Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Consumul de carne de pui poate creste riscul de cancer

Actualizat la data de: 29 Mai 2025
Consultant medical:

Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie

Clinica: Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iasi

Carnea de pui, aliment de baza

Consumul de carne de pui poate creste riscul de cancer

Carnea de pui este un ingredient principal la mesele oamenilor din intreaga lume.

Avand o versatilitate foarte mare in ceea ce priveste modul de integrare in felurile de mancare, dar si un timp de gatire redus, este greu de evitat in bucatarie.

Este frecvent considerata o optiune proteica mai sanatoasa in comparatie cu consumul de carne rosie.

Cuprins articol

  1. Carnea de pui, aliment de baza
  2. Care este portia optima?
  3. Legatura dintre consumul de carne de pui si cancerul gastrointestinal
  4. Riscurile consumului ridicat de carne de pui
  5. Recomandari alimentare
  6. Concluzii
  7. Citeste pe aceeasi tema

Care este portia optima?

Ghidurile dietetice recomanda consumul de portii de aproximativ 100 de grame de carne de pasare, de aproximativ 1-3 ori pe saptamana, termenul de carne de pasare incluzand toate tipurile de pui, curcan, gasca, rata, fazan si prepelita

Legatura dintre consumul de carne de pui si cancerul gastrointestinal

In comparatie cu cercetarile despre carnea rosie si cea procesata, care sustin faptul ca prezinta efecte negative asupra sanatatii, cercetarile cu privire la carnea de pasare sunt limitate.

Exista totusi datele unui studiu al unui grup de cercetatori italieni care a evaluat relatia dintre consumul de carne de pasare si decesul prematur determinat de toate cauzele si decesul cauzat de cancerul gastrointestinal.

Avand aproape 5000 de participanti, studiul s-a desfasurat pe o perioada de 19 ani, timp in care s-au colectat informatii despre starea generala de sanatate, greutate, inaltime, tensiunea arteriala, stilul de viata, istoricul personal si contextul demografic.

Riscurile consumului ridicat de carne de pui

In ceea ce priveste consumul de carne, s-a concluzionat ca persoanele care au decedat din cauza unor complicatii date de evolutia cancerelor gastrointestinale au consumat cantitati mai ridicate de carne saptamanal, comparativ cu cei care au avut alte cauze ale decesului.

Consumul a mai mult de 300 de grame de carne de pasare in fiecare saptamana a condus catre un risc de deces cu 27% mai mare in comparatie cu consumul a mai putin de 100 de grame.

Riscul creste proportional cu cantitatea de carne consumata si a fost mai mare comparativ cu riscul asociat aceleiasi portii de carne rosie.

Acest consum ridicat, de peste 300 de grame a fost asociat si cu o crestere a riscului de cancer gastrointestinal cu 2,3%, iar in cazul barbatilor riscul a crescut cu mai mult, aproximativ 2,6%.

Persoanele care au consumat mai multa carne rosie, decat de pasare, au inregistrat rate mai ridicate de deces de alte cauze decat cancerele gastrointestinale.

Participantii de sex masculin care au consumat peste 300 de grame de carne de pasare au avut un risc de doua ori mai mare de a deceda din cauza unei neoplazii gastrointestinale, comparativ cu populatia generala.

Aceste date contrazic datele obtinute in alte studii care sugerau un efect posibil benefic al consumului de carne alba impotriva cancerului gastric.

Recomandari alimentare

Rezultatele studiului ofera o noua perspectiva asupra posibilului impact al consumumului de carne de pasare.

In acest sens, ne putem reevalua alegerile alimentare, acordand o importanta mai mare dimensiunilor portiilor si frecventei consumului.

Carnea de pui nu trebuie scoasa complet din alimentatie, ci trebuie echilibrata cu alte surse de proteine precum carnea de peste, leguminoasele sau surse proteice pe baza de plante, cu scopul minimizarii riscurilor pentru sanatate.

Modul in care se gateste si se depoziteaza influenteaza riscul neoplazic asociat, astfel consumul de carne alba sau rosie gatita la temperaturi ridicate genereaza compusi chimici cancerigeni sau mutageni.

Astfel, este recomandata o metoda alternativa de gatit, precum coacerea sau gatitul la abur, precum si reducerea consumului de carne afumata sau carbonizata, intrucat se reduce expunerea la compusii nocivi.

In acelasi scop, este indicat sa se reduca consumul de alimente ultraprocesate, precum mezelurile de pui sau alimentele din lanturile de fast-food, din cauza aditivilor nesanatosi si ai agentilor de conservare.

Concluzii

In concluzie, elementele esentiale in ceea ce priveste compunerea unei diete sunt echilibrul si moderatia.

Desi acest studiu surprinde existenta unor riscuri potentiale determinate de consumul crescut, este important sa consumam carnea de pasare responsabil, intrucat reprezinta o sursa valoroasa de proteine, seleniu, fosfor si vitaminele B.

Asociind portiile de carne de pasare cu legume, cereale si alte surse proteice (in special cele vegetale), se pot compune mese gustoase si nutritive.

Niciun aliment nu poate influenta singular starea de sanatate, importante fiind stilul alimentar, modul de preparare a mancarii si stilul de viata individual.

Bibliografie
https://www.mdpi.com/2072-6643/17/8/1370
https://www.medicalnewstoday.com/articles/could-eating-chicken-heighten-cancer-risk-experts-weigh-in-on-latest-claims#How-much-poultry-is-it-safe-to-eat-per-week
https://www.healthline.com/health-news/chicken-consumption-cancer-risk-early-death#Should-you-stop-eating-chicken


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate