Clickmed
programare rapida la medic

Oboseala - cauze principale si metode de combatere

Actualizat la data de: 24 Octombrie 2022
Consultant medical:

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Clinica: Clinica MedLife

Generalitati

Sus
Oboseala - cauze principale si metode de combatere

Va simtiti obositi? Probabil ca ar trebui sa incercati sa aflati cauzele care stau la baza oboselii dvs. si sa le combateti.

In general, cele mai multe cazuri de oboseala pot fi atribuite stilului de viata, dar si prezentei unor conditii medicale sau probleme psihologice.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Ce anume poate declansa oboseala si ce puteti face pentru a o inlatura
  3. Citeste pe aceeasi tema

Ce anume poate declansa oboseala si ce puteti face pentru a o inlatura

Sus

- Nu dormiti suficient - Poate parea evident, dar prea putin somn dauneaza si poate afecta negativ capacitatea dvs. de concentrare si starea generala de sanatate. Multe studii specifica faptul ca adultii trebuie sa doarma 7-8 ore in fiecare noapte.

Solutie: faceti din somn o prioritate si pastrati un program regulat de odihna. Interziceti accesul laptopurilor, telefoanelor mobile sau televizoarelor in dormitor. Daca aveti in continuare probleme cu somnul, cereti ajutorul unui medic intrucat puteti suferi de o tulburare de somn.

- Apneea de somn - Unii oameni considera ca dorm suficient, dar apneea de somn le saboteaza odihna. In cazul acestei conditii, respiratia se opreste pentru scurt timp, pe parcursul noptii. Fiecare intrerupere va va trezi timp de o clipa, dar posibil sa nu fiti constienti de trezire. Rezultatul- privarea de somn in ciuda a celor opt ore petrecute in pat.

Solutie: Incercati sa pierdeti in greutate daca sunteti supraponderal, renuntati la fumat si dormiti cu un aparat special care are rolul de a ajuta la mentinerea pasajelor respiratorii deschise, pe timp de noapte.

- Nu va hraniti suficient - Posibilitatea de a nu va hrani suficient poate fi una dintre cauzele oboselii, dar consumul gresit de alimente poate reprezenta o problema serioasa. O dieta echilibrata ajuta la mentinerea in limite normale a zaharului in sange si previne sentimentul de epuizare atunci cand scade glicemia.

Solutie: luati intotdeauna micul dejun si incercati sa includeti proteine si carbohidrati complecsi la fiecare masa. De exemplu, consumati oua cu paine din cereale integrale. Luati gustari sanatoase pe tot parcursul zilei pentru a avea o energie de durata.

- Anemia - Anemia este una dintre principalele cauze ale oboselii la femei. Pierderea sangelui in timpul menstruatiei poate provoca un deficit de fier, crescand riscul persoanelor de sex feminin de a suferi de anemie feripriva. Celulele rosii din sange au un rol important si anume acela de a transporta oxigen la tesuturi si organe.

Solutie: puteti corecta anemia prin deficit de fier prin administrarea de suplimente de fier si consumul de alimente bogate in fier, cum ar fi carne slaba, ficat, crustacee, fasole si cereale imbogatite.

- Depresia - Ati putea crede ca depresia este pur si simplu o tulburare emotionala, dar aceasta sta la baza declansarii mai multor simptome fizice. Oboseala, durerile de cap, pierderea poftei de mancare sunt cele mai frecvente manifestari ale depresiei. Daca va simtiti obositi sau chiar epuizati o perioada indelungata de timp (cateva saptamani), consultati medicul.

Solutie: Depresia poate fi tratata cu succes cu ajutorul psihoterapiei, medicamentelor si/sauprin metode alternative.

- Hipotiroidismul - Tiroida este o glanda mica, in forma de fluture, situata la baza gatului. Aceasta controleaza metabolismul - viteza cu care organismul transforma combustibilul in energie. In cazul in care glanda nu functioneaza suficient de bine si metabolismul este lent, va puteti simti obositi.

Solutie: Daca in urma unui test de sange descoperiti ca intr-adevar nivelul hormonilor tiroidieni este scazut, substitutia hormonala va poate fi de ajutor.

- Consumul excesiv de cafea - Cofeina poate imbunatati nivelul de vigilenta si concentrare daca este consumata in doze moderate. Dar cantitatile prea ridicate de cafea pot accelera bataile inimii, tensiunea arteriala si pot provoca agitatie. Cercetarile au dovedit faptul ca prea multa cafea poate determina aparitia oboselii la unele persoane.

Solutie: Incercati sa scadeti treptat cantitatea de cafea consumata si inlocuiti-o cu ceai, ciocolata, bauturi racoritoare sau medicamente care contin mai putina cofeina. Oprirea brusca poate provoca sevraj si oboseala accentuata.

- Infectii de tract urinar nedepistate - Daca ati avut vreodata vreo infectie a tractului urinar, probabil ca sunteti familiarizati cu durerea si sentimentul iminent de a urina. Dar infectia nu are intotdeauna simptome evidente. In unele cazuri, oboseala poate fi singurul semn. O urocultura poate confirma rapid infectia urinara.
Solutie: Antibioticele sunt singura modalitate de terapie pentru infectiile urinare, dar tratamentul trebuie facut conform antibiogramei. Veti observa ca, dupa tratament oboseala, va disparea, in termen de o saptamana.

- Diabet - La persoanele cu diabet zaharat, cantitatile anormal de mari de zahar din sange raman in sange in loc sa patrunda in celulele organismului unde vor fi transformate in energie. Rezultatul va fi oboseala in ciuda faptului ca va hraniti suficient. Daca suferiti de oboseala inexplicabila, adresati-va medicului pentru a fi testati pentru diabet zaharat.

Solutie: Tratamentul pentru diabetul zaharat poate include modificari ale stilului de viata cum ar fi dieta si exercitiile fizice, tratament cu insulina si medicamente care sa ajute organismul sa proceseze zaharul.

- Deshidratarea - Oboseala poate fi un semn de deshidratare, in anumite situatii. Indiferent ca lucrati in aer liber sau intr-un birou, corpul dvs. are nevoie de apa pentru a functiona bine si pentru ca temperatura acestuia sa se pastreze in limite normale. Daca va este sete, sunteti deja deshidratat.

Solutie: Beti apa pe tot parcursul zilei, astfel incat urina sa-si pastreze o culoare deschisa. Este important sa beti cel putin o cana de apa la doua ore sau chiar o cantitate mai mare de lichid mai ales daca va planificati activitati fizice.

- Boli cardiovasculare - Atunci cand obositi cu usurinta in timpul activitatilor fizie pe care le desfasurati zilnic, cum ar fi curatenia in casa sau plivitul in curte, acesta poate fi un semn ca inima dvs. nu mai functioneaza chiar atat de bine. Daca observati ca va este din ce in ce mai dificil sa va terminati sarcinile care o data vi se pareau usoare, discutati cu medicul legat despre probabilitatea de a suferi de boli cardiovasculare.

Solutie: Modificarea stilului de viata, medicatia si procedurile terapeutice pot tine sub control bolile cardiovasculare si va pot restabili nivelul de energie.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate