Uleiul de cocos - beneficii si riscuri
Generalitati
SusDestul de controversat in comunitatea medicala din cauza continutului sau de grasimi saturate, in urma cercetarilor aprofundate, uleiul de cocos, si-a redobandit prestigiul.
Uleiul de cocos contine in procent de peste 90% grasimi saturate.
Chiar daca prin consumul uleiului de cocos se pare ca nu aveti cum sa limitati sau sa evitati aportul de grasimi saturate este important sa retineti ca nu toate grasimile de acest tip se comporta in organism in acelasi fel.
Uleiul de cocos, gratie procentului ridicat de acid lauric este, de fapt, benefic pentru organism.
Acest tip de ulei este unicul din regnul vegetal care are o concentratie ridicata de acizi grasi cu lant mediu.
Acesti compusi activi au o actiune specifica in organism, care poate provoca o serie de reactii pozitive.
Principalele proprietati ale uleiului de cocos sunt cele antimicrobiene, antibacteriene si antifungice.
Cuprins articol
Continutul nutritiv al uleiului de cocos
SusUleiul de cocos este solid la temperatura camerei, ca untul.
Din punct de vedere nutritiv, uleiul de cocos este compus in cea mai mare parte din nutrientii existenti in nuca de cocos. Acest tip de ulei are o cantitate mica de vitamine si minerale.
Colina este unul din nutrientii care se gasesc in cel mai mare procent.
Din compozitia uleiului de cocos mai fac parte vitamina E, vitamina K, fierul, fitosteroli, acizi grasi Omega-6, grasimi saturate, mononesaturate si polinesaturate.
Importanta acizilor grasi cu lant mediu
SusPrincipalele beneficii ale uleiului de nuca de cocos pot fi atribuite prezentei acizilor grasi cu lant mediu care includ acidul lauric, acidul capric si acidul caprilic.
Acestia sunt agenti antimicrobieni puternici, cu o eficienta ridicata impotriva virusurilor, ciupercilor si a multor bacterii. Modul lor de actiune ar consta in dezintegrarea peretilor celulelor antimicrobiene.
Cele mai multe dintre grasimile pe care le consumam sunt acizi grasi cu lant lung care trebuie defalcate inainte de a fi absorbite.
Uleiul de nuca de cocos este bogat in acizi cu lant mediu si scurt care ajung mult mai repede in ficat pentru a produce energie, fiind usor de digerat.
Ca atare, nu sunt necesare enzime biliare sau pancreatice pentru digestie.
Iar acest lucru transforma uleiul de cocos intr-un aliment sanatos chiar si pentru cei care sufera de diabet zaharat sau care au probleme cu vezica biliara.
De asemenea, acizii grasi cu lant mediu pot ajuta la accelerarea metabolismului, intrucat acestia sunt o sursa instantanee de energie pentru organism.
Acidul lauric - se gaseste din abundenta in laptele matern uman si se transforma in organism intr-o substanta numita monolaurin.
Monolaurinul contribuie la cresterea imunitatii, lupta impotriva virusurilor, bacteriilor si a diverse boli (herpes, citomegalovirus, gripa etc).
In urma unor studii, cercetatorii au confirmat ca acidul lauric existent in uleiul de cocos in combinatie cu uleiul de oregano pot distruge stafilococii si unele bacterii mult mai eficient decat unele tipuri de antibiotice si antifungice.
De asemenea, rolul pozitiv pentru organism al acidului lauric a fost confirmat in prevenirea unor forme de cancer.
In plus, uleiul lauric poate ajuta la scaderea colesterolului si a tensiunii arteriale, la mentinerea flexibilitatii arterelor, prevenirea aterosclerozei.
Uleiul de cocos contine in proportie de peste 40% acid lauric fiind cea mai bogata sursa disponibila in mod natural.
Beneficiile oferite de uleiul de cocos
Sus- Calitati antifungice - gratie aciziilor grasi cu lant mediu existenti in compozitia sa, uleiul de cocos are proprietati antifungice puternice. In urma cercetarilor s-a demonstrat ca acest tip de ulei poate distruge peste 50 de ciuperci de candida.
- Protectie cardiovasculara - vitaminele continute de uleiul de cocos sunt importante pentru sanatatea cardiovasculara. Specialistii confirma ca uleiul de cocos reduce nivelul colesterolului total, a colesterolului rau, trigliceridelor si lipoproteinelor - toti acesti makeri fiind considerati factori de risc pentru dezvoltarea bolilor cardiovasculare.
- Accelerarea arderii grasimilor - cercetatorii au constatat ca uleiul de nuca de cocos poate avea un rol important in pierderea in greutate.
Ca urmare a modului in care sunt absorbite grasimile cu lant mediu acestea sunt mai usor de ars decat alte tipuri de grasimi.
Astfel se intensifica procesul arderii grasimilor in ficat si va rezulta o cantitate mai mare de energie. Acest lucru poate contribui la pierderea in greutate.
- Detoxifiere - rezultatul efectului antifungic ar putea fi distrugerea unor specii de fungi din organism. In acest caz, o serie de toxine se pot acumula in sange rezultand inflamatii, iritatii, eruptii cutanate, dureri de cap, indigestie.
Acestea sunt simptome comune ale unei reactii de detoxifiere a organismului numit si raspuns Herxheimer.
Medicii sugereaza ca in cazul in care apar aceste manifestari sa se scada doza initiala de ulei de cocos, iar apoi acesta sa fie reintrodus treptat.
- Mentinerea sanatatii glandei tiroide - uleiul de cocos poate sustine sanatatea glandei tiroide gratie combinatiei unice de proprietati nutritive si prinfaptul ca acesta ajunge direct la ficat fara a fi nevoie de implicarea hormonilor sau enezimelor in procesul digestiei.
- Rol antiimbatranire - uleiul de nuca de cocos ajuta la incetinirea efectelor imbatranirilor intrucat este bogat in antioxidanti
- Reduce grasimea abdominala - in urma unor studii s-a confirmat ca la femeile care au consumat zilnic 2 linguri de ulei de cocos grasimea abdominala a scazut dupa 12 saptamani.
- Consolidarea rezistentei osoase - ca urmare a compozitie sale, uleiul de cocos ajuta la o mai buna absorbtie a calciului, vitaminei D dar si a altor minerale esentiale pentru organism.
Atentionari
SusCel mai important este sa ca uleiul de cocos pe care urmeaza sa-l alegeti sa fie presat la rece, nu hidrogenat.
Nu este indicat ca uleiul de cocos sa se consume in cantitati mari de catre persoanele care sufera de boli cardiovasculare, de diabet zhaarat sau de cele care sufera de obezitate.
Chiar daca uleiul de cocos este sigur pentru consumul femeilor insarcinate si celor care alapteaza, se va evita introducerea in mod excesiv in dieta acestora.
Uleiul de cocos poate fi folosit si ca repellent impotriva parazitilor la animale si la om, poate preveni iritatia produsa de scutec in cazul bebelusilor, actioneaza ca un agent antifungic in tratarea negilor si poate avea multe alte intrebuintari alternative (actioneaza si ca demachiant, crema de barbierit, tratament pentru fortificarea genelor si sprancenelor, solutie pentru cuticule s.a.m.d).
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Metode eficiente care elimina cicatricile cauzate de acnee
- Remedii naturale pentru scalp uscat
- Sfaturi pentru persoanele cu HIV
- Uleiul de cocos, o optiune sanatoasa pentru gatit
- Cele mai importante beneficii ale uleiului de cocos
- Care este cel mai bun ulei pentru gatit
- Tipuri de ulei pentru gatit
- Beneficiile uleiului de arbore de ceai
- Oregano - 6 beneficii bazate pe dovezi
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului?