Tulburarile de somn: hipersomnia
Introducere
SusHipersomnia sau somnolenta excesiva este o afectiune caracterizata prin dificultatea de a sta treaz in timpul zilei. Persoanele care sufera de hipersomnie pot adormi in orice moment, spre exemplu, la serviciu sau in timp ce conduc masina.
De asemenea, aceste persoane pot prezenta si alte probleme corelate cu somnul printre care oboseala, lipsa energiei si dificultati de concentrare. Conform studiilor, aproximativ 40% dintre oameni se confrunta la un moment dat cu simptome ale hipersomniei.
Cuprins articol
Cauze
SusExista cateva cauze potentiale ale hipersomniei:
- tulburari ale somnului: narcolepsia (somnolenta diurna) si apneea de somn (intreruperea respiratiei in timpul somnului);
- somnul insuficient in timpul noptii (deprivarea de somn);
- supraponderabilitatea;
- abuzul de alcool si droguri;
- un traumatism cranian sau o afectiune neurologica, cum ar fi scleroza multipla;
- anumite medicamente, cum ar fi tranchilizantele;
- factori genetici (prezenta in familie a unei rude cu hipersomnie).
Diagnostic
SusDaca pacientul, in mod constant, se simte ametit in timpul zilei, se recomanda consultul medical de specialitate. Primul pas pentru diagnosticarea afectiunii este anamneza, astfel, medicul va afla obiceiurile de somn ale pacientului: cat de mult doarme noaptea, daca se trezeste in timpul noptii sau daca adoarme in timpul zilei.
De asemenea, medicul va dori sa stie daca pacientul sufera de tulburari emotionale sau daca urmeaza vreun tratament medicamentos ce poate afecta calitatea somnului.
Pentru diagnosticare sunt recomandate si anumite teste, printre care se afla: teste de sange, tomografie computerizata si polisomnografie. In cazuri exceptionale este recomandata electroencefalograma - test care masoara activitatea electrica a creierului.
Tratament
SusTratamentul hipersomniei este tip medicamentos, printre medicamentele recomandate aflandu-se: stimulante, antidepresive, dar si medicamente mai noi.
In cazul in care pacientul este diagnosticat cu apnee de somn, medicul poate prescrie un tratament numit ventilatia cu presiune pozitiva continua.
In acest caz, pacientul va dormi cu o masca conectata la un aparat prin care se administreaza oxigen cu presiune pozitiva. Presiunea fluxului de aer care trece va mentine caile aeriene deschise.
Sfaturi utile:
- pacientul se va culca mai devreme pentru a dormi mai mult in timpul noptii;
- se va renunta la alcool si cofeina.
Medici specialisti Medicina Generala
- Asist. univ. dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Gheorghe Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Prof. dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
-
Cat de mult inseamna prea obosit
-
Depresia - optiuni terapeutice
-
Depresia
-
In care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartament
-
Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?
-
Cum ne vorbeste subconstientul?
-
Sforaitul, mai mult decat o problema sociala
-
Locul de munca influenteaza depresia?
-
Un somn sanatos cu Magielle
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
Citeste si
Arhiva-
Somnul si tulburarile de alimentatie
Generalitati Desi par o categorie mai rara de afectiuni, tulburarile de alimentatie induse de somn reprezinta o problema cu care se confrunta din ce in ce mai multi pacienti. Caracteristica principala a unor astfel de afectiuni este reprezentata de comportamente...citeste mai mult
-
Mioclonia nocturna (tulburarea de...
Generalitati Mioclonia nocturna numita si tulburarea de miscare periodica a membrelor este o afectiune a somnului caracterizata prin miscarea necontrolata, ce apare exclusiv in timpul somnului, a mainilor si picioarelor si care este insotita (obigatoriu) de alterarea...citeste mai mult