Clickmed
programare rapida la medic

Beneficiile consumului de ciuperci pentru organism

Actualizat la data de: 21 Aprilie 2017

Generalitati

Sus
Beneficiile consumului de ciuperci pentru organism

Ciupercile comestibile au o multitudine de beneficii pentru sanatatea omului. Contin o serie de nutrienti, unii dintre acestia fiind un real suport terapeutic.

Spre exemplu, conform unor studii de laborator, anumiti compusi din ciuperci au capacitatea de a anihila proliferarea celulelor tumorale.

Unele specii de ciuperci actioneaza favorabil asupra unor boli, contribuie la scaderea riscului de accident vascular cerebral.

Mai mult, asigura o digestie eficienta, sunt foarte bune pentru cresterea imunitatii, scad riscul de boli cronice de la nivelul intestinului si diminueaza riscul dezvoltarii anumitor tipuri de cancer, precum cel de san si cel de colon.

Ciupercile sunt importante surse de fibre, vitamine si minerale continand vitamina B1, B2, B6, acid folic dar si minerale precum: potasiu, magneziu, sodiu, cupru, fier si fosfor.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Beneficiile ciupercilor pentru organism
  3. Cele mai sanatoase ciurperci
  4. Citeste pe aceeasi tema

Beneficiile ciupercilor pentru organism

Sus

Regleaza sistemul digestiv si previn constipatia. Fibrele din ciuperci au un rol deosebit de important in prevenirea constipatiei si reglarea sistemului digestiv.

Ciupercile contin amidon care, odata ajuns in sistemul digestiv, este transformat in hrana pentru bacteriile din colon, ajutand la mentinerea unui intestin sanatos.

Regleaza tensiunea arteriala. Anumite specii de ciuperci albe au o cantitate de potasiu mai mare decat o portocala, iar acest fapt duce la reglarea tensiunii arteriale.

Intaresc firul de par si calitatea tenului. Ciupercile sunt singurele alimente care contin vitamina D, iar vitamina B2 din ciuperci este benefica pentru piele deoarece imbunatateste calitatea tesutului, iar vitamina B8 intareste firul de par si ii confera stralucire.

Combat carenta alimentara. Se poate inlocui carnea cu ciupercile, deoarece acestea au putine calorii si o mare varietate de vitamine si minerale: seleniu, cupru, vitaminele B2, B3 si vitamina D.

Consumul lor este benefic si pentru silueta, fiind adesea utilizate in anumite regimuri alimentare.

Sustin buna functionare a sistemului reproductiv. Ciupercile sunt bogate si in seleniu, element care sustine activitatea glandei tiroide si a sistemului reproductiv.

Previn tulburarile digestive. Un compus important al ciupercilor este amidonul rezistent, adica un tip de zahar care, asemenea fibrelor alimentare, nu este distrus in timpul digestiei si astfel ajunge intact in colon.

Sub actiunea florei intestinale, acest amidon contribuie la prevenirea tulburarilor digestive.

Cele mai sanatoase ciurperci

Sus

• Ciupercile ''Champignon'' sau Agaricus bisporus sunt unele dintre cele mai cunoscute ciuperci comestibile si sunt recunoscute pentru beneficiile majore asupra sanatatii. Acestea au rolul de a stimula si creste imunitatea organismului.

• Ciupercile Miitake si Shiitake, utilizate pentru proprietatile lor antitumorale.

De exemplu, la japonezi, ciupercile Shiitake sunt folosite cu scopul de a trata anumite afectiuni cardiace, dar si pentru cresterea rezistentei organismului impotriva infectiior virale. Acestea cresc si imunitatea organismului.


Medici specialisti Diete-Nutritie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate