beneficiile anticoagulantelor anticoagulante
Grasimile: beneficii asupra organismului si siluetei
Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi
Specialist in Nutritie
Generalitati Orice dieta din care sunt complet excluse grasimile este periculoasa pentru sanatate. Grasimile sau lipidele, joaca un rol esential in biologia celulelor, tesuturilor, organelor si intregului organism uman, fiind necesare pentru corecta desfasurare a proceselor metabolice si mentinerea starii de sanatate. Grasimi de origine vegetala Denumire Acizi grasi % Raport Omega 6/Omega 3 Colesterol mg% Acizi grasi trans % Rezistenta la incalzire/recomandari de utilizare - Saturati Mono-nesaturati Omega 9 (acid oleic) Poli-nesaturati - - - - - - - Acid linolenic (Omega 6) Acid linolenic (Omega 3) - - ... [continuare]
Carnea de porc: beneficii si riscuri
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Carnea de porc a devenit in ultimul timp unul dintre alimentele cele mai iubite si consumate, in ciuda efectelor daunatoare. Unele persoane considera carnea de porc o alternativa sanatoasa la carnea de vita, insa specialistii avertizeaza ca aceasta optiune culinara solicita precautii speciale: carnea de porc poate dauna starii de sanatate sau poate provoca chiar deces. Asadar, care este realitatea? Este carnea de porc unul dintre alimentele de care trebuie sa ne ferim? Beneficiile nutritive Carnea de porc in stare naturala este saraca in clorura de sodiu si are un continut bogat de proteine. Reprezinta de asemenea o sursa buna de vitamine si minerale, necesare unui organism sanatos: fier, magneziu, fosfor, potasiu si zinc, si o serie de vitamine din grupa B, cum ar fi vitamina B6, B12, acid nicotinic, tiamina, riboflavina. Valori nutritive ... [continuare]
Astigmatismul: beneficiile si riscurile optiunilor de tratament
Dr. Madalina Iuga
Medic specialist oftalmolog
Ce este astigmatismul? Astigmatismul este o imperfectiune a curburii globului ocular care cauzeaza tulburari de vedere atat pentru aproape, cat si pentru distanta. Ca sistem optic, globul ocular este format din doua lentile: una la suprafata (corneea - structura transparenta care acopera irisul si pupila) si una in interior (cristalinul – structura care are rolul de acomodatie, adica ne permite sa vedem la aproape fara ochelari pana in jurul varstei de 40 de ani). Cand razele de curbura ale uneia dintre aceste doua lentile nu sunt egale, adica atunci cand suprafata uneia dintre lentile nu este perfect rotunda (ca o minge), ci mai aplatizata (ca un ou), apare astigmatismul. Miopie, hipermetropie sau astigmatism Rolul celor doua lentile este sa refracte toate razele luminoase ce intra in ochi si sa formeze o imagine clara exact pe retina (structura nervoasa de la nivelul fundului de ochi). Atunci cand acest lucru nu se intampla suntem in fata unui viciu de refractie. Daca... [continuare]
Acupunctura si beneficiile sale
Dr. Octavian Sbarna
Acuptunctor
Generalitati Acupunctura este unul din cele mai vechi sisteme medicale cunoscute. Varsta ei este estimata undeva la aproximativ 2500 de ani. Acupunctura presupune stimularea unor puncte de pe niste traiecte energetice numite meridiane si genereaza efecte la nivelul intregului organism, vindecand sau ameliorand o gama extrem de larga de boli. Cum functioneaza acupunctura? Modul in care functioneaza acupunctura este prin eliminarea unor blocaje energetice. Teoria traditionala descrie niste meridiane de energie care merg peste tot pe corp, atat in profunzime prin diversele organe, cat si la suprafata. In traseul lor superficial exista puncte unde energia din ele poate fi influentata. Orientalii sunt de parere ca starea naturala a organismului este sanatatea, nu boala. In momentul cand intr-unul sau mai multe meridiane apar blocaje, energia nu mai circula corect si atunci zonele sau organele alimentate cu energie devin vulnerabile la microbi si boli. Eliminarea blocajelor... [continuare]
Generalitati Uleiul de arbore de ceai este un ulei esential extras din frunzele de Melaleuca alternifolia, o planta orginara din Australia. Uleiul de arbore de ceai are proprietati antiseptice si este folosit ca tratament adjuvant in tratarea ranilor si prevenirea infectarii lor. Au fost realizate foarte multe studii de laborator care au dovedit actiunile antiseptice, antimicrobiene, antifungice ale acestui ulei (datorita compusilor sai activi), mai ales in ceea ce priveste combaterea infectiilor fungice, acneei sau infectiilor vaginale. Uleiul a fost utilizat ca tratament complementar si in tratarea plagilor chirugicale, a arsurilor si in tratamente stomatologice. Uleiul de arbore de ceai este activ impotriva unor tulpini de Staphylococcus aureus, pe care il inactiveaza cand este folosit in concentratie de 10%. In prezent sunt disponibile foarte multe produse dermatologice care contin uleiul de arbore de ceai ca produs activ, inclusiv sapunuri, sampoane, balsamuri... [continuare]
Compozitia laptelui In ciuda insistentelor copiilor de a primi suc, parintii continua sa fie fermi si sa le ofere acestora lapte la cina. Pentru multi dintre adulti acest obicei este unul important, intrucat acestia stiu din copilarie ca laptele este bun pentru mentinerea sanatatii. Intrebarea este: cum ne ajuta laptele sa avem o sanatate mai buna? Conform studiilor, laptele contine noua nutrienti esentiali de pe urma carora sanatatea oamenilor are de castigat: - Calciu: contribuie la dezvoltarea oaselor, dintilor si la mentinerea in limite normale a valorilor densitatii osoase; - Proteine: reprezinta o sursa de energie si ajuta la repararea tesutului muscular; - Potasiu: pastreaza tensiunea arteriale in limitele normale; - Fosfor: ajuta la intarirea oaselor si la generarea energiei; - Vitamina D: favorizeaza mentinerea sanatatii oaselor; - Vitamina B12: cu rol important in formarea globulelor rosii si mentinerea sanatatii tesutului nervos; - Vitmania A: sustine... [continuare]
Generalitati Datorita publicitatii pozitive legata de beneficiile ceaiurilor din plante si aromelor delicioase puse la dispozitia consumatorilor, consumul de ceaiuri din plante este considerat un obicei sanatos. Cele mai multe persoane se bucura, mai degraba de infuzia din plante, decat de ceea ce se inseamna, la modul real, ceai. Infuziile de plante au acelasi aspect ca si ceaiul si se prepara, in principiu ca si ceaiul, folosind apa fierbinte. Pot contine frunze uscate, bucati de fructe coapte, flori, ierburi, nuci si alte plante care sa aromatizeze bautura si sa ofere o serie de avantaje in urma consumului lor. Spre deosebire de alte forme de ceai, cele din plante nu contin cafeina. Au un gust minunat si sunt usor de baut. Ceaiul din plante poate consta dintr-un singur ingredient principal pe baza de plante sau dintr-un amestec de ingrediente. Rolul acestuia este sa relaxeze, sa hidrateze, sa revigoreze si sa amelioreze anumite boli. Beneficiile ceaiurilor din plante In... [continuare]
10 beneficii pentru sanatate ale alimentelor condimentate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Mancarea condimentata este apreciata in toata lumea, intrucat condimentele adauga un surplus incredibil de savoare alimentelor. Culturile din intreaga lume consuma preparate culinare care starnesc senzatii si bucura papilele gustative cu ajutorul mirodeniilor si aromelor ingredientelor folosite zilnic. Totusi, cei care prefera mancarea condimentata si sosurile iuti ar trebui sa fie putin mai prevazatori in ce priveste efectul acestora. Beneficii condimentelor pentru sanatate Cercetari recente au demonstrat ca folosirea mirodeniilor la mesele zilnice poate oferi destul de multe beneficii pentru sanatate. Pe langa faptul ca vor incanta cu gustul lor placut, alimentele condimentate furnizeaza, in plus, o serie de avantaje sanatatii. Contribuie la scaderea in greutate Ardeiul iute contine capsaicina, care poate accelera metabolismul si ajuta organismul sa arda calorii intr-un mod rapid. Acest lucru este explicat de faptul ca aceasta substanta creste... [continuare]
Carbohidrati benefici si nocivi pentru organism
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Care este diferenta dintre un sandwich care contine paine alba si altul care are in compozitie paine din cereale integrale? Sau care este diferenta dintre cartofii prajiti si salata cu spanac, rosii, morcovi si fasole? Toate alimentele enumerate mai sunt sus sunt carbohidrati. Dar a doua optiune include carbohidratii sanatosi (cereale integrale si legume). Carbohidratii: benefici sau nocivi? In ultima perioada s-au confirmat inclusiv in urma studiilor, efectele benefice asupra organismului obtinute in urma consumului de carbohidrati. In plus, consumul de carbohidrati a fost asociat cu un risc mai mic de aparitie a bolilor cronice. Carbohidratii pot fi atat benefici cat si nocivi Carbohidratii buni pentru organism contin fibre. Acestea sunt absorbite lent, evitandu-se astfel dezechilibrul nivelului de zahar din sange. Printre carbohidratii buni se numara cerealele integrale, legumele, fructele si fasolea. Se pot reduce la minim riscurile... [continuare]
Uleiul de masline: beneficii si utilizare
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Beneficiile uleiului de masline sunt recunoscute inca din antichitate, din vremea lui Hipocrate, Galen sau Diocles, cand maslinele erau simbolul pacii al gloriei. In prezent, medicii si nutritionistii au realizat ca uleiul de masline extra virgin, in special, detine importante proprietati nutritionale benefice pentru mentinerea sanatatii organismului. Cea mai bogata sursa de grasimi mononesaturate este uleiul de masline; din acest motiv acesta este componentul principal in dieta mediteraneana. Uleiul de masline este un suc natural care pastreaza gustul, aroma, vitaminele si proprietatile curative ale maslinelor. Totodata, acesta este singurul ulei vegetal care poate fi consumat neprocesat - proaspat presat din masline. Beneficiile medicale ale uleiului de masline se datoreaza atat continutului ridicat de acizi grasi monosaturati, cat si continutului ridicat de antioxidanti. Potrivit studiilor realizate pana in prezent, uleiul de masline previne aparitia bolilor... [continuare]
Patrunjelul: beneficii asupra sanatatii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Patrunjelul (petroselinum crispum) este unul din cele mai populare plante culinare din lume care face parte din familia Umbelliferae. Patrunjelul este unul dintre cele sapte condimente care lupta impotriva multor bolilor, alaturi de ghimbir, oregano, scortisoara, sofran, salvie si ardei rosu iute. Planta creste pe tot parcursul anului, in diferite climate, fiind bienala (produce seminte in al doilea an de cand a fost plantat). Deseori, patrunjelul este subapreciat, desi are importante calitati nutritive si paleative. Majoritatea oamenilor nu cunosc beneficiile sale si il folosesc deseori pentru a decora diverse tipuri de mancaruri. Patrunjelul provine din regiunea sud mediteraneana din sudul Europei si a fost cultivat pentru prima oara in urma cu 2000 de ani. Acesta a fost initial utilizat ca planta medicinala, inainte de a fi consumat ca aliment. Grecii antici considerau ca patrunjelul era sacru si il foloseau nu doar pentru impodobirea invingatorilor din... [continuare]
Beneficiile pentru sanatate ale ciupercilor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Exista o multitudine de soiuri de ciuperci dintre care multe sunt otravitoare. Cu toate acestea, exista destule tipuri care pot fi consumate, fara nici o teama. Ciupercile pot fi recoltate din mediul natural, pot fi cultivate la in gradina sau pot fi cumparate din comert. Valori nutritionale Valorile nutritionale ale ciupercilor variaza in functie de soiul acestora. In general, o ceasca de ciuperci fripte are urmatoarele valori nutritionale - calorii - 43 - grasimi - 0 g - sodiu - 4 mg - carbohidrati - 7 g - proteine - 3 g La aceeasi cantitate de ciuperci, doza zilnica recomandata de vitamine si minerale este - tiamina 6% - riboflavina 14% - niacina 17% - B6 8% - acidul folic 3% - acid pantotenic 12% - fier 3% - magneziu 4% - fosfor 10% - potasiu 8% - zinc 6% - cupru 7% - mangan 10% - seleniu 8% Beneficiile ciupercilor Gratie continutului scazut de calorii, ciupercile pot ajuta la prevenir [continuare]
Beneficiile pentru sanatate ale uleiului de peste
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cei care considera ca uleiul de peste are multiple calitati ar trebui sa se informeze suplimentar. Noi studii de laborator pun la indoiala avantajele generale ale folosirii uleiului de peste, mai ales proprietatea sa, de a preveni atacul de cord la persoanele care au risc de aparitie al bolilor cardiovasculare. Suplimentele din ulei de peste s-au dovedit a fi unele din cele mai des utilizate medicamente dietetice din comert, in mare parte datorita cercetarilor medicale care au facut legatura intre dietele bogate in peste si posibilitatile scazute de dezvoltare a bolilor de inima. Studii clinice si cercetari Un nou raport de mare amploare, care grupeaza si analize din studii clinice, care implica mii de pacienti, a constatat ca administrarea de suplimente care contin acizi grasi omega-3 nu reduce riscul declansarii problemelor cardiovasculare ulterioare la bolnavii care sufera deja de afectiuni cardiovasculare. Cercetarile au implicat doar studiile de cea mai buna... [continuare]
Beneficiile consumului de alimente in stare naturala
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alimente integrale - Probabil ca stii ca este bine sa le consumi. Dar stii ce sunt de fapt? "Traim intr-o societate care consuma foarte multe alimente procesate si suprarafinate, incat pot exista confuzii in ceea ce priveste cunoasterea termenului de alimente integrale", afirma Tara Gidus, membru al Asociatiei Americane de Dietetica. Chiar si pentru cunoscatorii in domeniu, termenul este confundat cu altii asemanatori. Alimentele integrale pot fi organice, crescute in gradina proprie sau lipsite de pesticide. Insa acest lucru nu este important. Definitia alimentelor integrale este mult mai simpla. "Atunci cand consumam alimente integrale, alimentele respective sunt in stare naturala", afirma Gidus. "Le consumam intacte, impreuna cu toate vitaminele, mineralele si substantele nutritive pe care le contin". Componentele cu adevarat sanatoase sunt cele care se indeparteaza in procesul de rafinare si procesare. De exemplu putem compara intre un... [continuare]
Generalitati Masajul facial este un tratament care ajuta la mentinerea sanatatii si frumusetii pielii, dar si a incetinirii procesului de imbatranire. Masajul este considerat a fi una din cele mai vechi forme de vindecare. Alaturi de numeroasele beneficii oferite pielii, masajul facial ajuta la ameliorarea stresului, a congestiei sinusurilor, durerilor de cap si migrenelor. Sedintele regulate de masaj facial sunt recomandate pentru fermitatea si stralucirea pielii, minimizarea liniilor fine si a ridurilor, pentru hidratare si eliberarea tensiunii. Masajul facial poate fi efectuat de catre un specialist in masaj, cosmetica, estetica sau se poate face si de alte persoane care nu sunt specializate. Beneficiile masajului facial Masajul facial poate fi un masaj de sine statator si poate fi inclus intr-o experienta mai completa, care sa implice intreg corpul. La nivelul fetei exista multi nervi si puncte de presiune care transforma aceasta forma de masaj intr-un rasfat. Fie ca... [continuare]
Beneficiile oferite de ciocolata neagra
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Suferiti de hipertensiune arteriala? Incercati o trufa. Sunteti ingrijorati din cauza bolilor de inima? Consumati o tableta de ciocolata neagra. Aceasta este cea mai buna veste medicala pentru toate varstele. Nu este o iluzie, ciocolata neagra este sanatoasa. Studiile arata ca sanatatea cardiovasculara este imbunatatita la persoanele care consuma ciocolata neagra. Bogata in antioxidanti naturali, ciocolata neagra si cacaua sunt la fel de benefice ca si ceaiul verde si afinele. Ciocolata neagra este buna pentru inima Studiile au demonstrat ca cei care au mancat o cantitate mica de ciocolata neagra de doua sau trei ori pe saptamana au inregistrat o scadere a tensiunii arteriale. Ciocolata neagra imbunatateste fluxul de sange si ajuta la prevenirea formarii de cheaguri de sange. Consumul de ciocolata neagra poate impiedica rigidizarea arterelor sau arterioscleroza. Ciocolata neagra este buna pentru creier Ciocolata neagra creste fluxul... [continuare]
Beneficiile florilor de tei pentru sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Teiul este un copac destul de frecvent intalnit atat in orase cat si pe marginea drumurilor de tara. Spre sfarsitul lunii iunie, florile acestui copac umple aerul cu un parfum dulce, uimitor. Teii sunt copaci mari si frunze in forma de inima. Unele legende spun ca cei care adorm sub un tei, ar putea ajunge pe un taram fermecat. Beneficiile pentru sanatate ale ceaiului din flori de tei Ceaiul de tei este recomandat pentru persoanele care au tulburari de somn. Cei care il consuma vor avea un somn profund, intrucat florile de tei sunt relaxante, v-ar putea ajuta sa transpirati si cand va veti trezi va veti simti excelent. Pentru racelile insotite de febra si pentru prevenirea infectiilor urechii interne consumati ceai de tei. Aceasta bautura este utila si pentru ameliorarea guturaiului si a congestiei de la nivelul tractului respirator. Alte efecte pozitive ale consumului de ceai de tei: - se va imbunatati functia intregului sistem cardiovascular... [continuare]
Generalitati Nu cu multi ani in urma, aerul conditionat era un lux pe care si-l permiteau doar cei privilegiati. In prezent acesta este intalnit in mod normal, atat in sistemul de transport public, cat si in birouri. Aerul conditionat face parte, chiar daca vrem sau nu, din viata noastra. Din pacate, temperaturile extrem de scazute si intretinerea lor defectuoasa pot duce la probleme de sanatate, care declanseaza afectiuni comune, dar si boli grave. Beneficiile folosirii aerului conditionat Caldura extrema are un impact negativ asurpa intelectului si asupra activitatii fizice, iar aerul conditionat poate reprezenta un mod de a rectifica aceste inconveniente. Printre avantajele utilizarii aerului conditionat se numara: imbunatatirea nivelului de confort la locul de munca, dar si in alte locuri cresterea performantei la locul de munca stimularea activitatii fizice si intelectuale o temperatura mai mica reduce prezenta insectelor si a parazitilor ... [continuare]
Uleiul de jojoba: beneficii oferite pielii
Autor: SfatulMedicului
Avand in vedere atentia crescanda care se acorda produselor cosmetice organice, multe persoane au devenit din ce in ce mai preocupate de componentele continute de acestea. Oamenii au devenit mai constienti de faptul ca pentru a avea o piele perfecta si sanatoasa trebuie sa foloseasca ingrediente organice si naturale. Un asemenea ingredient, foarte des folosit gratie multiplelor lui calitati este uleiul de jojoba . Numele de “ulei de jojoba” ne poate induce in eroare, caci practic nu este un ulei, ci o ceara produsa dintr-un amestec complex din esteri liniari, cu catena lunga, monosaturati ce se gasesc in stare naturala si care au foarte multe proprietati cosmetice, net superioare celor ale trigliceridelor. Mai mult de 97% din jojoba este compusa dintr-un sortiment bogat de ceara lichida de esteri, combinata cu un amestec de tocoferoli, steroli si alte componente nesaponificate, care echilibreaza combinatia. Jojoba este unul dintre cele mai bune ingrediente cosmetice din lume... [continuare]
Beneficiile untului de shea pentru sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Grasimea obtinuta din nucile unui copac african numit shea, este sursa untului de shea. In mod traditional untul de shea este folosit pentru reducerea ridurilor fine, cicatricilor si vergeturilor, pentru ameliorarea iritatiilor pielii cum ar fi cele intalnite in psoriazis, eczeme si arsuri solare. Producatorii de cosmetice amesteca aceasta substanta naturala cu alte ingrediente naturale. Untul de shea este ideal pentru aplicarea locala a produselor cosmetice si medicinale, pentru ca se topeste in contact cu pielea si este usor de absorbit de aceasta, fara a lasa tenul gras. Cum puteti sti daca untul de shea este bun? Exista mai multe metode, diferite, de extractie prin care untul de shea poate fi obtinut din nuci si exista mai multe varietati de unt de shea. Brut sau nerafinat - In acest caz untul de shea se va extrage folosind doar apa. Culoarea sa va varia in functie de tipul nucilor utilizate. Culoarea sa ar ptuea fi de la crem sau alb, spre gri sau galben.... [continuare]
Beneficiile fructelor si legumelor de vara
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pe perioada verii puteti alege dintr-o diversitate de fructe si legume, care mai de care mai atragatoare. Specialistii recomanda sa va bucurati din plin de nutrientii si avantajele oferite de acestea pentru sanatate. Iata mai jos, prezentate principalele beneficii ale fructelor si legumelor pe care le gasiti proaspete in comert, in anotimpul calduros. Pepene verde Experimentati una dintre placerile specifice sezonului estival: luati o muscatura mare dintr-o felie de pepene verde si savurati-o. Parfumat, dulce, pepenele rosu este reconfortant si usor. Aceasta contine per portie mai mult licopen, care lupta impotriva cancerului, decat tomatele: aproximativ 40%. Licopenul prezent in pepenele verde este usor de absorbit, fara sa necesite tratare la temperaturi inalte, spre deosebire de cel din tomate si, este relativ stabil atunci cand fructele sunt depozitate si refrigerate. Pepenele verde este o sursa bogata de vitaminele A si C, contine vitamina B6,... [continuare]
Musetelul: beneficiile oferite pielii
Autor: SfatulMedicului
Musetelul este una dintre cele mai utilizate plante medicinale din lume, asupra caruia au fost efectuate si cele mai multe cercetari. Mai mult, musetelul este folosit inca din Antichitate, de catre greci si romani. Etimologic, “musetel” vine din greaca si inseamna “mar parguit” deoarece mirosul sau este asemanator marului. Exista mai multe soiuri de musetel dintre care cele mai cunoscute sunt Musetelul German (Matricaria recutita) si Musetelul Roman (Anthemis nobilis). Musetelul German a fost mult mai frecvent obiect al cercetarilor stiintifice si este considerat a fi mai bogat din punct de vedere al beneficiilor, din acest motiv este si cultivat pe suprafete mai extinse decat Musetelul Roman. Cel de-al doilea, in schimb, este mult mai mult utilizat in industria cosmetica in [continuare]
Generalitati Strugurii sunt o sursa de sanatate, intrucat sunt bogati in fitonutrienti, cum ar fi antioxidantii polifenolici, vitaminele si mineralele. Ca atare, trebuie sa-i includeti in mod regulat in dieta dumneavoastra, indiferent de forma: fructe proaspete sau suc. Sucul de struguri este considerat unul dintre cele mai benefice pentru sanatate. Acesta este numit deseori nectarul zeilor. Beneficiile strugurilor pentru sanatate Strugurii sunt o sursa excelenta de antioxidanti, care protejeaza celulele de stresul oxidativ si sustin sanatatea inimii. Consumul regulat de struguri contribuie la hidratarea organismului, imbunatateste digestia si sprijina imunitatea. Unele dintre castigurile pentru sanatate oferite de struguri sunt: Amelioreaza simptomele astmului Gratie calitatilor lor terapeutice, strugurii pot fi folositi pentru vindecarea astmului. Strugurii pot creste nivelul de umiditate de la nivelul plamanilor. Impiedica formarea cheagurilor de sange Bolile... [continuare]
Generalitati Arginina este un aminoacid esential. Desi organismul produce arginina in cantitati suficiente, de cele mai multe ori, ar putea fi nevoie de suplimentarea acesteia. Arginina se regaseste in alimentele care contin proteine. Arginina este un precursor chimic al oxidului nitric (un vasodilatator). Dovezile precoce sugereaza ca arginina poate ajuta la tratarea afectiunilor medicale care necesita cresterea vasodilatatiei. Aceste conditii includ durerile in piept, ateroscleroza (artere infundate), boli de inima sau insuficienta cardiaca, disfunctie erectila, claudicatie intermitenta/boli vasculare periferice si dureri de cap induse de inflamatia vaselor de sange. Care sunt beneficiile oferite de arginina pentru sanatatea inimii? In organism, aminoacidul numit arginina se transforma in oxid nitric. Oxidul nitric este un neurotransmitator puternic care ajuta vasele de sange sa se relaxeze si imbunatateste circulatia sangelui. Unele dovezi arata ca arginina poate... [continuare]
Merele - beneficii uimitoare pentru sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Merele sunt fructe grozave pentru sanatatea oricarei persoane. Cat de des ati auzit ca un mar pe zi tine doctorul departe? O varietate mare de mere sunt disponibile pe tot parcursul anului. Spre deosebire de struguri si banane, merele raman ferme in rucsac sau geanta, si nu necesita o protectie speciala, de aceea, merele reprezinta o gustare ideala. Pe scurt, este greu de gasit vreun aspect negativ in privinta acestui fruct popular. Informatii nutritionale Continutul caloric al unui mar depinde de marimea si greutatea acestuia. In general, un mar mediu - cu un diametru aproximativ de 6 cm - are 80 de calorii. Merele mai mici contin mai putine calorii, iar cele mai mari, mai multe calorii. Merele nu au grasimi si nici colesterol. Un mar de marime medie contine 22 g de carbohidrati, in care sunt incluse 16 g de zahar si 5 g de fibre dietetice. Daca urmati o dieta de 2000 de calorii, totalul cantitatii de carbohidrati trebuie sa... [continuare]
Carbohidratii care aduc beneficii dietei
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ati dezvoltat o teama irationala de a consuma carbohidrati? Va feriti sa mancati paine proaspata, orez sau paste? Mii de persoane au dezvoltat o aversiune fata de aceste alimente de baza, din cauza programelor de slabire rapida precum dietele Atkins sau South Beach, care sustin eliminarea totala a carbohidratilor, in favoarea alimentelor bogate in grasimi si proteine. Este timpul sa reconsiderati introducerea alimentelor precum painea integrala, orezul brun sau legumele in dieta dumneavoastra, pentru a fi in forma, a arde grasimi sau chiar a creste protectia impotriva bolilor de inima. Ce sunt carbohidratii? Carbohidratii se gasesc intr-o gama larga de produse - paine, fasole, lapte, floricele de porumb, cartofi, prajituri, spaghete, bauturi racoritoare, porumb, etc. Acestia sunt disponibili intr-o varietate de forme. Elementul constitutiv de baza al fiecarui carbohidrat este o molecula de zahar, o uniune simpla de carbon, hidrogen si oxigen. Amidonul si... [continuare]
Beneficiile unei diete bogate in fibre
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Unele produse alimentare contin fibre. Fibrele sunt substante de balast care trec nedigerate prin sistemul digestiv si sunt expulzate intacte prin scaun. In urma cercetarilor stiintifice s-a constatat ca fibrele cuprind un complex de carbohidrati si polimeri naturali, cum ar fi celuloza, pectina, dar si multe alte substante care inca nu au fost identificate. Fibrele sunt impartite in doua clase mari: solubile si insolubile. Fibrele insolubile sunt cele care maresc volumul bolului fecal, iar cele solubile sunt cele care se dizolva in apa si isi modifica aspectul intr-unul gelatinos. Dietele bogate in fibre au inlocuit cu succes, in foarte multe cazuri, tratamentele medicamentoase pentru tratarea multora dintre problemele intestinale. Beneficiile consumului de fibre Printre beneficiile obtinute in urma consumului de fibre se numara: - Combaterea constipatiei. Avantajul cel mai importat al fibrelor insolubile il constituie capacitatea acestora de a inmuia si de a... [continuare]
Beneficiile pentru sanatate ale masturbarii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Masturbarea este o problema mai delicata pentru unele persoane si este un subiect mai dificil de abordat. De foarte multa vreme, rusinea si vinovatia au fost asociate cu masturbarea. Chiar si in prezent, masturbarea reprezinta un subiect tabu pentru multe persoane. Pentru a intelege corect acest subiect este necesar ca oamenii sa exploreze si sa se informeze legat de practicile sexuale sanatoase. Beneficii - Masturbarea poate imbunatati viata sexuala. Din diverse motive, masturbarea poate reprezenta un avantaj in viata sexuala de cuplu. Acest obicei ajuta oamenii sa isi cunoasca mai bine propriul raspuns sexual - ceea ce ii satisface si ce nu - astfel incat sunt mai in masura sa explice partenerilor modul in care le place sa fie atinsi. In cazul barbatilor, masturbarea ii poate ajuta sa se familiarizeze cu senzatiile dinainte de orgasm si astfel, ii poate ajuta pe cei care sufera de tulburari de erectie sa invete cum sa evite [continuare]
10 schimbari in programul zilnic care va pot aduce beneficii majore
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Multe dintre ingredientele secrete pentru o viata lunga si o stare optima de sanatate sunt destul de simple. Specialistii au descoperit ca exista cateva schimbari pe care le puteti face in viata dumneavoastra, pentru a va imbunatati calitatea vietii. Chiar daca va petreceti multe ore in sala de sport, va modificati radical dieta si luati si alte masuri pentru a aduce sanatatii beneficii majore, iata cateva masuri pe care le puteti lua pentru a fi intr-o forma de invidiat. Cum va puteti mentine sanatatea prin schimbari minore. Folositi ata dentara mai des Stomatologii informeaza ca folosirea atei dentare este una din cele mai simple modalitati de a elimina rapid bacteriile rele din organism. Placa si bacteriile se acumuleaza in mod constant in locurile in care periuta de dinti nu ajunge. Placa dentara care se construieste va afecta osul, iar bacteriile din cavitatea orala pot patrunde in fluxul sanguin si pot contribui la declansarea diabetului zaharat... [continuare]
Generalitati Consumul de lamaie ajuta in tratamentul infectiilor gatului, indigestiei, constipatiei, problemelor dentare, febrei, hemoragiilor interne, reumatismului, arsurilor, excesului de greutate, problemelor parului, tulburarilor respiratorii, holerei si hipertensiunii arteriale. Apreciata mai ales pentru efectele sale terapeutice, multe generatii au recunoscut importanta lamaiei in intarirea sistemului imunitar si in terapia bolilor stomacului. Aceasta ajuta nu doar la purificarea sangelui ci ajuta organismul sa lupte impotriva bolilor. Sucul de lamaie este cel care aduce, in mod special, beneficii majore sanatatii. Consumul unei limonade pe langa faptul ca este relaxant si racoritor este si util pentru tratarea pietrelor la rinichi, accidentelor vasculare cerebrale, tratamentul bolilor cardiovasculare si reducerea temperaturii corpului. Efectele pozitive ale lamaiei asupra sanatatii se datoreaza mai multor elemente nutritive din compozitia acesteia: vitamina C,... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Medicina generala , Medicina de familie , Ecografie .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter