Coronavirus Update

Uleiul de jojoba: beneficii oferite pielii

Actualizat la data de: 08 Decembrie 2021
Uleiul de jojoba: beneficii oferite pielii

Avand in vedere atentia crescanda care se acorda produselor cosmetice organice, multe persoane au devenit din ce in ce mai preocupate de componentele continute de acestea. Oamenii au devenit mai constienti de faptul ca pentru a avea o piele perfecta si sanatoasa trebuie sa foloseasca ingrediente organice si naturale. Un asemenea ingredient, foarte des folosit gratie multiplelor lui calitati este uleiul de jojoba.

Numele de “ulei de jojoba” ne poate induce in eroare, caci practic nu este un ulei, ci o ceara produsa dintr-un amestec complex din esteri liniari, cu catena lunga, monosaturati ce se gasesc in stare naturala si care au foarte multe proprietati cosmetice, net superioare celor ale trigliceridelor. Mai mult de 97% din jojoba este compusa dintr-un sortiment bogat de ceara lichida de esteri, combinata cu un amestec de tocoferoli, steroli si alte componente nesaponificate, care echilibreaza combinatia.

Jojoba este unul dintre cele mai bune ingrediente cosmetice din lume si este des folosit in produsele de ingrijire anti-imbatranire. Are excelente proprietati emoliente si hidratante, care, adaugate la stabilitatea proprietatilor sale oxidative il face sa fie unul dintre ingredientele (uleiurile) de top continute de produsele cosmetice, insa, cu toatea astea, exista anumite aspecte pe care oamenii nu le cunosc.

Multi dintre utilizatorii de produse cosmetice cer intotdeauna ca produsele pe care le cumpara sa fie 100% naturale. Insa majoritatea acestor ingrediente naturale nu sunt foarte stabile la oxidare. Jojoba naturala, la fel ca si celelalte grasimi si uleiuri extrase din plante, contine tocoferol (vitamina E), despre care se stie ca este un antioxidant care anihileaza radicalii liberi. Totusi stabilitatea oxidativa de care a dat dovada jojoba este mult mai mare decat cea presupusa ca fiind datorata continutului de tocoferol, care este de 50 de parti per milion. De aceea, oamenii de stiinta au concluzionat ca jojoba contine si un alt antioxidant, care este mult mai puternic.

Cele mai eficace ingrediente din produsele destinate ingrijirii pielii sunt cele care au structura chimica si proprietatile fizice similare cu cele ale invelisului natural al suprafetei tenului. Iata cateva dintre beneficiile pe care uleiul de jojoba le poate oferi pielii:

- Echilibreaza productia de sebum - Din moment ce jojoba este complet miscibila cu sebumul, formeaza pe piele o pelicula lipidica foarte subtire, care insa nu este uleioasa, rezultata in urma combinatiei dintre jojoba si sebum. Aceasta pelicula este partial poroasa si ajuta in mod exceptional la respiratia pielii si la pastratrea hidratarii, motiv pentru care este perfecta pentru ingrijirea pielii si prevenirea imbatranirii acesteia.

Compozitia chimica a uleiului de jojoba este foarte asemenatoare cu cea a sebumului secretat natural de pielea noastra. Este foarte usor absorbita de piele si nu genereaza reactii alergice nici macar persoanelor cu pielea foarte sensibila sau a celor care au tenul acneic. Sebumul natural al pielii contine, de asemenea, ceara de esteri, care sunt hidratanti naturali si constituie o bariera protectoare pentru piele. Secretia acestei ceri de esteri scade treptat pe masura ce inaintam in varsta, ceea ce duce la ridarea pielii si la aspectul lipsit de stralucire.


Medici specialisti Alergologie-Imunologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter