Clickmed
programare rapida la medic

Uleiul de in

Actualizat la data de: 06 Ianuarie 2014

Generalitati

Sus
Uleiul de in

Uleiul din seminte de in se obtine din semintele plantei numita linum usitatissimum sau in. Acesta contine, atat acizi grasi omega-3, cat si omega-6, care sunt benefici pentru sanatate. Uleiul din seminte de in contine acidul gras esential alfa-linolenic (ALA) pe care organismul il transforma in acid eincosapentaenoic (EPA) si acid docosahexaenoic (DHA), acizi grasi omega-3, care se gasesc in uleiul de peste.

Unii cercetatori considera ca uleiul din seminte de in ar putea avea unele dintre beneficiile uleiului de peste, dar organismul nu reuseste sa converteasca in mod eficient ALA in EPA si DHA. In plus, in acest caz, beneficiile ALA, EPA si DHA nu sunt aceleasi. Acizii grasi omega-3, care provin din uleiul de peste, s-a dovedit ca reduc inflamatia si ajuta la prevenirea anumitor boli cronice, cum ar fi bolile de inima si artrita. Rezultatele studiilor privind efectele benefice ale uleiului de in pentru aceleasi conditii sunt impartite.

Este foarte important pentru fiecare persoana sa aiba un nivel echilibrat de acizi grasi omega-3 si omega-6 obtinuti din dieta. Aceste grasimi esentiale sunt exemple de acizi grasi polinesaturati. Acizii grasi omega-3 ajuta la diminuarea inflamatiei, in timp ce acizii grasi omega-6 au tendinta de a contribui la procesul inflamatiei.

O dieta sanatoasa ar trebui sa includa aproximativ de 2-4 ori mai multi acizi grasi omega-3, decat acizi grasi omega-6. Semintele de in, dar nu si uleiul de in, contin o serie de substante chimice numite lignani, care joaca un rol important in prevenirea cancerului.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Alte utilizari ale semintelor de in
  3. Surse dietetice de ulei de in
  4. Mod de administrare
  5. Masuri de precautie
  6. Citeste pe aceeasi tema

Alte utilizari ale semintelor de in

Sus

Studiile clinice sugereaza ca uleiul de in si acizii grasi omega-3 pot fi de ajutor in tratarea a diverse conditii:

- nivelul ridicat de colesterol - Persoanele care urmeaza dieta meditereaneana au tendinta de a avea colesterolul HDL sau colesterolul bun mai ridicat. Dieta mediereaneana pune accent pe consumul de peste si grasimi sanatoase, cum ar fi uleiul de masline si presupune un echilibru sanatos intre acizii grasi omega-3 si omega-6. Cerealele integrale, leguminoasele si legumele verzi, fructele, carnea de pui si de peste, uleiul de masline, canola si ALA sunt parte din dieta mediteraneana. Din aceasta dieta sunt excluse carnea rosie si grasimile saturate.

- boli de inima - O dieta bogata in fructe, legume, cereale integrale, nuci sau verdeturi, dar si alimente bogate in ALA, poate reduce substantial recurenta bolilor de inima. Una dintre cele mai bune modalitati de a preveni si trata bolile de inima este de a urma o dieta care are continut scazut de grasimi saturate si trans si, bogata in grasimi mononesaturate si polinesaturate (inclusiv acizi grasi omega-3 proveniti din seminte de in si ulei de peste).

Dovezile sugereaza ca persoanele care consuma o dieta bogata in ALA sunt mai putin susceptibile sa sufere un atac fatal de cord. ALA poate reduce riscurile dezvoltarii bolilor cardiovasculare intr-o varietate de moduri, inclusiv pentru a creste numarul trombocitelor si a reduce inflamatia, incurajeaza sanatatea vaselor de sange si reduce riscul aparitiei aritmiilor. Mai multe studii realizate pe oameni sugereaza ca dietele bogate in acizi grasi omega-3, inclusiv ALA, pot scadea tensiunea arteriala. Totusi nu este clar daca folosirea de suplimente din seminte de in ar avea acelasi efect asupra sanatatii inimii.

- sindromul Sjogren - Dovezi preliminare sugereaza ca un consum de 1-2 grame de seminte de in pe zi poate ameliora simptomele de ochi uscat la persoanele cu sindrom Sjogren.

- cancer - Studiile sugereaza ca uleiul din seminte de in ar putea fi de ajutor pentru prevenirea cresterii tumorilor mamare. In urma unor cercetari s-a descoperit ca uleiul din seminte de in poate sa preintampine dezvoltarea tumorilor mamare, probabil gratie compusilor ALA.

Surse dietetice de ulei de in

Sus

Uleiul din seminte de in este obtinut din semintele plantei de in. Acesta contine 50-60% acizi grasi omega-3 sub forma de acid alfa-linolenic (ALA), mai mult decat contine uleiul de peste. Totusi, organismul nu reuseste sa converteasca la fel de eficient ALA in acizi grasi omega-3 ca cei care se regasesc in uleiurile de peste. Ca atare, ALA din semintele de in nu ofera aceleasi beneficii ca si acidul ecosapentaenoic (EPA) si acidul docosahexaenoic (DHA) din uleiul de peste.

Uleiul din seminte de in este disponibil sub forma de lichid sau capsule gelationase. Ca orice ulei, acesta poate rancezi daca nu este pastrat in frigider. Uleiul din seminte de in necesita un ambalaj special intrucat este usor deteriorat de caldura, lumina si oxigen. Produsele de cea mai buna calitate din seminte de in sunt obtinute prin presarea de seminte proaspete, prelucrate la temperaturi scazute, care sunt pastrate in recipiente ce se inchid ermetic, ferite de lumina, caldura extrema sau oxigen.

Mod de administrare

Sus

Administrarea dozei se va face in functie de cantitatea de acizi grasi care fac parte din dieta dumneavostra si de conditia pentru care folositi ulei din seminte de in.

Pentru copii - Cereti avizul medicului inainte de a oferi ulei din seminte de in copiilor sub 18 ani.

Pentru adulti - Nu exista doze recomandate pentru consumul de ulei din seminte de in.

Masuri de precautie

Sus

Din cauza potentialului de reactii adverse si a interactiunii cu unele medicamente, trebuie sa luati suplimente alimentare, doar sub supravegherea medicului. Semintele de in pot incetini gradul de absorbtie a medicamentelor administrate pe cale orala sau a altor elemente nutritive, daca sunt folosite in acelasi timp. Incercati sa evitati sa luati seminte de in in acelasi timp cu medicamente sau alte suplimente alimentare.

Organismul persoanelor cu diabet zaharat sau care sufera de schizofrenie nu poate converti ALA in EPA si DHA, in forme usor de folosit in organism. Persoanele care sufera de diverse conditii ar trebui sa obtina din surse alimentare (cum ar fi pestele) acizi grasi omega-3 bogati in EPA si DHA.

Desi studiile au descoperit ca un consum regulat de peste (care contine acizi grasi omega-3 EPA si DHA) poate reduce riscul de degenerescenta maculara, un studiu recent, a constatat ca, dietele bogate in ALA pot creste in mod substantial riscul dezvoltarii acestei conditii. Ca atare, sunt necesare mai multe studii. Pana atunci persoanele cu degenerescenta maculara, ar trebui sa asimileze acizii grasi omega-3 din surse de genul EPA sau DHA (cum ar fi pestele sau uleiul de peste) mai degraba decat din ALA.


Medici specialisti Medicina alternativa

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate