

Actualizat la data de: 01 Februarie 2024

Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie

Generalitati Substantele nutritive obtinute din lapte sunt esentiale pentru o buna functionare a organismului, inca din primele clipe de viata. Iar beneficiile laptelui vizeaza cresterea fortei osoase, dezvoltarea unui sistem imunitar puternic, prevenirea unor boli precum hipertensiunea, cariile dentare, problemele respiratorii sau obezitatea si chiar unele forme de cancer. Laptele este unul dintre alimentele de baza pentru o nutritie corecta si sanatoasa. Acesta contine aproape toate substantele nutritive de baza de care are nevoie un copil aflat in crestere: grasimi, carbohidrati, proteine, vitamine si minerale (cu exceptia fierului). Este adevarat ca multe dintre acestea pot fi obtinute cu usurinta din alte surse cum ar fi legumele sau fructele, insa laptele le livreaza pe toate la pachet. Laptele integral nu reprezinta singura modalitate prin care copiii pot dobandi calciul necesar, insa este cel mai practic mod. Beneficiile laptelui la nou-nascuti • Este suficient si... [continuare]

10 mirodenii cu efecte benefice pentru sanatate

10 mirodenii cu efecte benefice pentru sanatate

Actualizat la data de: 11 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Plantele aromatice si condimentele sunt ingrediente culinare cu efecte pozitive asupra organismului. Acestea pot inlocui sarea cu succes, aromatizeaza mancarea fara sa creasca aportul de calorii si au diverse proprietati benefice. Condimente si plante aromatice sanatoase Ultimele cercetari efectuate de oamenii de stiinta arata ca ierburile aromatice si condimentele ajuta la reducerea cantitatii de sodiu din alimente, precum si a aportului de calorii si grasimi. Piperul rosu Mai rar utilizat in bucataria romaneasca decat cel negru, piperul rosu adauga un plus de aroma diverselor feluri de mancare, iar in acelasi timp actioneaza ca un stimulent excelent pentru metabolism. Efectul amintit se datoreaza capsaicinei, un ingredient activ din compozitia acestui condiment, despre care cercetatorii au descoperit ca accelereaza metabolismul si induce mai rapid starea de satietate dupa consum. Astfel, piperul rosu este un adjuvant excelent in arderea... [continuare]

3 condimente de sarbatori cu beneficii pentru sanatate

3 condimente de sarbatori cu beneficii pentru sanatate

Actualizat la data de: 23 August 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Condimentele utilizate in preparatele de sarbatori dau savoare festinului de Craciun si Revelion. Insa nu doar aroma lor care aminteste de zilele festive le face sa fie speciale, ci si numeroasele beneficii pe care le aduc sanatatii. Utilizati cat mai des urmatoarele condimente specifice preparatelor din sezonul rece, pentru feluri de mancare aromate si sanatoase in acelasi timp. Scortisoara Scortisoara este consumata in mod special pe timpul iernii, parfumul sau unic amintind de sarbatori. Introdus in bauturi calde, specialitati cu alcool, deserturi sau chiar preparate cu carne si sosuri, acest condiment special creste temperatura interna a corpului, faciliteaza digestia si amelioreaza congestia nazala. Cele mai importante beneficii ale scortisoarei sunt: - Reglarea nivelului glicemiei in sange. Condimentul are un efect similar asupra indicelui glicemic, precum anumite medicamente prescrise in tratarea diabetului de tip II. Totodata, scortisoara... [continuare]

10 beneficii cognitive ale studierii unui instrument muzical

10 beneficii cognitive ale studierii unui instrument muzical

Actualizat la data de: 27 Decembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Studierea unui instrument muzical aduce beneficii uimitoare creierului, solicitand simultan mai multe regiuni cerebrale decat orice alta activitate intelectuala. Cele mai recente constatari ale oamenilor de stiinta, efectuate prin monitorizarea activitatii cerebrale folosind echipamente de ultima generatie, arata ca in creierul muzicienilor se produc adevarate explozii la nivelul proceselor cognitive. Efectele pozitive ale studierii instrumentelor muzicale Cercetarile recente au descoperit ca persoanele care studiaza un instrument muzical beneficiaza de un antrenament excelent al creierului, aceasta activitate fiind si o metoda terapeutica recomandata in dezvoltarea abilitatilor cognitive. Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca simplul cantat la un instrument poate modifica propriu-zis forma creierului si capacitatile sale native, inclusiv din prisma cresterii coeficientului de inteligenta, atat in cazul copiilor, cat si al adultilor. Studierea unui... [continuare]

Ce beneficii aduc 10 zile de tacere si 100 de ore de meditatie

Ce beneficii aduc 10 zile de tacere si 100 de ore de meditatie

Actualizat la data de: 12 Decembrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati 10 zile petrecute in tacere si 100 de ore de meditatie fac parte dintr-o practica straveche numita Vipassana, ale carei beneficii au fost confirmate de numeroase cercetari efectuate de oamenii de stiinta in prezent. Peste 200 de centre de meditatie din lumea intreaga promoveaza aceasta traditie budista in mai multe forme, care cultiva in esenta intelegerea realitatii inconjuratoare prin introspectie, contemplare, observare atenta a senzatiilor din corp si analiza atenta a experientelor traite. Principiile meditatiei Vipassana Denumirea de Vipassana se traduce prin capacitatea de a vedea lucrurile asa cum sunt si reprezinta cea mai veche tehnica de meditatie din India. A fost descoperita de Gotama Buddha cu peste 2500 de ani in urma si promovata ca remediu universal pentru bolile mintii si ale trupului. Scopul ultim al practicii este eradicarea completa a tuturor impuritatilor de la nivel mental si atingerea fericirii absolute, prin eliberarea de energii... [continuare]

7 beneficii garantate ale renuntarii la zahar

7 beneficii garantate ale renuntarii la zahar

Actualizat la data de: 13 Ianuarie 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Renuntarea la zahar aduce beneficii garantate starii de sanatate in general, sustin specialistii. Oamenii de stiinta au inceput sa asocieze nevoia de a consuma acest aliment cu dependenta de nicotina, din pricina efectelor sale adictive demonstrate stiintific. Prin evitarea zaharului in dieta zilnica, se pot preveni o serie intreaga de boli grave (obezitate, hipertensiune, diabet de tip II etc.), in virtutea unei vieti indelungate si de calitate. Efectele renuntarii la zahar Zaharul este considerat, in prezent, o adevarata toxina care cauzeaza numeroase boli ale lumii industrializate, de la bolile de inima, pana la diabet sau cancer. Este adaugat in cantitati mari in multe alimente procesate, cauzand rezistenta la insulina si imbolnavirea progresiva a organismului. Aportul de zahar in alimentatia omului modern nu este reprezentat doar de consumul lui ca atare, ci si de produsele nesanatoase comercializate la tot pasul care il contin. Produsele de patiserie... [continuare]

8 alimente benefice sau nocive pentru glanda tiroida

8 alimente benefice sau nocive pentru glanda tiroida

Actualizat la data de: 04 Martie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Glanda tiroida are nevoie de anumite vitamine si minerale pentru a-si indeplini functiile in parametri optimi. Fiecare organism reactioneaza in mod diferit la anumite tipuri de alimentatie, insa oamenii de stiinta au identificat o serie de repere generale privind o dieta benefica celei mai mari glande a sistemului endocrin uman. Cativa nutrienti cheie sunt esentiali pentru buna functionare a tiroidei, pe cand altii ii pot pune sanatatea in pericol. Alegerile alimentare sunt, asadar, foarte importante pentru mentinerea bunei functionari a glandei tiroide. Nutrienti esentiali pentru glanda tiroida Iodul este cel mai important element pentru functionarea glandei tiroidei, deoarece face posibila productia hormonilor tiroidieni de care depinde integritatea tuturor tesuturilor corporale. Tiroxina (T4) si triiodotironina (T3) sunt cei mai importanti hormoni care au in componenta iodul. Seleniul este si el indispensabil glandei tiroide, din mai multe puncte de... [continuare]

10 bauturi benefice pentru inima si potrivite pentru sezonul rece

10 bauturi benefice pentru inima si potrivite pentru sezonul rece

Actualizat la data de: 23 Ianuarie 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In sezonul rece, anumite bauturi savuroase pot fi benefice pentru sanatatea inimii, cata vreme sunt preparate din ingredientele potrivite. Intrucat nu contin alcool, ele pot fi consumate chiar si de persoanele care sufera de fibrilatie atriala. Ciocolata neagra, scortisoara, ghimbirul sau sucul de rodii ajuta nu doar la prepararea unor bauturi delicioase, ci si la mentinerea sanatatii aparatului cardiac. Chiar si asa, ele contin zahar si calorii, de aceea trebuie sa fie consumate cu moderatie. Bauturi sanatoase pentru sistemul cardio-vascular 1. Cocktail de merisoare Cocktailul de merisoare impresioneaza atat prin aspect, cat si prin aromele sale deosebite. Pentru a-l prepara, aveti nevoie de suc de merisoare natural, pe care sa il amestecati cu scortisoara (sub forma de praf) si cuisoare. Puneti-l la fiert, iar cand da in clocot, stingeti aragazul si adaugati o lingura de zahar si cateva merisoare intregi. Sucul de merisoare este bogat in antioxidanti, cu... [continuare]

Beneficii si atentionari legate de consumul de ceai

Beneficii si atentionari legate de consumul de ceai

Actualizat la data de: 14 Octombrie 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Considerat cu mii de ani in urma in Orient o cheie pentru sanatate, fericire si intelepciune, ceaiul a atras atentia cercetatorilor din Occident, care au descoperit multe beneficii pentru sanatate ale diferitelor tipuri de ceaiuri. Studiile au descoperit ca unele ceaiuri pot ajuta la diferite boli, spre exemplu cancer, bolile de inima, diabet, pierderea in greutate, colesterol scazut si vigilenta mentala. Ceaiul, de asemenea, are calitati antimicrobiene. Unii cercetatori afirma ca ceaiul este o foarte buna alternativa pentru cafea. In primul rand, ceaiul are mai putina cofeina. Este destul de bine de stiut ca flavonoidele – compusi din ceai – sunt bune pentru inima si poate reduce cancerul. Ceaiul provine din frunzele plantei Sinensis Camellia, un arbust peren, nativ din Asia de Sud si de Est. Ceaiul a fost consumat cu mii de ani in urma in Asia, care in acele locuri reprezinta o parte importanta de culturi. In China si Japonia, in special, pregatirea si... [continuare]

Beneficiile telinei pentru sanatate

Beneficiile telinei pentru sanatate

Actualizat la data de: 20 Ianuarie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Telina se numara printre cele mai sanatoase legume, aducand nenumarate beneficii asupra sanatatii. Este bogata in vitamine si minerale esentiale pentru buna functionare a organismului. Telina este o leguma cu o traditie veche in ceea ce priveste tratamentele medicinale. Se spune chiar ca frunzele de telina s-au numarat printre ramasitele gasite in mormantul faraonului Tutankhamon, care a murit in 1323 i.Hr. Oamenii consumau telina datorita proprietatilor de detoxifiere ale organismului, dar si pentru ca aceasta actiona ca un tonic, datorita bogatiei de minerale si vitamine. In Antichitate se foloseau leacuri pe baza de seminte de telina pentru ameliorarea durerii. Beneficiile telinei In prezent, in scop medicinal sunt folosite atat radacina, cat si frunzele si semintele. Poate fi utilizata sub forma de infuzie, suc, decoct, dar si sirop. Compozitie In 100 de grame de telina se gaseste 37% vitamina K, 9% acid folic si vitamina A, 8% potasiu, 5% vitamina C, dar i... [continuare]

Anghinarea – beneficii si contraindicatii

Anghinarea – beneficii si contraindicatii

Actualizat la data de: 21 Ianuarie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Anghinarea este un aliment versatil, desi multi il considera o leguma. Acest aliment are beneficii nutritionale, fiind consumat in primul rand datorita avantajelor asociate cu protectia impotriva diferitelor forme de cancer si stimularea sistemului imunitar. Anghinarea scade nivelul colesterolului si protejeaza impotriva diferitelor boli, cum ar fi diabetul, ateroscleroza, infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral. Anghinarea a fost foarte mult timp renumita pentru detoxifierea organismului, imbunatatind si starea de sanatate a ficatului, complicatiile problemelor digestive, cum ar fi indigestia sau constipatia, sindromul colonului iritabil sau chiar diareea. Mai mult decat atat, aceasta planta miraculoasa poate reduce tensiunea arteriala, elimina mahmureala si stimuleaza urinarea. Partea comestibila a plantei de anghinare este reprezentata de mugurii care se formeaza in capul florilor, inainte ca planta sa fie pe deplin inflorita. De asemenea, una... [continuare]

Beneficiile ananasului pentru sanatate

Beneficiile ananasului pentru sanatate

Actualizat la data de: 22 Ianuarie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Deliciosul ananas a fost descoperit in anul 1493 de catre Cristofor Columb, in Insula Guadalupe, din Caraibe si de acolo a ajuns sa fie consumat si in alte tari. Dincolo de aceste date, aceste fruct este unul dintre cele mai benefice pentru sanatate. Valoare nutritionala In 165 de grame de ananas se gasesc 83 de calorii si 9% fibre alimentare, 2% proteine. Asigura 105% din necesarul zilnic de vitamina C, 77% din necesarul de mangan, 5% din necesarul de sodiu si magneziu. Totodata, are un continut ridicat de vitaminele B2 si B6, cat si de acid folic. Alte substante nutritive care se mai gasesc in ananas sunt acidul malic, calciul, fierul, iodul, magneziu, sarurile minerale. Beneficiile ananasului Are proprietati antiinflamatoare Ananasul este una dintre cele mai importante surse de bromelina, o enzima care are puternice proprietati antiinflamatoare. Datorita concentratiei ridicate care se gaseste in ananas, bromelina ajuta la reducerea inflamatiilor, a... [continuare]

8 beneficii surprinzatoare ale gumei de mestecat

8 beneficii surprinzatoare ale gumei de mestecat

Actualizat la data de: 20 Aprilie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Multe persoane au obiceiul de a mesteca guma in timp ce conduc, cand alearga sau in momentele libere, cand se relaxeaza la televizor sau cand asteapta pe cineva. In afara de gustul placut, acest obicei are si alte beneficii, pe care cercetatorii le-au scos in evidenta in urma mai multor cercetari. Ceea ce este important insa este sa nu mesteci guma in exces, fiindca atunci va avea un impact negativ asupra sanatatii. Beneficiile gumei de mestecat Scade poftele alimentare Un studiu efectuat la din Universitatea de Stat din Louisiana a aratat ca persoanele care au mestecat guma dupa masa de pranz au avut mai putine pofte pe parcursul zilei. De asemenea, au avut pofte mai scazute de alimente bogate in calorii, daca au mestecat guma la un interval cuprins intre una si trei ore dupa ce au luat pranzul. Imbunatateste memoria Te-ai fi gandit vreodata ca guma de mestecat are beneficii asupra memoriei? Ei bine, un studiu efectuat in Australia a ajuns la concluzia ca... [continuare]

Beneficiile pentru sanatatea generala a consumului de merisoare

Beneficiile pentru sanatatea generala a consumului de merisoare

Actualizat la data de: 22 August 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Merisoarele sunt unele dintre fructele cu foarte multe beneficii nutritionale si de sanatate. In ziua de azi, merisoarele sunt folosite ca o gustare sanatoasa seara, din care se poate face suc, se pot amesteca cu bauturi alcoolice ori pur si simplu se utilizeaza ca un sos ce poate fi pus peste un desert. Cu toate acestea, merisoarele au mult mai multe beneficii decat cele prezentate. Merisoarele sunt centrul multor fitonutrienti de protectie si al compusilor de a preveni diverse boli, pentru ca actioneaza ca un antioxidant. De asemenea, este o sursa bogata de vitamine, cum ar fi vitamina A, vitamina C. Pe langa acestea, merisoarele mai sunt bogate in calciu, sodiu, fosfor, beta-caroten si fibre, astfel ca se dovedesc a fi niste fructe foarte sanatoase pentru corp. Merisoarele, chiar si uscate, sunt sanatoase pentru organism. Merisoarele, sursa importanta de vitamina C, fibre si vitamina E a. Vitamina C – este un antioxidant natural puternic, capabil de... [continuare]

Efectele benefice ale consumului de cereale

Efectele benefice ale consumului de cereale

Actualizat la data de: 02 Martie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Inca de la inceputurile agriculturii, cerealele au furnizat beneficii nelimitate in ceea ce priveste sanatatea. Pentru oameni, cerealele sunt un aliment de baza in dieta zilnica. Cerealele sunt bogate in glucide complexe, care ofera energie si ajuta la prevenirea cancerului, constipatiei, tulburarilor de colon, la pastrarea nivelului corespunzator de zaharuri din sange si, de asemenea, imbogatesc starea generala de sanatate cu proteine abundente, grasimi, lipide, minerale, vitamine si enzime. Cerealele sunt imbogatite cu niacina, fier, riboflavina si tiamina, iar cele mai multe cereale au un continut abundent de fibre, mai ales orzul, ovazul si graul. Cerealele au in componenta lor tarate solubile care ajuta la scaderea nivelului de colesterol din sange si tin la distanta bolile de inima. Consumul de cereale inseamna un aport de cantitati mari de proteine, cerealele pentru micul dejun sunt adesea consumate cu lapte, care presupun o masa bogata in proteine. Pentru... [continuare]

Beneficiile sportului asupra organismului

Beneficiile sportului asupra organismului

Actualizat la data de: 06 Aprilie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cand vorbim despre sport, imediat ne vin in minte cat de multe beneficii exista la acesta la modul general, insa, de cele mai multe ori vom privi sportul sub doua aspecte. Fie ne referim la acel sport profesionist de competitie, adica fotbalul, tenisul, boxul pe care il vedem la televizor efectuat de catre profesionisti si care evident ca nu are legatura cu o majoritate din populatie. Iar al doilea aspect este sportul ca si beneficiu, care face referire la un aspect fizic placut, la acele persoane care merg doar la sala in mod constant si care isi sculpteaza corpul cum isi doresc. Dar, sportul are ca si beneficiu o componenta mult mai importanta si anume starea benefica de sanatate pe care o da organismului. Beneficii ale sportului In primul rand este vorba despre evidenta mentinere a greutatii sub control. Intr-o societate de consum in care timpul este tot mai redus si in care necesitatea de viteza este tot mai mare, populatia Romaniei tinde spre obezitate... [continuare]

Fructe benefice pentru o piele perfecta

Fructe benefice pentru o piele perfecta

Actualizat la data de: 02 Iunie 2016

Autor: SfatulMedicului

Frumusetea si sanatatea pielii nu depind numai de ritualul de ingrijire zilnica si de produsele de cosmetica pe care le folosesti, ci si de alimentatie. Fructele sunt unul dintre cele mai bune medicamente pentru piele. De asemenea, le poti folosi si la prepararea unor masti de fata, pentru ca hidrateaza si ajuta la prevenirea imbatranirii premature. Descopera care sunt fructele care aduc cele mai multe beneficii pielii tale: 1. Bananele Aceste fructe sunt o sursa ideala de fier, magneziu si potasiu, minerale importante pentru sanatatea pielii. Sunt, de asemenea, o sursa buna de vitamine A, B si E, care "lucreaza" ca adevarati agenti antiimbatranire. Le poti consuma in fiecare zi, insa nu in exces, caci pot duce la acumularea de kilograme in plus. Le poti folosi si la preparea unor masti de fata, care sa hidrateze pielea. Consumul regulat de banane ajuta si la reducerea crampelor musculare. 2. Lamaile Sucul de lamaie este un ingredient-minune pentru o [continuare]

De ce sa mananci visine: 6 beneficii uimitoare pe care le aduc sanatatii

De ce sa mananci visine: 6 beneficii uimitoare pe care le aduc sanatatii

Actualizat la data de: 07 Iunie 2016

Autor: SfatulMedicului

Visinele, fructe aromate cu gust dulce-acrisor sunt ideale pentru un desert racoritor si gustos. Iti asigura o portie serioasa de vitamine, minerale, fibre si proteine, avand nenumarate beneficii ale sanatatii. De aceea nutritionistii le numesc adevarate superfructe, pentru o viata sanatoasa. Consumul de visine duce la o crestere a activitatii antioxidante in organism. Un studiu efectuat la Universitatea din Michigan a artatat ca aceste fructe imbunatatesc fluxul sangvin uman si au proprietati antiinflamatoare. 1. Sunt utile in artrita Consumul de visine este asociat cu nivelurile reduse de oxid nitric, un compus asociat cu osteoartrita si artrita reumatoida. Un studiu de la Universitatea din Boston, efectuat timp de un an, la care au luat parte 633 de persoane diagnosticate cu guta a aratat ca toti cei care au mancat visine zilnic au avut un risc de atacuri de guta cu 35 la suta mai mic, spre deosebire de cei care nu au mancat aceste fructe. De asemenea, flavonoizii pe care... [continuare]

Beneficiile surprinzatoare ale sexului

Beneficiile surprinzatoare ale sexului

Actualizat la data de: 07 Iunie 2016

Autor: SfatulMedicului

Noptile de amor nu numai ca te apropie de partener si imbunatatesc relatia, insa aduc beneficii asupra sanatatii la care cu siguranta nu te-ai fi gandit. 1. Pentru un somn linistit Este de-a dreptul surprinzator cum o partida de sex te poate face sa dormi ca un bebelus. Acest lucru se intampla deoarece endorfinele care se elibereaza in urma unei partide de amor relaxeaza mintea si corpul, pregatindu-te pentru un somn bun. In plus, in timpul orgasmului, se elibereaza prolactina, hormon care te ajuta sa dormi mai bine. 2. Te ajuta sa slabesti Stiai ca 30 de minute de sex te scapa de cel putin 80 de calorii, insa te poate scapa si de 250, in functie de intensitate? Este unul dintre cele mai placute moduri de a face exercitii fizice. Astfel, o partida de amor iti pune in miscare toti muschii corpului. 3. Aduce beneficii inimii Sexul face bine si inimii, spun cercetarile efectuate in domeniu [continuare]

Semintele de floarea-soarelui: 5 beneficii pe care sigur nu stiai ca le au!

Semintele de floarea-soarelui: 5 beneficii pe care sigur nu stiai ca le au!

Actualizat la data de: 14 Aprilie 2017

Autor: SfatulMedicului

Semintele de floarea-soarelui sunt bogate in proteine, vitamine, minerale si grasimi benefice organismului. Ultimele cercetari au aratat ca ele ajuta la reducerea nivelului de colesterol in sange, intarirea imunitatii si scaderea riscului de a dezvolta cancer, toate acestea multumita fitosterolilor din compozitie. Semintele de floarea-soarelui sunt ieftine si pot fi cumparate din orice supermarket, tot timpul anului. Cand iesi la cumparaturi, nu uita sa adaugi in cos si o punga de seminte crude. Beneficiile lor sunt uriase, ceea ce le transforma intr-un aliment-minune. Semintele de floarea-soarelui previn cancerul Acest fapt se explica prin prezenta seleniului in compozita lor. Seleniul este un inamic dovedit al cancerului, de mai bine de jumatate de secol. In plus, are un impact imens asupra functionarii creierului, atata vreme cat nu este consumat in exces. Conform studiilor recente, el ajuta la mentinerea unei bune dispozitii. Semintele de floarea-soarelui pot preveni... [continuare]

Muraturile, un aliment minune. beneficii si contraindicatii

Muraturile, un aliment minune. beneficii si contraindicatii

Actualizat la data de: 18 Decembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Beneficiile consumului de muraturi Pe langa faptul ca au gust minunat, muraturile sunt un adevarat medicament. Acestea au numeroase beneficii pentru sanatate si pot ajuta la buna functionare a organismului. Cum preparam corect muraturile? Mare atentie insa la modul de preparare. Muraturile sanatoase nu trebuie sa contina prea multe ingrediente sau adaosuri, ci doar apa si sare. Sunt contraindicate otetul sau zaharul. Prin fermentare, legumele dau nastere la bacterii sanatoase, care ajuta la reglarea microflorei si la intarirea imunitatii. Astfel, muraturile atenueaza alergiile si sunt anticangerigene, deoarece reduc inflamatiile din organism. Varza murata, ideala pentru detoxifiere Varza murata este ideala pentru curele de slabire. Aceasta ajuta la buna detoxifiere a organismului, iar datorita continutului mare de vitamina C, intareste sistemul imunitar. De asemenea, datorita continutului mare de fibre si minerale, varza murata ajuta digestia si la buna... [continuare]

De ce este bine sa consumi seminte de dovleac. 8 beneficii miraculoase

De ce este bine sa consumi seminte de dovleac. 8 beneficii miraculoase

Actualizat la data de: 17 Decembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Beneficiile consumului de dovleac Dovleacul este leguma pe care trebuie sa o introducem neaparat in dieta de toamna. Acesta este o adevarata sursa de sanatate si ajuta la prevenirea si vindecarea a numeroase afectiuni. Semintele de dovleac, in special, sunt un adevarat elixir pentru sanatate. Acestea au numeroase beneficii si contin minerale precum fosfor, magneziu, mangan, fier si cupru, zinc, dar si vitamina K. Consumate crude sau amestecate cu alte ingrediente, semintele de dovleac te pot ajuta sa ai o sanatate de fier. Alunga depresia Semintele de dovleac contin foarte mult l-triptofan, o substanta care ajuta organismul sa aiba un somn bun, dar alunga si depresia. Triptofanul este convertit in serotonina si niacin, care dau o stare de bine. Previn osteoporoza Datorita continutului mare de zinc, un consum regulat de seminte de dovleac previne aparitia osteoporozei. De asemenea, ele reduc inflamatia in cazul artritelor fara a avea efectele secundare ale... [continuare]

Gutuia, alimentul minune al toamnei. zeci de beneficii intr-un singur fruct

Gutuia, alimentul minune al toamnei. zeci de beneficii intr-un singur fruct

Actualizat la data de: 26 Octombrie 2023

Autor: SfatulMedicului

Gutuile sunt fructele vedeta ale toamnei. Pe langa aroma lor deosebita, ele sunt un medicament natural, care amelioreaza numeroase afectiuni. Aceste fructe au sute de beneficii, de aceea trebuie sa le consumi in fiecare toamna daca vrei sa ai o sanatate de fier, mai ales in sezonul rece. Acestea nu doar ca ne feresc de raceli, dar previn anemia si stimuleaza pofta de mancare. Trateaza raceala si gripa Specialistii recomanda in sezonul rece consumul unei gutui pe zi. Aceasta previne inflamatiile gatului, iar semintele macinate calmeaza tusea si bronsita. Gutuile contin 37% din doza zilnica recomandata de vitamina C in 100 de grame. Intaresc sistemul imunitar Gutuile se numara printre cele mai bogate fructe in vitamine si minerale. Cu un continut ridicat de glucide, vitaminele A, B, C, calciu, potasiu, fosfor, magneziu si fier, ele intaresc sistemul imunitar, ajutandu-l sa lupte cu virusurile si inflamatiile. Pentru a inlatura [continuare]

Consumul de vitamina c. 10 beneficii importante

Consumul de vitamina c. 10 beneficii importante

Actualizat la data de: 18 Aprilie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Vitamina C este indispensabila unei bune functionari a organismului. Este una dintre cele mai sigure si mai eficiente substante nutritive, contribuind la intarirea sistemului imunitar. Acidul ascorbic ajuta organismul sa lupte cu afectiuni precum cancerul, diabetul sau bolile de inima, iar beneficiile sale nu se opresc aici. Studiile recente cu privire la rolul pe care vitamina C il are in mentinerea sanatatii ne ofera multe motive suficiente pentru a include surse de vitamina C in dieta de zi cu zi. Cat de multa vitamina C trebuie consumata? Recomandarea privind aportul zilnic de vitamina C difera in functie de grupele de varsta si de sex. Astfel, unui barbat adult i se recomanda 90 mg/zi, unei femei adulte, 75 mg/zi, iar unui copil cu varsta cuprinsa intre 9 si 13 ani, 45 mg/zi. Vitamina C poate fi obtinuta din diverse surse, precum portocale, ardei gras, papaya, capsuni, conopida, ananas, etc. O portocala de marime medie, spre exemplu, contine aproximativ 75... [continuare]

Bananele verzi - informatii nutritionale si beneficii pentru sanatate

Bananele verzi - informatii nutritionale si beneficii pentru sanatate

Actualizat la data de: 21 Februarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Bananele verzi sunt mai putin apreciate pentru gustul lor decat bananele bine coapte, insa sunt mai eficiente in cresterea ratei metabolice si in arderea grasimilor. Informatiile lor nutritionale releva un complex de vitamine, minerale si fibre cu beneficii unice pentru organism. Comparativ cu bananele coapte, cele vezi contin o cantitate mai mica de zahar. Pot fi consumate in stare cruda, preparate termic sau sub forma de faina, ca alternativa alimentara pentru persoanele care sufera de intoleranta la gluten. Informatii nutritionale Informatiile nutritionale pentru 100 grame de banane verzi in stare proaspata sunt urmatoarele Calorii 89 kcal; Apa 75 grame; Proteine 1 gram; Grasimi totale 0,3 grame; Carbohidrati 23 grame; Fibre alimentare 3 grame; Zaharuri 12 grame; Calciu 5 miligrame; Fier 0,3 miligrame; Magneziu 27 miligrame; Fosfor 22 miligrame; Potasiu 350 miligrame; Sodiu 1 miligram; Zinc 0,2... [continuare]

Beneficii uimitoare ale urzicilor pentru sanatate

Beneficii uimitoare ale urzicilor pentru sanatate

Actualizat la data de: 28 Martie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Urzicile sunt apreciate pentru gustul lor aparte, fiind perfecte pentru preparate culinare, dar sunt valorificate si pentru combinatia unica de vitamine si minerale, care are un rol benefic in tratarea sau ameliorarea simptomelor anumitor afectiuni, precum bolile de inima, diabetul sau anemia. Urzicile pot fi cultivate sau se pot gasi in diverse locuri, iar inceputul primaverii este sezonul lor. Ce contin urzicile Urzicile au frunze aspre, care emana acid formic atunci cand intra in contact cu pielea, provocand urticarie. De aceea, e bine ca urzicile sa fie culese folosind manusi de protectie. De la urzici se folosesc doar frunzele si e indicat sa fie consumate cu precadere primavara, atunci cand planta este tanara. Urzicile sunt bogate in minerale si in vitamine. Contin vitamina A, vitamina C, vitamina K, vitamina B2 dar si fier, magneziu, calciu, siliciu si clorofila. Utilizarile urz [continuare]

Mamaliga, alimentul banal cu multiple beneficii pentru sanatate

Mamaliga, alimentul banal cu multiple beneficii pentru sanatate

Actualizat la data de: 19 Aprilie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Mamaliga, preparat traditional, are o multitudine de beneficii pentru sanatate. Inca de pe vremea lui Columb, fierturile de porumb erau apreciate in scop curativ. Cu o multime de proprietati astringente, diuretice, antiinflamatoare, tonice, porumbul este un aliment care contribuie la buna functionare a organismului. Exista studii care au aratat ca media de viata a triburilor amerindiene care mancau porumb crud sau fiert era mult mai mare decat a altor comunitati care nu consumau acest aliment. In boabele de porumb exista unele substante derivate ale acizilor arahidic si palmitic, substante importante pentru buna functionare a organismului. Principalele beneficii Detoxifiant . Este un bun detoxifiant al ficatului, numeroase studii aratand faptul ca poate elimina 80% din substantele toxice aduse in organism de alimentatia nesanatoasa sau chiar de anumite medicamente. Concret, anumite substante din porumb cu efect detoxifiant vor ajuta ficatul sa neutralizeze... [continuare]

Beneficiile consumului de ciuperci pentru organism

Beneficiile consumului de ciuperci pentru organism

Actualizat la data de: 21 Aprilie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ciupercile comestibile au o multitudine de beneficii pentru sanatatea omului. Contin o serie de nutrienti, unii dintre acestia fiind un real suport terapeutic. Spre exemplu, conform unor studii de laborator, anumiti compusi din ciuperci au capacitatea de a anihila proliferarea celulelor tumorale. Unele specii de ciuperci actioneaza favorabil asupra unor boli, contribuie la scaderea riscului de accident vascular cerebral. Mai mult, asigura o digestie eficienta, sunt foarte bune pentru cresterea imunitatii, scad riscul de boli cronice de la nivelul intestinului si diminueaza riscul dezvoltarii anumitor tipuri de cancer, precum cel de san si cel de colon. Ciupercile sunt importante surse de fibre, vitamine si minerale continand vitamina B1, B2, B6, acid folic dar si minerale precum: potasiu, magneziu, sodiu, cupru, fier si fosfor. Beneficiile ciupercilor pentru organism • Regleaza sistemul digestiv si previn constipatia . F [continuare]

Proprietatile si beneficiile galbenelelor

Proprietatile si beneficiile galbenelelor

Actualizat la data de: 10 Iulie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Galbenelele, originare din zona mediteraneana sunt recunoscute datorita beneficiilor pentru sanatate in Europa, inca din Evul Mediu. Acestea au in compozitie vitamina C, uleiuri eterice, rasini, mucilagii, carotenoizi, avand o actiune antiinflamatorie, decongestiva, antiseptica, antimicrobiana, cicatrizanta. Florile de galbenele ajuta la regenerarea tesuturilor si la vindecarea ranilor, regland functia biliara, contribuind inclusiv la reglarea menstruatiilor. Sunt utilizate cu efect benefic in caz de: ulceratii, eczeme, gastrite, ulcer gastric, inflamatii ale colonului, boli hepato-biliare, dismenoree, micoze, vaginite si infectii urinare. Proprietatile ceaiului de galbenele si beneficiile uzului intern • Amelioreaza infectiile cavitatii bucale si ale gatului. • Ajuta la prevenirea crampelor din timpul menstruatiilor. Mai mult, poate regla ciclul menstrual prin faptul ca imbunatateste circulatia sangelui. • Este un bun adjuvant in bolile hepatice. •... [continuare]

Beneficiile tratamentelor cu aerosoli marini

Beneficiile tratamentelor cu aerosoli marini

Actualizat la data de: 10 Iulie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Aerosolii sunt particule de dimensiuni microscopice, care se obtin prin combinarea unui mediu gazos fie cu o substanta solida, fie cu una lichida. Aerosolii prezinta multe beneficii, printre care amintim: afectiuni pulmonare - traheite, bronsite, bronsiolite, afectiuni ORL - sinuzite, rinofaringite, laringite, amigdalite. Tipuri de aerosoli Exista aerosoli artificiali, realizati cu ajutorul unor dispozitive speciale, dar si aerosoli naturali, care se afla in natura. Aerosolii naturali sunt aerosoli de padure si aerosoli marini. Cei marini contin clorura de sodiu, iod, brom, magneziu, calciu. Efectul terapeutic al curelor cu aerosolilor artificiali Utilizarea aerosolilor artificiali se face in combinatie cu diferite substante medicamentoase, care vor ajunge la nivelul cailor respiratorii. Astfel, la recomandarea medicului specialist si in functie de substanta medicamentoasa indicata, beneficiul si efectul terapeutic al aerosolilor poate fi: antibacterian,... [continuare]

Pagina 4 din 34 (1000 rezultate)