Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cauzele oboselii si metode de combatere

Actualizat la data de: 12 Septembrie 2024

Generalitati

Sus
Cauzele oboselii si metode de combatere

Oboseala este, in general, definita ca lipsa de energie si motivatie fizica si/sau mentala. Oboseala nu inseamna acelasi lucru cu somnolenta, dar dorinta de a dormi sau apatia pot insoti oboseala.

Oboseala poate sa apara si la persoanele sanatoase care se confrunta cu activitati fizice sau mentale intense. Iata mai jos care sunt principalele cauze ale oboselii, dar si metodele de combatere ale acestora.

Surse ale oboselii si modalitati de ameliorare ale acestora

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Somn insuficient
  3. Apneea de somn
  4. Insuficienta energie
  5. Anemie
  6. Depresia
  7. Hipotiroidismul
  8. Excesul de cafea
  9. Infectii urinare nedepistate
  10. Diabet
  11. Bolile cardiovasculare
  12. Alergiile alimentare
  13. Citeste pe aceeasi tema

Somn insuficient

Sus

Lipsa de somn poate declansa aparitia oboselii. In plus, somnul insuficient poate afecta negativ atat capacitatea de concentrare a unei persoane, dar si starea sa generala de sanatate. Adultii ar trebui sa doarma in fiecare noapte intre 7-8 ore.

Rezolvare: Transformati somnul intr-o prioritate si pastrati-va un program regulat de dormit. Excludeti din dormitor laptopul, telefoanele si televizorul. Daca aveti in continuare probleme, chiar si dupa ce dormiti suficient, solicitati ajutorul medicului. Este posibil sa suferiti de o tulburare de somn.

Apneea de somn

Sus

Apneea de somn uUnii oameni considera ca dorm destul pentru a fi odihniti, dar se trezesc obositi din somn. Motivul ar putea fi apneea de somn din cauza careia respiratia dumneavoastra se opreste pe termen scurt, pe parcursul noptii. Fiecare intrerupere va trezeste un moment, dar posibil sa nu fiti constienti cand se intampla acest lucru. Rezultatul este privarea de somn, chiar daca petreceti 8 ore in pat.

Rezolvare: Pierdeti in greutate daca sunteti supraponderali, renuntati la fumat si folositi un dispozitiv special pe timpul somnului care sa va ajute sa va mentineti caile respiratorii deschise pe timpul noptii.

Insuficienta energie

Sus

O dieta precara ar putea cauza oboseala, dar inclusiv consumul de alimente gresite ar putea reprezenta o problema. Orice persoana are nevoie de o alimentatie echilibrata, pentru ca glicemia sa se mentina in limite normale si sa se previna starea de apatie si lipsa de energie, atunci cand nivelul zaharului din sange scade.

Rezolvare: Luati intotdeauna micul dejun si incercati sa includeti proteine si carbohidrati complecsi la fiecare masa. Puteti manca oua cu paine prajita din cereale integrale. De asemenea, este important sa nu omiteti gustarile pe parcursul unei zile, pentru ca nivelul energiei sa persiste.

Anemie

Sus

Aceasta este una din principalele cauze ale oboselii la femei. Pierderea de sange menstrual poate provoca o deficienta de fier. Celulele rosii din sange sunt foarte importante si necesare pentru organism, intrucat acestea transporta oxigenul la tesuturi si organe.

Rezolvare: Daca suferiti de anemie de la deficitul de fier, utilizati suplimente vitaminice care contin fier si consumati alimente bogate in fier.

Depresia

Sus

Ati putea crede ca depresia este doar o tulburare emotionala, dar aceasta este si cauza unor simptome fizice. Oboseala, durerile de cap, pierderea poftei de mancare sunt printre cele mai frecvente manifestari. Daca va simtiti obositi si cu energia scazuta timp de mai multe saptamani, consultati medicul.

Rezolvare: Depresia poate fi tratata cu ajutorul psihoterapiei si/sau medicamentelor.

Hipotiroidismul

Sus

Tiroida este o glanda de mici dimensiuni, in forma de fluture, localizata la nivelul gatului. Aceasta controleaza metabolismul, viteza cu care organismul transforma combustibilul in energie. Atunci cand glanda nu produce suficienti hormoni si functiile metabolismului sunt prea lente, posibil sa va simtiti lipsiti de energie si sa luati in greutate.

Rezolvare: In cazul in care in urma investigatiilor este diagnosticat hipotiroidismul, tratamentul cu hormoni sintetici poate accelera metabolismul.

Excesul de cafea

Sus

Cofeina poate creste vigilenta si concentrarea, dar in doze moderate. Totusi, prea multa cofeina poate creste frecventa cardiaca, tensiunea arteriala si apare starea de neliniste. Cercetarile au indicat faptul ca daca beti o cantitate prea mare de cafea va veti simti obositi.

Rezolvare: Incercati sa micsorati treptat cantitatea de cafea, ceai, ciocolata, bauturi racoritoare, dar si medicamente care pot contine cofeina. Oprirea brusca a acestora poate provoca simptome de sevraj, ca urmare a renuntarii la cofeina si posibil sa se accentueze sentimentul de oboseala.

Infectii urinare nedepistate

Sus

Daca ati avut vreodata o infectie a tractului urinar este posibil sa stiti ca aceasta este caracterizata de senzatie de arsura si dorinta accentuata de a urina. Totusi o infectie urinara nu are doar aceste simptome. In unele cazuri, oboseala poate fi singurul semn. O analiza a urinei poate confirma rapid prezenta infectiei urinare.

Rezolvare: Antibioticele sunt un remediu pentru infectiile urinare. In urma tratamentului, oboseala va disparea in termen de o saptamana.

Diabet

Sus

In cazul persoanelor care sufera de diabet, niveluri anormal de ridicate de zahar raman in circuitul sanguin, in loc sa intre in celulele corpului pentru a fi transformate in energie.

Rezultatul este oboseala persistenta, in ciuda unei alimentatii normale. Daca suferiti de oboseala persistenta, inexplicabila, adresati-va medicului pentru a va recomanda analizele pentru depistarea diabetului zaharat.

Rezolvare: Tratamentele pentru diabetul zaharat presupun modificarea stilului de viata: realizarea de exercitii fizice, o dieta speciala, terapie cu insulina, dar si alte medicamente care pot ajuta organismul sa proceseze zaharul.

Bolile cardiovasculare

Sus

Atunci cand va simtiti obositi in timpul activitatilor zilnice, cum ar fi curatarea casei sau gradinaritul, poate fi un semn ca inima dumneavoastra nu mai functioneaza tocmai normal. Daca observati ca va este din ce in ce mai dificl sa finalizati sarcinile pe care alta data le terminati cu usurinta, cereti medicului detalii despre bolile cardiovasculare.

Rezolvare: Schimbati-va stilul de viata, urmati tratamentul adecvat si tineti sub control conditiile cardiovasculare, pentru a va restabili nivelul de energie.

Alergiile alimentare

Sus

Unii medici considera ca alergiile alimentare ascunse pot contribui la instalarea starii de oboseala. In cazul in care oboseala dumnevoastra se intensifica dupa mese, posibil sa suferiti de o usoara intoleranta la unul din alimentele pe care le-ati consumat, dar insuficient de puternica pentru a declansa o eventuala urticarie, de exemplu.

Rezolvare: Incercati sa eliminati treptat alimentele pentru a vedea daca oboseala dumneavoastra se amelioreaza. Puteti solicita medicului sa va recomande teste pentru depistarea alergiilor alimentare.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate