Ciresele beneficii si retete delicioase
Generalitati
Ciresele se numara printre cele mai sanatoase fructe pentru organism, fiind considerate un aliment-medicament eficient si foarte important pentru bunastarea fizica si mentala.
Aproximativ 25 de grame de cirese contin 87 de calorii, 22 de grame de carbohidrati, 1 gram de proteine si 3 grame de fibre.
Consumate in stare proaspata, ciresele furnizeaza organismului o serie intreaga de nutrienti esentiali, care contribuie la intarirea sistemului imunitar, prevenirea multor afectiuni si tratarea bolilor diverse.
Beneficiile cireselor pentru sanatate
Beneficiile cireselor pentru sanatate reies din multitudinea de proprietati curative ale acestor fructe:
- Imbunatatirea calitatii somnului. Ciresele sunt o sursa naturala de melatonina, hormonul care scade temperatura corporala si induce starea de somnolenta propice odihnei de calitate. Un studiu la care au participat numerosi voluntari a descoperit ca persoanele care au baut zilnic 30 ml de suc natural concentrat de cirese, au dormit mai bine pe timpul noptii. In plus, melatonina din cirese este absorbita mai usor de organism, comparativ cu cea din suplimentele alimentare clasice.
- Reglarea tensiunii arteriale. Ciresele sunt bogate in potasiu, mineral care regleaza tensiunea arteriala si echilibreaza nivelul de lichide din corp, contracarand efectele negative ale sodiului. Cercetatorii au descoperit ca persoanele care consuma des alimente bogate in potasiu, asa cum sunt ciresele, tind sa fie diagnosticate mai rar cu hipertensiune arteriala. Ciresele mai furizeaza si quercitina, un puternic antioxidant ce ajuta la mentinerea vaselor de sange suple si relaxate.
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diete-nutritie , Diabet si boli metabolice .
- Atenuarea durerilor musculare. Sucul natural de cirese are efecte analgezice in cazul durerilor musculare ce apar dupa un efort fizic sustinut. Oamenii de stiinta cred ca antioxidantii importanti continuti de aceste fructe protejeaza tesutul muscular de radicalii liberi cu efect inflamator, care cauzeaza asa-zisa febra musculara.
- Prevenirea cancerului. Ciresele sunt o sursa generoasa de beta-caroten, vitamina C, antocianine si quercitina, antioxidanti cu rol protector in cazul declasarii cancerului, atunci cand interactioneaza. Studii preliminare sugereaza ca cianidina, un compus organic furnizat de cirese, inhiba formarea si extinderea celulelor canceroase. Cu cat sunt mai coapte, deci mai inchise la culoare, cu atat sunt ciresele mai bogate in antioxidantii amintiti.
- Pierderea rapida in greutate. Cercetatorii Universitatii din Michigan, SUA, au supus cobaii de laborator unei diete bogate in grasimi, suplimentata cu un numar egal de calorii din cirese si unul din carbohidrati. Chiar daca soarecii au ingerat acelasi aport caloric, cei care au mancat cirese au depus mai putina grasime corporala. Antocianinele din cirese activeaza o molecula cu rol stimulator in procesul de ardere a grasimilor si de reducere a tesutului adipos.
Articole recomandate
-
Ciresele - sursa inepuizabila de antioxidanti
-
Ciresele au un continut bogat in vitamine. Ce beneficii nestiute au fructele ...
-
Sucul de cirese - riscuri si beneficii pentru sanatate
-
Sanatatea respiratorie in sezonul rece: rolul farmacistului
-
Cosuri cadou cu bauturi premium si delicii de calitate, cheia unui rasfat fa ...
-
6 retete delicioase pentru mentinerea sanatatii oaselor
-
Humus - beneficii si retete sanatoase
-
Prunele - beneficii si retete sanatoase
- Oprirea simptomelor gutei. Guta, o forma de artrita cauzata de o cantitate excedentara de acid uric in fluxul sanguin, cauzeaza umflaturi, inflamatii si sensibilitate in zona incheieturilor. Ciresele reduc acidul uric in organism cu 15%, potrivit unor constatari stiintifice.
- Prevenirea imbatranirii premature. Ciresele sunt bogate in doi flavonoizi importanti, izoqueritrina si queritrina, ce ajuta la eliminarea efectelor negative provocate de stres asupra celulelor.
- Tratarea migrenelor. Ajutand la reducerea inflamatiilor in corp, antocianina si bioflavonoizii din cirese trateaza eficient migrenele, avand un efect similar cu aspirina sau ibuprofenul.
- Prevenirea tulburarilor de memorie. Ciresele sunt numite alimente ale creierului, contribuind la sanatatea sistemului nervos.
- Mentinerea sanatatii digestive. Prin continutul bogat de fibre, ciresele contribuie la o digestie corecta.
Retete delicioase cu cirese
Chiar daca este recomandat consumul cireselor in stare proaspata, ele pot fi incluse in mai multe retete delicioase si sanatoase.
Sufleu de cirese
Ingrediente
- 500 g cirese
- 2-3 linguri de zahar brun
- 100 grame miere
- un sfert de lamaie
- frisca batuta
Spalati bine ciresele proaspete, curatati-le de samburi si puneti-le intr-un vas adanc. Acoperiti-le cu zahar si lasati-le la rece doua ore, apoi stoarceti peste ele zeama de lamaie, adaugati mierea, amestecati si puneti amestecul in cupe. Acoperiti cu frisca si serviti rece.
Spuma de cirese
Ingrediente
- 1 kg cirese
- 200 g zahar
- 6 albusuri
- 200 g zahar brun pudra
Spalati bine ciresele, scoateti toti samburii si acoperiti-le cu zahar brun, apoi puneti-le la frigider. Bateti albusurile spuma si adaugati treptat zaharul pudra, amestecand continuu. Adaugati apoi ciresele si mixati-le cu forta. Portionati amestecul in cesti si ornati cu cirese intregi, apoi serviti spuma de cirese rece, de la frigider.
Pandispan cu cirese
Ingrediente
- 4 oua
- 200 g zahar
- 200 g faina
- 150 ml ulei
- 150 ml apa
- un sfert de kg de cirese
- coaja de lamaie rasa
- zahar brun pudra
- sare
Bateti foarte bine galbenusurile cu apa, uleiul si un praf de sare. Adaugati zaharul si faina, amestecand fara oprire. Ungeti o tava cu ulei, tapetati cu faina si puneti un rand de fructe. Turnati deasupra aluatul format si lasati pandispanul la cuptor circa jumatate de ora. Dupa ce se raceste, pudrati prajitura cu zahar brun.
Budinca de cirese
Ingrediente
- 1 kg cirese
- 100 g zahar pudra
- o jumatate de lamaie
- o franzela alba
- 4 galbenusuri
- 4 albusuri
- o cana lapte
- zahar vanilat
- 1 lingura de unt
Taiati franzela felii si inmuiati-o in laptele caldut, apoi indepartati miezul, stoarceti-l in mana si maruntiti-l. Amestecati totul cu untul topit. Separat, bateti albusurile cu zaharul pudra, coaja jumatatii de lamaie, zaharul vanilat, un praf de sare si zeama de lamaie. Amestecati apoi crema obtinuta cu miezul de franzela si cu ciresele spalate bine si curatate de samburi. Turnati aluatul intr-o tava unsa cu unt, ungeti budinca pe toata suprafata cu albusurile batute bine, apoi lasati totul la foc potrivit circa jumatate de ora.
Salata de cirese, orez brun si quinoa
Ingrediente
- 3/4 cana de orez brun
- 1/2 cana de quinoa
- 1/4 cana de ulei de masile extra-virgin
- 1/4 cana otet de fructe (zmeura si rodie)
- 3/4 lingurita de sare
- 1/4 lingurita de piper negru
- 2 cani de cirese proaspete fara samburi
- 2 legaturi de frunze de telina maruntite
- 3/4 cani branza de capra taiata bucati
- 1/2 cana alune pecan coapte
Fierbeti bine orezul si quinoa, scurgeti-le bine si amestecati-le cu restul ingredientelor. Serviti salata la temperatura camerei sau rece, de la frigider.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diete-nutritie , Diabet si boli metabolice .
Articole recomandate
-
Cura cu cirese: efecte remarcabile!
-
Supravietuirea si calitatea vietii dupa un diagnostic de cancer: aspecte psi ...
-
Corcodusele: beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase
-
Castanele beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase
-
Vinetele, beneficii si retete sanatoase
-
Importanta RMN-ului pentru diagnosticarea precoce a afectiunilor
-
Ovazul, beneficii si retete sanatoase
-
Caisele beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase


Ciresele - sursa inepuizabila de antioxidanti
Ciresele au un continut bogat in vitamine. Ce beneficii nestiute au fructele ...
Sucul de cirese - riscuri si beneficii pentru sanatate
Sanatatea respiratorie in sezonul rece: rolul farmacistului
Cosuri cadou cu bauturi premium si delicii de calitate, cheia unui rasfat fa ...
6 retete delicioase pentru mentinerea sanatatii oaselor
Humus - beneficii si retete sanatoase
Prunele - beneficii si retete sanatoase
Cura cu cirese: efecte remarcabile!
Supravietuirea si calitatea vietii dupa un diagnostic de cancer: aspecte psi ...
Corcodusele: beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase
Castanele beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase
Vinetele, beneficii si retete sanatoase
Importanta RMN-ului pentru diagnosticarea precoce a afectiunilor
Ovazul, beneficii si retete sanatoase
Caisele beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase