Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Plan de actiune pentru diabetul zaharat

Actualizat la data de: 15 Noiembrie 2012

Generalitati

Sus
Plan de actiune pentru diabetul zaharat

Diabetul zaharat este definit ca o tulburare metabolica de etiologie multipla. Afectiunea este caracterizata de hiperglicemie cronica insotita de tulburari ale metabolismului glucidic, al proteinelor si grasimilor care rezulta in urma disfunctiei secretiei de insulina, a actiunii insulinei sau a ambelor situatii. Diagnosticul clinic al diabetului zaharat este stabilit de cele mai multe ori cu ajutorul simptomelor, cum ar fi poliuria, polidipsia sau pierderea inexplicabila in greutate si este confirmat de valorile anormale ale glicemiei.

Un plan de actiune pentru diabetul zaharat ar trebui sa aiba la baza cresterea gradului de constientizare a noilor orientari, informatii si rezultate pertinente ale cercetarilor legate de prevenirea si controlul diabetului, dar si a complicatiilor asociate. Acest plan va include strategii de ingrijire, prevenire si detectare precoce a diabetului zaharat.

Auto-gestionarea diabetului zaharat cu ajutorul educatiei, accesului facil la asistenta psihologica, screeningului pentru diabetul zaharat si utilizarii informatiilor corecte de ultima ora, poate minimiza impactul potential sever, asociat cu complicatiile grave ale diabetului zaharat.

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Ce poate include un plan de actiune pentru diabetul zaharat
 3. Citeste pe aceeasi tema

Ce poate include un plan de actiune pentru diabetul zaharat

Sus

Un astfel de plan poate avea urmatoarele scopuri generale:

 • promovarea autocontrolului diabetului zaharat prin masuri simple, cum ar fi cele care implica modificarea stilului de viata, dar si altele impuse de gradul de evolutie al bolii (mentinerea greutatii normale, un regim de viata activ, o dieta sanatoasa)
 • cresterea disponibilitatii si accesului la tratamentul intensiv cu insulina, in cazul persoanelor care sufera de diabet zaharat de tip I
 • accentuarea importantei screeningului si a prevenirii diabetului zaharat.

Printre masurile pe care trebuie sa le luati pentru gestionarea corecta de zi cu zi a diabetului zaharat trebuie sa includeti:

 • verificarea nivelului de glucoza din sange
 • verificarea picioarelor pentru a nu prezenta rani ale pielii sau roseata
 • purtarea de pantofi si sosete care nu va ranesc si care vi se potrivesc bine
 • urmarea planului adecvat de masa
 • realizarea in mod constant de exercitii fizice
 • controlul la medic cand aveti nevoie de informatii sau cand starea dumneavoastra de sanatate sufera modificari.

Cand nivelul de glucoza din sange este marit, trebuie sa urmati indicatiile de tratament recomandate de medic. Printre semnele specifice hiperglicemiei se numara:

In cazul in care tratamentul recomandat nu contribuie la ameliorarea acestor simptome, consultati medicul.

Printre simptomele care denota scaderea zaharului din sange si care necesita tratamentul indicat de medic pot fi prezente:

In aceasta situatie, trebuie sa va adresati medicului pentru instructiuni in cazul in care tratamentul dumneavoastra nu are efectul asteptat.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate