Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cum sa controlati eficient tusea nocturna

Actualizat la data de: 04 Decembrie 2015

Generalitati

Sus
Cum sa controlati eficient tusea nocturna

Tusea nocturna se numara printre cauzele frecvente ale tulburarilor de somn, care conduc la instalarea oboselii cronice in timpul zilei.

Daca va confruntati cu aceasta problema in mod curent, motivele din spatele tusei sunt, cel mai probabil, expunerea la factori iritanti pentru sistemul respirator, precum fumul de tigara, substantele chimice din locuinta sau alergenii.

Din fericire, exista cateva metode eficiente prin care sa controlati tusea nocturna si sa va bucurati de un somn odihnitor si neintrerupt.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cum apare tusea persistenta
  3. De ce se accentueaza tusea in timpul noptii
  4. Cum sa scapati de tusea nocturna
  5. Citeste pe aceeasi tema

Cum apare tusea persistenta

Sus

Desi este perceputa ca un simptom de imbolnavire, tusea este de fapt un mecanism natural de aparare impotriva bolilor diverse. Prin tuse, corpul elimina mucus, microbi si particule straine din sistemul respirator, protejand astfel plamanii de inflamatii si infectii.

Tusea incepe cu un suspin adanc care aspira aerul adanc in plamani. Apoi, glota (portiunea cea mai ingusta a laringelui) se inchide, blocand fluxul de aer din trahee. Urmeaza declansarea unei contractii puternice ale muschilor toracici, abdominali si diafragmei, care in mod normal imping usor aerul din plamani, catre nas si cavitatea bucala.

Insa cand glota este inchisa, aerul nu mai poate fi expirat, formandu-se o presiune puternica in caile respiratorii. In cele din urma, glota se deschide si aerul este expulzat cu rapiditate. Cand acest proces se intensifica, fluxul de aer calatoreste aproape cu viteza luminii, aparand sunetul specific tusei.

Tusea poate fi atat un act constient, cat si un reflex involuntar si incontrolabil. In cel de-al doilea caz, stimularea nervilor de la nivelul laringelui si al tractului respirator declanseaza intregul proces. Acesti nervi pot fi iritati de infectii, alergii, aerul rece, tumori, agenti chimici, factori mecanici (particule de praf, de pilda) sau fluide corporale, precum mucusul nazal sau acidul gastric.

De ce se accentueaza tusea in timpul noptii

Sus

Tusea persistenta tinde sa se agraveze in timpul noptii, afectand semnificativ calitatea somnului si starea generala de dispozitie in ziua urmatoare. Exista mai multe motive care explica aparitia tusei nocturne, invocate de expertii medicali

Gravitatia

Forta gravitationala este primul factor declansator al tusei nocturne. Cand corpul este intins pe spate, se declanseaza reflexul gastrointestinal pe fondul deplasarii mucusului in caile respiratorii. Cea mai eficienta cale de prevenire a efectelor gravitatiei asupra tusei este sprijinirea partii superioare a trunchiului pe o perna, astfel incat gatul si toracele sa se afle intr-o pozitie ridicata. In acest fel, se previne acumularea mucusului in partea din spate a gatului si stimularea tusei.

Aerul uscat din interior

Aerul prea uscat poate sa agraveze iritatia deja instalata la nivelul nasului si al gatului, care stimuleaza tusea nocturna. O solutie in caz poate fi instalarea unui umidificator de camera, cu conditia unei intretineri corecte a aparatului. Daca apa utilizata nu este sterila, germenii pot ajunge in aerul inspirat si ulterior in sistemul respirator, agravand sensibilitatea preexistenta.

Congestia nazala

Reflexul de tuse nocturna apare si ca urmare a instalarii congestiei nazale, fiind modalitatea organismului de a elibera plamanii si caile respiratorii de mucus.

Cum sa scapati de tusea nocturna

Sus

Cateva masuri adoptate inainte de culcare pot fi de un real ajutor in combaterea tusei nocturne, mai ales daca aceasta nu este un simptom de gripa si raceala, ci este provocata de alte cauze.

Expunerea la aburi

Un dus sau o baie fierbinte inainte de culcare sau petrecerea a cel putin un sfert de ora intr-o incapere invadata de aburi reprezinta o forma de ameliorare a simptomului de tuse nocturna. Mucusul vascos este fluidizat prin expunerea la aburi, curatandu-se caile respiratorii.

Atentie insa la cauzele care produc tusea nocturna daca suferiti de astm, aburii va pot accentua disconfortul!

Ceaiul cu miere

O cana de ceai fierbinte, indulcit cu miere, poate functiona ca un real remediu pentru tusea nocturna. Orice lichid cald stimuleaza fluidizarea mucusului din caile respiratorii, iar mierea are numeroase proprietati benefice antimicrobiene, antibacteriene, curative, depurative, tonicardiace si emoliente.

Pozitia de somn

Pozitia de somn este definitorie pentru declansarea tusei nocturne. Cand capul este orientat mai jos decat restul corpului, secretiile postnazale si mucusul irita gatul. In afara de odihna pe o perna inalta, mai puteti apela si la alt truc eficient pozitionati caramizi sau alte obiecte dure sub cadrul patului, in dreptul capului, cat sa il ridice circa 10 centimetri de la sol. In acest fel, acidul gastric nu mai calatoreste la nivelul esofagului si nu mai irita mucoasa sensibila a gatului.

Verificarea nivelului de umiditate din aer

In timp ce un aer uscat poate agrava o tuse nocturna persistenta, prea multa umiditate in incaperea de odihna poate avea acelasi efect. Acarienii si mucegaiul, ambii alergeni comuni, se inmultesc in aerul umed. Specialistii va recomanda sa mentineti nivelul umiditatii aerului la 40%-50%.

Pregatirea spatiului de odihna

Pregatiti, preventiv, cateva solutii de urgenta pentru crizele de tuse din timpul noptii un pahar cu apa, siropul sau dropsurile pentru calmarea tusei si orice altceva va ajuta de obicei sa opriti simptomul deranjant. Daca nu interveniti, tusea continua va agrava iritatia in gat, facand ca problema sa prinda proportii si mai mari.

Igienizarea asternuturilor

Daca suferiti de o alergie, este posibil ca tusea nocturna sa fie cauzata de contactul cu acarienii regasiti in fibrele textile ale asternutului de pat. Pentru inlaturarea lor, este necesar sa spalati lenjeria saptamanal la temperaturi ridicate si sa inveliti salteaua si perna in huse din material plastic.

Hidratarea corespunzatoare

Asigurati-va ca va hidratati organismul suficient in timpul zilei si dupa cina, intrucat lichidele ajuta la fluidizarea mucusului si faciliteaza eliminarea acestuia.

Medicamentele pentru tuse

Consultati medicul si intrebati-l ce tip de medicament v-ar ajuta sa scapati de tusea nocturna fie un expectorant pentru eliminarea mucusului, fie un inhibator de tuse, care reduce senzatiile neplacute si reflexul tusei.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate