Cum stiti ca suferiti de anemie pernicioasa?
Generalitati
SusAnemia pernicioasa este o afectiune autoimuna care cauzeaza lipsa de globule rosii. Aceasta este determinata de un deficit de vitamina B12.
Persoanele cu anemie pernicioasa pot experimenta urmatoarele simptome:
- oboseala accentuata;
- dificultati in respiratie;
- limba rosie neteda;
- piele palida;
- fotofobie;
- pierderea apetitului;
- dureri in piept;
- senzatie de amorteala in maini sau picioare;
- probleme de echilibru;
- tulburari de gandire si concentrare;
- reflexe lente;
- confuzie;
- depresie.
Anemia pernicioasa este o boala rara ce afecteaza 0,1% dintre oameni, fiind mai des intalnita la persoanele de peste 60 de ani.
Cuprins articol
Cauze
SusConfuzia, oboseala si pielea palida pot fi simptome evidente ale anemiei pernicioase. Anemia pernicioasa este un tip de anemie care apare atunci cand nu se produce o cantitate suficienta de globule rosii, fiind rezultatul unei probleme cu sistemul imunitar.
Atunci cand o persoana sufera de anemie pernicioasa, intestinul sau nu absoarbe in mod corespunzator vitamina B12. Acest lucru provoaca o deficienta a vitaminei B12. Pana la 50% dintre adultii cu deficit de vitamina B12 prezinta anemie pernicioasa.
Vitamina B12 se gaseste in urmatoarele alimente:
• oua;
• lactate;
• carne;
• crustacee.
Deficienta de vitamina B12 inseamna ca organismul nu este capabil sa produca destule celule rosii in sange. Celulele rosii din sange ajuta la transportarea oxigenului in corp, iar corpul are nevoie de oxigen pentru a functiona corespunzator.
Lipsa celulelor rosii din sange inseamna ca tesuturile organismului nu primesc suficient oxigen. Aceasta lipsa este ceea ce cauzeaza simptomele anemiei pernicioase.
Anemia pernicioasa si anemia prin deficit de vitamina B12
SusAnemia pernicioasa este un tip de anemie a vitaminei B12, ce este cauzata de o problema a sistemului imunitar. In schimb, exista o serie de alte tipuri de anemie prin deficit de vitamina B12, care au cauze diferite.
Cauzele de anemie prin deficit de vitamina B12 pot fi:
- dieta necorespunzatoare;
- gastrectomia, cand printr-o interventie chirurgicala se indeparteaza o parte din stomac sau chiar tot stomacul;
- boala celiaca;
- boala Crohn;
- infectii ale tractului gastro-intestinal;
- utilizarea pe termen lung a medicamentelor antiacide.
Anemia megaloblastica
SusAnemia prin deficit de vitamina B12, inclusiv anemia pernicioasa, este un tip de anemie megaloblastica. Aceasta denumire provine de la tipul de globule rosii sau megaloblaste produse atunci cand o persoana este deficitara cu vitamina B12. Megaloblastele sunt globulele rosii cu nucleul anormal marit.
De ce apare doar in cazul anumitor persoane?
Medicii sunt de parere ca anemia pernicioasa este cauzata de o problema a sistemului imunitar. Aceasta afectiune este mai frecventa la persoanele de rasa caucaziana si afecteaza in principal indivizii de peste 40 de ani. In cazul tinerilor, anemia pernicioasa este mult mai rara si prezinta alte reactii.
Boala este asociata cu atrofia gastrica si pierderea productiei de factor intrinsec. Factorul intrinsec este o proteina care ajuta persoanele sa absoarba vitamina B12 in intestin. Stomacul este cel care produce factorul intrinsec.
Cu toate acestea, persoanele cu anemie pernicioasa elibereaza si un anticorp care ataca celulele din stomac care produc factorul intrinsec. Aceasta reactie autoimuna poate reduce sau opri producerea acesteia.
Lipsa factorului intrinsec inseamna ca intestinul nu poate absorbi vitamina B12 din alimente si, in consecinta, organismul nu poate produce suficienta cantitate de globule rosii.
Diagnostic
SusPentru a diagnostica anemia pernicioasa, pe langa examenul fizic, medicul trebuie sa faca diverse teste de sange. Acesta trebuie sa intrebe de simptomele afectiunii, care pot fi:
- orice interventii chirurgicale la stomac;
- orice tulburari digestive;
- dieta;
- istoricul familial al afectiunilor autoimune;
- istoricul familial al anemiei.
Mai mult, medicul va face urmatoarele analize de sange:
- hemoleucograma completa: acesta verifica nivelurile de hemoglobina;
- numarul de reticulocite: prin care se masoara nivelurile celulelor rosii tinere din sange;
- anticorpii cu factor intrinsec: acesta inregistreaza nivelurile anticorpilor cu factor intrinsec.
Pe langa acestea, se poate efectua si un test de maduva osoasa. Cele doua tipuri de testare a maduvei osoase sunt aspiratia sau biopsia.
Optiunile de tratament
SusMedicii trateaza anemia pernicioasa cu ajutorul terapiei de substitutie a vitaminei B12, folosind injectiile cu vitamina B12. De obicei, tratamentul presupune o doza intre 100 si 1000 micrograme de vitamina B12 care se poate efectua zilnic sau saptamanal pana cand nivelurile de vitamina B12 revin la normal.
Pastilele cu vitamina B12 sunt un tratament mai rar utilizat. Totusi, un studiu din 2016 a constatat ca acestea sunt o alternativa eficienta fata de administrarea injectiilor. Mai mult, oamenii prefera sa foloseasca pastile.
Cel mai bine este ca persoanele care sufera de anemie pernicioasa sa discute cu medicul lor despre optiunile pe care le au pentru a le fi recomandat cel mai eficient tratament.
Simptomele se pot imbunatati la cateva zile sau saptamani dupa initierea tratamentului, insa acesta poate fi influentat de prezenta anumitor afectiuni digestive cronice sau acute.
Care pot fi complicatiile?
SusAnemia pernicioasa adauga un stres mare asupra functionarii inimii. Acest lucru este cauzat de faptul ca trebuie sa depuna mai mult efort pentru a pompa sangele oxigenat in tot corpul.
Stresul suplimentar asupra inimii poate provoca:
- zgomote cardiace anormale la auscultatie (ex: murmurul cardiac);
- batai rapide ale inimii;
- aritmie cardiaca;
- inima marita;
- insuficienta cardiaca.
Sumar
SusCu un tratament adecvat, simptomele anemiei pernicioasa pot fi tinute sub control. Din cauza faptului ca este o afectiune autoimuna, persoanele care sufera de aceasta au nevoie de un tratament de lunga durata pentru a controla simptomele.
Medicii pot trata deficienta de vitamina B12, dar nu exista inca un remediu pentru reactia sistemului imunitar care provoaca aceasta deficienta.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Alergologie-Imunologie
- Asist. univ. dr. Ioana Pedestru - Spitalul clinic COLTEA
- Dr. Adriana Camuescu - Spitalul clinic NICOLAE MALAXA
- Dr. Gheorghe Murgoci - Sectia de pneumoftiziologie copii X (Institutul MARIUS NASTA)
- Medic specialist Gabriela Teona David -
Articole recomandate
- Deficitul de vitamina D, asociat cu riscul de anemie la copii
- Urzica in tratarea anemiei
- Strategii inteligente pentru a preveni recidiva infectiei fungice a unghiilor
- Oboseala constanta - cauze posibile
- Cele mai frecvente cauze ale oboselii. Afla ce poti face ca sa le combati!
- Hidratarea
- 10 vitamine importante pentru sanatatea barbatilor
- Cauzele oboselii si metode de combatere
- Anemia prin deficit de vitamina B12 (Anemia pernicioasa)