Sedentarismul este foarte periculos
Generalitati
SusSedentarismul presupune angajarea unei persoane in activitati care necesita consumul unor cantitati mici de energie. Comportamentul sedentar presupune, atat o activitate fizica redusa, cat si o dieta improprie. Comportamentul sedentar prelungit este contrar naturii umane. Reactia oganismului uman la repaus prelungit nu este una pozitiva.
Sedentarismul poate sa apara la toate grupele de varsta. Acest comportament este periculos pentru sanatatea oricarei persoane, intrucat poate sta la baza declansarii multora dintre bolile cronice grave. Acest stil de viata a fost puternic influentat de propagarea formelor pasive de divertisment, cum ar fi televiziunea, jocurile video si utilizarea calculatorului. Alaturi de aceste tipuri de divertisment, a crescut numarul de adulti care lucreaza la birou, mai ales in tarile in care tehnologia este avansata.
Cuprins articol
Consecintele sedentarismului
SusPrintre riscurile unui stil de viata sedentar se numara:
1. accidentul vascular cerebral si bolile cardiovasculare - indivizii mai putin activi sunt mai susceptibili de a dezvolta boli cardiovasculare. Colesterolul se depune mai usor pe peretii arterelor persoanelor care au un stil de viata sedentar. In plus, tensiunea arteriala este mai mare. Acestia sunt doi factori majori de risc pentru bolile cardiovasculare si accidentele vasculare cerebrale.
2. diabetul zaharat de tip 2 - lipsa de activitate fizica si surplusul de kilograme predispun la aparitia diabetului de tip 2. De asemenea, un stil de viata sedentar creste riscul dezvoltarii diabetului zaharat de tip 2, deoarece lipsa de activitate scade eficienta insulinei, fapt ce permite cresterea destul de periculoasa a valorilor glucozei din sange.
3. obezitatea - este favorizata mai ales de lipsa exercitiilor fizice. Activitatea fizica creste rata metabolica, ajuta la arderea grasimilor, creste masa musculara si imbunatateste stima de sine.
4. cancer - lipsa exercitiului fizic impiedica organismul sa lupte cu radicalii liberi, cei care cauzeaza cancerul. In plus, excesul de grasime creste riscul declansarii mai multor tipuri de cancer, inclusiv a celor de colon, esofag si de rinichi.
5. tulburari de dispozitie - s-a demonstrat ca depresia si anxietatea sunt asociate si cu o viata sedentara
6. pierderea masei musculare si slabiciunea generala a organismului
- osteoporoza - osteoporoza este o afectiune a scheletului in cazul careia oasele devin subtiri si fragile, fiind mult mai vulnerabile la fracturi. Unele tipuri de exercitii fizice cum ar fi alergarea, tenisul si sariturile, pot avea un rol impotant in consolidarea oaselor si prevenirea osteoporozei.
- boala Alzheimer - in urma unor studii s-a descoperit legatura dintre sedentarism si riscul crescut de aparitie a bolii Alzheimer.
- artrita - exercitiile fizice sunt cele care contribuie la producerea de lichid sinovial si la distribuirea acestuia la nivelul cartilajelor si articulatiilor
- dureri de spate - prin intarirea muschilor abdominali, a celor din partea inferioara a spatelui si a stimularii circulatiei sangelui cu ajutorul activitatii fizice, scad probabilitatile aparitiei durerilor de spate, iar muschii si ligamentele vor functiona mai eficient.
- apnee de somn - la persoanele care stau in pozitie sezut multe ore, se va acumula lichid la nivelul membrelor inferioare. In timpul somnului, acest lichid migreaza spre muschii gatului si tesuturilor gatului si ar putea determina umflarea acestora. Astfel, ar putea sa apara apneea de somn si durerile de spate.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Tulburarile de somn si inaintarea in varsta
- Mituri legate de poliartrita reumatoida
- 10 modalitati de detoxifiere a organismului
- Greseli care va afecteaza rinichii si cum le puteti evita
- Obiceiuri daunatoare ficatului
- Sfaturi pentru a slabi sanatos
- Dislipidemia - un real pericol pentru cardiaci
- Boala vaselor mici
- Sedentarismul in randul copiilor
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata
- Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei