Clickmed
programare rapida la medic

scaderea zaharului din sange

Consecintele diabetului zaharat de tip 2 la copii

Din Articole
Actualizat la data de: 13 Martie 2019
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Clinica: Spitalul Municipal Campina

Generalitati Pentru multe decenii, diabetul de tip 2 a fost considerat a fi doar o afectiune a adultului. Din acest motiv, diabetul de tip 2 este cunoscut si sub denumirea de diabet zaharat al adultilor. Totusi, trebuie stiut ca ceea ce a fost odata o boala cu care se confruntau doar adultii, acum devine din ce in ce mai frecventa la copii. Diabetul de tip 2 este o afectiune cronica ce afecteaza modul in care organismul metabolizeaza zaharul, adica glucoza. Studiile au demonstrat ca doar intre anii 2011 si 2012, 23% din cazurile noi de diabet zaharat de tip 2 au aparut la copii. Pana in 2001, diabetul de tip 2 a reprezentat mai putin de 3% din cazurile noi de diabet la copil. Astazi, se estimeaza ca diabetul de tip 2 la copii reprezinta aproximativ 40-45% din cazurile de diabet. Cauze Este bine cunoscut faptul ca excesul de greutate este strans legat de dezvoltarea diabetului de tip 2. Copiii supraponderali au o probabilitate crescuta de a dezvolta rezistenta la insulina. Pe... [continuare]

Complicatiile neurologice ale diabetului zaharat

Din Articole
Actualizat la data de: 11 Aprilie 2024
Consultant medical:

Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie

Ce este neuropatia diabetica Diabetul zaharat este o boala cronica care poate afecta multiple organe si sisteme din corp, inclusiv sistemul nervos. Tulburarile neurologice asociate cu diabetul zaharat sunt frecvente si pot avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii pacientilor. Neuropatia diabetica este cea mai comuna tulburare neurologica intalnita la pacientii cu diabet zaharat, afectand aproximativ 50% dintre acestia. Aceasta afectiune se caracterizeaza prin leziuni ale nervilor periferici, care duc la simptome precum furnicaturi, amorteli si dureri in picioare si/sau maini. Neuropatia diabetica poate fi senzoriala, motorie sau mixta si poate fi diagnosticata prin teste neurologice si electrofiziologice. Factori de risc Factorii de risc pentru neuropatia diabetica includ: - controlul inadecvat al nivelului de glucoza in sange; - durata diabetului zaharat - persoanele cu diabet de lunga durata sunt mai susceptibile sa dezvolte neuropatie, - factorii genetici... [continuare]

Diabetul zaharat non-insulino-dependent (dz de tip ii) la copii

Din Articole
Actualizat la data de: 20 Ianuarie 2022
Consultant medical:

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Clinica: Clinica Smart Nutrition

Generalitati DZ de tip II (non-insulino-dependent) este o afectiune cronica care apare cand pancreasul secreta cantitati insuficiente de insulina sau cand modul in care organismul utilizeaza insulina este deficitar. La majoritatea pacientilor cu DZ de tip II, rezistenta periferica la actiunea insulinei este mecanismul primar, in timp instalandu-se deficitul secretiei de insulina. Insulina este hormonul care asigura necesarul energetic celular, prin utilizarea glucozei de catre celule. Cand secretia de insulina este deficitara sau daca exista rezistenta la actiunea acesteia in tesuturile tinta, glicemia atinge valori mari, iar tesuturile nu o mai pot utiliza pentru producerea de energie. Hiperglicemia extrema este o urgenta medicala ducand la pierderea constientei, coma si, in final, la decesul pacientului. Daca nivelul glicemiei este persistent crescut, in timp, apar complicatii la nivelul ochilor, inimii, vaselor de sange, nervilor periferici si rinichilor. Mult timp DZ... [continuare]

Diabetul zaharat - cauze, simptome, tratament

Din Articole
Actualizat la data de: 16 Mai 2019
Consultant medical:

Dr. Claudia Topea
Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice

Ce este diabetul zaharat Diabetul zaharat este una dintre cele mai raspandite boli cronice netransmisibile si cea mai frecventa boala endocrina. Se caracterizeaza prin tulburari ale intregului metabolism, in special ale metabolismului energetic si prin complicatii care afecteaza ochii, rinichii, nervii si vasele de sange. In esenta, diabetul zaharat este o boala in care organismul nu produce destula insulina sau in care celulele nu o pot folosi eficient. Raspandire Prin frecventa sa, diabetul zaharat intra in categoria asa-numitelor boli cronice ale civilizatiei. Pe cat de simpla pare astazi determinarea nivelului glicemiei, pe atat de dificila este totusi determinarea prevalentei diabetului zaharat la o anumita populatie. Acest lucru se datoreaza in mare masura faptului ca standardele de diagnosticare a bolii nu sunt inca uniform aplicate. Numarul total al persoanelor cu diabet zaharat a crescut de la 108 milioane in 1980 la 422 milioane de cazuri in 2014. De asemenea,... [continuare]

Tulburarile gastrointestinale care apar in cazul diabetului zaharat

Din Articole
Actualizat la data de: 21 August 2019
Consultant medical:

Dr. Claudia Topea
Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice

Cele mai frecvente tulburari gastrointestinale Diabetul zaharat de tip 1 sau de tip 2 poate afecta functionarea tractului digestiv prin intermediul neuropatiei diabetice. Aproximativ 75% din persoanele cu diabet zaharat vor manifesta tulburari gastrointestinale dupa o perioada mai indelungata de evolutie a diabetului. Cele mai des intalnite manifestari sunt constipatia, durerea abdominala, greata, varsaturile, diareea si incontinenta fecala. Aceste afectiuni asociate diabetului scad in mod semnificativ calitatea vietii persoanelor cu diabet. Cauzele tulburarilor gastrointestinale Disfunctia sistemului digestiv poate sa apara ca o cauza directa a diabetului zaharat, dar mult mai des ca o complicatie asociata – neuropatia diabetica – cu rol in motilitatea tractului digestiv si in secretia sucurilor la acest nivel. Complicatiile vasculare ale diabetului pot juca un rol in patogeneza ischemiei intestinale, a colecistitei si a gastroenteropatiei. Disfunctii ale sistemului imun... [continuare]

Diabetul zaharat latent autoimun al adultului (diabet lada)

Din Articole
Actualizat la data de: 05 August 2021

Ce este diabetul latent autoimun LADA inseamna Diabet latent autoimun al adultului. LADA este considerat un subtip al diabetului de tip 1 ce apare in viata de adult. LADA este definit ca un diabet zaharat ce initial nu necesita insulina (insulino-independent) al adultilor cu varsta intre 30 si 50 de ani, ce au anticorpi anti-GAD-decarboxilaza acidului glutamic. Din punct de vedere al naturii, acest diabet este o boala autoimuna, ce apare atunci cand pancreasul nu produce suficienta insulina, din cauza sistemului imun propriu ce ataca celulele producatoare de insulina. Comparatia diabetului LADA cu alte forme de diabet LADA este uneori numit diabetul de tip 1.5. Desi nu este o denumire oficiala, ilustreaza perfect faptul ca este o forma de diabet tip 1 ce include caracteristici ale diabetului de tip 2. Conform studiilor realizate pana in ziua de azi, incidenta LADA in randul adultilor de pana in 35 de ani diagnosticati cu diabet zaharat, este de 25%. Acest lucru inseamna... [continuare]

Diabetul distruge vasele de sange si imbolnaveste inima

Din Articole
Actualizat la data de: 12 Noiembrie 2018

Generalitati Diabetul zaharat este cea mai freceventa afectiune endocrina si una dintre cel mai des intalnite boli cronice netransmisibile. Din cauza complicatiilor medicale pe care le produce si a impactului pe care il are asupra stilului de viata, diabetul este o afectiune de temut. Diabetul de tip II, numit non-insulinodependent, este cea mai comuna forma de diabet. Spre deosebire de diabetul de tip I, in care corpul nu produce deloc insulina, in diabetul de tip II, pancreasul produce insulina, dar in cantitati insuficiente, sau corpul nu o poate folosi pentru activitati metabolice, iar acest lucru se numeste rezistenta la insulina. In ambele situatii descrise mai sus, glucoza nu poate patrunde in celule, deci nu poate fi folosita pentru producerea energiei si genereaza numeroase dezechilibre in organism: Deterioreaza nervii si vasele mici de sange de la nivelu ochilor, rinichilor, inimii si acest lucru detrmina ateroscleroza, mai exact depunerea de placi ateromatoase... [continuare]

Acanthosis nigricans, afectiunea din cauza careia pielea se ingroasa si devine inchisa la culoare

Din Articole
Actualizat la data de: 19 Aprilie 2019

Ce este acanthosis nigricans Acanthosis nigricans este o afectiune a pielii ce determina ca aceasta sa devina inchisa la culoare si sa fie mai groasa. Afectiunea apare cel mai adesea la nivelul pliurilor cutanate din jurul gatului, dar si la nivel inghinal si axilar. Alte simptome frecvent asociate sunt reprezentate de prurit si de miros neplacut. Acanthosis nigricans se asociaza frecvent cu obezitatea si diabetul, iar tratamentul consta in abordarea afectiunii de baza. In cazuri rare, o forma maligna de acanthosis nigricans se poate dezvolta la persoanele care au deja anumite tipuri de cancer. Simptomele acanthosis nigricans Principalele simptome produse de acanthosis nigricans sunt urmatoarele: - hiperpigmentarea – unele zone ale pielii isi pot schimba culoarea, devenind mai intunecate. Cel mai frecvent, acestea vor avea nuante de gri, negru sau maro; - hiperkeratoza – zonele afectate devin mai groase si capata un aspect de catifea. Ulterior, cand afectiunea evolueaza,... [continuare]

Moduri surprinzatoare de a scadea colesterolul

Din Articole
Actualizat la data de: 13 Decembrie 2018

Generalitati Pentru a scadea colesterolul, exercitiile si consumul de alimente sarace in grasimi saturate sunt perfecte. De cate ori ati auzit aceste sfaturi? Cu totii am constatat ca o alimentatie ce contine alimente grase va bloca arterele cu colesterol. Cu siguranta ca ati auzit de multe ori ca zaharul poate afecta nivelul colesterolului. Si acest lucru este foarte adevarat. Zaharul poate afecta trigliceridele. Cei mai multi dintre noi stim ca exista doua tipuri de colesterol, si anume: HDL (colesterolul bun) si LDL (colesterolul rau). In afara de acestea, sangele nostru contine o alta grasime, numita triglicerida. Aceste grasimi sunt stocate in celule pentru a va oferi energie intre mese. Un nivel normal este de 150 de mg/dl sau mai putin. Daca nivelul depaseste 200 de mg/dl, el este considerat ridicat. Aproape o treime din adulti au niveluri foarte ridicate de trigliceride, ceea ce inseamna ca se depaseste 500 mg/dl. Cand continutul de trigliceride este mare, el poate duce... [continuare]

Ce se intampla in corpul tau daca reduci consumul de zahar

Din Articole
Actualizat la data de: 25 Ianuarie 2021

Generalitati Tot mai multi specialisti atrag atentia asupra efectului nociv pe care zaharul rafinat il are asupra corpului uman. Aceasta toxina, la fel de periculoasa ca alcoolul sau drogurile, este responsabila de foarte multe afectiuni precum bolile de inima, cancerul sau diabetul zaharat. Afla mai multe despre beneficiile aduse organismului prin reducerea consumului de zahar si bolile pe care le poti preveni. Cum poti reduce consumul de zahar Atunci cand mancam alimente bogate in zahar, nivelul glicemiei in sange creste brusc. Pentru a-l readuce la un nivel normal, pancreasul secreta insulina, un hormon care favorizeaza depunerea de grasimi. Prin reducerea consumului de zahar, ne protejam atat pancreasul, cat si silueta. Alege sa consumi alimente proaspete, in special fructe si legume. Cand cumperi produse ambalate, citeste atent eticheta: ingrediente precum dextroza, fructoza, maltoza sau sorbitol nu sunt altceva decat derivate de zahar. Mezelurile, de exemplu, contin... [continuare]

Alternative sanatoase la zahar

Din Articole
Actualizat la data de: 29 Mai 2018

Generalitati Zaharul este recunoscut pentru efectele sale negative asupra sanatatii. Un consum exagerat de zahar duce in timp la acumularea de kilograme in plus, la fluctuatii ale indicelui glicemic, la aparitia cariilor dentare. Daca nu poti consuma anumite bauturi sau preparate in lipsa zaharului, poti incerca macar alternativele sanatoase ale acestuia. Principalii inlocuitori ai zaharului • Sirop de artar are o multitudine de beneficii pentru sanatate, deoarece are in compozitie nutrienti precum: antioxidanti, riboflavin, zinc si mangan, esentiali in desfasurarea proceselor metabolice. Mai exact, numeroase studii sustin ca acesta este bun in lupta cu osteoporoza, cancerul sau maladia Alzheimer. Se poate consuma dimineata, peste cereale, iaurt, clatite. Insa nu trebuie sa abuzezi de el fiindca are destul de multe calorii si silueta poate avea de suferit. • Zaharul de cocos se poate utiliza pentru indulcirea cafelei si a ceaiurilor, dar poate fi adaugat si peste dulciuri.... [continuare]

Gustari rapide indicate in diabetul zaharat de tip 2

Din Articole
Actualizat la data de: 04 Septembrie 2018

Diabetul zaharat de tip 2 sau diabetul non-insulino-dependent este caracterizat prin faptul ca productia pancreatica de insulina este in continuare prezenta, uneori in cantitati chiar mai mari decat in mod natural. Organismul dezvolta rezistenta la efectele insulinei, astfel, in realitate existand un deficit insulinic. Carbohidratii reprezinta cea mai importanta categorie de alimente in dieta oamenilor, alaturi de proteine si grasimi, furnizand energie organismului, sub forma de glucoza. Carbohidratii au efect imediat asupra nivelului de zahar din sange, deoarece acestia sunt descompusi direct in glucide, in timpul digestiei. In cazul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 este esentiala o gestionare eficienta a aporturilor de carbohidrati, fibre si grasimi. In articolul urmator sunt prezentate 11 gustari rapide indicate in aceasta afectiune. Aceste gustari sanatoase si delicioase reduc foamea si ofera un impuls de energie pe parcursul zilei. 1. Nuci nesarate Desi toate... [continuare]

Zaharul - denumirile sub care se ascunde in alimente

Din Articole
Actualizat la data de: 17 Octombrie 2018

Generalitati Consumul mare de zahar este asociat cu afectiuni precum diabetul zaharat de tip 1 si bolile cardiovasculare. Mare parte din zaharul consumat este "ascuns" in alimentele procesate care se gasesc pe piata, astfel ca multe persoane nu sunt constiente de acest aport suplimentar. In timpul procesarii, zaharul este adaugat in produsele alimentare pentru a imbunatati aroma, textura, termenul de valabilitate sau alte proprietati. Zaharul adaugat este, de obicei, un amestec de zaharuri simple, cum ar fi glucoza, fructoza sau zaharoza. Alte tipuri, precum galactoza, lactoza si maltoza, sunt mai putin frecvente. Producatorii de alimente ascund deseori cantitatea totala de zahar prin inscrierea acestuia in tabelul de ingrediente sub cateva denumiri diferite, astfel ca este greu de identificat de catre necunoscatorii terminologiei. Glucoza sau fructoza? Glucoza si fructoza, chiar daca sunt frecvent intalnite si adesea chiar impreuna, au efecte foarte diferite asupra... [continuare]

Zaharul si hiperactivitatea

Din Articole
Actualizat la data de: 10 Iulie 2018

Generalitati Starea de hiperactivitate reprezinta o tulburare ce apare caracteristic in copilarie, chiar inainte de varsta de 7 ani, si include in tabloul clinic o stare permanenta de neliniste psiho-motorie, incapacitate de concentrare, impulsivitate sau combinarea acestora. Manifestarile trebuie sa fie prezente timp de minim 6 luni pentru a ridica suspiciunea de hiperactivitate, sa aiba o intensitate moderata spre severa si sa fie excluse alte cauze ce pot determina un astfel de comportament din partea copilului (de exemplu, instalarea pubertatii). Hiperactivitatea sau ADHD este o problema de sanatate ce afecteaza un numar crescut de copii. In Statele Unite, de exemplu, 10% dintre copiii de varsta scolara fiind diagnosticati deja ca avand aceasta tulburare. Gradul de activitate fizica, dar si psihica se coreleaza cu varsta si influenteaza in mod direct necesarul caloric al copilului. La 2 ani un copil normal este considerat a fi mai activ decat unul de 10 ani, precum si... [continuare]

Cat de rapida ar trebui sa fie scaderea in greutate?

Din Articole
Actualizat la data de: 14 Octombrie 2011

Generalitati Indiferent ca o persoana doreste sa slabeasca 5 kilograme sau mai putin, ar trebui sa se informeze asupra unui aspect important: cat de rapida ar trebui sa fie scaderea in greutate? Exista cateva reguli de baza simple care, o data puse in practica, pot contribui la pierderea numarului de kilograme fara ajutor suplimentar, diete speciale, carti sau medicamente. Greutatea corporala si numarul de calorii Greutatea corpului unei persoane este determinata de cantitatea de energie acumulata in urma consumului de alimente si de cantitatea de energie consumata de activitatile zilnice. Energia se masoara in calorii. In cazul in care greutatea ramane constanta, probabil ca zilnic sunt consumate aceleasi calorii. Daca o persoana scade, in timp, in greutate, este posibil ca aportul caloric dobandit sa fie mai mare decat numarul de calorii pe care aceasta le arde prin activitatile zilnice. Majoritatea oamenilor mentin controlul cantitatii de alimente consumate zilnic, astfel... [continuare]

Ce trebuie sa stiti despre bolile de inima, sodiu si zahar

Din Articole
Actualizat la data de: 07 Noiembrie 2012

Generalitati Desi multe alimente sunt bogate in zahar, grasimi sau sare si au de multe ori un gust bun, nu toate sunt benefice pentru sanatate. Riscul de a dezvolta boli de inima se poate mari din cauza alimentelor pe care le consumati. Grasimilor (in special celor saturate si trans) li se acorda importanta, in lupta impotriva bolilor de inima, dar si sarea si zaharul joaca roluri esentiale in dezvoltarea acestor conditii. Desi este mai putin analizat, sodiul afecteaza starea de sanatate a multor persoane. Acesta poate creste tensiunea arteriala. Chiar si zaharul are efecte negative asupra sanatatii. In cazul celor care mananca multe dulciuri exista probabilitatea dezvoltarii diabetului zaharat. In timp, atat diabetul zaharat, cat si hipertensiunea arteriala ar putea duce la slabirea inimii si a unui risc crescut de aparitie a bolilor de inima. Alimentele procesate sunt o sursa majora de grasimi, zahar si sare. Acordarea unei atentii sporite achizitionarii alimentelor si... [continuare]

Adevarul despre zahar

Din Articole
Actualizat la data de: 24 Ianuarie 2013

Generalitati Zaharul a dobandit in ultimii ani o imagine negativa, deoarece consumul acestui aliment s-a dovedit a fi unul dintre factorii declansatori ai unor boli, cum ar fi diabetul zaharat, obezitatea, probemele dentare, tulburarile de somn, bolile cardiovasculare si cancerul. In plus, o cantitate prea mare de zahar accelereaza procesul imbatranirii. Zaharul rafinat este o substanta rezultata in urma procesarii industriale a zaharului prezent in trestia de zahar sau sfecla de zahar. Acesta este rafinat cu ajutorul unor substante chimice, cum ar fi dioxidul de sulf, acidul fosforic, hidroxidul de calciu si carbunele activ si, este deposedat de nutrientii naturali de care dispunea initial, la fel si de vitaminele, mineralele, proteinele si enzimele pe care le contine in mod natural. Interesant este ca zaharul brut, despre care cei mai multi dintre oameni cred ca este natural, este zahar prelucrat. Efectele negative ale zaharului pentru sanatate - Consumul de zahar da... [continuare]

Gustari cu continut scazut de zahar

Din Articole
Actualizat la data de: 03 Iunie 2013

Generalitati Alimentele bogate in zahar sunt un adevarat pericol pentru persoanele bolnave de diabet, dar si pentru persoanele sanatoase si cele care doresc sa slabeasca, deoarece ficatul si pancreasul se suprasolicita, nivelul de colesterol creste, iar glicemia nu mai poate fi tinuta sub control. Prin urmare, adoptarea unei diete bazate pe alimente cu un continut scazut de zahar este o necesitate. Gustarile din timpul zilei pot fi o sursa excelenta de substante nutritive, dar si de glucide reduse la minim. Albusuri fierte Albusul de ou nu contine colesterol, grasimi saturate sau zahar. In schimb, furnizeaza organismului proteine pure, alaturi de o cantitate mica de vitamine din complexul B, potasiu si sodiu. Pentru o gustare sanatoasa intre mese, puteti consuma albusuri fierte, intrucat nu va afecteaza nivelul glicemiei. Sunca si salata verde O gustare cu un continut scazut de zahar poate fi compusa dintr-o felie de sunca de pui sau curcan, invelita intr-o frunza de salata... [continuare]

Adevarul despre dependenta de zahar

Din Articole
Actualizat la data de: 25 Septembrie 2013

Generalitati Dependenta de zahar este o sintagma care defineste lipsa de autocontrol in fata consumului de alimente dulci in mod regulat. Foarte multe persoane spun ca nu trai fara ciocolata, ceea ce a dat nastere unei credinte populare ca dependenta de deserturi este, de fapt, o realitate. Expertii in sanatatate sustin ca zaharul declanseaza secretia cerebrala a hormonilor fericirii intr-o maniera similara cu cea a substantelor stupefiante. Chiar daca impactul zaharului asupra creierului nu are aceeasi anvergura precum cea al heroinei, de pilda, acesta poate sa modifice reactiile chimice care se petrec la nivel cerebral. Impactul zaharului asupra creierului Zaharul actioneaza ca un combustibil pentru celulele creierului, insa atunci cand este consumat in exces, el poate sa afecteze in mod negativ partile cerebrale care controleaza apetitul alimentar. Impactul zaharului asupra creierului s-a dovedit a fi destul de mare, in cadrul experimentelor stiintifice dedicate acestui... [continuare]

Complicatii cardiovasculare ale diabetului zaharat

Din Articole
Actualizat la data de: 12 Noiembrie 2018

Generalitati Diabetul zaharat este cea mai freceventa afectiune endocrina si una dintre cel mai des intalnite boli cronice netransmisibile. Diabetul nu este doar o problema cu raspandire larga la nivel global si national, ci si printre cele mai temute afectiuni. Aceasta din cauza complicatiilor medicale pe care le risca pacientul si a schimbarilor importante pe care la are asupra stilului de viata obisnuit. Numarul pacientilor cu diabet zaharat s-a dublat Comparand cifrele din ultimii aproximativ 30 de ani, se observa pe parcursul unui deceniu o crestere spectaculoasa a numarului global al persoanelor afectate de diabet zaharat. In 1980 se inregistrau 153 de milioane de pacienti cu diabet zaharat, iar in 2000 cifrele se ridicau la 171 de milioane. In 2011 insa, Organizatia Mondiala a Sanatatii anunta un total de 347 de milioane, de doua ori mai mult fata de datele inregistrate in urma cu doar aproximativ 10 ani. Trendul de ascensiune rapida a incidentei cazurilor de... [continuare]

Ati putea avea diabet zaharat fara sa stiti?

Din Articole
Actualizat la data de: 24 Februarie 2014

Generalitati Diabetul zaharat se numara printre cele mai raspandite boli cronice din intreaga lume, fiind totodata o afectiune diagnosticata tardiv in cele mai multe cazuri. Statisticile medicale americane arata ca pacientii cu diabet de tip 2 isi descopera boala dupa aproximativ 5 ani (in medie) de la debutul acesteia, din pricina simptomelor tacite si deseori ignorate. In aceste conditii, este posibil sa ajungeti sa suferiti de diabet zaharat si sa nu stiti acest lucru pana la aparitia complicatiilor. Instalarea discreta a diabetului zaharat Medicii numesc diabetul zaharat ucigasul tacut, intrucat majoritatea bolnavilor isi afla diagnosticul in stadii avansate, cand apar complicatii precum vederea incetosata sau tulburarile cardiace. Daca diabetul de tip 2 este depistat la timp, complicatiile sale pot fi prevenite cu succes. Diabetul zaharat sau diabetul de tip 2 este cea mai comuna forma de diabet (apare in 90% din cazuri, de regula dupa varsta de 40 de ani). Boala... [continuare]

Dezavantajele zaharului

Din Articole
Actualizat la data de: 29 Septembrie 2015

Generalitati Este greu sa va hotarati daca sa credeti sau nu lucrurile ce se aud despre zahar. Unii cercetatori spun ca e toxic, fiind direct responsabil de diferite boli cronice. Alti cercetatori spun ca este pur si simplu o alta forma de a consuma caloriile. Zaharul reprezinta o parte semnificativa a tuturor dietelor noastre, astfel oricat am incerca sa fugim de zahar, nu il putem evita. In medie, fiecare om consuma aproximativ 30 de lingurite de zahar in fiecare zi. Zaharul se gaseste in biscuiti, prajituri, ciocolata, in ceea ce mancam in fiecare zi, dar sa nu uitam faptul ca il mai putem gasi si in acele alimente pe care le consideram sanatoase: suc de protocale, iaurt sau fasole. Cateva dintre aspectele pentru care zaharul ar trebui evitat cat mai des cu putinta Zaharurile sunt carbohidrati. Carbohidratii dietetici includ, de asemenea, un complex de carbohidrati de amidon si fibre. In timpul digestiei, toti carbohidratii, cu exceptia fibrelor, se descompun in zaharuri.... [continuare]

6 reguli pentru prevenirea diabetului zaharat

Din Articole
Actualizat la data de: 11 Aprilie 2017

Generalitati Diabetul zaharat este o tulburare a metabolismului cu care se confrunta tot mai multi oameni, Organizatia Mondiala a Sanatatii estimand ca numarul pacientilor va creste constant in urmatorii ani. Diabetul zaharat poate sa apara la orice varsta si poate da complicatii grave, de aceea preventia este extrem de importanta. Pancreasul secreta in mod normal insulina, care asigura un nivel constant al glucozei din sange. Glucoza are tendinta sa creasca, ca urmare a aportului de glucide din alimentatie. Astfel se ajunge la tulburari de functionare ale pancreasului care duc la diabet. Cele mai dese complicatii ale diabetului zaharat sunt cele cardiovasculare. Acestea apar in cazul pacientilor cu diabet zaharat de tip 2 intr-un procent de 50% din momentul diagnosticarii afectiunii. Odata aparute, ele scad calitatea vietii, autonomia pacientilor, cresc numarul de zile de spitalizare, dar si a cheltuielilor pentru medicatie. Mai mult, se inregistreaza dublarea ratei... [continuare]

Diabetul zaharat, boala cu incidenta intr-o continua crestere

Din Articole
Actualizat la data de: 24 Octombrie 2017

Generalitati Diabetul zaharat este o boala genetica sau declansata, caracterizata prin tulburarea metabolismului glucidic, a celui lipidic si proteic, datorita unei carente absolute sau relative de insulina (hormon produs de pancreas), care are drept consecinta cresterea glicemiei (concentratia glucozei in sange), cu evolutie cronica si complicatii degenerative si infectioase. Cauze Diabetul zaharat primar este determinat genetic si are evolutie stadiala. Diabetul zaharat secundar apare in cursul vietii si se produce prin doua mecanisme: - lezarea pancreasului endocrin prin diversi factori: infectiosi, toxici, medicamentosi etc. - suprasolicitarea functionala a pancreasului endocrin prin exces de glucide sau obezitate. Clasificare A. Diabetul zaharat tip I insulinodependent (juvenil) Apare la copil sau adultul tanar (sub 40 de ani) si exista in acest caz o predispozitie genetica. B. Diabetul zaharat tip II insulinoindependent (de maturitate) Apare la bolnavi deseori... [continuare]

Cum sa tii sub control diabetul zaharat in sezonul rece?

Din Articole
Actualizat la data de: 02 Noiembrie 2017

Generalitati Sezonul rece aduce cu sine o multime de afectiuni si probleme de sanatate mult mai greu de controlat. Mai exact, temperaturile scazute si umezeala, vantul si frigul se asociaza cu scaderea imunitatii si cresterea riscului de dezvoltare a infectiilor respiratorii si virusurilor gripale. In acest context, iarna, diabetul zaharat este mai greu de controlat decat pe timpul verii, fiindca ziua este mai scurta, iar miscarea in aer liber este ingreunata de polei si de ger. De asemenea, sarbatorile de iarna sunt o ocazie de a lua parte la mese imbelsugate, cu foarte multe tentatii. Monitorizarea diabetului zaharat in sezonul rece • In primul rand este important ca anual sa te vaccinezi antigripal, cel mai bine este in perioada octombrie-noiembrie. • Este indicat sa previi infectiile respiratorii. Astfel, ai grija ca imbracamintea ta sa fie adecvata atunci cand iesi din casa. In plus, este necesar sa acorzi o atentie sportia igienei mainilor. Spala-te corect pe maini... [continuare]

Top 26 cele mai sanatoase alimente din lume

Din Articole
Actualizat la data de: 18 August 2010

Generalitati Va prezentam o lista a celor mai sanatoase alimente care se gasesc in lume! Descoperiti 26 de alimente bogate din punct de vedere nutritional, indicate in echilibrarea dietei si care previn aparitia unor afectiuni grave, precum: cancer, diabet zaharat sau boli cardiovasculare. Prin consumarea acestor alimente veti adopta o dieta personalizata prin asigurarea suplimentelor nutritionale necesare organismului dvs. Un stil de viata sanatos nu presupune doar consumul alimentelor sanatoase; la fel de importante sunt si modul de preparare al alimentelor, respectarea unui program de exercitii fizice si o igiena riguroasa. Fructe 1. Caise Informatii nutritonale: - beta-caroten: previne actiunea radicalilor liberi si mentine sanatatea ochilor; - vitamina A: organismul transforma beta-carotenul in vitamina A, care contribuie la prevenirea anumitor tipuri de cancer, in special cancerul de piele; - fosfor: eficient in prevenirea problemelor de memorie; - vitamina C,... [continuare]

Diabetul si scaderea in greutate: cea mai buna solutie

Din Articole
Actualizat la data de: 29 Aprilie 2011

Generalitati Pentru persoanele care sufera de diabet, scaderea in greutate poate insemna renuntarea la injectiile cu insulina si la alte medicamente. Construirea unui plan bun de pierdere in greutate pentru o persoana cu diabet se va face impreuna cu un expert. Nu exista nici o urma de indoiala: persoanele cu diabet zaharat tip 2, care sunt supraponderale, daca pierd din kilograme vor avea un nivel mai scazut al glicemiei, o sanatate mai buna si se vor simti mai bine. Dar inainte de a respecta acest plan, este important ca pacientul sa colaboreze bine cu medicul – deoarece in timpul dietei, glicemia, nivelul de insulina si medicatia trebuie urmarite cu atentie. Este important sa nu se faca nici o greseala, se sa urmeze calea corecta: indiferent de greutatea unui pacient, glicemia va scadea chiar daca acesta va slabi doar cateva kilograme. Unele studii au demonstrat ca o combinatie intre dieta si exercitii fizice reduce riscul de aparitie al diabetului cu 58%. Acestea au... [continuare]

Pagina 2 din 34 (1000 rezultate)