Clickmed
programare rapida la medic

boala colesterol

Importanta tipului de colesterol in bolile cardiace

Din Articole
Actualizat la data de: 30 Mai 2023
Consultant medical:

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Clinica: Cabinet Cardiologie Rocordis

Generalitati Colesterolul face parte dintr-o anumita categorie de lipide insolubile in apa, necesar functionarii optime a organismului. Datorita caracterului insolubil, acesta nu se dizolva si are nevoie de proteine transportoare catre celulele organismului. In functie de densitatea proteinelor transportoare, colesterolul prezinta doua fractiuni, LDL-colesterol si HDL- colesterol. HDL- HDL HDL-colesterol( colesterolul bun) are proprietatea de a impiedica ateromatoza( depunerea lipidelor la nivelul vaselor si formarea placii de aterom), iar o valoare scazuta se asociaza cu un risc cardiovascular crescut de boala cardiovasculara. LDL-colesterol (colesterolul rau) favorizeaza procesul de ateromatoza si nivele crescute se asociaza cu un risc mare de boala cardiovasculara. Intr-un studiu finlandez realizat pe 1551 subiecti de sex masculin si de varsta medie, au fost evaluate efectele unei diete bogate in grasimi "bune"- acizi grasi omega-3 (acidul linoleic de exemplu) si acizi... [continuare]

Colesterolul: mit si realitate

Din Articole
Actualizat la data de: 18 Iulie 2023
Consultant medical:

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Clinica: Cabinet Cardiologie Rocordis

Generalitati Colesterolul este un compus organic care face parte din grupa lipidelor, localizat in membrana celulara si in tesuturile organismului si care detine multiple functii in organism: - regleaza permeabilitatea membranelor celulare fata de anumite substante; - sintetizeaza corticosteroizii, hormonii sexuali (progesteron, estrogen si testosteron), dar si acizii biliari; - asigura metabolismul vitaminelor liposolubile: vitamina A, vitamina D, vitamina K si vitamina E; Organismul produce toata cantitatea de colesterol de care are nevoie, insa acesta provine si din aportul exogen ( introdus prin alimentatie), provenind din alimentele de origine animala precum oua, carnea, branza etc. Cand este in exces, impreuna cu alti compusi ai sangelui, se depune pe peretii vaselor sangvine sub forma de placi de aterom sau sub forma de calculi in vezicula biliara. HDL si LDL Depozitarea colesterolului la nivelul vaselor sangvine se asociaza cu un risc crescut de boala cardiovasculara,... [continuare]

Suplimente alimentare utilizate pentru scaderea colesterolului

Din Articole
Actualizat la data de: 01 Aprilie 2021
Consultant medical:

Dr. SUATEAN DIANA-MARIA
Medic specialist Medicina Interna

Colesterolul reprezinta o substanta necesara organismului fiind produs chiar de catre acesta din acizi grasi, in special din grasimile saturate din alimentatie. Colesterolul este absorbit de asemenea si din produsele alimentare provenite in special de la animale. Valorile serice crescute ale colesterolului sunt deseori asociate cu ateroscleroza si bolile cardio-vasculare. Termenul de colesterol sanguin se refera in pricipal la existenta celor doua tipuri de lipide: LDL- colesterol (low density lipoproteine) proteine cu densitate mica, asa numitul colesterol “rau” si HDL- colesterol (high density lipoproteine) proteine cu densitate mare, asa numitul colesterol “bun”. Fractiunea HDL a colesterolului este denumita si fractiunea buna a acestuia deoarece organismul are nevoie de o cantitate din acest tip de colesterol pentru anumite functii importante. De aceea trebuie sa avem in vedere cresterea cantitatii de HDL, in timp ce colesterolul seric total, LDL si trigliceridele... [continuare]

Hipercolesterolemia - valoarea colesterolului crescuta

Din Articole
Actualizat la data de: 05 Octombrie 2022
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Ce este colesterolul Colesterolul este un tip de grasime. Organismul uman are nevoie de acesta in mai multe scopuri, cum ar fi sinteza de celule. Dar colesterolul in exces in sange creste riscul pentru infarctele miocardice si accidentele vasculare cerebrale. Colesterol este procurat din alimentele consumate si din sinteza lui de catre ficat. Ficatul este cel cate sintetizeaza cea mai mare parte din colesterolul de care are nevoie organismul uman Tipurile de colesterol Colesterolul circula prin organism legat de o proteina (proteina transportoare). Acest ansamblu de proteina-colesterol se numeste lipoproteina. Lipoproteinele pot fi, fie cu densitate ridicata, fie cu densitate scazuta, in functie de cantitatea de proteina si grasime continuta. Lipoproteinele cu densitate scazuta (LDL, low density lipoproteins) sunt alcatuite in cea mai mare parte din grasimi si o mica parte de proteine. LDL este tipul rau de colesterol, datorita faptului ca determina ateroscleroza (obstrueaza... [continuare]

Boala arteriala periferica a membrelor inferioare

Din Articole
Actualizat la data de: 20 Decembrie 2021
Consultant medical:

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Clinica: Clinica MedLife

Ce este boala arteriala periferica Boala arteriala periferica este data de un flux sangvin necorespunzator prin artere. Arterele duc sangele la organe si muschi. Daca arterele se ingusteaza sau se blocheaza din cauza bolii, ele nu vor putea furniza suficient sange pentru a permite muschilor si organelor o buna functionalitate. Boala arterelor periferice mai este cunoscuta si sub denumirea de boala vasculara periferica. Acest subiect se concentreaza asupra bolii arteriale periferice a membrelor inferioare, aceasta fiind zona cel mai frecvent afectata. Cauze Cea mai frecventa cauza a bolii arteriale periferice este aparitia unei placi in interiorul vasului sangvin. Aceasta placa este formata din excesul de colesterol, calciu si alte substante din torentul sangvin, care, in timp, se depun de-a lungul peretilor interiori ai tuturor arterelor, inclusiv ale celor care alimenteaza membrele inferioare. Cresterea depozitelor de la nivelul placii duce la ingustarea spatiului prin... [continuare]

Colesterolul bun vs colesterolul rau

Din Articole
Actualizat la data de: 28 Septembrie 2023
Consultant medical:

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Clinica: Cabinet Cardiologie Rocordis

Generalitati Colesterolul este o substanta asemanatoare grasimii, care se gaseste in toate celulele corpului. Organismul are nevoie de colesterol pentru a produce hormoni, vitamina D si substante care ajuta la digestia alimentelor. Astfel, corpul uman produce tot colesterolul de care are nevoie. Colesterolul se gasese si in alimente din surse animale, cum ar fi gaƒlbenusurile de ou, carnea si branza.Atunci cand nivelul colesterolului este crescut, acesta se poate combina cu alte substante din sange pentru a forma placa de aterom. Placa se lipeste de peretii arterelor, iar procesul este cunoscut sub numele de ateroscleroza. Poate duce la boala coronariana, in care arterele coronare devin inguste sau chiar blocate. Nu orice tip de colesterol este nociv pentru organism. Exista doua tipuri de colesterol - HDL (lipoproteine cu densitate mare sau colesterol bun) si LDL (lipoproteine cu densitate mica sau colesterol rau). In timp ce colesterolul rau provoaca blocaje in... [continuare]

Colesterol marit: cum il mentii la valori normale

Din Articole
Actualizat la data de: 05 Aprilie 2024
Consultant medical:

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Clinica: Cabinet Cardiologie Rocordis

Riscul cardiovascular Riscul cardiovascular se refera la posibilitatea ca o persoana sa dezvolte un accident cardovascular la un momentdat. Bolile cardiovasculare sunt frecevente in randul populatiei, iar colesterolul crescut prezice riscul unor evenimente cardiovasculare. Colesterolul este un tip de grasime produsa in mare parte de catre ficat, dar care, insa, poate fi preluata si din alimentatie. Rolul colesterolului in organism este de a mentine integritatea celulara, de a sintetiza anumiti hormoni si bila, de a metaboliza vitaminele liposolubile si, intr-o anumita masura, este responsabil cu buna functionare a sistemului nervos si imunitar. Colesterol bun si colesterol rau Exista doua tipuri de colesterol, HDL, considerat colesterol bun, si LDL, considerat colesterol rau. Rolul acestora este diferit in organism, colesterolul bun avand functia de reciclare a colesterolului rau si, totodata, este responsabil de protectia vaselor de sange. Colesterolul rau, insa, se depune... [continuare]

Colesterolul ridicat si sanatatea picioarelor: 10 semne de alarma

Din Articole
Actualizat la data de: 17 Octombrie 2018

Generalitati Printre consecintele nivelului ridicat al colesterolului nu se afla doar astuparea vaselor de sange ale inimii, ci si lezarea membrelor inferioare. In aceasta situatie, exista un risc crescut de a dezvolta boala arteriala periferica (BAP). Dupa cinci ani, 20% dintre persoanele care sufera de BAP ar putea suferi un atac de cord care nu va fi fatal. Ateroscleroza, un proces in care excesul de colesterol rau (LDL) este depus pe peretii arterelor, este in mod frecvent asociata cu atacul de cord, dar si cu boala arterelor periferice. Afectiunea apare mai ales atunci cand este obstructionat sangele care circula in zona bratelor, picioarelor si zona inghinala. De cele mai multe ori, membrele inferioare sunt afectate de aceasta conditie. Principalele simptome sunt: crampe locale, dureri de picioare si dificultati la mers. Ateroscleroza poate provoca ingustarea si rigidizarea oricarei artere din organism. Atunci cand se intampla acest lucru, in cazul BAP, muschii bratelor,... [continuare]

15 alimente recomandate persoanelor cu boala crohn

Din Articole
Actualizat la data de: 07 Octombrie 2013

Generalitati Persoanele care sufera de boala Crohn sunt nevoite sa acorde o atentie deosebita alimentatiei, de vreme ce aceasta afectiune desemneaza un grup de boli inflamatorii intestinale cu simptome de severitate variata. Pacientii diagnosticati cu boala Crohn sesizeaza in general care sunt acele alimentele care provoaca simptomele, in special in episoadele acute ale bolii. Pe de alta parte, exista si o categorie de alimente care sunt recomandate persoanelor cu boala Crohn, cu toate ca masura in care un pacient tolereaza anumite tipuri de hrana poate varia destul de mult, incat sa nu existe reguli nutritionale general valabile in boala Crohn. Alimente benefice in boala Crohn Intrucat boala Crohn interfereaza cu modul in care organismul digera mancarea si absoarbe nutrientii din aceasta, este importanta acordarea unei atentii deosebite dietei. Medicul nutritionist poate indica o serie de alimente bogate in nutrienti si benefice in boala Crohn, capabile sa furnizeze... [continuare]

Ce inseamna de fapt nivelul ridicat de colesterol

Din Articole
Actualizat la data de: 21 August 2020

Generalitati Medicii isi avertizeaza constant pacientii asupra importantei mentinerii nivelului de colesterol in limitele normale, dar nu multi dintre acestia inteleg exact ce inseamna, de fapt, nivelul ridicat de colesterol care le poate afecta sanatatea cardiaca. Colesterolul, o substanta grasa regasita in numeroase parti ale organismului, este necesar pentru digestia alimentelor si productia de hormoni si vitamina D. Cand devine el periculos, de cate tipuri este si cum se poate controla eficient, aflati mai jos. Pericolele nivelului ridicat de colesterol Atunci cand surplusul de colesterol din organism se ataseaza peretilor arterelor, se transforma intr-o placa tare, ce obstructioneaza treptat circulatia sangelui. Odata cu trecerea timpului, apar ateroscleroza sau intarirea arterelor, una dintre principalele cauze ale infarctului miocardic. Astfel, persoanele cu un nivel crescut de colesterol sunt expuse unui risc semnificativ mai mare de dezvoltare a bolilor cardiace.... [continuare]

Cum puteti sa preveniti boala cronica de rinichi

Din Articole
Actualizat la data de: 06 Iunie 2014

Generalitati Boala cronica de rinichi sau insuficienta renala cronica se refera la degradarea progresiva si ireversibila a functiei renale, in care preventia si diagnosticarea timpurie sunt esentiale pentru supravietuire. Statisticile medicale autohtone arata ca aproximativ doua milioane de romani sufera de o boala cronica de rinichi si ca, anual, numarul cazurilor creste cu pana la 10%. Ingrijirea medicala de specialitate si interventia in timp util previn necesitatea dializei si a transplantului de rinichi. Cauze si factori de risc Rinichii indeplinesc functia importanta de a filtra reziduurile si fluidele in exces din sange, care sunt apoi excretate prin urina. Atunci cand functia renala ajunge sa fie deficitara, cantitati importante de fluide, electroliti si deseuri se acumuleaza in organism. In primele stadii ale bolii cronice de rinichi, semnele si simptomele sunt insesizabile. Insuficienta renala prezinta manifestari clinice cand functia renala este aproape pierduta,... [continuare]

Moduri surprinzatoare de a scadea colesterolul

Din Articole
Actualizat la data de: 13 Decembrie 2018

Generalitati Pentru a scadea colesterolul, exercitiile si consumul de alimente sarace in grasimi saturate sunt perfecte. De cate ori ati auzit aceste sfaturi? Cu totii am constatat ca o alimentatie ce contine alimente grase va bloca arterele cu colesterol. Cu siguranta ca ati auzit de multe ori ca zaharul poate afecta nivelul colesterolului. Si acest lucru este foarte adevarat. Zaharul poate afecta trigliceridele. Cei mai multi dintre noi stim ca exista doua tipuri de colesterol, si anume: HDL (colesterolul bun) si LDL (colesterolul rau). In afara de acestea, sangele nostru contine o alta grasime, numita triglicerida. Aceste grasimi sunt stocate in celule pentru a va oferi energie intre mese. Un nivel normal este de 150 de mg/dl sau mai putin. Daca nivelul depaseste 200 de mg/dl, el este considerat ridicat. Aproape o treime din adulti au niveluri foarte ridicate de trigliceride, ceea ce inseamna ca se depaseste 500 mg/dl. Cand continutul de trigliceride este mare, el poate duce... [continuare]

Consecintele depunerii de colesterol

Din Articole
Actualizat la data de: 04 Februarie 2016

Generalitati Colesterolul reprezinta o formula biochimica din clasa lipidelor si care are multiple roluri benefice in organismul uman. Colesterolul este parte constituenta in aproape toti compusii celulari, de sinteza sau metabolici ai celulelor, astfel ca fac parte din o serie de hormoni, sunt parte din acidul biliar secretat de ficat, si parte componenta a membranelor celulare. Stratul lipid alcatuit si din colesterol este cel care are rol de termoreglare, sustinere si protectie pentru viscerele noastre si este forma de depozitare energetica a constituentilor nostri. Patologia in ceea ce priveste colesterolul nu este atat legata de prezenta sa in organismul nostru dar excesul sau reprezinta partea patologica. Colesterolul este subimpartit in doua principale categorii si anume : LDL si HDL. HDL sau High density lipidoproteins si LDL sau Low density lipoproteins. O a treia categorie din clasa colesterolului este reprezentata de VLDL (Very low density... [continuare]

Cardiopatie ischemica – cum va afecteaza sanatatea aceasta boala coronariana?

Din Articole
Actualizat la data de: 23 Februarie 2016

Generalitati Cardiopatia ischemica se dezvolta atunci cand vasele de sange majore ce ii furnizeaza inimii sange, oxigen si nutrienti (arterele coronare) se deterioreaza sau sunt bolnave. Depozitele ce contin colesterol in artere si inflamatiile sunt principalii vinovati pentru boala coronariana. Cand se acumuleaza multe placi, ele ingusteaza arterele coronare, scazand fluxul sanguin catre inima. In cele din urma, fluxul sanguin scazut poate determina durere in piept (angina pectorala), dificultati de respiratie sau alte semne si simptome ale bolii arterelor coronare. Un blocaj complet poate provoca un atac de cord. Pentru ca boala coronariana se dezvolta timp de cateva decenii, nu se poate observa o problema pana ce nu are loc un blocaj semnificativ ori un atac de cord. Dar exista o multime de cai de a preveni si trata bolile coronariene. Un stil de viata sanatos poate avea un impact mare asupra organismului dumneavoastra. Simptomele cardiopatiei ischemice In cazul in care... [continuare]

Cum putem sa ne mentinem colesterolul la un nivel optim?

Din Articole
Actualizat la data de: 12 Noiembrie 2018

Generalitati Mentinerea colesterolului in limite normale este o conditie esentiala pentru a preveni boli grave precum ateroscleroza si accidentul vascular cerebral. Colesterolul este o substanta lipidica care se gaseste in toate celulele organismului. Colesterolul provine din doua surse: 75% se sintetizeaza in ficat, in special din grasimile alimentare, iar 25% vine direct din alimente. Exista doua tipuri de colesterol: “colesterolul bun” (HDL) si “colesterolul rau” (LDL) . Ele functioneaza astfel: HDL-ul transporta colesterolul din diverse parti ale organismului inapoi la ficat, ceea ce duce la inlaturarea lui din organism, si, in consecinta, la protejarea vasului de sange. In ceea ce priveste LDL-ul, acesta transporta cea mai mare parte a colestrolului in sange, contribuind astfel la formarea placilor aterosclerotice ce duc la ingustarea vasului de sange. Colesterolul marit sau hipercolesterolemia este unul dintre factorii de risc atunci cand vorbim de bolile... [continuare]

7 lucruri surprinzatoare despre colesterol

Din Articole
Actualizat la data de: 13 Decembrie 2018

Cand auzi cuvantul colesterol, ai tendita sa te gandesti automat la grasimea din sange. In realitate, colesterolul este o substanta grasa produsa de ficat, responsabila de formarea membranei celulelor si anumitor hormoni. Fiecare om are nevoie de aproximativ 300 de mg de colesterol pe zi. In cazul cardiacilor, cantitatea de colesterol nu trebuie sa depaseasca 200 de mg. Si persoanele care mananca sanatos pot avea colesterolul mare Studiile de specialitate au demonstrat ca factorul genetic reprezinta, de cele mai multe ori, cauza nivelului ridicat de colesterol si trigliceride din sange. Cu alte cuvinte, poti sa ai colesterolul mare si daca esti vegetarian sau daca mananci putine grasimi de origine animala. Hipercolesterolemia familiala este o boala ereditara care afecteaza aproximativ 1 persoana din 500. Afectiunea provoaca cresterea nivelului de colesterol pana la 600 mg/dL, adica de aproape 3 ori mai mult decat limita normala. Boala poate cauza chiar atacuri de cord inca din... [continuare]

Analize biochimice - analiza bilirubinei si a grasimilor sanguine (colesterol, lipide totale, trigliceride, lipoproteine)

Din Articole
Actualizat la data de: 01 Octombrie 2018

Importanta lipidelor (grasimilor) in organism Grasimile sau lipidele sunt substante organice grase, care constituie cea mai mare sursa de energie pentru organism, deoarece prin "arderea" unui gram de grasimi se elibereaza 9 calorii. Aproximativ 15% din greutatea corpului uman este constituita, in mod normal, din grasimi. Marea majoritate a grasimilor sunt depozitate sub forma solida in diferite organe sau piele, iar o mica parte circula in sange sub forma lichida. Grasimile depozitate constituie rezerve de energie pentru situatiile in care omul este subalimentat din diferite cauze si sursa de energie pentru eforturile fizice. In aceste situatii, grasimile stocate se mobilizeaza, intra in sange si prin arderea lor contribuie la eliberarea de energie, necesara pentru activitatea vitala a organismului. Cand depozitarea grasimilor se face in cantitati mult mai mari decat necesitatile organismului apare obezitatea de diferite tipuri si grade, iar cand cantitatea de lipide din... [continuare]

Tratament naturist pentru colesterol

Din Comunitate

Buna ziua Am un hipotiroidism autoimun Colesterolul a ajuns la 260. Trigliceridele sunt in limite normale, la fel si celelalte analize. Spuneti-mi ce tratament naturist se poate lua pentru colesterol, ce dieta sa tin si de unde sa procur tratamentul? Va multumesc [continuare]

Transaminaze si colesterol

Din Comunitate

acum cateva zile, in urma analizelor a rezultat ca am colesterolul marit, peste 220, iar valorile transaminazelor foarte ridicate: TGO 48 si TGP 80. am depistat problema ficatului gras de jumatate de an dar nu am tratat-o. nu mananc grasimi sau dulciuri, nu depasesc 100 calorii pe zi, consum practic doar batoane de cereale, supe si fructe. care ar putea fi cauza acestor probleme ale ficatului si cum s-ar putea remedia? va multumesc [continuare]

Colesterol,trigliceride tratament!

Din Comunitate

Va rog sa-mi spuneti ce sa iau sa imi scada colesterolul si trigliceridele am,40 de ani,inaltime 1.74,greutate 105kg, Am facut analizele 24.02.2014 Si au iesit Anormale COLESTEROL-271.63 TRIGLICERIDE-416.50 Fibriogen-655 [continuare]

Colesterolul si trigliceridele

Din Comunitate

elena piatra neamt.am 44 de ani si am colesterolul 293 mg si trigliceridele 212 mg.Ce pot face sa ajung la valori normale.va rog ajutati-ma. [continuare]

Multiple simptome , dar boala negăsită

Din Comunitate

Cunosc pe cineva care umbllă din medic la medic și nu găsește răspunsul . Are următoarele simtome : Ameteli mari ,mana si piciorul stang nu le poate coordona ,convulsii , pierderea fortei musculare ,are colesterol mare si tgp la fel. Mă puteți ajuta să găsesc boala ? [continuare]

Tgp marit,colesterol rau marit,trigliceride foarte marite

Din Comunitate

TGP (ALT) este 45.41 (valori normale 0-42/UI/I ) Trigliceride este 217.07 (valori normale 50-150 /mg/dl) Colesterol seric total este 226.01 (valori normale 120-220 /mg/dl) HDL-Colesterol este 45.80(valori normale 55-135/mg/dl) Glicemie este 98.42(valori normale 65-115/mg/dl) LDL-Colesterol este 124.80(valori normale 50-150/mg/dl) *Ag HBs (ACCES) este negativ(0-0.9 S/CO-Negativ)(0.9-1.0 S/CO-Echivoc)(>1.0 S/CO-Pozitiv) Anti HCV este negativ ALPHA 1 este 5.2+(val.normale 2.0 - 5.0) BETA este 14.4+ (val.normale 9.0 - 13.0) Raport Albumine/globuline 1.17 Proteine totale este 7.3(valori normale 6.7 - 8.5 ) ACESTE SUNT ANALIZELE SOTULUI MEU,VARSTA 39 ANI.VA ROG SA-MI SPUNETI DESPRE CE BOALA POATE FI VORBA?ARE PROBLEME GRAVE CU FICATUL?VA MULTUMESC FOARTE MULT! [continuare]

Colesterol

Din Comunitate

va rog frumos daca se poate sa imi raspundeti si mie la o intrebare. un colesterol seric total de 200mg/dl trigliceride serice 108mg/dl un hdl colesterol de 33,30mg/dl si un ldl colesterol de 145,10mg/dl daca este bine sau rau si ce trebuie facut sau cum pot controla hdl-ul sa revina la limitele lui normale .va multumesc si astept raspuns [continuare]

Colesterol si trigliceride cu valori mari

Din Comunitate

Am colesterolul 309 mg/dl si trigliceridele 275 mg/dl. Am tinut regimul prescris de medic timp de 3 luni si nu da rezultate. Medicatia a constat in sinvacard 1 comprimat/zi. Ce ma sfatuiti ? [continuare]

Colesterol si trigliceride mari

Din Comunitate

Buna ziua, Sotul meu are 26 de ani si acum la analize de rutina au iesit urmatoarele valori: trigliceride: 171, colesterol: 229, monocite: 10.20%, din urina - acid ascorbic: 20(val normala [continuare]

De ce boala sufar

Din Comunitate

Sunt barbat si am 50 ani, mi-am facut analizele si au rezultat urmatoarele: GPT/ALT=63,70 u/l GOT/AST= 31,70 u/l colesterolul =284 mg/dL HDC colesterol= 40,80 mg/dL LDL colesterol = 159,00 trigliceridele =411 mg/dL doresc raspuns si la email: [email protected] [continuare]

Hdl colesterol

Din Dictionar Termeni

Fractiune a colesterolului sangvin transportata de catre lipoproteine. Cantitatea de hdl colesterol nu trebuie sa fie mai mica de 1 milimol, adica 0,4 grame, la litru; cu cat nivelul lui este mai ridicat, cu atat riscul de boala coronariana (angor, infarct) este mai scazut. [continuare]

Boala coronariana

Din Dictionar Termeni

Incapacitate a arterelor coronare de a furniza aportul de sange oxigenat corespunzator necesitatilor inimii. Aceasta lipsa de adaptare intre nevoile si aporturile in sange oxigenat poate rezulta din doua mecanisme diferite O insuficienta coronariana primara (de cauza necunoscuta) se traduce printr-o scadere a debitului sangvin in arterele coronare. O insuficienta coronariana secundara (a carei cauza este cunoscuta) corespunde unei cresteri in nevoile de oxigen, in cursul unui efort fizic de exemplu, si unei imposibilitati pentru inima de a aduce acest supliment de oxigen. Frecventa - In tarile industrializate, insuficienta coronariana este o coronaropatie (afectiune a arterelor coronare) extrem de raspandita. In Franta, de exemplu, reprezinta prima cauza de deces. Un mare numar dintre ele apar brusc la barbati si femei de varsta medie, de altfel intr-o stare buna de sanatate, insa majoritatea lor se refera la subiecti de varste mai mari de 65 de ani. Cauze - Originea cea... [continuare]

Pagina 1 din 32 (948 rezultate)