Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Factori care modifica tensiunea arteriala

Actualizat la data de: 09 Noiembrie 2018

Generalitati

Sus
Factori care modifica tensiunea arteriala

Datoram circulatia sangelui unei diferente de presiune intre sistemul arterial si sistemul venos.

Diferenta de presiune este generata de actiunea de pompare a sangelui in aorta si arterele mari, realizata de catre inima prin contractia ventriculului stang.

Aceasta actiune mai este cunoscuta, in acceptiune larga, si ca tensiune arteriala. Tensiunea arteriala creste sau scade in functie de nutrientii pe care ii ingeram, de activitatea pe care o desfasuram si de natura evenimentelor prin care trecem.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Alimentatia, importanta pentru o tensiune arteriala in limite normale
  3. Anumite exercitii fizice pot scadea sau creste tensiunea
  4. Trairile de peste zi si somnul influenteaza tensiunea
  5. Citeste pe aceeasi tema

Alimentatia, importanta pentru o tensiune arteriala in limite normale

Sus

Anumite alimente cresc tensiunea arteriala (au efect hipertensiv), in timp ce altele au efect invers, hipotensiv. De exemplu, preparatele prajite, cafeaua cu cofeina, alimentele grase sau bauturile alcoolice cresc tensiunea arteriala, iar fructele acre sau verzi, cerealele, lactatele, pestele si legumele o scad.

Persoanele care se afla sub sau peste valorile normale ale tensiunii arteriale pot urma o anumita dieta care sa ajute la reglarea tensiunii.

Valorile normale ale tensiunii arteriale sunt considerate cele care se afla in intervalul 90 mmHg si 140 mmHg. Atentie insa, este important ca dieta sa fie adoptata in urma recomandarii unui specialist si sa fie bazata pe alimente sanatoase.

Anumite exercitii fizice pot scadea sau creste tensiunea

Sus

Exercitiile fizice sau alte activitati care solicita mult musculatura cresc tensiunea arteriala, intrucat in cazul efortului fizic puternic inima pompeaza catre muschi mai mult sange. Anumite activitati insa pot genera scaderea tensiunii arteriale, sustin cercetari recente.

O plimbare in ritm normal este una dintre acestea. Astfel, un program format din exercitii adapte la nevoile fiecarei persoane este o alta modalitate de a regla tensiunea arteriala.

Trairile de peste zi si somnul influenteaza tensiunea

Sus

Emotiile puternice cauzate de stres sau de evenimente neplacute, periculoase, de sperieturi sau de momente de bucurie extrema ridica, de asemenea, nivelul tensiunii arteriale.

In schimb, un somn adanc, de calitate, pune organismul intr-o stare latenta care include scaderea tensiunii arteriale. In plus, anumite parti ale creierului care controleaza starea somnului sunt implicate si in secretia de hormoni si alte elemente care influenteaza tensiunea arteriala.

Unii dintre factorii mentionati pana acum influenteaza tensiunea arteriala doar temporar, insa altii provoaca modificari pe termen lung si pot duce la afectiuni cardiace. Hipertensiunea arteriala este una dintre cele mai frecvente afectiuni la momentul actual si are extindere globala.

Daca nu acordam atentie acestui aspect consecintele pot fi grave. Accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic si leziunile rinichilor, creierului sau ochilor sunt cateva dintre problemele grave care pot fi evitate prin controlarea tensiunii arteriale.

Pe langa o alimentatie corespunzatoare, un somn odihnitor si exercitii fizice adecvate, pentru a ajuta organismul sa regleze tensiunea arteriala pot fi folosite si suplimentele alimentare.


Medici specialisti Cardiologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate