Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Dieta pentru afectiunile gastrointestinale

Actualizat la data de: 10 August 2012

Generalitati

Sus
Dieta pentru afectiunile gastrointestinale

Persoanele care experimenteaza probleme gastrointestinale, cum ar fi ulcerul gastroduodenal, gastrita cronica, esofagita de reflux sau dispepsia, sunt adesea instruite de catre medic sa urmeze un regim alimentar, o dieta specifica. O astfel de dieta este compusa in principal din alimente moi, cu aciditate scazuta si cu un minim de condimente.

Produsele alimentare cum ar fi cafeaua, ciocolata, sucurile carbogazoase, fasolea uscata, carnea prajita, produsele din cereale integrale, fructele si legumele crude sunt total interzise.

Cei care vor urma dieta pentru afectiunile gastrointestinale vor consuma alimente precum budinca de gris, piure de cartofi sau orez fiert, in loc de alte surse de amidon (biscuiti, paine, cereale). Portiile sunt controlate in scopul imbunatatirii digestiei alimentelor (care trec prin tractul digestiv) si a miscarilor intestinale, proces denumit peristaltism intestinal.

Persoanele care se afla in perioada de convalescenta dupa anumite interventii chirurgicale sau sufera de diverse afectiuni medicale, cum ar fi hemoroizii, s-ar putea bucura de o digestie mai buna.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Alimente permise
  3. Alimente de evitat
  4. Carnea si proteinele
  5. Fructe si legume
  6. Cereale
  7. Produse lactate
  8. Alte sfaturi dietetice
  9. Program alimentar al dietei pentru afectiunile gastrointestinale
  10. Dieta pentru afectiunile gastrointestinale la copii
  11. Citeste pe aceeasi tema

Alimente permise

Sus

Printre alimentele pe care le puteti consuma in cadrul acestei diete se numara:

  • lapte si produse lactate cu un continut scazut de grasimi
  • legume fierte, conservate sau congelate
  • fructe si legume
  • fructe fierte sau conservate dupa ce coaja si semintele au fost indepartate
  • paine, biscuiti, paste fainoase preparate cu faina alba rafinata
  • cereale proaspete rafinate, cum ar fi faina de ovaz si gris
  • carne slaba de pasare, fructe de mare cum ar fi scoicile (gatite fara grasime adaugata)
  • unt de arahide
  • budinci
  • oua
  • tofu
  • supe
  • ceai slab

Alimente de evitat

Sus

Alimentele pe care nu trebuie sa le consumati cand suferiti de afectiuni gastrointestinale;

  • lactatele cu grasimi cum ar fi frisca, inghetata cu multa grasime
  • branzeturile tari, cum ar fi branza cu mucegai sau Roquefort
  • legume crude
  • legume care produc flatulenta (broccoli, varza, conopida, castravetii, ardeiul verde si porumbul)
  • fructe de padure si alte fructe proaspete
  • fructe uscate
  • cereale integrale sau tarate din cereale
  • paine, biscuiti sau paste din cereale integrale
  • muraturi, varza si alte produse similare
  • condimente, cum ar fi ardeiul iute si usturoiul
  • alimente care contin cantitati mari de zahar si miere
  • seminte si nuci
  • mezeluri si peste, condimentate si afumate
  • alimente prajite.

Se vor evita medicamentele care contin aspirina sau ibuprofen. De asemenea, se va evita consumul de alcool, bauturi cu cofeina si energizante.

Carnea si proteinele

Sus

La acest segment trebuie sa optati pentru alimente cu un continut scazut de grasimi, cum ar fi carnea de pui, oua ochiuri in apa, moluste, crustacee, somon. Indicat ar fi ca mancarurile sa le preparati la abur, grill sau sa le pregatiti in cuptor. Tofu este o alta alegere pentru cei care urmeaza dieta vegana sau vegetariana.

Fructe si legume

Sus

La desert, consumati fructe si legume. Sucurile, conservele de piersici, merele si bananele sunt recomandate. Ar trebui insa sa evitati citricele si fructele de padure sau altele asemanatoare. Va puteti bucura de conserve de legume, de legume fierte sau congelate, dar nu crude.

Piureul de cartofi ar trebui sa aiba doar o cantitate minora de unt adaugat. Evitati rosiile si sosurile de tomate, dar si legumele care produc flatulenta.

Cereale

Sus

Alegeti painea alba pentru sandwichuri, in locul celei din cereale integrale. Optati pentru produse proaspete din cereale rafinate, cum ar fi crupe, fulgi de ovaz si gris. Pregatiti-le cu apa in loc de lapte integral.

Produse lactate

Sus

Alegeti produsele lactate cu putine grasimi, cum ar fi laptele, iaurtul, branza de vaci, toate degresate. Evitati orice branza cu multe grasimi. Adaptati reteta preferata, cum ar fi macaroanele cu branza, adaugand branza cu continut scazut de grasimi.

Alte sfaturi dietetice

Sus

Printre recomandarile pe care le puteti urma in timpul acestei diete sunt:

  • mancati mese mici, de mai multe ori pe parcursul zilei
  • mestecati mancarea incet si bine
  • nu fumati
  • nu mancati cu 2 ore inainte de a merge la culcare
  • beti lichidele incet

Program alimentar al dietei pentru afectiunile gastrointestinale

Sus

- Mic dejun

Este foarte important sa nu va iritati sistemul digestiv, asa ca eliminati grasimile de la micul dejun. Cerealele integrale nu sunt potrivite, dar cele fierte sunt recomandate. Puteti prepara budinca de gris sau de ovaz, dar nu folositi unt. Adaugati fructe fara coaja si seminte, cum ar fi sos de mere sau pere conservate. Mancati oua fierte moi sau oua ochiuri pregatite in apa.

- Pranz

Supa este foarte hranitoare, indiferent ce dieta urmati. Fierbeti legumele in apa pana dau in clocot si apoi pasati-le cu un pic de lapte degresat pentru a face o supa crema. Sparanghel, mazare, ciuperci sau cartofi dulci sunt legumele care ofera un gust deosebit supelor. Evitati legumele care provoaca flatulenta (broccoli, porumb, ardei, conopida).

- Cina

Prin prepararea la aburi, legumele isi pastreaza mare parte dintre substantele nutritive si aroma. Indicate ar fi fasolea verde, morcovii sau sparanghelul. Coaceti dovleac sau faceti un piure din cartofi dulci cu putin lapte, fara unt. Carnea trebuie sa fie slaba, indiferent ca este din pui, porc sau peste. Alegeti pestele alb, cum ar fi codul. Nu prajiti alimentele.

- Gustari

Gustarile sunt adesea o componenta importanta a unui regim alimentar bland. Consumati mai multe mese mici pe zi, mai degraba decat traditionalele trei mese. Fructele conservate cum ar fi perele si piersicile conservate in apa, se vor servi cu iaurt fara grasimi.

Dieta pentru afectiunile gastrointestinale la copii

Sus

O dieta de acest tip poate trata multe dintre problemele de sanatate ale copiilor si ajuta la imbunatatirea digestiei. Atunci cand copilul urmeaza un plan alimentar alcatuit din alimente blande, unele dintre simptomele bolilor de care sufera copilul se vor ameliora. In cazul in care micutul are boli cronice, discutati cu medicul daca ar putea fi folositoare schimbarile impuse de aceasta dieta.

Desi sunt importante alimentele pe care le va consuma copilul in cadrul dietei, la fel de important este si modul in care acesta mananca. Oferiti-i alimente blande in cantitati mici, de mai multe ori pe zi, pentru ameliorarea disconfortului intestinal.

Esential este si consumul de fluide pe care micutul le va bea incet. Copilul nu trebuie sa manance aproape de ora de culcare, intrucat pozitia culcat dupa masa, determina probleme ale sistemului digestiv. Dieta aceasta este recomandata si copiilor supraponderali, pentru a-i ajuta sa scada in greutate.


Medici specialisti Diete-Nutritie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate