Clickmed
programare rapida la medic

Bauturile energizante - efectul real al acestora

Actualizat la data de: 06 Septembrie 2017

Generalitati

Sus
Bauturile energizante - efectul real al acestora

Multi oameni au obiceiul sa consume bauturi energizante fie pentru ca se simt obositi, fie din placere, insa putini stiu sau sunt constienti de efectele acestora asupra sanatatii si mai ales ce anume contin ele.

Multe studii arata ca energizantele pot deshidrata si pot suprastimula sistemul nervos. In plus, este total contraindicata combinarea bauturilor energizante cu alcoolul, din cauza actiunii negative asupra organismului a acestuia din urma.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Ce contin energizantele
  3. Efectele consumului de energizante
  4. Citeste pe aceeasi tema

Ce contin energizantele

Sus

Cofeina este principala sursa de energie continuta de bauturile energizante. O doza de energizant contine in medie 100-150 mg de cofeina, dar cantitatea depinde de regula de brandul care produce energizantul.

Taurina este practic un aminoacid organic, pe care oamenii de stiinta l-au descoperit in fierea de bou in anii 1820. Este importanta pentru dezvoltarea corpului, insa nu exista suficiente dovezi care sa sustina ca ar spori nivelul de energie.

Taurina este utila pentru organism, deoarece regleaza temperatura corpului atunci cand este prea cald sau prea frig, reduce stresul, creste performanta inimii si ajuta la detoxifierea organismului.

Guarana. Planta creste in Amazon si produce fructe care contin cofeina. Atunci cand se regaseste printre ingredientele de pe eticheta unui energizant este bine sa fiti constienti ca bautura contine multa cofeina, prin urmare este foarte puternica.

Vitamina B. Complexul de vitamine B este des utilizat in scopul de a furniza energie organismului.

L-Carnitina. Acesta este un aminoacid produs de ficat si rinichi si ajuta la cresterea performantelor mentale, motiv pentru care companiile de bauturi energizante il utilizeaza.

Zaharul. Continutul mare de zahar din bauturile energizante stimuleaza organismul, deoarece glucoza este o sursa importanta de energie.

Efectele consumului de energizante

Sus

• Deoarece nu este cunoscut cu exactitate efectul bauturilor energizante asupra inimii, acestea nu sunt recomandate persoanelor cu afectiuni cardiovasculare si copiilor.

In plus, exista studii care demonstreaza ca ventriculul stang se contracta mai puternic la o ora dupa consumul unei singure doze de energizant.

• Este posibil ca unele persoane sa fie mai sensibile la anumite ingrediente ale energizantelor. De aceea, femeile insarcinate si cele care alapteaza nu ar trebui sa consume aceste bauturi, deoarece, in cazul acestora, cafeina se elimina mult mai incet din corp.

• Pot deshidrata. Bauturile energizante nu au rolul de a potoli setea, ci din contra, pot duce la deshidratare.

Producatorii recomanda sa nu se consume mai mult de 4 cutii pe zi, iar in cazul in care o persoana participa la activitati sportive solicitante, energizantele se vor consuma cu o jumatate de ora inainte de activitatea desfasurata.

Alcoolul anuleaza efectele pozitive ale bauturii energizante, precum cresterea rezistentei fizice, vitezei de concentrare si de reactie, de aceea nu este indicata combinarea bauturilor energizante cu alcoolul.

• Ficatul si inima au cel mai mult de suferit, astfel zaharul, cofeina si taurina din energizante pot influenta ritmul cardiac si pot creste tensiunea arteriala. In plus, energizantele nu au rolul de a imbunatati memoria sau cognitia.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate