Controlul glucozei din sange in diabetul zaharat de tip 1
Generalitati
Sus
Diabetul zaharat de tip 1 apare atunci cand sistemul imunitar al organismului distruge celulele pancreasului care produc insulina (celulele beta). Aceste celule formeaza insulina necesara pentru a mentine in cote normale nivelul de zahar din sange.
Din fericire, exista cateva modalitati prin care se poate gestiona nivelul de glucoza din sange. Daca veti cunoaste elementele de baza ale acestor strategii va fi mai usor sa controlati fluctuatiile nivelurilor de zahar din organism.
Cuprins articol
Modalitati de gestionare a nivelului de glucoza din sange
Sus- Monitorizarea nivelului de zahar din sange - Primul pas in prevenirea complicatiilor diabetului zaharat de tip 1 este de a monitoriza in mod regulat nivelurile de glucoza din sange. Acest lucru implica intepaturi in deget pentru recoltarea unei mostre de sange care se pune pe o banda speciala, iar apoi in tester.
Rezultatele ajuta bolnavii de diabet sa optimizeze planul de tratament. Atunci cand glicemia este in cote normale, cei care sufera de diabet vor avea mai multa energie, mai putine afectiuni ale pielii si un risc redus de boli de inima si rinichi.
- Injectiile cu insulina - Oricine are diabet zaharat de tip 1 trebuie sa utilizeze insulina pentru a normaliza procesarea zaharului din sange. Cei mai multi pacienti cu aceasta afectiune, utilizeaza insulina pe cale injectabila si au nevoie de mai multe doze pe zi. Medicul dumneavoastra. diabetolog va va explica cum sa adaptati doza de insulina la rezultatele obtinute la testarile glicemiei. Scopul este de a mentine nivelul de glucoza din sange in limite normale, cat mai des posibil.
- Dieta corespunzatoare - Mancarea da un sentiment de satisfactie oricarei persoane, dar poate fi o sursa de frustrare in cazul persoanelor care au diabet zaharat de tip 1. Bolnavii trebuie sa invete cum sa controleze cantitatea si tipul de alimente pe care le consuma. Acest lucru este mai usor cand se urmeaza un plan nutritional prestabilit impreuna cu un nutritionist.
Persoanele cu diabet zaharat de tip 1 trebuie sa acorde mare atentie la ce consuma, atunci cand iau masa in afara domiciliului. Exista mai multe abordari ale acestei probleme si este important ca modificarile pozitive din dieta sa devina obiceiuri alimentare pentru tot restul vietii.
Exista multe mituri despre ceea ce pot manca sau nu persoanele cu diabet zaharat de tip 1. Realitatea este ca nu exista alimente tabu. De exemplu, pacientii cu diabet pot manca dulciuri ca parte a unui regim alimentar bine echilibrat. Important este sa se aleaga inteligent calitatea si cantitatea alimentelor consumate si sa se tina permanent legatura cu personalul medical.
- Gestionarea stresului - In viata, nu se pot evita complet situatiile de stres. Ideea este sa controlati in mod eficient aceste situatii. Ceea ce multi pacienti cu diabet zaharat de tip 1 nu inteleg, este ca gestionarea stresului este extrem de importanta pentru mentinerea nivelului de glucoza din sange.
- Exercitiile fizice - Desi sunt o parte esentiala in planul de control al glucozei din sange, persoanele cu diabet zaharat de tip 1 trebuie sa ia masuri de precautie atunci cand fac exercitii fizice. Pentru a preveni o scadere brusca a nivelului de zahar din sange, medicul va poate recomanda:
- sa verificati glicemia inainte de a incepe exercitiile fizice
- sa ajustati doza de insulina inainte de a face miscare
- sa luati in considerare consumul unei gustari inainte sau in timpul exercitiilor.
Medici specialisti Endocrinologie-Diabet
- Dr. Magda Bajenaru -
- Dr. Camelia Procopiuc - Institutul de endocrinologie C. I. PARHON
- Dr. Ileana Sucaliuc - Institutul de endocrinologie C. I. PARHON
- Dr. Dumitriu Niculina - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
- Dr. Ion Radu Rotarus -
Articole recomandate
-
Diabetul zaharat tip 2 (non-insulino-dependent)
-
RMN Whole Body
-
Teste de laborator utile in monitorizarea diabetului zaharat
-
Lucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumat
-
Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?
-
13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei
-
Desertul la persoanele cu diabet zaharat
-
Diabetul zaharat si riscul de cancer
-
Afectiuni cutanate in diabetul zaharat
Citeste pe aceeasi tema
-
Controlul glucozei din sange in diabetul zaharat de tip 2
-
Tratamentul si ingrijirea persoanelor cu diabet zaharat de tip 2
-
Consecintele diabetului zaharat de tip 2 la copii
-
Complicatiile cronice ale diabetului zaharat non-insulino-dependent
-
Diabetul zaharat non-insulino-dependent recent diagnosticat
Articole recomandate
-
Ai imunitate, reusesti in toate! - Ghidul obiceiurilor sanatoase pentru imunitate
-
Colesterol crescut la 20 de ani? Dr. Irina Macovei-Dorobantu, cardiolog: In cazul pacientilor cu dislipidemii genetice este necesar screening-ul rudelor de gradul I
-
Stimuleaza-ti imunitatea cu acest antioxidant: Quercetin cu Zinc
Citeste si
Arhiva-
Ingrijirea copiilor diagnosticati cu...
Generalitati Ingrijirea copiilor diagnosticati cu diabet zaharat presupune inainte de toate, informarea privind gravitatea acestei boli in randul parintilor, cadrelor didactice si a altor membrii ai societatii. Descoperirea insulinei in urma cu 87 de ani a fost...citeste mai mult
-
Toleranta alterata la glucoza...
Generalitati Prediabetul (toleranta alterata la glucoza, TAG) se caracterizeaza prin valori crescute ale zaharului (glicemiei) din sange, dar nu suficient de mari pentru a defini diabetul. La persoanele cu toleranta alterata la glucoza riscul de a evolua spre...citeste mai mult
-
Mananca sanatos: alege produsele cu...
Conceptul de indice glicemic , folosit in mod revolutionar de Michel Montignac , redefineste principiile dietei alimentare. Montignac a demonstrat ca alimentele cu IG (indice glicemic) scazut (legume, fructe proaspete) isi elibereaza treptat energia in organism,...citeste mai mult