Efecte asupra sanatatii apar numai in cazul consumului de carne intens contaminata cu dioxina
Stire medicala
Carnea ar trebui sa fie intens contaminata cu dioxina, sau consumul trebuie sa fie masiv si pe perioada indelungata pentru ca sa apara efecte asupra sanatatii, sustine acad. prof. dr. Victor Voicu.
"Carnea ar trebui sa fie ingrozitor de contaminata cu dioxina ca un om sa pateasca ceva. Sau o persoana ar trebui sa manance cantitati mari si de mai multe ori pentru ca sa se evidentieze probleme de sanatate", a precizat acad. prof. dr. Victor Voicu, specialist in toxicologie.
Simptomele intoxicatiei cu dioxina sunt iritatia ochilor, a pielii si a cailor respiratorii, ameteala si greata. De asemenea, pe termen lung, pot aparea toxicitate hepatica si eruptii veziculare.
Surse de contaminare pentru om sunt, prin grasimea continuta, laptele, carnea de vita, carnea de porc. Potrivit specialistilor, in cazul dioxinei exista un fenomen de bioacumulare, iar timpul de injumatatire la om este 8 ani.
Potrivit normelor europene in ceea ce priveste continutul maxim permis in alimente a unor contaminanti, doza de dioxina tolerabila pe saptamana este de un echivalent toxic de 14 pg/KgC.
"Dioxina este una dintre cele mai rezistente substante existente in ciclul alimentar, iar cantitatea acesteia nu se poate reduce prin procesarea carnii contaminate", a declarat, pentru NewsIn, directorul Institutului National de Cercetari Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi.
De asemenea, Mencinicopschi a precizat ca dioxina, odata ce a fost ingurgitata nu se poate elimina.
Directorul Institutului de Cercetari Alimentare a adaugat ca dioxina poate duce la tulburari neurologice, poate afecta sistemul de reproducere ducand la infertilitate, poate cauza cancer si poate patrunde prin placenta afectand in acest fel fatul.
Peste trei tone de carne de porc contaminata cu dioxina, provenita din Irlanda a fost introdusa in Romania, via Belgia, beneficiarul fiind o companie din Bucuresti, a anuntat Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).
In urma notificarii primite prin intermediul Sistemului Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje (RASFF) inspectorii Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Bucuresti (DSVSA) au demarat controale in urma carora s-a constatat ca lotul de carne contaminat a fost deja redistribuit in judetele Ilfov, Buzau si Olt.
Guvernul irlandez a ordonat sambata retragerea de la vanzare a tuturor alimentelor pe baza de carne de porc produse pe insula dupa 1 septembrie.
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Medicina generala .
Articole recomandate
-
Beneficiile consumului de carne de curcan
-
Sedentarismul - efecte asupra sanatatii
-
Pilaf dietetic cu carne de vitel
-
La ce varsta ar trebui sa incepi preventia ridurilor? Raspunsul dermatologil ...
-
Cum recunosti rapid un accident vascular cerebral. Cele trei semne care salv ...
-
Salata asortata cu carne de curcan
-
Riscurile ascunse ale consumului de carne de porc
-
Boli care pot fi contactate din apa contaminata
-
Optiuni alimentare: ce tipuri de carne sa alegem
-
Efectele consumului de etnobotanice asupra sanatatii
-
Influenta consumului de alimente ultraprocesate asupra sanatatii tiroidiene
-
Efectul consumului de energizante asupra inimii
-
Consumul de carne de pui poate creste riscul de cancer
-
Cosuri cadou cu bauturi premium si delicii de calitate, cheia unui rasfat fa ...
-
Alimentatia ultra-procesata: efecte asupra sanatatii
-
5 efecte nocive ale consumului exagerat de antibiotice


Beneficiile consumului de carne de curcan
Sedentarismul - efecte asupra sanatatii
Pilaf dietetic cu carne de vitel
La ce varsta ar trebui sa incepi preventia ridurilor? Raspunsul dermatologil ...
Cum recunosti rapid un accident vascular cerebral. Cele trei semne care salv ...
Salata asortata cu carne de curcan
Riscurile ascunse ale consumului de carne de porc
Boli care pot fi contactate din apa contaminata
Optiuni alimentare: ce tipuri de carne sa alegem
Efectele consumului de etnobotanice asupra sanatatii
Influenta consumului de alimente ultraprocesate asupra sanatatii tiroidiene
Efectul consumului de energizante asupra inimii
Consumul de carne de pui poate creste riscul de cancer
Cosuri cadou cu bauturi premium si delicii de calitate, cheia unui rasfat fa ...
Alimentatia ultra-procesata: efecte asupra sanatatii
5 efecte nocive ale consumului exagerat de antibiotice