Clickmed
programare rapida la medic

Complicatii la nivelul pielii cauzate de diabetul zaharat

Actualizat la data de: 13 Noiembrie 2012

Generalitati

Sus
Complicatii la nivelul pielii cauzate de diabetul zaharat

Diabetul zaharat poate determina niveluri ridicate, pe perioade indelungate de timp, de glucoza in sange, care impiedica fluxul de sange de-a lungul corpului si pielii. Acest lucru poate deteriora sau distruge nervii, poate intarzia vindecarea si poate sa scada aportul de oxigen si elemente nutritive, catre celulele corpului.

Aproape toate persoanele cu diabet zaharat, cu un nivel crescut de zahar in sange, vor avea simptome care afecteaza pielea, membrele inferioare si cele superioare, in urmatorii cinci ani de la diagnosticare. Acestea pot include furnicaturi, senzatie de amorteala si pierderea abilitatii de a simti caldura, durere si presiune. Complicatiile rezultate ar putea fi severe.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Infectii bacteriene
  3. Neuropatia diabetica
  4. Boli vasculare periferice
  5. Ulcerele pielii
  6. Uscaciunea pielii
  7. Citeste pe aceeasi tema

Infectii bacteriene

Sus

La persoanele cu diabet zaharat pot sa apara mai multe tipuri de infectii bacteriene:

  • ulcior (infectii ale glandelor pleoapelor)
  • furuncul
  • foliculita (infectia foliculilor de par)
  • carbuncul (infectii profunde ale pielii si ale tesuturilor inferioare ale acesteia)
  • infectii din jurul unghiilor.

Tesuturile inflamate sunt de obicei calde, umflate, rosii si dureroase. Infectiile pot fi provocate de mai multe organisme, cele mai comune fiind stafilococii. Infectiile bacteriene depistate la timp pot fi tratate cu ajutorul antibioticelor si prin controlul atent al zaharului din sange.

Neuropatia diabetica

Sus

Neuropatia diabetica sau leziunea nervilor apare atunci cand valorile glucozei din sange sunt ridicate sau diabetul este incorect gestionat si determina aparitia hiperglicemiei cronice. Nervii vor fi deteriorati mai ales la nivelul picioarelor si mainilor. Atunci cand nervii sunt lezati sau chiar distrusi, abilitatea unei persoane de a simti durere, presiune, caldura si frig se va diminua. Acest lucru poate creste riscul ranirii si aparitiei infectiilor in zona picioarelor.

Boli vasculare periferice

Sus

Complicatiile diabetice includ deteriorarea sistemului vascular. Vasele sanguine se vor ingusta si rigidiza din cauza prezentei indelungate a nivelului crescut de glucoza din sange. Acest lucru poate limita fluxul normal de sange catre membrele inferioare si cel de la suprafata pielii, aparand bolile vasculare periferice caracterizate de vindecarea cu dificultate a ranilor, zgarieturilor si taieturilor pielii.

Ulcerele pielii

Sus

Ulcerele cutanate severe care pot duce la amputari ale piciorului sunt o complicatie foarte grava care afecteaza unul din sapte bolnavi cu diabet zaharat. Capacitatea slaba de vindecare a ulcerelor pielii este cauzata de fluxul slab de sange si nervii lezati din organism.

Accidentele soldate cu ranirea pielii sau purtarea de pantofi care provoaca bataturi sau calusuri in zona picioarelor bolnavilor cu diabet, pot creste riscul aparitiei de ulcere cutanate care se vor agrava si nu se vor vindeca. Astfel apare cangrena si consecinta tragica: amputarea.

Uscaciunea pielii

Sus

Hidratarea si mentinerea umiditatii pielii este afectata de lezarea nervilor, la persoanele care sufera de diabet. Bolnavii vor avea pielea de pe picioare uscata si crapata, intrucat nervii se afla in imposibilitatea de a semnala organismului necesitatea hidratarii pielii.

Pielea uscata care crapa cu usurinta, creste riscul declansarii infectiilor, intrucat agentii patogeni (virusuri, ciuperci si bacterii) vor putea intra destul de repede in piele. De asemenea, agentii patogeni care patrund in piele se hranesc cu glucoza si astfel creste riscul agravarii infectiilor.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate