Clickmed
programare rapida la medic

Boli care pot fi contactate din apa contaminata

Actualizat la data de: 06 Mai 2019

Generalitati

Sus
Boli care pot fi contactate din apa contaminata

Bolile care pot fi contactate din apa contaminata sunt o cauza majora de mortalitate, mai ales in cazul copiilor. Salubritatea inadecvata, epurarea incorecta a apei si contaminarea apei cu diverse deseuri produc afectiuni precum: gastroenterita, hepatita virala, febra tifoida si holera.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Afectiuni cauzate de apa contaminata
  3. Prevenirea
  4. Citeste pe aceeasi tema

Afectiuni cauzate de apa contaminata

Sus

Principalele boli contactate din apa contaminata sunt:

1. Gastroenterita (dizenteria, diareea)

Aceasta afectiune este rezultatul consumului de apa contaminata cu diverse virusuri: rotavirus, bacterii (e-coli, salmonella, sighella, holera) sau protozoare (amoebia, giardia). Cel mai frecvent simptom este debutul brusc de scaune apoase.

Acesta poate fi asociat cu varsaturi, febra, dureri abdominale si sange prezent in scaun (dizenterie). Cel mai adesea, aceste infectii sunt autolimitate si dureaza doar cateva zile. Unele, totusi, pot dura mai mult de 3-4 saptamani.

O complicatie comuna este deshidratarea manifestata prin sete accentuata, letargie, cantitate redusa de urina, inchisa la culoare. Copiii sunt mai predispusi la deshidratare decat adultii. Decesele cauzate de diaree sunt comune la copiii care au varsta sub cinci ani.

Tratamentul implica hidratare pe cale orala sau intravenoasa. Solutiile orale pentru rehidratare orala sunt tratamentul de prima intentie la copii. Uneori pot fi necesare reprize scurte de antibiotice.

2. Hepatita virala

Hepatita virala de tip A si E sunt cele mai frecvente cauze de icter. Hepatita virala debuteaza cu o etapa initiala de febra, greata, varstaturi timp de 3-4 zile, urmata de debutul icterului.

De obicei dureaza 3-4 saptamani. Se trateaza de la sine si uneori se complica, prin insuficienta hepatica. Femeile gravide trebuie sa acorde importanta hepatitelor virale, intrucat in sarcina sunt sanse mai mari sa se dezvolte insuficienta hepatica ca o consecinta a hepatitei de tip E.

Nu este cazul sa se administreze nici un tratament specific. Nici restrictiile dietetice nu sunt necesare. Tratamentele cu medicamente alternative comune ofera beneficii discutabile si pot determina leziuni la unii pacienti.

3. Febra tifoida

Este provocata de anumite tipuri de bacterii si debuteaza cu febra mare, pierderea poftei de mancare si letargie. Testele de sange sunt necesare pentru stabilirea diagnosticului. Tratamentul consta in administrarea de antibiotice, cum ar fi ciprofloxacina, ceftiaxona sau azitromicina.

4. Holera

O persoana poate contacta holera prin intermediul apei sau a consumului de alimente contaminate cu bacteria holerei.

Boala se raspandeste rapid in zonele geografice in care salubritatea este deficitara iar apa de baut este infectata. Igiena personala contribuie in mare parte la aparitia si severitatea cazurilor de holera. In prezent sunt disponibile vaccinuri orale contra holerei.

Prevenirea

Sus

Afectiunile care pot fi contactate din apa contaminata pot fi usor de prevenit:

- se va evita consumul de apa din locuri neigienice. Simpla fierbere a apei ucide cei mai multi dintre germeni si o transforma in apa sigura pentru baut.

- este disponibil vaccinul pentru hepatita A care poate fi administrat si copiilor. Majoritatea adultilor nu necesita vaccinarea contra hepatitei A, deoarece icterul clinic sau infectia asimptomatica in copilarie dezvolta imunitatea la boala. Vaccinul contra hepatitei E nu este disponibil pe piata. In schimb se poate face vaccinul contra febrei tifoide (forma orala sau injectabila)


Medici specialisti Infectioase

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate