Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Efectul consumului de energizante asupra inimii

Actualizat la data de: 22 Aprilie 2024
Consultant medical:

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Clinica: Cabinet Cardiologie Rocordis

Ce sunt bauturile energizante

Sus
Efectul consumului de energizante asupra inimii

De-a lungul ultimului deceniu, utilizarea bauturilor energizante a fost privita din ce in ce mai mult cu prudenta, intrucat concentratia lor de cofeina, taurina, guarana si L-carnitina este periculoasa si potential fatala.
In plus, un numar mare de intoxicatii cu bauturi energizante au fost raportate in intreaga lume, inclusiv cazuri de convulsii si aritmii sau chiar morti subite.

Cuprins articol

  1. Ce sunt bauturile energizante
  2. Impact si studii
  3. Efectul consumului de energizante asupra parametrilor vitali
  4. Efectul consumului de energizante asupra frecventei cardiace si declansarea aritmiilor
  5. Alte ingrediente active si efectele acestora
  6. Concluzii
  7. Citeste pe aceeasi tema

Impact si studii

Sus

Ultimul deceniu a insemnat o crestere a consumului de bauturi energizante, care a coincis cu o rata crescuta a cazurilor raportate de intoxicatii care au dus la efecte adverse cardiovasculare, in special aritmii, desi majoritatea acestor cazuri au fost asociate cu alcool, stimulente sau consum rapid intr-o perioada scurta de timp.

Controversa in privinta bauturilor energizante s-a intensificat recent din cauza rapoartelor tot mai numeroase privind toxicitatea bauturilor energizante, alarmante fiind tulburarile ritmului cardiac si anomaliile sistemului nervos central, precum fibrilatia atriala, respectiv, convulsiile.

Desi bauturile energizante pot avea efecte nedorite, secundare consumului acestora, vizitele la camera de urgenta au crescut.

In anul 2011, Departamentul pentru abuzul de substante si serviciile de sanatate mintala au dezvaluit ca 20 783 de persoane au vizitat camera de urgenta cu acuze legate de consumul bauturilor energizante bogate in cofeina, raportul aratand o dublare a cazurilor in intervalul 2007-2011.

Convingerea cresterii performantelor atletice si cresterea capacitatii de concentrare au facut ca bauturile energizante sa devina suplimente populare in ultimii ani.

Un studiu recent efectuat pe 1620 de studenti la asistenta medicala a remarcat ca 78,1% au raportat utilizarea acestor bauturi. Desi evaluarile subiective in privinta oboselii si a capacitatii de concentrare arata imbunatatirea lor dupa consumul de bauturi energizante, rata de performanta arata contrariul, si, de fapt, parea sa se inrautateasca in timp.

Presiunea crescuta in privinta cresterii performantelor academice, atletice sau de ordin social, arata ca majoritatea consumatorilor de bauturi energizante sunt adolescenti si adulti tineri de sex masculin.

Un sondaj efectuat in 2012 a raportat ca 85 de pacienti prezenti la departamentul de urgenta pe fondul consumului de energizante, le-au asociat cu consumul drogurilor, precum cocaina si metamfetamina.

Un alt studiu a constatat ca barbatii au fost mai predispusi sa combine consumul de alcool sau droguri cu bauturile energizante, in timp ce la femei, co-ingestia altor medicamente a fost mai frecventa.

Trebuie remarcat faptul ca timpul de injumatatire al cofeinei s-a dovedit a creste cu pana la 72% odata cu amestecul acesteia cu alcool, sporind astfel efectele energizantelor. Timpul de injumatatire al cofeinei reprezinta durata necesara pentru ca concentratia de cofeina din organism sa scada la jumatate din nivelul sau initial. De exemplu, daca timpul de injumatatire al cofeinei este de patru ore, in patru ore concentratia de cofeina din corpul tau se va reduce la jumatate.

Este un indicator important inteles in contextul consumului de cofeina si a efectelor sale asupra organismului.

Efectul consumului de energizante asupra parametrilor vitali

Sus

Dovezile privind efectele adverse cardiovasculare raportate legate de bauturile energizante au contribuit la cresterea in continuare a suspiciunii cu privire la aceste substante.

Se crede ca, cafeina, in special in doze mari, este asociata cu multiple comorbiditati cardiace, inclusiv palpitatii si o serie de aritmii, cum ar fi fibrilatia atriala si ectopia supraventriculara si ventriculara.

Efectul cofeinei in privinta cresterii valorilor tensiunii arteriale este un factor care da de gandit, intrucat suprasolicitarea sistemului cardiovascular, sporeste probabilitatea de a declansa diverse aritmii.

O astfel de crestere a tensiunii arteriale s-a dovedit a fi mai des intalnita la varstnici si la cei cu hipertensiune arteriala subiacenta.

Un studiu efectuat pe 20 de tineri sanatosi a urmarit efectele consumului de energizante si stresul psihic indus. Rezultatele studiului au aratat ca in comparatie cu ingestia de apa, ingestia unei doze de 355 ml de bautura energizanta determina cresterea TA sistolice cu aproximativ 10 mmHg, a TA diastolice cu aproximativ 7 mmHg si a ritmului cardiac cu 20 batai / min, precum si scaderea vitezei fluxului sanguin cerebral cu -7 cm / s.

Efectul consumului de energizante asupra frecventei cardiace si declansarea aritmiilor

Sus

O revizuire recenta cuprinzatoare si sistematica a studiilor de caz legate de bauturile energizante si efectele lor adverse asupra sanatatii a constatat ca cele mai frecvente evenimente adverse afecteaza sistemele neurologic si cardiovascular.

Efectele neurologice cel mai des raportate au fost convulsiile, agitatie neuropsihotica, comportament agresiv si tendinte de suicid. Acest lucru se poate datora faptului ca si taurina si cofeina sunt agenti psihoactivi cunoscuti.

Evenimentele cardiovasculare au inclus raportari de: aritmii (intr-un procent de 35%), vasospasm coronarian, disectie anevrism aortic, stop cardiac, prelungirea intervalului QT, cardiomiopatii acute, salturi tensionale, tahicardie paroxistica supraventriculara, tromboza coronariana acuta si infarct miocardic cu supradenivelare ST.

O serie de cazuri documentate au corelat consumul de bauturi energizante cu dezvoltarea fibrilatiei atriale, cum ar fi:
- Fibrilatia atriala la un baiat caucazian de 16 ani dupa ce a consumat o cantitate necunoscuta de energizante amestecate cu vodca.
- Un caz de fibrilatie atriala la un pacient cu cardiomiopatie dilatativa care a prezentat convulsii dupa incetarea consumului excesiv de cofeina
- Fibrilatie atriala la un copil de 14 ani care a consumat o cantitate necunoscuta de bautura enrgizanta, dupa un eveniment sportiv

Este demn de remarcat faptul ca, in toate aceste cazuri, exista o suspiciune ridicata legata de consumul excesiv al bauturilor si evenimentul declansat.

Alte ingrediente active si efectele acestora

Sus

Taurina

Taurina este un derivat al aminoacidului cisteina si se gaseste in cantitati mari in inima si muschii scheletici.

Rapoartele necroptice au aratat o concentratie de taurina mai mare in muschiul ventriculului stang la pacientii care au murit de insuficienta cardiaca congestiva cronica comparativ cu pacientii care au murit din alte cauze si nu au avut patologie cardiaca. Studiul sugereaza ca taurina poate avea, de fapt, un efect inotrop, fapt ce poate oferi indicii asupra efectelor adverse cardiovasculare ale bauturilor energizante.

Complexul de vitamine B

Denumite complex de vitamina B, cele opt vitamine B, tiamina (B1), riboflavina (B2), niacina (B3), acidul pantotenic (B5), clorhidratul de piridoxina (B6), biotina (B7), inozitolul (B8) si ciancobalamina (B12), actioneaza ca si coenzime pentru buna functionare celulara, in special functia mitocondriala si productia de energie.

Astfel, unii cred ca vitaminele B pot creste capacitatea de efort. Un studiu a aratat un procent mai mic de grasimi la barbatii care au consumat in mod regulat multivitamine. Bauturile energizante contin adesea o cantitate mare de vitamine din grupul B, adesea in doze mai mari decat doza zilnica recomandata pentru persoanele sanatoase.

Guarana

Paulliniacupana, cunoscuta si sub numele de guarana, este o planta sud-americana care a fost mentionata inca din 1872 pentru tratamentul "durerii de cap". Amazonienii au folosit semintele fructului sau pentru a sporii capacitatea de concentrare si nivelul de energie fizica. Efectul stimulant al guaranului se datoreaza compozitiei sale chimice similare cu cea a cofeinei.

Realitatea arata faptul ca in cazul produselor ce contin cafeina, procentul acesteia este mai mare atunci cand este prezenta guarana. Pe baza acestui fapt, nu este surprinzator numarul crescut al adultilor tineri admisi in departamentele de urgenta cu efecte adverse cardiovasculare dupa ingestia excesiva de bauturi enrgizante pe baza de guarana.

L-Carnitina

L-carnitina este un aminoacid natural produs predominant de ficat si rinichi. Este implicata in oxidarea B a acizilor grasi si, prin urmare induce modificari ale metabolismului celular si ale nivelurilor de energie. Este frecvent adaugata in bauturile energizante pentru a ajuta la imbunatatirea functiei musculare si a performantei fizice.

In doze mari, L-carnitina s-a dovedit a avea ca efecte secundare greata, varsaturi, dureri abdominale, diaree; in plus, a fost asociata cu declansarea convulsiilor la pacientii fara afectiuni neurologice cunoscute si cresterea frecventei convulsiilor la pacientii cu patologie neurologica asociata.

Ginseng

Aceasta planta din Asia de Est este un aditiv popular in bauturile energizante. Ingestia de Ginseng in cantitati excesive poate provoca diaree, sangerari vaginale, dureri de cap, vertij, manie, hipertensiune arteriala, eruptii cutanate, insomnie, iritabilitate, Sindromul Stevens-Johnson, si agranulocitoza.

Glucuronolactona

Glucuronolactona este un derivat de glucoza, metabolizat in ficat si are rol in imbunatatirea performantei celulare.

Concluzii

Sus

In ultimul deceniu s-a inregistrat o crestere exponentiala a numarului de bauturi energizante, precum si a numarului de cazuri raportate de aritmii sau alte complicatii cauzate de consumul acestora. Datele analitice au constatat ca marea majoritate a cazurilor s-au datorat consumului excesiv de bauturi intr-o perioada scurta de timp sau atunci cand au fost ingerate impreuna cu alte stimulente, cum ar fi alcoolul sau droguri.

Pacientii cu diverse patologii prezente, cum ar fi insuficienta hepatica sau cardiomiopatia, ar trebui sa evite cu precadere consumul acestor produse.

Bibliografie
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5714807/
https://www.webmd.com/diet/how-caffeine-affects-your-body
https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/rethink-your-energy-drink


Medici specialisti Cardiologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate