Tot ce trebuie sa stii despre consumul de carne de pui: avantaje si dezavantaje
Generalitati
Carnea de pui a fost multa vreme considerata o sursa bogata de proteine si vitamine, avand un continut redus de grasimi.
Noi studii au relevat un lucru surprinzator: puiul crescut in zilele noastre contine de pana la sase ori mai multa grasime decat cei de acum 150 de ani.
Chiar si asa, carnea de pui ramane in topul preferintelor culinare, pentru alte calitati.
Pe de alta parte, medicii atrag atentia asupra potentialului cancerigen al hormonilor de crestere, prezenti in carnea de pui comercializata la nivel mondial.
Avantajele consumului de carne de pui
Sursa de proteine
Proteinele din carnea de pui sunt considerate proteine slabe si, prin urmare, de calitate. O portie de carne de pui iti ofera aproximativ un sfert din necesarul zilnic de proteine, acei nutrienti esentiali organismului pentru a transforma grasimile in energie si pentru a preveni pierderea masei osoase.
Acest aliment are si proprietati energizante, multumita aportului insemnat de vitamina B, care ajuta la procesarea carbohidratilor si la reglarea nivelului de zahar din sange.
Imunitate crescuta
Carnea de pui contine jumatate din doza zilnica recomandata de seleniu, un mineral care stimuleaza secretia de glutation, numit "antioxidantul miraculos" sau "proteina vietii".
Glutationul este sintetizat de ficat si face parte dintre cei mai puternici si importanti antioxidanti ai organismului, contribuind in lupta impotriva cancerului.
In plus, acest antioxidant are rol detoxifiant, antiinflamator si imunomodulator. El restabileste echilibrul intre imunitatea celulara si umorala si activeaza celulele macrofage.
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diete-nutritie , Diabet si boli metabolice .
Protectie impotriva bolii Alzheimer
O portie de pui ofera 72% din doza zilnica recomandata de vitamina B3 sau niacina. Aceasta protejeaza ADN-ul de deteriorare, contribuie la prevenirea cancerului si a bolii Alzheimer.
Studiile au confirmat faptul ca persoanele in varsta care consuma alimente bogate in vitamina B3 sunt mai ferite de astfel de boli cronice si degenerative.
Dezavantajele consumului de carne de pui
Risc mai mare de cancer
Mai multe studii au demonstrat ca utilizarea hormonilor pentru cresterea porcilor, vitelor, oilor, gainilor, curcanilor si a altori pasari poate duce la cresterea riscului de cancer de san la femei. Acesta este si motivul pentru care anumite state au interzis folosirea hormonilor de crestere in sectorul zootehnic.
Consumul de carne de pui cu hormoni (steroizi, in special) ar putea declansa si cancer de prostata sau cancer digestiv.
Dereglari hormonale si obezitate
Unul dintre cei mai utilizati hormoni de crestere este estrogenul. Acesta declanseaza o serie de dereglari hormonale si metabolice la copii si adolescenti, printre care pubertatea precoce, celulita la varste foarte mici si cresterea rapida in greutate. La adulti, carnea de pui cu hormoni provoaca obezitate.
Articole recomandate
-
Consumul de carne de pui poate creste riscul de cancer
-
Hormonii de crestere din carnea de pui - riscuri pentru sanatate
-
Optiuni alimentare: ce tipuri de carne sa alegem
-
Sanatatea respiratorie in sezonul rece: rolul farmacistului
-
Stres, anxietate, suprastimulare: ce functioneaza cu adevarat pentru sistem ...
-
Curcan vs. pui: beneficii nutritionale
-
Legatura dintre hormonii alimentari din carnea de pui si pubertatea precoce
-
Consumul de carne si cancerul de colon
Infectii cu Escherichia coli
Un studiu recent atrage atentia asupra consumului de carne de pui din magazine. Aceasta ar putea contine o tulpina a bacteriei Escherichia coli, rezistenta la antibiotice si care poate cauza infectii ale vezicii urinare la femei.
Bacteria poate ajunge in corpul omului prin simpla manipulare a carnii de pui, inainte de prepararea ei.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diete-nutritie , Diabet si boli metabolice .
Articole recomandate
-
Placinta de pui, cartofi si praz
-
Beneficiile consumului de carne de curcan
-
Friptura de pui pe gratar cu lamaie
-
Crochete de pui cu cartofi
-
Consumul de carne rosie este nociv pentru sanatate?
-
Cosuri cadou cu bauturi premium si delicii de calitate, cheia unui rasfat fa ...
-
Orez fiert cu broccoli si pui
-
Cuscus cu pui si dovlecel


Consumul de carne de pui poate creste riscul de cancer
Hormonii de crestere din carnea de pui - riscuri pentru sanatate
Optiuni alimentare: ce tipuri de carne sa alegem
Sanatatea respiratorie in sezonul rece: rolul farmacistului
Stres, anxietate, suprastimulare: ce functioneaza cu adevarat pentru sistem ...
Curcan vs. pui: beneficii nutritionale
Legatura dintre hormonii alimentari din carnea de pui si pubertatea precoce
Consumul de carne si cancerul de colon
Placinta de pui, cartofi si praz
Beneficiile consumului de carne de curcan
Friptura de pui pe gratar cu lamaie
Crochete de pui cu cartofi
Consumul de carne rosie este nociv pentru sanatate?
Cosuri cadou cu bauturi premium si delicii de calitate, cheia unui rasfat fa ...
Orez fiert cu broccoli si pui
Cuscus cu pui si dovlecel