Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

beneficiile reflexoterapiei

Beneficiile pentru sanatate ale animalelor de companie

Beneficiile pentru sanatate ale animalelor de companie

Actualizat la data de: 29 Ianuarie 2025

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Generalitati Cand la sosirea acasa, dupa o zi lunga si stresanta la locul de munca, stiti ca va asteapta cu nerabdare in pragul usii un prieten cu patru picioare, nu puteti sa nu zambiti cand il vedeti. Animalele de companie sunt una dintre cele mai mari bucurii ale vietii, insa, beneficiile nu se termina aici pentru ca animalul vostru de companie poate face minuni pentru sanatate. Nu este o surpriza faptul ca majoritatea dintre noi avem cate un animal de companie in vietile noastre. Nu numai ca animalele reprezinta o companie fantastica, dar ne si invata ce inseamna compasiunea si iubirea neconditionata. Beneficiile animalelor de companie pentru sanatate Risc mai scazut de alergii Aproximativ 50 de milioane de persoane din SUA sufera de alergii nazale, parul animalelor fiind unul dintre cei mai comuni factori declansatori. Avand in vedere acest lucru, poate parea o surpriza faptul ca animalele de companie ar putea scadea, de fapt, riscul de a dezvolta alergii. Alergiile... [continuare]

Fructele goji si beneficiile acestora pentru sanatate

Fructele goji si beneficiile acestora pentru sanatate

Actualizat la data de: 25 Octombrie 2018

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Generalitati Cercetatorii au investigat beneficiile pentru sanatate ale fructelor goji, deoarece popularitatea acestora a crescut in ultima perioada foarte mult. Beneficiile pretinse pe care le au aceste fructe variaza de la efecte anti-imbatranire pana la reglarea glucozei si mentinerea functiei imunitare. Fructele goji sunt cunoscute, de asemenea, ca Lycium barbarum. Fructele goji sunt originare din Asia, iar oamenii din zona folosesc aceste fructe colorate de mai mult de 2000 de ani ca plante medicinale si supliment alimentar. Aceste fructe au devenit disponibile pe scara larga in supermarketuri, farmacii sau magazine online. De asemenea, fructele goji sunt recomandate in intreaga lume pentru beneficiile potentiale pentru sanatate. Stiinta moderna investigheaza aceste afirmatii, iar cercetatorii au sustinut multe dintre ele. Beneficiile fructelor goji 1. Protejeaza ochii Se considera ca fructele goji protejeaza impotriva bolilor oculare ce survin odata cu imbatranirea.... [continuare]

Echinaceea - beneficii pentru sanatate

Echinaceea - beneficii pentru sanatate

Actualizat la data de: 18 Iunie 2025

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Echinaceea este una dintre cele mai benefice plante pentru sanatate, fiind folosita de sute de ani ca remediu in medicina traditionala. Atat radacinile de echinaceea, cat si florile sunt pline de substante nutritive, precum enzime antiinflamatorii si antibacteriene, vitamine, proteine si minerale care mentin organismul sanatos. Echinaceea este bogata in vitaminele A, C si E, dar si in acizi grasi, polizaharide, glicozide antibacteriene si antivirale, radacinile plantei reprezentand un remediu excelent impotriva virozelor respiratorii sau a gripei. Nu trebuie sa ignoram faptul ca echinaceea aduce mult mai multe beneficii sanatatii noastre, fie ca este consumata in stare proaspata, utilizata la ceai sau administrata sub forma de supliment alimentar. Proprietatile plantei de echinaceea pentru sanatate 1. Fortifica sistemul imunitar-  Are puterea de a regla, stimula si fortifica sistemul imunitar. Efectele sale benefice asupra sanatatii sunt demonstrate de-a... [continuare]

Beneficiile turmericului pentru sanatate

Beneficiile turmericului pentru sanatate

Actualizat la data de: 28 Iulie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Turmericul este considerat unul dintre cei mai puternici antioxidanti naturali, iar curcumina, substanta sa activa prezinta foarte multe beneficii pentru sanatatea organismului, inclusiv capacitatea de a distruge celulele canceroase. Turmericul este un condiment extras din radacina plantei de Curcuma longa, extrem de popular si apreciat in subcontinentul indian, dar si in Europa, cel putin in ultimii ani. Curcumina este cea care ii confera turmericului culoarea galben-portocalie, iar oamenii de stiinta ii atribuie acestei substante efectul medicinal vindecator. In 100 de grame de turmeric se gasesc 3-5 grame de curcumina. Principalele avantaje ale consumului de turmeric • Turmericul este un antiinflamator natural cu proprietati antiinflamatorii excelente, reducand durerea cauzata de artrita sau osteoporoza. Este utilizat de secole in medicina ayurvedica, dar sunt si studii care confirma efectul pozitiv in cazul artritei reumatoide. • Turmericul are si... [continuare]

Beneficiile unui pahar de vin rosu

Beneficiile unui pahar de vin rosu

Actualizat la data de: 15 Decembrie 2022

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Vinul rosu prezinta foarte multe beneficii asupra sanatatii, totul este sa fie consumat un moderatie. In cazul in care are loc un abuz, efectele negative asupra sanatatii nu vor intarzia sa apara. Astfel, consumul a doua sau mai multe pahare de vin pe zi poate creste riscul de accident vascular cerebral, hipertensiune arteriala, boli hepatice, dar si anumite tipuri de cancer. Franta si Italia se afla pe primele locuri in topul tarilor unde se consuma cel mai mult vin, urmate de Elvetia, Germania, Portugalia, Luxemburg si Statele Unite ale Americii. Diferenta principala dintre vinul alb si cel rosu este aceea ca cel rosu contine de aproximativ 7 ori mai multi polifenoli decat vinul alb, ceea ce-i ofera un plus pentru organism. Beneficiile vinului rosu • Vinul rosu contine melatonina, un antioxidant care contribuie la reglarea ceasului biologic. Studiile au demonstrat ca un pahar de vin rosu baut inainte de culcare ajuta persoana in cauza sa adoarma mult mai... [continuare]

Beneficiile asupra imunitatii ale acizilor omega 3 din uleiul de peste

Beneficiile asupra imunitatii ale acizilor omega 3 din uleiul de peste

Actualizat la data de: 31 August 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Uleiul de peste este un ingredient foarte important atunci cand ne dorim un organism puternic, sanatos, o imunitate buna si o rezistenta cat mai mare la stres. Beneficiile acestui ulei bogat in Omega 3 sunt numeroase. Acizii grasi sunt recunoscuti pentru tratarea bolilor de inima, pentru reglarea valorii colesterolului si a trigliceridelor. De asemenea, ingredientul Omega 3 ajuta la absorbirea si arderea rapida a grasimilor si implicit la indepartarea celulitei. Totodata, sunt studii care sustin ca acizii grasi Omega 3 sunt indicati in cazul prevenirii bronsitelor, astmului bronsic, cancerului de colon, de plamani, mamar sau al celui hepatic. Specialistii spun ca Omega 3 actioneaza pozitiv si asupra fertilitatii, depresiei, circulatiei sangvine, rahitismului, reumatismului, osteoporozei. Sursele cele mai bune de ulei de peste sunt: macrou, pastrav, biban de mare, sardine, stridii, ton alb si somon. Principalele beneficii ale uleiului de peste • Scade [continuare]

Beneficiile consumului regulat de nuci

Beneficiile consumului regulat de nuci

Actualizat la data de: 29 Septembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Obiceiul de a consuma nuci este unul extrem de benefic pentru sanatate fiindca acestea au in compozitie minerale precum fier, fosfor, potasiu, magneziu, iod, vitaminele A, B, C, E si P, aminoacizi, grasimi nesaturate si proteine. Principalele beneficii • Diminueaza nivelul de stres . Durerile de cap, stresul, starile nervoase pot fi diminuate cu ajutorul nucilor. • Reduc colesterolul „rau” . Cercetarile oamenilor de stiinta au aratat ca nucile prezinta un efect pozitiv asupra inimii, in principal datorita continutului de grasimi nesaturate, al potasiului si al magneziului. In felul acesta, nucile sunt benefice pacientilor care au probleme cu hipertensiunea arteriala. De asemenea, cercetari recente arata ca nucile reduc nivelul colesterolul [continuare]

Beneficiile si contraindicatiile pelinului

Beneficiile si contraindicatiile pelinului

Actualizat la data de: 18 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pelinul prezinta proprietati miraculoase pentru sanatate, fiind de ajutor persoanelor care vor sa renunte la fumat, si are un efect benefic in cazul bolilor de stomac sau in cele de ficat. In plus, planta este utilizata si in detoxifierea organismului. Totodata, pelinul trateaza afectiuni precum cele ale vezicii, ale rinichilor, dar si pe cele din sfera dermatologica, asa cum sunt dermatitele. Beneficii in uz intern • Hepatita de natura infectioasa se poate ameliora cu ajutorul ceaiului de pelin. • Tuberculoza, o boala inca prezenta in secolul nostru, se amelioreaza si chiar trateaza cu ajutorul infuziei de radacina de pelin. • Gripa si racelile isi diminueaza din simptome daca se consuma ceai de pelin in perioada de boala. De asemenea, si tusea se poate ameliora tot cu ajutorul ceaiului de pelin. • Adjuvant in cazurile de cancer de esofag, gratie proprietatilor sale antitumorale. • Siropul de pelin este indicat pentru eliminarea toxinelor din... [continuare]

Beneficiile si contraindicatiile scortisoarei

Beneficiile si contraindicatiile scortisoarei

Actualizat la data de: 29 Septembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Scortisoara este apreciata nu numai in preparatele culinare, ci si deoarece prezinta foarte multe beneficii pentru sanatate. Fiind bogata in fosfor, magneziu, fier si calciu, scortisoara imbunatateste digestia, detoxifica ficatul, scade nivelul de colesterol din sange si are proprietati antibacteriene, antifungice si antiparazitare. Este indicat sa consumati scortisoara cu moderatie, deoarece poate sa devina toxica pentru ficat, ca urmare a continutului ridicat de cumarina. De asemenea, daca suferiti de dezechilibre hormonale, trebuie sa consultati medicul de familie, fiindca scortisoara poate afecta nivelul de estrogen. Mirosul puternic de scortisoara nu este indicat femeilor insarcinate si persoanelor care sufera de hipertensiune. Principalele beneficii ale scortisoarei - Scortisoara scade glicemia, incetineste procesul de golire al stomacului dupa fiecare masa. Mai mult, datorita continutului bogat de fibre, scortisoara este un remediu pentru persoanele... [continuare]

Oregano - 6 beneficii bazate pe dovezi

Oregano - 6 beneficii bazate pe dovezi

Actualizat la data de: 28 Aprilie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Oregano este considerata o planta de baza in multe bucatarii din intreaga lume. Are un parfum puternic si aduce o aroma aparte in felurile de mancare, impreuna cu un gust usor dulceag. Oregano (Origanum vulgare) este cunoscut nu doar ca un condiment apreciat in bucatarie, ci si pentru proprietatile sale medicinale, utilizate de secole in medicina traditionala. Pe langa utilizarea frunzelor uscate sau proaspete, extractele concentrate, precum uleiul de oregano, au castigat popularitate datorita efectelor terapeutice demonstrate.​ Uleiul de oregano este obtinut prin distilarea cu aburi a frunzelor si tulpinilor plantei si este bogat in compusi activi precum carvacrolul si timolul, care confera proprietati antioxidante, antifungice si antiinflamatorii. Aceste caracteristici il fac util in sustinerea sistemului imunitar si in combaterea diverselor infectii .​ De asemenea, uleiul de oregano poate contribui la reglarea colesterolului si la protejarea organismului... [continuare]

Beneficii ale consumului de peste si fructe de mare

Beneficii ale consumului de peste si fructe de mare

Actualizat la data de: 25 Septembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Crabii, crevetii, calamarii si caracatitele, somonul sau codul sunt adevarate surse de vitamine (A, B12, D, E), minerale (fosfor, iod, potasiu) si uleiuri de peste. In plus, pestele este unul dintre cele mai sanatoase si benefice alimente pentru organismul uman. Este bogat in grasimi saturate, proteine si acizi grasi Omega-3, avand rolul de a preveni o multitudine de afectiuni, de aceea este indicat sa consumati cel putin o data pe saptamana peste si fructe de mare. Beneficiile consumului fructelor de mare - Daca sunt consumate cu regularitate, fructele de mare pot reduce riscul producerii unui atac de cord. - Acestea au un puternic efect antioxidant. Mai mult, sunt studii care sustin ca au si efect anticancerigen, prevenind cancerul de colon. - Zincul regasit in fructele de mare ajuta la stoparea caderii parului, iar calciul contribuie la mentinerea unei danturi sanatoase. - Crevetii au efect antiinflamator si anticancerigen. - Bogat in iod, fosfor si [continuare]

Lucruri pe care nu le stiai despre rosii si beneficiile acestora

Lucruri pe care nu le stiai despre rosii si beneficiile acestora

Actualizat la data de: 04 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Rosiile au o multitudine de beneficii pentru sanatate. In primul rand, rosiile sunt pline de vitamine, mai exact contin vitamina A (de ajutor ochilor), complexul B (B1, B2, B5, B6 - protectoare ale sistemului nervos, ale sistemului osos, ale metabolismului), vitamina C (benefica sistemului cardiovascular si al celui endocrin), vitamina E si vitamina K. De ce este bine sa bei suc de rosii Sucul de rosii contribuie la mentinerea sanatatii oaselor, previne osteoporoza si, avand foarte multe vitamine, este benefic intregului organism. Contine licopeni care au un rol esential in mentinerea sanatatii oaselor, dar si la prevenirea anumitor forme de cancere, cum este cel de prostata, cancerul mamar, de pancreas si de ovare. De asemenea, numeroase studii au aratat ca un consum de suc de rosii are influente pozitive asupra inimii, practic poate preveni bolile cardiovasculare. Pentru a obtine aceste efecte miraculoase, trebuie sa bei un pahar de suc de rosii pe zi. De ce... [continuare]

Beneficiile oferite de mierea alba cruda

Beneficiile oferite de mierea alba cruda

Actualizat la data de: 31 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Toate tipurile de miere contin in mod natural substante nutritive si enzime care au foarte multe beneficii pentru sanatate. De-a lungul timpului, mierea a fost folosita ca un remediu natural pentru multe afectiuni. Exista mai multe tipuri diferite de miere. Gustul si culoarea mierii, precum si continutul exact de substante nutritive, depind de locul de unde albinele au colectat-o si de tipurile de flori ale acesteia. Ce este mierea alba? Mierea alba are, in general, o aroma mai delicata decat mierea mai inchisa la culoare. Printre florile care produc miere alba se gasesc: salvia, lucerna si trifoiul alb. Aceasta miere de albine nu este exact alba, insa arata precum chihlimbarul foarte deschis la culoare. Exista o forma rara de miere alba, cunoscuta sub numele de miere kiawe, care provine de la copacii kiawe din Hawaii. Mierea este colectata in forma lichida si se cristalizeaza in mod natural pana capata o culoare alb-crem si o textura cremoasa, care este usor de... [continuare]

Zece beneficii ale unei alimentatii sanatoase

Zece beneficii ale unei alimentatii sanatoase

Actualizat la data de: 24 August 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O alimentatie sanatoasa include o varietate de fructe si legume, cereale integrale si alimente bogate in amidon, grasimi bune si proteine slabe. O dieta sanatoasa se bazeaza, de asemenea, pe evitarea alimentelor in care au fost adaugate cantitati mari de sare si zahar. Acest articol are scopul de a prezenta primele 10 beneficii ale unei diete sanatoase. Beneficiile unei alimentatii sanatoase 1. Pierderea in greutate Pierderea in greutate poate ajuta la reducerea riscului de afectiuni cronice. Daca o persoana este supraponderala sau chiar obeza, aceasta prezinta un risc mult mai mare de a dezvolta diferite afectiuni, printre care: afectare cardiaca, diabet zaharat non-insulino-dependent, scaderea densitatii osoase, diferite forme de cancer. O persoana care doreste sa slabeasca trebuie sa reduca aportul de calorii la limita necesarului caloric zilnic. Determinarea necesarului caloric zilnic poate fi usor realizata prin diferite ghiduri dietetice. Mentinerea unei... [continuare]

Beneficiile uleiului si ale semintelor de canepa

Beneficiile uleiului si ale semintelor de canepa

Actualizat la data de: 11 Septembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Semintele de canepa sunt extrem de hranitoare si bogate in grasimi sanatoase, proteine si diverse minerale. Uleiul extras din semintele plantei Cannabis sativa (canepa) ofera importante beneficii pentru sanatate, atunci cand este utilizat atat intern, cat si extern. Canepa contine toti aminoacizii esentiali si acizii grasi esentiali necesari organismului. De asemenea, contine proteina globulara, o proteina unica ce este similara globulinei din plasma sanguina umana. Uleiul de seminte de canepa are puternice proprietati antiinflamatorii si antioxidante. Proprietatile semintelor si ale uleiului de canepa Semintele de canepa sunt foarte nutritive . Acestea au o aroma asemanatoare nucilor si contin peste 30% grasimi. Sunt deosebit de bogate in doi acizi grasi esentiali - acidul linoleic (Omega-6) si acidul alfa-linolenic (Omega-3). Semintele mai contin si acid gama-linolenic, care a fost asociat cu mai multe beneficii pentru sanatate. Sunt o mare sursa de proteine,... [continuare]

Beneficiile nestiute ale aspirinei

Beneficiile nestiute ale aspirinei

Actualizat la data de: 12 Noiembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Lucruri mai putin stiute despre aspirina Majoritatea persoanelor stiu ca aspirina este indicata in durerile de cap, insa beneficiile acesteia pentru sanatate, dar si pentru frumusete sunt mult mai numeroase. Imbunatateste aspectul pielii. Aspirina ajuta pielea sa arate mai tanara, mai supla si mai ferma. In plus, prezinta multiple beneficii asupra tenului, ameliorand acneea, daca este aplicata direct pe locurile cu probleme estetice. Mai mult, acidul salicilic din aspirina este un compus cu actiune exfolianta, antiinflamatoare, care accelereaza regenerarea pielii. Si acidul beta hidroxil din aspirina contribuie la calmarea rosetii, a inflamatiilor care apar pe piele. Inclusiv procesul de exfoliere a celulelor moarte este intensificat cu ajutorul aspirinei. De asemenea, reduce ridurile si intarzie imbatranirea tenului, deoarece combate inflamatia. Proprietatile antiinflamatoare ale aspirinei sunt eficiente si in cazul ochilor obositi si umflati. Totodata,... [continuare]

Beneficii ale contraceptiei hormonale

Beneficii ale contraceptiei hormonale

Actualizat la data de: 12 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Ce sunt contraceptivele? Contraceptivele hormonale sunt esentiale pentru femeile care vor sa impiedice aparitia unei sarcini nedorite. Desigur, metodele non-hormonale au si ele avantajele lor, dar contraceptivele hormonale, incluzand pilulele, unele dispozitive intrauterine (steriletul cu hormon), implanturile contraceptive si plasturii hormonali ofera o serie de beneficii, in afara de prevenirea sarcinii. Regleaza ciclul menstrual Contraceptivele hormonale pot echilibra fluctuatiile hormonale care apar in decursul unui ciclu hormonal. Acest fapt ar putea imbunatati numeroase aspecte legate de ciclul menstrual, cum ar fi lipsa de regularitate sau sangerarea abundenta. Ar putea de asemenea sa amelioreze simptomele sindromului de ovar polichistic, incluzand acneea si pilozitatea excesiva (par la nivelul fetei si suprafetei corporale). Desi metodele contraceptive functioneaza diferit, multe dintre ele pot face menstruatia mai usoara si regulata. Calmeaza durerile... [continuare]

Semintele germinate: beneficii si potentiale riscuri

Semintele germinate: beneficii si potentiale riscuri

Actualizat la data de: 13 Septembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Multe persoane considera ca semintele incoltite reprezinta surse nutritionale importante. Inca din perioada Antichitatii, germenii au fost folositi pentru proprietatile lor benefice asupra organismului. De asemenea, semintele germinate imbunatatesc digestia si nivelurile de zahar din sange si chiar pot impiedica bolile cardiace. Cu toate acestea, consumul de germeni este frecvent legat de cazurile de toxiinfectie alimentara. Toate aceste aspecte au atras cateva semne de intrebare cu privire la consumul semintelor germinate si daca beneficiile potentiale merita riscurile. Ce sunt germenii? Germenii sunt seminte care au inmugurit si devin plante foarte tinere. Acest proces de germinare incepe, de obicei, cu inmuierea semintelor timp de mai multe ore. Semintele imbibate sunt expuse la combinatia potrivita de temperatura si umiditate si lasate sa creasca de la doua pana la sapte zile. Produsul final este, in general, un germene cu lungimi cuprinse intre 2 si 5... [continuare]

Pepenele rosu - beneficii surprinzatoare asupra organismului

Pepenele rosu - beneficii surprinzatoare asupra organismului

Actualizat la data de: 06 Iulie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pepenele rosu nu numai ca are un gust foarte bun, dar are si o serie de beneficii pentru care merita sa fie consumat zilnic pe timp de vara. Consumul de pepene rosu previne diabetul zaharat, obezitatea si bolile de inima. In plus, creste nivelul de energie din organism. Principalele beneficii • Intareste sistemul imunitar . Vitamina C din continutul pepenelui rosu imbunatateste sistemul imunitar, mentinand integritatea celulelor. Enzimele implicate in formarea colagenului nu pot functiona fara vitamina C. Bogat in potasiu, pepenele rosu regleaza activitatea nervilor si muschilor si determina gradul si frecventa cu care se contracta muschii. • Contine citrulina , care se gaseste in coaja, aminoacid care are rolul de a relaxa si a dilata vasele de sange, reducandu-se in acest fel stresul oxidativ, responsabil de majoritatea proceselor inflamatorii aparute in corp. • De asemenea, continutul sau scazut de grasimi si colesterol , dar si nivelul crescut de... [continuare]

Nucile si beneficiile lor uimitoare pentru creier si organism

Nucile si beneficiile lor uimitoare pentru creier si organism

Actualizat la data de: 21 Septembrie 2020

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Nu intamplator nucile sunt supranumite “hrana creierului”. Pe langa faptul ca sunt delicioase si pline de vitamine si minerale esentiale pentru sanatatea intregului organism, nucile aduc o serie de beneficii creierului uman, asigurand buna functionare a intregului sistem nervos. Consumul de nuci proaspete este asociat cu diminuarea colesterolului, reducerea riscului aparitiei de cancer, prevenirea bolilor cardiovasculare si scaderea in greutate. Acestea sunt doar cateva efecte pozitive ale nucilor pentru sanatate! Nucile, o sursa importanta de vitamine si minerale Nucile sunt unele dintre cele mai sanatoase fructe oleaginoase si nu trebuie sa lipseasca din alimentatia noastra de zi cu zi. Contin vitamina A, vitamine din complexul B (B2, B6, B12 si acid folic), precum si vitaminele D vegetala, care ajuta calciul sa se fixeze in oase, si E, care comabate stresul oxidativ. Nucile sunt bogate in magneziu, fier, potasiu, zinc si calciu, precum si in acizi grasi... [continuare]

Beneficiile muraturilor pentru sanatate

Beneficiile muraturilor pentru sanatate

Actualizat la data de: 18 Iunie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Muraturile sunt un aliment minune pentru sanatate. Putini stiu ca gogonelele, castraveciorii murati, conopida, gogosarii si varza, pe langa faptul ca dau un gust senzational oricarui preparat, prezinta numeroase efecte benefice asupra organismului nostru. Prin fermentare, legumele si fructele dau nastere unor bacterii sanatoase, care contribuie la intarirea imunitatii si la reglararea microflorei. Mai mult decat atat, muraturile amelioreaza alergiile si previn aparitia cancerului, intrucat reduc inflamatiile din organism. Este important, insa, ca muraturile sa nu contina foarte multe ingrediente sau adaosuri, ci doar apa si sare. Otetul si zaharul sunt contraindicate! Beneficiile muraturilor pentru organsim 1. Muraturile imbunatatesc digestia Muraturile ajuta la digestia meselor bogate in carne si grasimi, inmultind bacteriile probiotice din sistemul digestiv. In plus, fiindca sunt slabe in calorii si bogate in fibre, muraturile sunt indicate din... [continuare]

Beneficii si contraindicatii ale sunatoarei

Beneficii si contraindicatii ale sunatoarei

Actualizat la data de: 07 Iulie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Sunatoarea are beneficii uimitoare pentru sanatate, fiind recunoscuta ca una dintre cele mai bune plante medicinale. Astfel, din cele mai vechi timpuri, aceasta planta a fost intrebuintata de oameni fiind renumita pentru actiunea sa antiinflamatorie, analgezica, astringenta si cicatrizanta. Sunatoarea are efecte terapeutice in nu mai putin de 100 de boli. Principalele beneficii terapeutice ale plantei • Amelioreaza depresia si anxietatea. • Are un puternic efect diuretic si antiinflamator. In plus, este un bun reglator al metabolismului. • Are un efect puternic astringent si de purificare a pielii. • Contribuie la refacerea musculaturii cardiace. • Sunatoarea este un excelent tonic general al organismului. • Planta este considerata un sedativ natural pentru dureri de cap si insomnie. • Infuziile concentrate de sunatoare sunt foarte utile in cazul unor rani si arsuri, dar si pentru afectiu [continuare]

Beneficiile sexului pentru sanatate

Beneficiile sexului pentru sanatate

Actualizat la data de: 27 Decembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Sexul si sexualitatea fac parte din viata normala si reprezinta factori importanti ai acesteia. In afara de reproducere, sexul poate implica intimitate si placere. Surprinzator, activitatea sexuala poate avea multe beneficii pe diferite planuri, precum fizic, intelectual, emotional, psihologic si social. Sanatatea sexuala reprezinta mai mult decat evitarea bolilor cu transmitere sexuala si a sarcinilor nedorite, insemnand o parte importanta a vietii de zi cu zi. Cum poate ajuta sexul? Studiile au sugerat faptul ca sexul poate reprezenta un exercitiu cardiovascular bun la barbatii si femeile tinere. Beneficiile ce pot fi obtinute prin sex sunt reprezentate de: -Reducerea tensiunii arteriale; -Arderea caloriilor; -Sustinerea si imbunatatirea starii de sanatate a inimii; -Consolidarea muschilor; -Reducerea riscului de aparitie a bolilor de inima, a accidentului vascular cerebral si a hipertensiunii arteriale; -Cresterea libidoului. Persoanele cu o viata sexuala... [continuare]

Riscurile si beneficiile dietei raw vegane

Riscurile si beneficiile dietei raw vegane

Actualizat la data de: 07 Ianuarie 2019

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cu toate ca dieta raw vegana nu este noua, aceasta si-a castigat recent popularitatea. Aceasta dieta combina principiile din dieta vegetariana cu cele ale hranirii cu alimente crude. In timp ce unii oameni pot alege sa urmeze dieta din motive etice sau de mediu, majoritatea o fac pentru beneficiile pretinse de aceasta pentru sanatate. Aceste beneficii includ pierderea in greutate, imbunatatirea sanatatii inimii si reducerea riscului de diabet. Cu toate acestea, o dieta raw vegana poate prezenta si anumite riscuri pentru sanatate, mai ales cand nu este planificata corect. Ce este dieta raw vegana? Dieta raw vegana este o dieta desprinsa din dieta vegetariana. Ca si in aceasta, toate alimentele de origine animala sunt excluse. Pe langa acest lucru, in dieta raw vegana se adauga un concept alimentar ce presupune ca alimentele trebuie consumate complet crude sau incalzite la temperaturi de maxim 40-48 de grade Celsius. Ideea de a consuma doar alimente crude a aparut... [continuare]

Care sunt beneficiile renuntarii la consumul de cafea?

Care sunt beneficiile renuntarii la consumul de cafea?

Actualizat la data de: 15 Ianuarie 2019

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pentru unele persoane, renuntarea la cafea pare a fi imposibila. In prezent, consumul de cafea si cofeina este mai crescut decat oricand. Industria bauturilor ce contin cofeina este extrem de dezvoltata si include atat bauturile pe baza de cafea, cat si bauturile energizate. Vestea buna este ca exista multe beneficii dovedite pentru sanatate care vin impreuna cu un consum moderat de cafea, de la un metabolism mai rapid, la un risc semnificativ mai scazut de aparitie a bolii Alzheimer. Totusi, renuntarea la cafea si la cofeina are o serie de avantaje. De ce sa renuntam la consumul de cafea? 1. Reducerea anxietatii Cofeina vine la pachet cu un aport crescut de energie. Acest aport este folosit in mare parte, dar, cu toate acestea, energia ramasa poate stimula hormonii legati de reactia de „lupta sau fuga”. Acest lucru poate cauza o crestere a starilor de anxietate si nervozitate, dar poate duce la aritmii cardiace si chiar la atacuri de panica. Persoanele care... [continuare]

Guava – 6 beneficii asupra sanatatii

Guava – 6 beneficii asupra sanatatii

Actualizat la data de: 10 Aprilie 2019

Autor: SfatulMedicului

Ce este guava? Guava este un fruct tropical cu o coaja de culoare verde-galbui. Aceste fructe cresc in copaci in America Centrala. In numeroase tari, frunzele de guava sunt folosite pentru ceai in tratarea diareei, incluzand aici tari precum India si China. In tari precum Mexic, miezul fructului este folosit pentru tratarea ranilor. Guava este un fruct extrem de nutritiv si un aliment foarte sanatos. Conform Departamentului de Agricultura al Statelor Unite ale Americii, 100 de grame de fruct guava crud contine urmatorii nutrienti: - 68 de calorii - 14,32 grame de carbohidrati - 8,92 grame zaharuri - 0,95 grame grasimi - 5,4 grame fibre dietetice - 417 mg potasiu - 228,3 mg vitamina C Ceaiul de guava, indicat in diabet de tip II Frunzele de guava pot fi folosite pentru ceaiuri pentru a preveni cresterea nivelului de zahar din sange si pentru a ameliora simptomele persoanelor care sufera de diabet de tip II. Conform unei recenzii din anul 2010 din revista Nutrition and... [continuare]

4 beneficii ale uleiului de macadamia. cum se foloseste corect

4 beneficii ale uleiului de macadamia. cum se foloseste corect

Actualizat la data de: 25 Iunie 2019

Autor: SfatulMedicului

Uleiul de macadamia, similar cu uleiul de masline Uleiul de macadamia este un lichid limpede, galben deschis, care provine prin procesul de presare a nucilor de macadamia. Acest ulei este sanatos atunci cand este folosit pentru gatit si pot exista, de asemenea, beneficii pentru sanatate si prin folosirea sa in stare pura pentru hidratarea pielii si ingrijirea parului. Nucile de macadamia cresc in arborii cu aceeasi denumire, care sunt originari din zonele subtropicale ale Australiei. Similar cu uleiul de masline, uleiul de macadamia se mentine in stare lichida la temperatura camerei. Uleiul de macadamia este extrem de bogat in substante nutritive, inclusiv acizi grasi sanatosi, dar si potasiu. Din acest motiv, multi oameni folosesc uleiul de macadamia pentru beneficiile sale pentru sanatate. Utilizarea sa este variata, fiind folosit atat la gatit, cat si pentru diferite metode de infrumusetare. Modalitati de utilizare si beneficiile uleiului de macadamia Prepararea... [continuare]

Dusurile reci, benefice pentru corp si minte

Dusurile reci, benefice pentru corp si minte

Actualizat la data de: 08 August 2019

Autor: SfatulMedicului

Beneficiile dusurilor reci Multe persoane prefera dusurile reci in locul celor calde. Unele studii au constatat ca, pe langa senzatia de racorire pe care o ofera in timpul perioadelor calde, utilizarea apei reci poate fi benefica sanatatii fizice, dar si a celei mintale. Dusurile reci stimuleaza imunitatea, dar pot ajuta si la diminuarea starilor de anxietate si depresie. Cresterea vigilentei Dusurile reci creeaza un sentiment de inviorare. In plus, dusurile reci accelereaza metabolismul, deoarece corpul trebuie sa depuna mai mult efort pentru a mentine o temperatura stabila. Tinand insa cont ca durata obisnuita a unui dus rece este de aproximativ 5 minute, nu ne putem baza pe modificarile metabolice pentru a pierde in greutate. De asemenea, conform unei meta-analize a studiilor cu privire la imersia in apa rece, dusurile reci au multe efecte asupra organismului, printre care si urmatoarele: - cresterea frecventei cardiace; - cresterea tensiunii arteriale; - cresterea... [continuare]

Pagina 5 din 34 (1000 rezultate)