Clickmed
programare rapida la medic

Care sunt beneficiile renuntarii la consumul de cafea?

Actualizat la data de: 15 Ianuarie 2019

Generalitati

Sus
Care sunt beneficiile renuntarii la consumul de cafea?

Pentru unele persoane, renuntarea la cafea pare a fi imposibila. In prezent, consumul de cafea si cofeina este mai crescut decat oricand. Industria bauturilor ce contin cofeina este extrem de dezvoltata si include atat bauturile pe baza de cafea, cat si bauturile energizate.

Vestea buna este ca exista multe beneficii dovedite pentru sanatate care vin impreuna cu un consum moderat de cafea, de la un metabolism mai rapid, la un risc semnificativ mai scazut de aparitie a bolii Alzheimer. Totusi, renuntarea la cafea si la cofeina are o serie de avantaje.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. De ce sa renuntam la consumul de cafea?
  3. Cine ar trebui sa evite cofeina?
  4. Citeste pe aceeasi tema

De ce sa renuntam la consumul de cafea?

Sus

1. Reducerea anxietatii

Cofeina vine la pachet cu un aport crescut de energie. Acest aport este folosit in mare parte, dar, cu toate acestea, energia ramasa poate stimula hormonii legati de reactia de „lupta sau fuga”.

Acest lucru poate cauza o crestere a starilor de anxietate si nervozitate, dar poate duce la aritmii cardiace si chiar la atacuri de panica.

Persoanele care sunt deja predispuse la stres pot descoperi ca aportul de cafea le poate agrava simptomele. In plus, aportul ridicat de cofeina a fost corelat cu un risc crescut de aparitie a depresiei in randul adolescentilor.

2. Imbunatatirea somnului

De obicei, cofeina afecteaza calitatea somnului. Studiile arata ca administrarea zilnica de cafea poate modifica ciclul de somn, cauzand tulburari ale somnului nocturn si somnolenta pe timpul zilei. Aceste lucruri sunt valabile mai ales daca se consuma cafea cu mai putin de sase ore inainte de a merge la culcare.

In afara de o odihna mult mai linistita si mai profunda, persoanele care au renuntat la consumul de cafea au afirmat ca le ia mult mai putin timp sa adoarma. Specialistii recomanda ca durata unui somn profund sa fie de aproximativ 8 ore.

3. Imbunatatirea absorbtiei substantelor nutritive

Conform studiilor, in cazul persoanelor care nu consuma cafea, corpul acestora absoarbe mult mai eficace substantele nutritive din alimente. Substantele din cafea au rol inhibitor in absorbita calciului, al fierului si al vitaminei B.

Acest efect inhibitor creste la cei care consuma o cantitate mare de cofeina, dar o asociaza si cu o alimentatie dezechilibrata sau cu o varsta inaintata. Oprirea aportului de cafea reprezinta o metoda prin care pot fi obtinute toate substantele nutritive din dieta.

4. Imbunatatirea calitatii si sanatatii dintilor

Fara dubii, cafeaua si ceaiurile sunt bauturi care pot pata dintii. Acest lucru se datoreaza nivelului ridicat de taninuri gasite in aceste bauturi. Taninurile sunt substante care se acumuleaza la nivel dentar si decoloreaza smaltul dintilor.

Aciditatea din anumite bauturi cu cofeina pot duce, de asemenea, la uzura si dezintegrarea smaltului. Cercetatorii au demonstrat faptul ca persoanele care nu consuma cafea au dintii mai albi si mult mai sanatosi.

De asemenea, consumul de cafea este adesea asociat si cu fumatul, un alt factor nociv pentru dintii si sanatatea unei persoane.

5. Echilibrarea nivelului hormonal la femei

Bauturile pe baza de cofeina, in special cafeaua, pot modifica nivelurile de estrogen. Femeile care nu consuma cafea pot beneficia de un avantaj special, deoarece schimbarile nivelurilor de estrogen pot fi periculoase, in asociere cu un risc crescut pentru endometrioza, cancere de san sau ovare.

In timp ce cofeina nu este direct legata de aceste afectiuni, nivelurile ridicate de estrogen sunt asociate cu acestea. De asemenea, s-a dovedit ca un consum moderat spre ridicat de cafea poate agrava simptomele menopauzei.

6. Reducerea tensiunii arteriale

Cafeaua nu este cel mai bun prieten al tensiunii arteriale. Consumul de cafea creste nivelul tensiunii arteriale din cauza efectului stimulator pe care il are asupra sistemului nervos.

Aportul ridicat de cafea, de la 3 la 5 cesti pe zi, a fost, de asemenea, asociat cu un risc crescut de afectiuni cardiovasculare.

7. Echilibrarea substantelor chimice ale creierului

Este cunoscut faptul ca bauturile pe baza de cafea afecteaza dispozitia unei persoane. Multe persoane afirma ca nu pot face o anumita activitate pana nu isi beau cafeaua. Cofeina poate afecta echilibrul unor substante chimice din creier in mod similar cu drogurile. De asemenea, cercetatorii sunt de acord ca bautul frecvent al cafelei poate duce la dependenta.

Persoanele care nu consuma cafea nu trebuie sa isi faca griji cu privire la dependenta de cofeina, dar cei care consuma frecvent aceasta bautura pot prezenta simptome de sevraj sau schimbari temporare ale dispozitiei atunci cand decid sa intrerupa consumul.

Simptomele sevrajului indus de lipsa cafelei dureaza maxim 3-4 zile si apar in primele 12-24 de ore de abstinenta.

8. Reducerea durerilor de cap

Una dintre cele mai frecvente si neplacute efecte secundare ale dependentei de cafea consta in aparitia durerilor de cap atunci cand aceasta bautura nu este consumata.

De asemenea, cand o persoana incearca sa renunte la cafea pot sa apara urmatoarele simptome:

• Confuzie;
• Oboseala;
Dificultati de concentrare;
• Iritabilitate.

Un studiu efectuat in 2004 a constatat ca aportul de cafea reprezinta un mare factor de risc pentru dezvoltarea durerilor de cap cronice.

9. Imbunatatirea digestiei

Consumul de cafea poate fi insotit de o serie de probleme digestive neplacute. Cafeaua creeaza un efect laxativ care stimuleaza peristaltismul intestinal.

Consumul unor cantitati mari de cafea poate provoca diaree sau chiar incontinenta fecala. In plus, bauturile cu cofeina pot juca un rol important in dezvoltarea bolii de reflux gastro-esofagian.

10. Reducerea semnelor imbatranirii

Consumul de cafea interfereaza cu formarea colagenului, reducand sinteza acestuia in pielea umana. Deoarece colagenul are un efect direct asupra pielii, corpului si unghiilor, oprirea consumului de cafea inseamna reducerea ridurilor pentru o persoana.

Cine ar trebui sa evite cofeina?

Sus

Daca o persoana se incadreaza in categoriile urmatoare, ar trebui sa evite total consumul de cofeina si, implicit, cafeaua.

1. Persoanele insarcinate si care alapteaza, dar si cele care doresc sa ramana insarcinate – consumul de cafea a fost corelat cu o crestere a avortului spontan si cu scaderea fertilitatii.

2. Persoanele predispuse la anxietate – cofeina exacerbeaza anumite conditii psihiatrice, agravand anxietatea si depresia. Poate provoca iritabilitate crescuta, ostilitate si comportament anxios.

3. Persoanele cu afectiuni intestinale sau digestive – persoanele cu boala de reflux esofagian, guta sau diabet pot resimti agravarea simptomatologiei acestor boli in urma consumului de cafea.

4. Persoane care urmeaza un anumit tratament medicamentos – in unele cazuri, cofeina poate interactiona cu medicamentul administrat. Atunci cand o persoana urmeaza un anumit tratament medicamentos, citirea prospectului este absolut necesara.

Antidepresivele, antibioticele si medicamentele pentru astm reprezinta doar cateva exemple de medicamente care pot interactiona cu cafeaua sau bauturile energizante.

Cu toate acestea, chiar daca bautul cafelei poate avea avantajele sale, se recomanda oprirea sau reducerea acesteia. Ca in cazul tuturor alimentelor si lucrurilor bune din viata, se indica moderatia. De asemenea, cafeaua poate fi inlocuita cu alte bauturi decofeinizate, dar si acestea au riscurile lor.


Medici specialisti Diete-Nutritie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate