Clickmed
programare rapida la medic

Antideprin, drajeuri

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Antideprin, drajeuri

Compozitie
Drajeuri continand 25 mg de Clorhidrat de imipramin.

Actiune terapeutica
Antideprinul este un timoanaleptic antidepresor cu actiune centrala de crestere a nivelului activitatii neuropsihice. electroencefalograma releva cresterea undelor, hipersincronism si tendinta la trasee de tipiritativ. In afara actiunii centrale, Antideprinul poseda si efecte antihistaminice periferice.

Indicatii
melancolie, depresiuni de climacterium, stari depresive, baza organica in arterioscleroza cerebrala si senilitate cu simptome depresive, surmenaj, nevroze astenice cu elemente depresive, depresii evoluand pe fond psihopatic, stari disforice de tip ipohondric in schizofrenie.

Mod de administrare
Tratamentul se face prin asociatie de fiole cu drajeuri, fie numai cu drajeuri. Administrarea parenterala este rezervata de obicei bolnavilor spitalizati. Modul de administrare, doza zilnica si durata tratamentului se stabilesc de catre medicul specialist pentru fiecare caz in parte.
Tratamentul cu drajeuri: Se incepe cu doze zilnice de 75-100 mg (3-4 drajeuri) pe zi. Dupa gravitatea si evolutia bolii, doza poate fi marita progresiv pana la 200-300 mg pe zi (8-12 drajeuri), in mai multe prize. Se revine apoi progresiv la doza de intretinere de 50-150 mg pe zi. De asemenea se pot da doze mari de la inceput (150-200 mg) pe zi care se reduc treptat, timp de 10-15 zile,la 50-10 mg pe zi. In cazuri de hipersensibilitate la medicament, sau labilitate neurovegetativa, se poate incepe tratamentul cu doze reduse (1-3 drajeuri pe zi) ajungandu-se in mod treptat la dozele eficace.
tratamentul combinat - drajeuri cu fiole:
a) faza initiala (numai fiole): se incepe cu 75 mg (3 fiole) marind doza zilnica cu 25 mg (1 fiola) pana in ziua a 6-a;
b) faza intermediara (fiole si drajeuri): se continua marirea dozei cu 25 mg pe zi pana la 300-350 mg, inlocuind din ziua a 7-a, 1 fiola prin drajeuri;
c) faza de intretinere (numai drajeuri):se reduce progresiv doza cu 25 mg pe zi, pana se ajunge la doza de intretinere de 100-150 mg care va fi mentinuta pana la terminarea tratamentului. Doza zilnica se va administra in 3-4 prize a 25 mg sau 50 mg.
Injectiile se vor administra intramuscular de preferinta in fesa. Efectul tratamentului cu antideprin nu se poate observa inainte de 1-2 saptamani. In caz de insomnie si anxietate se poate asocia levomepromazina. In depresiuni deosebit de grave, asocierea cu electrosocuri poate fi necesara.

Contraindicatii
Glaucom; epilepsie; hipertrofie de prostata; insuficienta renala. Se va administra cu multa prudenta la bolnavii cu tulburari coronariene sau hipertensiune arteriala, precum si in nevrozele cu predominanta tulburarilor neuro-vegetative. Administrarea produsului este interzisa femeilor gravide.

Reactii adverse
Desi produsul este foarte putin toxic s-au semnalat rar intolerante, uneori pot aparea tulburari generale ca: cefalee si uscaciunea gurii, ameteli, stari de astenie, insomnii, transpiratii, tremuraturi, stari de neliniste, parestezii, tahicardie. Aceste fenomene sunt mai frecvente la inceputul tratamentului si de obicei dispar de la sine. Controlul medical al tratamentului trebuie extins si asupra fenomenelor secundare mai ales daca intensitatea si caracterul lor sunt neobisnuite.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Consecintele unei supradoze de aspirina Consecintele unei supradoze de aspirina

    Generalitati Aspirina este al treilea nume pentru acidul acetilsalicilic, substanta utilizata frecvent in medicamentele recomandate pentru ameliorarea durerilor. Medicamentele sunt folosite din cele mai vechi timpuri, mai exact inca din vremea medicului grec...citeste mai mult

  • Factorii care reduc eficienta anticonceptionalelor Factorii care reduc eficienta...

    Generalitati Anticonceptionalele sunt medicamente care contin hormoni asemanatori celor care se gasesc in mod natural in organismul uman. Acestea se administreaza zilnic, fiind utilizate ca metoda contraceptiva sau pentru tratarea anumitor dereglari hormonale....citeste mai mult

  • Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor Asistenta medicala a prescolarilor,...

    Ordin nr. 653 din 25 septembrie 2001 privind asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 777 din 5 decembrie 2001 Ministrul sanatatii si familiei, vazand Referatul comun de aprobare al Directiei generale...citeste mai mult

  • Scleroza multipla Scleroza multipla

    Generalitati Scleroza multipla este o afectiune neurologica cronica, care afecteaza sistemul nervos central, in mod special creierul, maduva spinarii si nervii optici. Scleroza multipla poate provoca dificultati in forta si controlul muscular, tulburari de vedere, de...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter