6 reguli pentru prevenirea diabetului zaharat

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Clinica: Clinica Smart Nutrition
Generalitati
Sus
Diabetul zaharat este o tulburare a metabolismului cu care se confrunta tot mai multi oameni, aproximativ 10.5 % din populatia adulta cu varsta intre 20 si 79 ani suferind de aceasta boala in anul 2021 (conform IDF- Federatia Internationala de Diabet). Estimarile sunt destul de sumbre, pana in 2045 aproape 1 din 8 persoane va fi traind cu diabet.
Diabetul zaharat poate sa apara la orice varsta, urbanizarea, imbatranirea populatiei, sedentarismul si prevalenta crescuta a obezitatii contribuind la cresterea numarului de persoane care vor trai cu diabet.
Cuprins articol
Ce este pancreasul
SusPancreasul secreta in mod normal insulina, hormonul implicat in controlul nivelul de glucoza din sange. Cand insulina nu isi mai poate exercita efectul (ca in cazul rezistentei la insulina, o consecinta in principal a cresterii in greutate peste valorile normale, mai ales a masei grasei) sau cand nu mai exista secretie de insulina (ca in cazul in care celulele pancreasului sunt atacate si distruse de un proces autoimun), valorile glicemice cresc, putand pune diagnostic de diabet zaharat (tip 1, tip 2 sau alt tip).
Cele mai dese complicatii ale diabetului zaharat sunt cele cardiovasculare. Acestea apar in cazul pacientilor cu diabet zaharat de tip 2 intr-un procent de 50% din momentul diagnosticarii afectiunii. Odata aparute, ele scad calitatea vietii, autonomia pacientilor, cresc numarul de zile de spitalizare, dar si a cheltuielilor pentru medicatie.
Complicatii
SusComplicatiile cardiovasculare sunt principala cauza de mortalitate si morbiditate in cazul pacientilor cu diabet zaharat tip 2, de aceea preventia lor in cazul acestor pacienti este esentiala.
Reducerea acestor consecinte grave ale diabetului zaharat este posibila prin:
- depistarea persoanelor cu diabet zaharat in grupurile cu risc;
- tratarea pacientilor imediat dupa diagnosticare;
- prevenirea instalarii complicatiilor cronice si agravarii lor prin screeningul sistematic al complicatiilor.
Ingrijriea pacientilor cu diabet trebuie realizata de o echipa multidisciplinara, formata din specialisti cardiologi, nefrologi, neurologi si oftalmologi, iar coordonarea acesteia sa fie facuta de medicul diabetolog.
Ce determina si cum se previne diabetul zaharat de tip 2
Sus1. Alimentatia hipercalorica si, in special, alimentatia bogata in grasimi saturate si glucide simple, ajuta la cresterea in greutate si la modificarea valorilor unor analize de sange precum glucoza si profil lipidic (colesterol total, HDL colesterol LDL colesterol, trigliceride).
Conform ultimului ghid al Asociatiei Americame de Diabet (Standards of Care - 2025), o varietate de "diete" ( mai degraba le-am numi stiluri alimentare) au dovedit beneficii in preventia aparitiei diabetului zaharat la pacientii care sufera de prediabet: dieta mediteraneana, intermitent fasting sau alimentatie cu continut scazut de glucide.
2. Lipsa activitatilor fizice si sedentarismul- combaterea acestor obiceiuri si practicarea a 150 de minute de activitate fizica moderat in fiecare saptamana (de exemplu o plimbare mai rapida) scade incidenta diabetului zaharat cu 44 %.
3. Supraponderabilitatea si obezitatea. Acestea sunt consecintele unui dezechilibru produs intre aportul caloric crescut si consumul energetic scazut. Se recomanda o scadere in greutate de cel putin 7 % , un target posibil de obtinut si de mentinut dar care are beneficii atat pentru scaderea riscului de aparitie a diabetului dar si asupra unor factor de risc cardio-vascular.
4. Stresul. Expunerea la stres in mod continuu se poate insoti de niveluri mai mari de cortizol care , mai departe, determina o crestere usoara a glicemiilor. Atunci cand , asociem si mancat pe fond de stres, ca metoda de relaxare, riscul ca valorile glicemice sa creasca este mai mare, pentru ca apar cresterea in greutate (obezitatea) si consumul unor alimente bogate in glucide simple.
5. Fumatul- are un rol demonstrat in aparitia diabetului zaharat si renuntarea la el a demonstrat scaderea acestui risc de-a lungul timpului dar si cresterea sperantei de viata cu mai bine de 10 ani.
6. Consumul de alcool. Organizatia Mondiala a Sanatatii specifica faptul ca nu exista o cantitate sigura de alcool care poate fi consumata. Prin urmare, recomandarile sunt de a evita consumul.
Metode de prevenire-concluzii
SusIn vreme ce diabetul zaharat de tip 1 nu poate fi prevenit, cel de tipul 2 se previne si, mai mult decat atat, pot fi evitate complicatiile chiar si dupa ce acesta s-a instalat deja in organism.
Prevenirea aparitiei diabetului zaharat se poate face printr-un stil de viata santos, care sa includa o alimentatie de calitate (acea alimentatie care aduce macronutrienti de calitate, dar si vitamine si minerale), practicarea activitatii fizice, controlul stresului si evitarea consumului de alcool sau a fumatului.
In cazul persoanelor care sufera de suprapondere sau obezitate este nevoie de scadere in greutate si de mentinerea acestor rezultate pe termen lung printr-un stil alimentar adaptat nevoilor energetice, preferintelor alimentare sau religioase.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Articole recomandate
-
Diabet zaharat - informatii generale
-
Tratamentul si ingrijirea persoanelor cu diabet zaharat de tip 2
-
Consecintele diabetului zaharat de tip 2 la copii
-
Alimente recomandate persoanelor cu diabet zaharat
-
Controlul glucozei din sange in diabetul zaharat de tip 1
-
Cum sa traiesti sanatos cu diabet zaharat
-
Alimente care trebuie evitate de bolnavii cu diabet zaharat
-
Masurarea carbohidratilor la persoanele cu diabet zaharat insulino-dependent ...
-
Complicatiile asociate diabetului zaharat de tip 2