Clickmed
programare rapida la medic

scaderea zaharului din sange

Hipoglicemia (nivelul scazut al concentratiei zaharului in sange)

Din Articole
Actualizat la data de: 26 August 2021
Consultant medical:

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Clinica: Clinica Smart Nutrition

Ce este hipoglicemia Hipoglicemia defineste scaderea concentratiei de glucoza din sange, pana la un nivel care se insoteste de semne si simptome. Hipoglicemia nu este o boala, ci o stare determinata de o varietate de cauze. Clasificare Clasificarea lor se poate dupa mai multe criterii: - Mecanism de producere • Exogene- apar ca reactii adverse la administrarea unor medicamente ( de ex- insulina, sulfoniluree, etc) sau alcoolului; • Endogene- apar in situatii patologice si pot fi mediate de insulina (insulinom, tumori pancreatice non-insulinosecretante, anticorpi anti-insulina) sau nemediate de insulina (sepsis, insuficiente de organ, etc). - Momentul instalarii in raport cu pranzul • Precoce post-prandial (in primele 3-120 minute dupa masa); • Tardive post-prandiale (la 3-5 ore de la masa). - Criteriul severitatii • Usoare; • Moderate; • Severe. Simptome Simptomele hipoglicemiei pot varia de la episod la episod, deoarece scaderea concentratiei glucozei... [continuare]

Zaharul din fructe: bun sau rau?

Din Articole
Actualizat la data de: 10 Octombrie 2022
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Ce este fructoza Fructoza, numita si "zaharul din fructe", este un monozaharid (glucid sau carbohidrat simplu) care se gaseste in mod natural in fructe sau in miere. In dieta de tip occidental, cantitatea cea mai mare de fructoza nu provine din fructele proaspete, ci din zaharoza, numita si sucroza, sau zahar, care contine 50% fructoza si 50% glucoza, si din siropul de porumb bogat in fructoza (42-55% fructoza). Siropul de porumb bogat in fructoza a fost pentru prima data introdus in industria alimentara in anul 1972, in Statele Unite, si este metoda cea mai ieftina si cel mai frecvent utilizata pentru indulcirea bauturilor racoritoare. Sunt sucurile nocive? Consumul de bauturi racoritoare a crescut foarte mult in ultimele decenii (de la aproximativ 2 portii/saptamana in 1942 la aproximativ 2 porti/zi in anul 2000) si este asociat cu cresterea aportului caloric, cresterea greutatii corporale si reducerea aportului de nutrienti esentiali. Deoarece atat zaharul, cat si siropul de... [continuare]

Diabetul zaharat tip 1 (insulino-dependent)

Din Articole
Actualizat la data de: 14 Iunie 2021
Consultant medical:

Dr. Nenu Daniela-Elena
Medic rezident diabet zaharat, nutritie si boli metabolice

Clinica: Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Ce este diabetul zaharat Diabetul zaharat este o afectiune endocrinologica caracterizata prin anomalii metabolice, in special ale metabolismul glucidic. Diabetul zaharat apare atunci cand pancreasul secreta cantitati insuficiente de insulina sau cand modul in care organismul utilizeaza insulina este deficitar. Insulina este hormonul care asigura necesarul energetic celular, prin utilizarea zaharului (glucozei) de catre celule. Daca secretia de insulina este deficitara sau in cazul in care exista rezistenta la actiunea acesteia in tesuturile tinta, nivelul zaharului din sange (glicemia) este mult prea mare, iar tesuturile nu mai pot utiliza glucoza pentru producerea de energie. Daca nivelul glicemiei este persistent crescut apar complicatii la nivelul ochilor, inimii, vaselor de sange, nervilor si rinichilor. Daca glicemia atinge valori foarte mari se produce un dezechilibru metabolic sever ce caracterizeaza cetoacidoza diabetica (CAD). Diabetul zaharat tip 1 apare la orice... [continuare]

Hipoglicemia - nivelul scazut al glucozei in sange

Din Articole
Actualizat la data de: 10 Mai 2019
Consultant medical:

Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei

Clinica: Nutrisistem

Ce este hipoglicemia Principala sursa de energie a organismului este glucoza. Aceasta rezulta din digestia carbohidratilor si este transportata la celulele din corp fiind principala sursa de energie. Glucoza care nu este utilizata imediat este depozitata in ficat sub forma de glicogen. Cantitatea de glucoza din sange este controlata de o serie de hormoni (glucagonul, insulina primara, cortizolul, epinefrina, hormonii de crestere) al caror nivel creste sau scade pentru a pastra continutul de zahar din sange in limite optime (euglicemia). Un rol important il are insulina, care stimuleaza celulele corpului sa absoarba sau sa elibereze glucoza din/in sange, dupa caz. In cazul hipoglicemiei - zaharul din sange este in cantitati reduse, iar cantitatea de insulina eliberata scade. Hiperglicemia inseamna continut ridicat de zahar in sange, ceea ce va determina cresterea cantitatii de insulina in sange. Cand scade cantitatea de insulina, glucagonul stimuleaza ficatul pentru a transforma... [continuare]

Din ce cauze apar variatii ale glicemiei

Din Articole
Actualizat la data de: 29 Martie 2023
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Introducere Glicemia, adica nivelul de zahar din sange, are valori normale cuprinse intre 70 si 99 mg/dL daca nu ai mancat timp de opt ore si mai putin de 140 mg/dL la doua ore dupa ce ai luat masa. Daca sunt mai mari sau mai mici, acest lucru poate fi pus pe seama mai multor factori, de la alimentatie si pana la anumite boli. Cei care sufera de diabet reactioneaza diferit la mancarurile si bauturile pe care le consuma, de aceea este bine sa tina cont de masuratorile glicemiei si sa evite produsele care duc la cresterea glicemiei. Cauzele care duc la cresterea sau la scaderea valorilor normale ale nivelului de zahar Iata care sunt cauzele care duc la cresterea sau la scaderea valorilor normale ale nivelului de zahar. Cafeaua - Nivelul de zahar din sange poate sa creasca dupa ce bei o cafea, chiar si una neagra, care nu are calorii, din cauza cofeinei. Acelasi lucru este valabil si in cazul ceaiului negru, a celui verde si a bauturilor energizante. Mancarea... [continuare]

Diabetul zaharat non-insulino-dependent recent diagnosticat

Din Articole
Actualizat la data de: 26 Ianuarie 2022
Consultant medical:

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Clinica: Clinica Smart Nutrition

Generalitati Diabetul zaharat de tip II apare atunci cand pancreasul secreta cantitati insuficiente de insulina sau celulele organismului prezinta o rezistenta crescuta la actiunea insulinei. Insulina asigura necesarul energetic celular, facilitand introducerea glucozei in celule si mentinand astfel valori normale in sange. Cand secretia de insulina este insuficienta sau daca exista rezistenta la actiunea acesteia in tesuturile tinta, nivelul glucozei din sange (glicemia) creste dar in acelasi timp, nici tesuturile nu o pot utiliza pentru producerea de energie. Cand nivelul glicemiei este persistent crescut apar, din cauza efectelor nocive ale hiperglicemiei asupra vaselor sanguine sau a nervilor periferici, complicatii cronice grave. Diabetul zaharat de tip II este o boala caracteristica varstei adulte, insa apar din ce in ce mai multe cazuri si la copii si adolescenti datorita cresterii numarului de pacienti care sufera de obezitate. Deoarece tratamentul DZ de tip II de... [continuare]

Diabetul zaharat insulino-dependent recent diagnosticat

Din Articole
Actualizat la data de: 24 Septembrie 2021
Consultant medical:

Dr. Balan Dumitra
Medic primar diabet, nutritie si boli metabolice

Generalitati DZ de tip I apare la orice varsta, insa predomina la copii si adultii tineri, motiv pentru care este numit de catre unii autori diabet juvenil. De asemenea, un termen sinonim folosit adesea pentru DZ de tip I este DZ insulino-dependent (DZID). Cauze Aparitia DZ de tip I este determinata de distrugerea autoimuna a celulelor beta-pancreatice care secreta insulina. Nu se cunoaste cauza declansarii raspunsului imun. Ereditatea joaca un rol important in patogenia DZ de tip I. Totusi, un numar mare de pacienti cu DZ de tip I nu prezinta antecedente familiale de diabet insulino-dependent. De aceea, specialistii considera ca pe langa predispozitia genetica, anumiti factori de mediu, cum ar fi infectiile virale au un rol important in declansarea bolii. Unul din factorii de mediu implicati in declansarea diabetului este de obicei, un agent infectios, de tipul virusului Coxackie B. Rata distrugerii celulelor beta-pancreatice secretoare de insulina este variabila: - la... [continuare]

Tratamente naturiste in diabetul zaharat

Din Articole
Actualizat la data de: 20 Aprilie 2021
Consultant medical:

Dr. Pavel Ghenea
Medic nutritionist

Generalitati Diabetul este o afectiune ce se caracterizeaza prin prezenta zaharului in sange si in urina. Diabetul apare atunci cand secretia de insulina este insuficient produsa de celulele pancreatice sau atunci cand insulina nu-si indeplineste rolul in organism. Diabetul zaharat reprezinta cea mai frecventa boala endocrina inregistrata in ultimii ani. Afectiunea este caracterizata prin valori crescute ale glucozei la nivel sangvin, asa numita hiperglicemie. Cele doua tipuri de diabet zaharat Tipul I este diabetul insulino-dependent, forma cea mai grava a diabetului. El apare datorita faptului ca celulele pancreatice nu mai produc o cantitate suficienta de insulina deoarece sunt distruse, printr-o anomalie, de catre celulele imunitare. Celulele nu mai pot astfel utiliza zaharul din sange, nivelul acestuia crescand, aparand hiperglicemia. Boala apare de obicei inaintea varstei de 35 de ani, mai ales intre 10 si 16 ani. Evolutia bolii este rapida si necesita injectare cu... [continuare]

Diabetul zaharat tip 2 (non-insulino-dependent)

Din Articole
Actualizat la data de: 24 Septembrie 2021
Consultant medical:

Dr. Balan Dumitra
Medic primar diabet, nutritie si boli metabolice

Generalitati Diabetul zaharat de tip 2 (insulino-independent) este o boala cronica caracterizata prin anomalii metabolice, in special ale metabolismul glucidic ducand astfel la cresterea glicemiei peste valorile normale. Diabetul apare cand pancreasul secreta cantitati insuficiente de insulina sau modul in care organismul utilizeaza insulina este deficitar. Insulina este hormonul care asigura necesarul energetic celular, prin utilizarea glucozei (zaharului) de catre celule. Un alt rol al acestui hormon este de a stoca surplusul de zahar in depozite la nivelul muschilor, tesutului adipos si ficatului. Cand secretia de insulina este deficitara sau daca exista rezistenta la actiunea acesteia in tesuturile tinta, nivelul zaharului in sange (glucoza din sange, glicemia) este mult prea mare iar tesuturile nu o mai pot utiliza pentru producerea de energie. Daca nivelul glicemiei este persistent crescut apar complicatii la nivelul ochilor, inimii, vaselor de sange, nervilor si... [continuare]

Grupele de sange si bolile asociate acestora

Din Articole
Actualizat la data de: 11 Mai 2022
Consultant medical:

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Clinica: Clinica MedLife

Tipuri de grupe de sange Grupele de sange sunt unele dintre cele mai misterioase taxonomii ale organismului uman. Exista 4 tipuri de grupe de sange – A, B, AB si 0 – impreuna reprezentand cele 4 grupe de antigeni gasite pe suprafetele celulelor rosii din sange. Grupe de sange si afectiuni Tipurile noastre de sange pot dezvalui cateva modele complexe in ceea ce priveste sanatatea. Putem schimba stilul de viata sau dieta, insa nu putem schimba tipul de sange, care este determinat de substantele microscopice mostenite de la parinti. Aceste substante de suprafata interactioneaza cu sistemul imunitar in diferite moduri in care schimba riscul de aparitie a mai multor boli comune. Deci, in functie de grupa de sange, s-ar putea sa fiti mai mult sau mai putin susceptibil de a suferi de probleme cardiace, cancer, precum si o serie de alte maladii. 1. Probleme de memorie – grupa de sange cea mai susceptibila o reprezinta grupa AB. Creierul si sistemul vascular au multe in comun.... [continuare]

Sangele si bolile de sange

Din Articole
Actualizat la data de: 08 Martie 2022
Consultant medical:

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Clinica: Clinica MedLife

Generalitati Sangele este un lichid rosu, vascos care transporta substante, precum hormonii, oxigenul si glucoza, la tesuturile organismului, iar de la nivelul acestora sunt preluate reziduurile si dioxidul de carbon. Vital pentru supravietuirea organismului, sangele transporta oxigenul prin artere catre plamani, si glucoza de la ficat catre toate celulele din componenta organelor si tesuturilor; apoi se reintoarce la plamani prin intermediul venelor, schimband oxigenul cu dioxid de carbon. O persoana adulta are aproximativ 4 l de sange, care este compus din celule sanguine si plasma. Exista trei tipuri de celule sanguine: • Globulele rosii (RBC) sau hematiile - contin hemoglobina si serveste la transportul dioxidului de carbon din organe (inima, muschi) catre plamani. Hemoglobina este proteina care confera culoarea globulelor rosii. Pigmentul acestei proteine este rosu-aprins, atunci cand este oxigenata (culoarea sangelui arterelor din marea circulatie), si albastru... [continuare]

Analize biochimice (analiza zaharului din sange - glicemia si din urina - glicozuria)

Din Articole
Actualizat la data de: 01 Octombrie 2018

Generalitati Sangele omului are o structura extrem de complexa, continand numeroase substante organice (proteine, grasimi, glucoza, enzime, hormoni, vitamine) si substante minerale (calciu, fosfor, sodiu, potasiu etc). Analizele biochimice cerceteaza compozitia chimica fie a sangelui total, fie numai a serului sau plasmei sanguine. Zaharurile din sange Exista mai multe feluri de zaharuri in organismul omului: glucoza, fructoza, lactoza etc. Glucoza este cea mai importanta zaharida care se gaseste in mod normal in organele si sangele omului si constituie combustibilul cel mai pretios pentru obtinerea energiei necesare activitatii omului. Din arderea unui gram de glucoza de catre organism rezulta 4 calorii. Glucoza in organism provine din alimentele consumate de catre om. Cele mai bogate alimente in glucoza sunt dulciurile (zaharul, produsele zaharoase, mierea), precum si alimentele care contin amidon (faina de cereale si produsele cerealifere, cartofii etc.), care in... [continuare]

Controlul glucozei din sange in diabetul zaharat de tip 1

Din Articole
Actualizat la data de: 03 Decembrie 2012

Generalitati Diabetul zaharat de tip 1 apare atunci cand sistemul imunitar al organismului distruge celulele pancreasului care produc insulina (celulele beta). Aceste celule formeaza insulina necesara pentru a mentine in cote normale nivelul de zahar din sange. Din fericire, exista cateva modalitati prin care se poate gestiona nivelul de glucoza din sange. Daca veti cunoaste elementele de baza ale acestor strategii va fi mai usor sa controlati fluctuatiile nivelurilor de zahar din organism. Modalitati de gestionare a nivelului de glucoza din sange - Monitorizarea nivelului de zahar din sange - Primul pas in prevenirea complicatiilor diabetului zaharat de tip 1 este de a monitoriza in mod regulat nivelurile de glucoza din sange. Acest lucru implica intepaturi in deget pentru recoltarea unei mostre de sange care se pune pe o banda speciala, iar apoi in tester. Rezultatele ajuta bolnavii de diabet sa optimizeze planul de tratament. Atunci cand [continuare]

Controlul glucozei din sange in diabetul zaharat de tip 2

Din Articole
Actualizat la data de: 06 Noiembrie 2012

Generalitati Nimic nu este mai important pentru mentinerea sub control a nivelului glucozei din sange, decat o dieta echilibrata, un stil de viata activ si respectarea tratamentului medicamentos recomandat de medic. Exista mai multe moduri prin care pot fi reduse valorile de zahar din sange - aspect vital pentru persoanele care sufera de diabet zaharat de tip 2. Formati-va obiceiuri alimentare sanatoase Nu sariti peste mese, in special peste micul-dejun, deoarece acest lucru poate duce la cresterea valorilor de glucoza in sange. Cand nu mancati sau nu va odihniti suficient, organismul se alimenteaza cu energie din glucoza eliberata de ficat. La persoanele cu diabet zaharat de tip 2, ficatul nu functioneaza la capacitatea optima, iar din cauza excesului de glucoza din sange acesta va fi suprasolicitat. Cand consumati carbohidrati, acestia semnaleaza ficatului sa opreasca eliberarea de glucoza in fluxul sanguin. Daca nu mancati in mod regulat, rezultatul poate fi... [continuare]

Zaharul din nuca de cocos si efectele acestuia asupra organismului

Din Articole
Actualizat la data de: 31 Iulie 2019

Zaharul din nuca de cocos, din ce in ce mai folosit Zaharul din nuca de cocos se bucura de o popularitate din ce in ce mai mare, deoarece exista multe persoane care pretind ca este o alternativa foarte sanatoasa la alte tipuri de zahar. Adevarul exact despre acest tip de zahar nu este pe deplin descoperit, iar consumul exagerat poate contribui la diferite afectiuni de sanatate. Este esential ca oamenii sa inteleaga atat beneficiile, cat si riscurile asociate consumului de zahar din nuca de cocos. Acest lucru este cu atat mai important, cu cat frecventa utilizarii acestui zahar este din ce in ce mai mare in randul persoanelor care doresc sa isi indeplineasca pofta de dulce fara a se simti vinovate. Ce este si cum se obtine zaharul din nuca de cocos? Zaharul de cocos provine dintr-o sursa naturala, adica de la palmierul de cocos sau cocotierul. Acest tip de zahar are denumiri variate, precum: - zahar din nuca de cocos; - zahar de cocos; - nectar din flori de cocos (forma... [continuare]

Tipuri de exercitii fizice pentru bolnavii de diabet zaharat

Din Articole
Actualizat la data de: 19 Noiembrie 2012

Generalitati Exercitiile fizice sunt foarte importante pentru gestionarea diabetului zaharat. Combinatia dintre dieta, exercitiile fizice si tratamentul medicamentos poate ajuta la controlul greutatii, dar si a nivelului de zahar din sange. Activitatea fizica are rol important pentru bolnavii de diabet zaharat intrucat: - imbunatateste modul in care corpul utilizeaza insulina - ajuta la arderea grasmii corporale in exces - contribuie la dezvoltarea fortei musculare - creste densitatea si puterea oaselor - scade tensiunea arteriala - imbunateste circulatia sangelui si reduce riscul aparitiei bolilor de inima - protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare prin scaderea nivelului de colesterol rau - diminueaza stresul, incurajeaza relaxarea si contribuie la ameliorarea starii de anxietate. [continuare]

Consumul de alcool si diabetul zaharat

Din Articole
Actualizat la data de: 15 Noiembrie 2010

Generalitati In cazul pacientilor cu diabet zaharat, consumul de alcool conduce la cresterea nivelului de zahar din sange. Din acest motiv, pacientii care sufera de aceasta afectiune pot consuma numai ocazional alcool sau atunci cand nivelul de zahar din sange este bine controlat. De regula, pacientii cu diabet zaharat, supraponderabilitate, hipertensiune arteriala sau care au un nivel ridicat de trigliceride trebuie sa consulte medicul curant daca doresc sa consume bauturi alcoolice. Alcoolul si organismul uman Alcoolul este metabolizat la nivelul ficatului, iar in cazul unei persoane cu greutate corporala normala metabolizarea unui pahar de alcool dureaza aproximativ 2 ore. Cand o cantitate ridicata de alcool este consumata intr-un interval scurt de timp, organismul nu metabolizeaza intreaga cantitate de alcool iar excesul este raspandit si la nivelul altor organe, cum ar fi creierul. Astfel, se explica starile de greata, durerile de cap, somnolenta si celelalte... [continuare]

Alimente recomandate persoanelor cu diabet zaharat

Din Articole
Actualizat la data de: 23 Noiembrie 2012

Generalitati Daca suferiti de diabet aveti nevoie de un ghid care sa va ajute sa determinati rapid daca un produs este o alegere buna sau rea. Este extrem de important sa alegeti corect alimentele pe care le consumati, pentru a avea o stare optima de sanatate si de a controla cat mai eficient nivelul de glucoza din sange. Mai jos sunt cateva alimente sau grupuri de alimente care sunt recomandate persoanelor cu diabet zaharat. Alimente cu continut ridicat de fibre Fibrele dietetice sunt incluse in compozitia tuturor partilor din alimentele vegetale pe care organismul nu poate sa le digere sau sa le absoarba. Aceste fibre pot reduce riscul de boli de inima si ajuta la controlul nivelului de glucoza din sange. Alimentele bogate in fibre sunt: fructele, nucile, leguminoase (fasole, mazare si linte), faina integrala de grau si taratele. Iaurt fara grasimi Iaurtul natural fara grasimi contine carbohidrati si proteine de calitate, ceea ce il transforma intr-un aliment excelent... [continuare]

Alimente care scad colesterolul

Din Articole
Actualizat la data de: 19 Noiembrie 2012

Generalitati Daca suneti ingrijorati de nivelul de colesterol din sange si doriti sa mentineti valorile acestuia in parametrii normali, este important sa va ganditi la alimentele pe care ar trebui sa le introduceti sau elimina din dieta dumneavoastra. Prin limitarea consumului anumitor alimente care contin grasimi trans (carnea grasa, lactatele nedegresate sau produse de patiserie), puteti reduce valorile colesterolului rau (LDL) si ridica nivelul de colesterol bun (HDL). Specialistii sustin ca pentru majoritatea oamenilor sunt necesare doar cateva modificari in dieta, pentru a atinge aceste scopuri. O parte dintre persoanele care au colesterol ridicat vor lua medicamente pentru diminuarea colesterolului rau din sange. Pentru un grup restrans dintre cei care au colesterol ridicat, va fi nevoie de combinatia dintre modificari dietetice si medicatie. Puteti sa scadeti cu pana la 20-30% valorile colesterolului prin pierderea surplusului de greutate, a consumului ridicat de fibre... [continuare]

Plan de actiune pentru diabetul zaharat

Din Articole
Actualizat la data de: 15 Noiembrie 2012

Generalitati Diabetul zaharat este definit ca o tulburare metabolica de etiologie multipla. Afectiunea este caracterizata de hiperglicemie cronica insotita de tulburari ale metabolismului glucidic, al proteinelor si grasimilor care rezulta in urma disfunctiei secretiei de insulina, a actiunii insulinei sau a ambelor situatii. Diagnosticul clinic al diabetului zaharat este stabilit de cele mai multe ori cu ajutorul simptomelor, cum ar fi poliuria, polidipsia sau pierderea inexplicabila in greutate si este confirmat de valorile anormale ale glicemiei. Un plan de actiune pentru diabetul zaharat ar trebui sa aiba la baza cresterea gradului de constientizare a noilor orientari, informatii si rezultate pertinente ale cercetarilor legate de prevenirea si controlul diabetului, dar si a complicatiilor asociate. Acest plan va include strategii de ingrijire, prevenire si detectare precoce a diabetului zaharat. Auto-gestionarea diabetului zaharat cu ajutorul educatiei, accesului facil la... [continuare]

Ce determina scaderea inexplicabila in greutate

Din Articole
Actualizat la data de: 03 Noiembrie 2010

Generalitati Pierderea inexplicabila in greutate, indiferent de momentul din viata in care are loc, trebuie considerata semn al unor probleme medicale. Daca va confruntati cu aceasta problema, consultati imediat un medic pentru evaluarea cauzelor. Scaderea in greutate este un simptom pentru mai multe afectiuni, si numai un medic este capabil sa evalueze totalitatea manifestarilor aflate in relatie cu aceasta pentru diagnosticarea corecta a bolii. De obicei, pierderea in greutate este asociata cu afectiuni ale sistemul digestiv. Greutatea corporala este determinata de mai multi factori: aportul de calorii, starea generala de sanatate, varsta, asimilarea nutrientilor, etc. Daca ati ajuns la varsta de mijloc a maturitatii, greutatea ar trebui sa ramana relativ constanta de la an la an, desi o scadere in greutate, de exemplu, este rareori un motiv de ingrijorare. Totusi, daca pierdeti in mod neasteptat mai mult de 5 kg, adica 5% din masa corporala, sau daca scaderea in... [continuare]

Diabet zaharat de tip 2 recent diagnosticat

Din Articole
Actualizat la data de: 06 Noiembrie 2012

Generalitati Diabetul zaharat de tip 2 este una dintre cele mai insidioase boli, deoarece bolnavul este posibil sa nu aiba o stare de sanatate precara. Din aceasta cauza, diabetul de tip 2 are una dintre cele mai mari rate de negare in randul bolnavilor. Este insa, foarte important sa tratati diagnosticul de diabet cu foarte mare seriozitate, deoarece aceasta conditie va poate influenta starea de sanatate pe termen lung. Diabetul zaharat de tip 2 este o boala care afecteaza o persoana pe tot parcursul vietii. Conditia apare atunci cand pancreasul nu mai poate produce suficienta insulina sau atunci cand tesuturile din organism devin rezistente la insulina. Insulina este un hormon care ajuta celulele organismului sa folosesca zaharul din sange (glucoza) pentru producerea energiei. Aceasta mai ajuta organismul sa construiasca depozite suplimentare de zahar in celulele muschilor, cele hepatice si cele ale tesutului adipos. Teama de diabet este un sentiment normal Este foarte... [continuare]

Tratamentul si ingrijirea persoanelor cu diabet zaharat de tip 2

Din Articole
Actualizat la data de: 06 Noiembrie 2012

Generalitati Gestionarea cu mai mare atentie a diabetului de tip 2 poate reduce riscul complicatiilor grave sau chiar pericolul de deces. Nu exista niciun leac pentru diabetul zaharat, ca atare, tratamentul este foarte important. Rolul terapiei pentru diabetul zaharat de tip 2 este de a mentine normale nivelurile de glucoza din sange si, pe cat posibil, de a controla simptomele, pentru a preveni aparitia altor probleme de sanatate care ar putea sa se dezvolte pe masura inaintarii in varsta a bolnavului. Abordari de baza pentru tratarea diabetului de tip 2 Terapia diabetului de tip 2 implica adoptarea a trei masuri principale: 1. Dieta - Se vor face modificari dietetice, astfel incat alimentele consumate sa contina 30% grasimi bune, 40-55% carbohidrati (cu un nivel ridicat de fibre si indice glicemic scazut) si 15% proteine. Distribuirea carbohidratilor si a caloriilor este foarte importanta, pe parcursul unei zile, precum si limitarea caloriilor totale, pentru a se mentine o... [continuare]

Mituri despre diabetul zaharat

Din Articole
Actualizat la data de: 08 Noiembrie 2012

Generalitati Este important sa aflati cat mai multe informatii despre diabetul zaharat, astfel incat sa va puteti ajuta atat pe dumneavoastra, cat si pe cei apropiati, in cazul in care dumneavoastra sau familia sufera de diabet. Acest lucru inseamna sa incercati sa descoperiti si sa asimilati cat mai multe detalii corecte despre aceasta conditie. Desi internetul va poate oferi multe indicatii despre modul de diagnosticare, factorii de risc, simptomele si tratamentul diabetului zaharat, informatiile din mediul online nu sunt intotdeauna corecte. Datele care nu sunt interpretate adecvat, care sunt inexacte sau care induc in eroare, pot fi mai degraba daunatoare pentru persoanele cu diabet zaharat. Chiar si cei care sunt bine intentionati va pot furniza informatii false. Consumul de zahar cauzeaza diabet Diabetul zaharat de tip 1 este cauzat de distrugerea celulelor producatoare de insulina ale pancreasului si nu are legatura cu consumul de zahar. Diabetul de tip 2 rezulta din... [continuare]

Cum sa traiesti sanatos cu diabet zaharat

Din Articole
Actualizat la data de: 12 Noiembrie 2012

Generalitati Este foarte posibil sa traiti sanatos, chiar daca aveti diabet zaharat. Nu trebuie sa credeti ca dupa diagnosticarea cu diabet zaharat, sanatatea dumneavoastra se va deteriora in mod automat. In prezent, exista aparate eficiente de monitorizare a nivelului de zahar din sange, medicatie si produse alimentare special concepute pentru diabetici. Puteti merge la cumparaturi oriunde, pentru ca in aproape orice magazin alimentar exista produse cu ingrediente speciale pentru cei cu diabet zaharat. Nu conteaza care este tipul de diabet zaharat de care suferiti. Indiferent de acesta, va puteti bucura de viata. Dimpotriva, nu exista niciun motiv sa nu mancati destul sau sa nu faceti miscare. Printr-o dieta corespunzatoare si exercitii fizice regulate, nu doar ca veti tine diabetul zaharat sub control, ci veti putea evita si alte complicatii comune ale acestei conditii. Testati-va in mod regulat glicemia Verificati in mod constant nivelul de glucoza din sange. Unul dintre... [continuare]

Complicatii la nivelul pielii cauzate de diabetul zaharat

Din Articole
Actualizat la data de: 13 Noiembrie 2012

Generalitati Diabetul zaharat poate determina niveluri ridicate, pe perioade indelungate de timp, de glucoza in sange, care impiedica fluxul de sange de-a lungul corpului si pielii. Acest lucru poate deteriora sau distruge nervii, poate intarzia vindecarea si poate sa scada aportul de oxigen si elemente nutritive, catre celulele corpului. Aproape toate persoanele cu diabet zaharat, cu un nivel crescut de zahar in sange, vor avea simptome care afecteaza pielea, membrele inferioare si cele superioare, in urmatorii cinci ani de la diagnosticare. Acestea pot include furnicaturi, senzatie de amorteala si pierderea abilitatii de a simti caldura, durere si presiune. Complicatiile rezultate ar putea fi severe. Infectii bacteriene La persoanele cu diabet zaharat pot sa apara mai multe tipuri de infectii bacteriene: ulcior (infectii ale glandelor pleoapelor) furuncul foliculita (infectia foliculilor de par) [continuare]

Homocisteina (sange)

Din Analize Medicale

Homocisteina este un aminoacid, prezent in mod obisnuit in cantitati foarte mici in toate celulele corpului, deoarece organismul converteste rapid homocisteina in alte produse. Deoarece vitaminele B6, B12 si acidul folic sunt necesare pentru a metaboliza homocisteina, nivelurile crescute ale aminoacidului pot fi un semn al deficientei vitaminelor respective. Concentratiile crescute ale homocisteinei pot determina, de asemenea, un risc ridicat de aparitie a bolii coronariane, accidentului vascular cerebral, bolii vasculare periferice (depozite grase in arterele periferice) si rigidizarii arterelor (ateroscleroza). Testul este de util pacientilor cu un deficit de B12. Persoanele cu deficit precoce de vitamina B 12 sau folat pot fi asimptomatice. Alte persoane afectate pot prezenta o varietate de simptome usoare pana la severe care pot include: diaree, ameteala, oboseala, slabiciune, pierderea poftei de mancare, ritmul cardiac rapid, dificultati de respiratie, amorteala si/sau... [continuare]

Glucozo-6-fosfat dehidrogenaza (sange) g6pd

Din Analize Medicale

Glucozo-6-fosfat-dehidrogenaza este o enzima implicata in producerea de energie. Aceasta se gaseste in toate celulele corpului, pe care le protejeaza de anumite produse toxice ale metabolismului celular. Deficitul de G6PD este o afectiune mostenita in care organismul nu are suficiente enzime de glucoza-6-fosfat dehidrogenaza sau G6PD, care ajuta celulele rosii din sange (eritrocitele) sa functioneze in mod normal. Acest deficit duce la aparitia anemiei hemolitice, de obicei dupa expunerea la anumite medicamente, alimente, infectii virale sau bacteriene. Majoritatea persoanelor cu deficienta de G6PD sunt asimptomatici, in timp ce altele dezvolta simptome de anemie numai dupa distrugerea eritrocitelor, o afectiune numita hemoliza. In aceste cazuri, simptomele dispar odata cu eliminarea cauzei. In cazuri rare, deficitul de G6PD poate determina anemie cronica. Anemia hemolitica se caracterizeaza prin incapacitatea maduvei osoase de a compensa aceasta distrugere prin cresterea... [continuare]

Pagina 1 din 34 (1000 rezultate)