beneficiile anticoagulantelor anticoagulante
Sunt vitaminele si mineralele singurele benefice pentru energie si imunitate?
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Generalitati Cu fiecare anotimp organismul mobilizeaza resurse importante pentru a se adapta trecerii de la temperaturi ridicate la frig, la umezeala si precipitatii, la un alt program de alimentatie, precum si la un alt ritm al activitatilor. Pentru a ne mentine sanatatea in contextul unor solicitari diverse, specifice fiecarei perioade, trebuie sa acordam o atentie deosebita anumitor aspecte in functie de sezonul pe care il traversam. Atentie la energie si imunitate In perioadele cu temperaturi scazute, iarna si inceputul primaverii, apar probleme din cauza numeroaselor virusuri care pot sparge bariera de aparare a sistemului imunitar. Actiunea lor este favorizata de vanturile puternice, care usuca mucoasa nazala si favorizeaza patrunderea agentilor patogeni in organism. Trecerea frecventa de la temperaturile scazute de afara la cele mai ridicate din interior si viceversa, permit de asemenea instalarea mai usoara a virozelor si a racelilor. Rezultatul este o stare generala... [continuare]
Beneficiile complexului de vitamine b
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Vitaminele B sunt un grup de nutrienti care joaca multe roluri importante in corpul dumneavoastra. Se gasesc intr-o varietate de alimente, astfel incat majoritatea oamenilor obtin cantitatile recomandate de aceste vitamine numai prin dieta. Cu toate acestea, anumiti factori pot insemna ca organismul dumneavoastra are nevoie de mai multe vitamine B. Acestea includ varsta, sarcina, optiunile alimentare, conditiile medicale, genetica, medicamentele si consumul de alcool. In aceste circumstante, poate fi necesara suplimentarea cu vitamine B. Suplimentele nutritive care contin toate cele opt vitamine B sunt denumite vitamine din complexul B sau complex de vitamine B. Complexul de vitamine B include o serie de opt vitamine solubile in apa, esentiale pentru organism: B1, B2, B3, B6, B7, B9, B12 si B15. Principala sursa de vitamine B este reprezentata de alimentatie, iar aportul extern al acestora trebuie sa aiba loc zilnic, intrucat organismul consuma pentru procesele sale... [continuare]
De ce ne casatorim? Ne casatorim din mai multe motive, printre care putem aminti urmatoarele: pentru a impartasi momentele noastre triumfatoare sau esecurile noastre, si nu in ultimul rand pentru a trai toata viata cu o anumita persoana. Intelepciunea conventionala considera ca oamenii casatoriti traiesc mai mult, fiind si mai sanatosi fata de persoanele singure. Studiile arata ca cei casatoriti, in special barbatii, au o probabilitate mica de a muri mai devreme sau de a muri de boli de inima ori accident vascular cerebral. Astfel, ca un bonus, casatoria ofera mai multe lucruri care ii fac pe oameni fericiti - imbunatatirea sanatatii si longevitate. Beneficiile unei casatorii sunt foarte multe si implica atat sexul feminin, cat si pe cel masculin Casatoria, cauzatoare de boli sau nu? Un studiu a constatat faptul ca o casnicie care nu merge bine este asociata cu o crestere a tensiunii arteriale, in timp ce o casatorie buna este asociata cu o scadere a tensiunii... [continuare]
Transplantul de inima – beneficii si atentionare
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Transplantul de inima reprezinta o interventie chirurgicala majora si pentru multi pacienti cu insuficienta cardiaca in stadiu terminal reprezinta ultima si singura solutie salvatoare. Pentru asigurarea reusitei procedurii, o atentie deosebita trebuie acordata ingrijirilor postoperatorii, in caz contrar, riscul de respingere a inimii transplantate de catre propriul organism fiind foarte mare. Discutati cu medicul despre transplant Pentru a intelege mai bine ce inseamna aceasta insuficienta cardiaca si transplantul de inima, trebuie discutat cu medicul dumneavoastra si adresate urmatoarele intrebari: - De unde stiu ca am insuficienta cardiaca? Insuficienta cardiaca reprezinta un sindrom clinic caracterizat de semne si simptome, precum :dispnee, edeme gambiere, palpitatii, dureri in piept sau oboseala, sufluri decelabile auscultatoric sunt simptome ale afectarii muschiului inimii. Astfel, medicii evalueaza insuficienta cardiaca pe o scara de la I la IV. Daca... [continuare]
Beneficiile uimitoare ale semintelor de chia
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Semintele de chia sunt unele dintre alimentele cu cel mai valoros continut nutritional. Desi sunt destul de putin folosite in bucataria romaneasca si europeana, semintele de chia ar trebui consumate zilnic, intrucat au o concentratie mai mare de acizi grasi Omega 3 decat pestele, mai multe proteine decat soia si mai multe fibre decat semintele de in sau alte tipuri de produse. Semintele de chia provin de la planta numita Salvia hispanica, originara din America de Sud si consumata de azteci si mayasi timp de secole intregi. Astazi, din ce in ce mai multi nutritionisti si medici recomanda integrarea acestor seminte miraculoase pentru sanatate in dietele de slabit, dar si in regimurile alimentare pentru anumite afectiuni, datorita continutului bogat de nutrienti si antioxidanti extrem de valorosi pentru buna functionare a organismului. Semintele de chia au un gust asemanator nucilor si pot fi folosite intr-o multime de preparate pe care le consumati uzual. Fiind... [continuare]
Beneficiile legumelor de primavara pentru sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Primavara soseste cu temperaturi mai ridicate si mult mai placute decat cele din anotimpul friguros dar si cu multe fructe si legume care aduc multe beneficii sanatatii. Legumele de primavara pot diversifica mesele dvs. iar dietele vor fi mai pline de culoare dar si vitamine. Iata mai jos care sunt unele dintre legumele pe care le puteti gasi proaspete primavara si beneficiile pe care le pot oferi acestea sanatatii. Efectele pozitive pentru sanatate ale legumelor de primavara - Sparanghel - aceasta leguma poate sa rasara inca din luna februarie si poate fi una din cele mai sanatoase pe care o puteti manca. Sparaghelul este bogat in proteine si are putine calorii, contine un nivel ridicat de fibre alimentare. In plus, sparanghelul este o sursa excelenta de vitaminele A, C, K, acid folic, calciu, magneziu si potasiu. Sparanghelul poate fi usor introdus in dieta dvs. intrucat poate fi usor si rapid pregatit (pur si simplu pus pe gratar sau lasat la abur cateva... [continuare]
Dieta cu fibre - beneficii pentru slabit si sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Dieta cu fibre este un plan alimentar echilibrat si hranitor, recomandat ca alternativa la regimurile de slabit restrictive, care infometeaza si priveaza organismul de nutrienti esentiali pentru sanatate. Proprietatile nutritive ale alimentelor cu fibre ajuta la scaderea in greutate, oferind, in acelasi timp, organismului vitaminele si mineralele de care are nevoie pentru a functiona zilnic. Fibrele mai se regasesc si sub numele de substante de balast. Se gasesc in principal in alimente de natura vegetala, iar una dintre caracteristicile principale ale lor este ca nu sunt digerabile si nu pot fi absorbite in organism. Cu toate acestea, fibrele joaca un rol esential in alimentatie si au o multime de beneficii asupra sanatatii. Fibrele alimemtare sunt de doua feluri - solubile (care se dizolva in apa); - insolubile (care nu se dizolva in apa). Cantitatea optima de fibre care ar trebui furnizata zilnic organismului difera in functie de sex. Femeile ar trebui sa... [continuare]
De ce sunt importanti morcovii in alimentatie si ce beneficii aduc
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Morcovii, denumiti stiintific Daucus carota, fac parte din familia legumelor radacinoase alaturi de patrunjel, pastarnac, marar, chimen etc si sunt consumati in intreaga lume, datorita gustului dulce si proprietatilor nutritive importante. Exista peste 100 de specii de morcovi la nivel global, care variaza de la nuanta portocaliu intens, pana la mov, galben sau alb. Cel mai frecvent, este consumata radacina morcovului, insa frunzele sale sunt si ele comestibile. Morcovii contin in proportie de 88% apa, 7% zahar, 1% proteine, 1% fibre, 1% cenusa si 0,2% grasimi. Fibrele din morcovi sunt constituite, in cea mai mare parte, din celuloza. Alte substante furnizate de aceste legume sanatoase sunt glucoza, xiloza si fructoza. Gustul dulceag se datoreaza acidului glutamic si altor aminoacizi, precum acidul lactic, acidul glicolic, acidul fenolic si acidul succinic (acid butandioic sau chihlimbar). Din prisma valorii lor nutritive, 128 de grame de morcovi... [continuare]
Cele mai benefice si cele mai nocive sucuri pentru sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Sucurile din fructe si legume fac parte dintr-o alimentatie echilibrata, care asigura starea de sanatate si vigoare a organismului. Ele participa activ la regenerarea celulara, detoxifiere si tratarea a numeroase afectiuni, fiind recomandate de medicii nutritionisti intr-un regim de viata sanatos. Chiar si asa, exista sucuri benefice sanatatii prin ingredientele pe care le contin si sucuri nocive, care nu sunt altceva decat lichide care furnizeaza zaharuri in exces si aproape deloc nutrienti esentiali. Topul celor mai sanatoase sucuri Sucurile naturale din fructe si legume sunt gustoase, hranitoare si bogate in vitamine, minerale si fitonutrienti, mai exact compusi naturali bioactivi care interactioneaza pozitiv cu fibrele alimentare si alte substante preluate din hrana. Specialistii in nutritie de la Universitatea din California (Los Angeles) au intocmit si un top al celor mai sanatoase sucuri, primele 5 pozitii fiind ocupate de: - sucul de rodii - sucul... [continuare]
Beneficiile vitaminei d pentru sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Vitamina D, denumita si calciferol, este o vitamina similara cu steroizii, un grup de prohormoni solubili in grasimi, care participa la absorbtia optima si metabolizarea calciului si a fosforului in organism. Persoanele care se expun regulat la razele soarelui nu au nevoie de suplimentarea vitaminei D, intrucat lumina solara asigura sinteza acestei vitamine la nivelul pielii. Exista cinci tipuri principale de vitamina D identificate stiintific vitamina D1, D2, D3, D4 si D5. Cele doua forme importante pentru sanatatea omului este vitamina D2 (ergocalciferol) si vitamina d3 (colecalciferol). Vitamina D poate fi preluata si din anumite alimente, precum si din medicamente si suplimente alimentare prescrise de medic. Rolul vitaminei D in organism Nivelul crescut al vitaminei D in fluxul sanguin a fost asociat de cercetatori cu cele mai sanatoase organisme din punct de vedere genetic, mai exact cel mai putin predispuse imbolnavirilor de cancer, boli autoimune,... [continuare]
Generalitati Pestele este unul dintre alimentele pe care nutritionistii le recomanda in orice situatie, fie ca va doriti sa slabiti, fie ca va doriti sa gasiti alternative sanatoase la alte tipuri de carne, fie ca vreti sa aveti o alimentatie echilibrata din punct de vedere nutritional. Pestele trebuie consumat cu moderatie, deoarece poate contine substante toxice. In general, este recomandat sa consumati 2-3 portii de peste pe saptamana, in cadrul unei alimentatii echilibrate. Carnea de peste este o sursa excelenta de acizi grasi esentiali omega-3 si omega-6, proteine, vitamine (A, B12, D, E) si minerale (potasiu, fier, iod, fosfor, seleniu). Cantitatile in care aceste substante minerale si nutritive se gasesc in peste difera in functie de tipului pestelui. Cel slab (carne alba) contine mai putine grasimi si acizi grasi esentiali omega-3 decat cel gras (carne rosie). Dincolo de aceasta diferenta, ambele tipuri de peste, precum si fructele de mare, au numeroase... [continuare]
Generalitati Ovazul a inceput sa castige din ce in ce mai mult teren in alimentatia persoanelor care isi doresc sa siba grija de sanatatea lor, sa slabeasca si sa previna sau sa trateze anumite afectiuni. Din punct de vedere nutritional, ovazul este unul dintre cele mai complexe alimente, deoarece contine carbohidrati cu absorbtie lenta din fibre, proteine, substante minerale si vitamine. Aport nutritional ovaz Ovazul este o cereala integrala care se gaseste in aproape orice magazin cu produse alimentare, insa persoanele care vor sa consume ovaz trebuie sa fie atente la ceea ce scrie pe eticheta produsului. Intrucat cererea de tarate si fulgi de ovaz este in continua crestere, unii producatori comercializeaza cereale care trec printr-un proces de rafinare si sunt imbogatite cu zahar. Intotdeauna este bine sa alegeti doar ovazul care nu contine aport suplimentar de zahar si care este rafinat cat mai putin, intrucat acesta isi pastreaza mai bine proprietatile. O ceasca de... [continuare]
Generalitati Ciresele se numara printre cele mai sanatoase fructe pentru organism, fiind considerate un aliment-medicament eficient si foarte important pentru bunastarea fizica si mentala. Aproximativ 25 de grame de cirese contin 87 de calorii, 22 de grame de carbohidrati, 1 gram de proteine si 3 grame de fibre. Consumate in stare proaspata, ciresele furnizeaza organismului o serie intreaga de nutrienti esentiali, care contribuie la intarirea sistemului imunitar, prevenirea multor afectiuni si tratarea bolilor diverse. Beneficiile cireselor pentru sanatate Beneficiile cireselor pentru sanatate reies din multitudinea de proprietati curative ale acestor fructe: - Imbunatatirea calitatii somnului. Ciresele sunt o sursa naturala de melatonina, hormonul care scade temperatura corporala si induce starea de somnolenta propice odihnei de calitate. Un studiu la care au participat numerosi voluntari a descoperit ca persoanele care au baut zilnic 30 ml de suc natural concentrat de... [continuare]
Generalitati Popularul preparat humus este un fel de mancare traditional din Orientul Mijlociu, constand intr-o pasta moale preparata din naut si sos tahini, consumata cu lipie sau alte tipuri de paine coapta in forme plate, in special la micul dejun. Humusul are textura si consistenta similare cu cele ale untului de arahide, fiind consumat cu precadere in tari precum Siria, Israel, Turcia, Grecia, Cipru si Lebanon. Popularitatea humusului nu deriva doar din gustul sau delicios, ci si din proprietatile sale nutritionale exceptionale. Beneficiile humusului pentru sanatate Ingredientele folosite la prepararea humusului sunt cele care dau acestui preparat numeroase beneficii importante pentru sanatate. Principalele alimente folosite in procesul de gatire a humusului sunt nautul (leguma foarte bogata in proteine si cultivata in Orientul Mijlociu de mii de ani), sosul tahini (o pasta moale de susan, cu o aroma foarte intensa), zeama de lamaie, usturoi proaspat, ardei iute si ulei de... [continuare]
Beneficiile porumbului dulce pentru nutritie si sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Porumbul dulce sau porumbul zaharat este o varietate foarte apreciata a cerealei originare din America Centrala, in special datorita gustului foarte placut si a texturii fragede. Acest aliment are si o serie de beneficii pentru sanatate, intrucat furnizeaza organismului substante nutritive indisponibile acestuia, precum sintosterolul, acizii grasi si esterici, saponinele si alcaloizii, sigmasterolul si alte glucide solubile. Nutrientii din porumbul dulce sunt asimilati intr-o masura optima de organism, fara sa fie insotiti de o cantitate mare de amidon, care se acumuleaza atunci cand porumbul avanseaza spre maturitatea fiziologica, iar invelisul boabelor devine tare. Informatii nutritionale despre porumbul dulce O cana de boabe de porumb dulce furnizeaza o cantitate de 132 de calorii, 29,3 grame de carbohidrati si 4,2 grame de fibre alimentare. Raportat la o dieta optima de 2000 de calorii pe zi, porumbul dulce acopera aproximativ 10% din necesarul zilnic de... [continuare]
Broccoli ofera multe beneficii pentru sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Unii oameni iubesc broccoli, iar altii il urasc, dar nimeni nu poate nega faptul ca broccoli este un produs alimentar extrem de bogat in substante nutritive esentiale pentru functionarea intregului organism. In continuare, puteti descoperi cateva dintre beneficiile pentru sanatate ale acestei legume din familia cruciferelor. Efectele pozitive ale broccoli asupra sanatatii Iata cateva dintre calitatile si beneficiile pe care le ofera broccoli pentru sanatatea organismului uman - Previne cancerul. Broccoli contine glucorafanin, un compus chimic pe care organismul il prelucreaza sub forma unor compusi anti-cancer numiti sulforafani. Aceasta substanta curata organismul de H.pylory, o bacterie care este cunoscuta pentru cresterea semnificativa a riscului aparitiei de cancer gastric. In plus, broccoli contine si un antioxidant numit idol-3-carbinol. Acest compus are puternice capacitati anti-cancer. Printre tipurile de cancer pe care acesta le poate impiedica sa se... [continuare]
Cele 10 beneficii ale apei pentru sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Apa face cu adevarat minuni pentru sanatate. Organismul pierde cantitati importante de fluide prin transpiratie, respiratie, diureza si alte procese corporale naturale, avand nevoie in permanenta de completarea rezervelor de lichide pentru mentinerea functionalitatii sale. Expertii medicali recomanda in unanimitate consumul a cel putin 8 pahare de apa in fiecare zi, aportul optim variind desigur in functie de varsta, constitutie, cantitatea de efort depusa in mod obisnuit si alte necesitati proprii. Efectele pozitive ale apei asupra sanatatii Apa este principala componenta a corpului omenesc. De altfel, organismul este constituit in proportie de 55%-78% din apa. Consumul adecvat de lichide inseamna culegerea de numeroase beneficii pentru sanatate, in schimbul unui aport nul de calorii, grasimi, carbohidrati sau zahar. Prin urmare, apa face cu adevarat minuni pentru sanatate, de vreme ce fiecare celula a corpului o utilizeaza pentru a absorbi... [continuare]
Beneficiile pentru sanatate ale laptelui de capra
Autor: SfatulMedicului
Generalitati In timp ce laptele de vaca ramane cel mai consumat tip de lapte, in fiecare zi, este interesant de observat faptul ca acesta poate fi, de asemenea, motivul pentru care multi oameni experimenteaza flatulenta, balonare si alte forme de indigestie. Atunci cand vacilor din ferme le sunt administrate hormoni de crestere, antibiotice, furaje modificate genetic, vaccinuri si sunt expuse la substante toxice, nu este de mirare ca multi oameni au probleme gastrointestinale sau alte conditii medicale. Laptele de capra este o alternativa mult mai sanatoasa, mai ales atunci cand este proaspat si organic. Caprele produc, pe plan mondial, aproximativ 2% din totalul de lapte si este interesant faptul ca cea mai mare parte a persoanelor care consuma lapte de capra au o incidenta mai mica de alergii si probleme digestive. Motive pentru care ar trebui sa consumati lapte de capra Laptele de capra ofera o mare varietate de beneficii pentru sanatate, cu foarte putine efecte secundare... [continuare]
Urcatul si coboratul scarilor: beneficii si calorii arse
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Urcatul si coboratul scarilor sunt activitati fizice prin care se pot arde caloriile in exces, fiind un bun exercitiu usor de practicat in fiecare zi. De altfel, parcurgerea ascendenta si descendenta a unor trepte are un impact pozitiv asupra sanatatii de-a lungul timpului. Spre deosebire de mersul pe jos, pe care oamenii au invatat pe parcursul evolutiei speciei sa il practice cu minim efort, urcatul si coboratul scarilor solicita mult mai intens musculatura corpului. Acest exercitiu viguros poate arde chiar mai multe calorii intr-un minut decat joggingul. Beneficiile urcatului si coboratului scarilor Urcatul scarilor este asociat mai des cu arderea rapida a caloriilor, insa si coboratul acestora are efecte similare in raport cu pierderea in greutate si tonifierea musculaturii. Beneficiile acestei activiti fizice aparent banale sunt aceleasi cu cele ale sportului in general: - imbunatatirea sanatatii cardiovasculare; - intarirea sistemului musculo-scheletic; -... [continuare]
Generalitati Dieta cu ananas, cu efect puternic de detoxifiere a organismului, este un regim de slabit hipocaloric ce presupune consumul unor cantitati mari de ananas, in vederea pierderii kilogramelor excedentare. In afara de efectul reglarii greutatii corporale, dieta cu ananas aduce beneficii care survin din proprietatile nutritionale deosebite ale acestui fruct exotic. Reguli Dieta cu ananas recomanda consumul a circa doua kilograme de ananas pe zi, alaturi de cateva portii de cate 60-120 grame de ton la o masa principala. Carnea de ton este o sursa principala de proteine, care ajuta la mentinerea nivelului energetic si la stimularea procesului de ardere a grasimilor. Acest regim este recomandat sa fie tinut doua, maximum trei zile, timp in care se pot pierde pana la 4 kilograme. Scaderea rapida in greutate survine, in primul rand, din eliminarea reziduurilor alimentare din colon si a lichidelor retinute in tesuturi. Dieta cu ananas permite si consumul suplimentar de... [continuare]
Beneficiile masajului profund al tesuturilor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Masajul profund al tesuturilor sau deep tissue este o tehnica speciala de masaj, aplicata pe straturile inferioare ale tesutului muscular, cu scopul de a facilita eliminarea toxinelor din organism si de a detensiona grupele foarte incordate de muschi. Printre beneficiile mesajului profund al tesuturilor se numara ameliorarea durerilor cronice, imbunatatirea mobilitatii corporale si reducerea simptomelor asociate cu bolile articulare. Tehnica Spre deosebire de masajul obisnuit de relaxare, care actioneaza doar asupra tesuturilor musculare superficiale, cel al tesuturilor profunde permite relaxarea unor zone mai adanci in care se concentreaza tensiunea si durerea. Masajul profund al tesuturilor se executa cu o tehnica de concentrare pe musculatura profunda, de-a lungul si contra fibrelor musculare, fasciilor si tendoanelor. Masajul profund al tesuturilor este efectuat in special pentru tratarea zonelor extrem de tensionate si contractate, precum spatele, umerii si... [continuare]
5 obiceiuri de detoxificare benefice in timpul iernii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Detoxificarea regulata a organismului nu este doar importanta, ci critica pentru sanatatea organismului. Eliminarea toxinelor in timpul iernii ar trebui sa constituie o prioritate pentru oricine, de vreme ce fructele si legumele nu mai sunt consumate in cantitati generoase, asa cum se intampla in sezonul cald. Cateva obiceiuri care contribuie la detoxificarea corpului sunt usor de adoptat iarna si asigura mentinerea unui echilibru fiziologic si mental pe tot parcursul anotimpului rece. Acumularea toxinelor in exces in sezonul rece In sezonul rece, zilele mult mai scurte predispun la instalarea depresiei sezoniere, pe fondul expunerii insuficiente la soare. Alimentatia axata pe un aport prioritar de grasimi si proteine creste riscul de ingrasare si acumulare excesiva a toxinelor in organism. Rinichii si glandele suprarenale au nevoie de o ingriire speciala in sezonul rece. Vezica urinara si rinichii lucreaza impreuna la procesul natural de detoxificare a... [continuare]
Ce beneficii are radacina de stanjenel si cum o puteti consuma
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Radacina de stanjenel este o planta cu numeroase proprietati medicinale, fiind folosita pentru prepararea diverselor medicamente homeopate sau, ca atare, in ceaiuri din plante. Datorita aromei sale deosebite, este utilizata in industria parfumurilor si a cosmeticelor. In esenta, radacina de stanjenel actioneaza ca un purificator al sangelui, un stimulent al glandelor si un adjuvant al functionarii aparatului digestiv si excretor. Totodata, ajuta la tratarea halenei, a arsurilor si cicatricelor. Iar beneficiile acestei plante nu se opresc aici. Proprietatile curative ale radacinii de stanjenel Stanjenelul, pe numele sau stiintific Iris germanica, este o specie de plante din familia irisilor inzestrata cu o valoare medicinala ridicata. De-a lungul timpului, radacina de stanjenel a fost utilizata intern si extern in numeroase scopuri medicinale. Este de preferat sa consumati radacina de stanjenel in forma sa uscata, intrucat sucul sau proaspat poate provoca dureri... [continuare]
Totul despre soia si beneficiile sale asupra sanatatii
Autor: SfatulMedicului
Asemanarea nutritiva a produselor din soia cu cea a proteinelor animale este izbitoare, conform nutritionistilor. Singura diferenta este ca aceasta nu iti furnizeaza si toxinele sau chiar hormonii pe care carnea, de exemplu, le contine din belsug. Gustul sau este mai mult decat delicios, diversitatea preparatelor in care poti sa o folosesti este uriasa, iar beneficiile pe care le are asupra organismului tau sunt numeroase. Iata tot ce trebuie sa stii despre soia si despre efectele benefice pe care le are acest aliment: Ce nutrienti si vitamine iti ofera produsele din soia Indiferent daca este vorba despre muguri de soia, despre boabe de soia fierte, despre tofu facut din soia sau chiar despre gustosul lapte de soia, acest aliment ii va furniza organismului tau vitamina C - care stimuleaza sistemul imunitar, acid folic - care sustine absorbtia complexului de vitamine B si care totodata contribuie. In cazul femeilor, la construirea unui sistem de aparare impotriva cancerului de... [continuare]
Coaja de banana si beneficiile sale Bananele sunt consumate aproape in fiecare zi cam in toata lumea. Dar le sunt ignorate utilizarile alternative. Spre exemplu, coaja bananei are anumite avantaje care ar putea ajuta la infrumusetare. Vitamina B6 si potasiul sunt 2 nutrienti principali ai bananelor. Un consum regulat de banane ajuta corpul sa combata radicalii liberi, ceea ce poate preveni diabetul de tip 2 si stimuleaza sistemul nervos. Acest fruct poate sa previna cancerul de rinichi. Si coaja de banana poate fi utila si eficienta pentru nevoile dumneavoastra cotidiene. Iata cele mai frecvente utilizari ale cojii de banana: Albeste dintii Daca frecati coaja de banana de dinti, aceasta poate functiona ca un mijloc natural de albire a dintilor. Repetati acest procedeu timp ce 3-4 minute si clatiti. Faceti acest lucru de 2 ori pe zi pentru a obtine rezultate spectaculoase. Reduce vergeturile Puteti reduce vergeturile prin a freca o coaja de banana direct de zona... [continuare]
Uleiul de cocos - beneficii si riscuri
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Destul de controversat in comunitatea medicala din cauza continutului sau de grasimi saturate, in urma cercetarilor aprofundate, uleiul de cocos, si-a redobandit prestigiul. Uleiul de cocos contine in procent de peste 90% grasimi saturate. Chiar daca prin consumul uleiului de cocos se pare ca nu aveti cum sa limitati sau sa evitati aportul de grasimi saturate este important sa retineti ca nu toate grasimile de acest tip se comporta in organism in acelasi fel. Uleiul de cocos, gratie procentului ridicat de acid lauric este, de fapt, benefic pentru organism. Acest tip de ulei este unicul din regnul vegetal care are o concentratie ridicata de acizi grasi cu lant mediu. Acesti compusi activi au o actiune specifica in organism, care poate provoca o serie de reactii pozitive. Principalele proprietati ale uleiului de cocos sunt cele antimicrobiene, antibacteriene si antifungice. Continutul nutritiv al uleiului de cocos Uleiul de cocos este solid la... [continuare]
Dieta cu supa de varza - beneficii si riscuri
Autor: SfatulMedicului
Generalitati La fel ca multe alte diete care au aparut de-a lungul anilor, dieta cu supa de varza este o dieta care a scazut sau crescut in popularitate de mai multe ori de-a lungul deceniilor, incepand cu anii '50. Mai nou, dieta este in voga printre celebritatile din lumea intreaga, datorita posibilitatii de a pierde rapid in greutate. Cu toate acestea, parerile specialistilor privind dieta cu supa de varza sunt impartite unii sustin ca dieta este una acceptabila pentru oricine, iar altii sustin ca dieta priveaza organismul de o serie de substante nutritive importante pentru functionarea sa corecta. Dieta cu supa de varza si-a schimbat forma si continutul de mai multe ori de la data la care a fost facuta publica. Dieta cu supa de varza a fost publicata in diferite forme, in diferite carti si alte mass-media. Cu toate acestea, indiferent de forma ei, premisa dietei este aceeasi se va consuma supa de varza cel putin o data pe zi. Aceasta supa va fi preparata din legume de baza... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Medicina generala , Medicina de familie , Ecografie .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter