Clickmed
programare rapida la medic

Beneficii uimitoare ale urzicilor pentru sanatate

Actualizat la data de: 28 Martie 2018

Generalitati

Sus
Beneficii uimitoare ale urzicilor pentru sanatate

Urzicile sunt apreciate pentru gustul lor aparte, fiind perfecte pentru preparate culinare, dar sunt valorificate si pentru combinatia unica de vitamine si minerale, care are un rol benefic in tratarea sau ameliorarea simptomelor anumitor afectiuni, precum bolile de inima, diabetul sau anemia.

Urzicile pot fi cultivate sau se pot gasi in diverse locuri, iar inceputul primaverii este sezonul lor.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Ce contin urzicile
  3. Utilizarile urzicilor
  4. Citeste pe aceeasi tema

Ce contin urzicile

Sus

Urzicile au frunze aspre, care emana acid formic atunci cand intra in contact cu pielea, provocand urticarie. De aceea, e bine ca urzicile sa fie culese folosind manusi de protectie. De la urzici se folosesc doar frunzele si e indicat sa fie consumate cu precadere primavara, atunci cand planta este tanara.

Urzicile sunt bogate in minerale si in vitamine. Contin vitamina A, vitamina C, vitamina K, vitamina B2 dar si fier, magneziu, calciu, siliciu si clorofila.

Utilizarile urzicilor

Sus

Anemie. Datorita continutului ridicat de vitamine si de minerale, in special fier, si efectului sau revitalizant, urzica este utila in tratarea si in prevenirea anemiilor. Urzica are proprietati antianemice, remineralizante, hemostatice si echilibreaza sistemul imunitar al organismului.

In acest sens, este recomandata cura cu ceai de urzica. Rezultatele vor fi mai intense atunci cand urzica este asociata cu catina.

Oboseala cronica. Infuziile de urzici sunt recomandate in perioadele de efort intelectual intens, de oboseala fizica si psihica. In acele momente, organismul este privat de fier, iar urzicile restabilesc echilibrul acestui mineral esential. Este indicat consumul pe termen lung pentru un efect garantat.

Boli de inima. Cura cu urzici este menita sa intareasca organismul, facandu-l mai puternic in fata bolilor, inclusiv a celor de inima. Infuzia de urzica si tinctura de urzica sunt recomandate pentru combaterea tensiunii arteriale si a tahicardiilor.

Acnee. Decoctul de urzici poate fi folosit pentru calmarea iritatiilor pielii, dar si pentru reducerea rosetei in cazul acneei. Ceaiul concentrat de urzici este astringent si antiseptic, fiind recomandate aplicatii externe pe zonele afectate.

Caderea parului. Urzicile sunt folosite ca ingredient de baza in prepararea unor sampoane, intrucat compusii acestei plante au rolul de a preveni caderea parului. Un ceai concentrat de urzici poate fi folosit si pentru clatirea parului, tot in acelasi scop preventiv.

Detoxifiere. Urzicile sunt si un bun diuretic, ajutand astfel la eliminarea din organism a reziduurilor metabolice. In plus, datorita efectelor sale de purificare a sangelui, o cura de detoxifiere cu urzici este indicata in anemii, astenii sau pentru probleme menstruale. In acest caz se poate folosi tinctura de urzica.

Glicemie crescuta. Urzicile au proprietatea de a scadea glicemia si de a preveni diabetul. In acest sens, se consuma suc proaspat de urzici.

Preparatele din urzica nu se administreaza copiilor sub doi ani, femeilor insarcinate sau celor care alapteaza.


Medici specialisti Diete-Nutritie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate