prevenirea cancerului esofagian
Factori declansatori in aparitia cancerului esofagian
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Cand mancati, probabil, nu va ganditi foarte mult la modul in care alimentele vor ajunge in stomac. Dar in tot acest timp, corpul dumneavoastra munceste pentru realizarea unui proces destul de complex, numit digestie, totul incepand cu esofagul – tubul ce transporta alimentele in stomac. Si ca multe alte parti ale corpului, esofagul este susceptibil de cancer. Tipuri de cancer esofagian Exista doua tipuri principale de cancer esofagian, cancerul esofagian cu celule scuamoase si cancerul de adenocarcinom esofagian. Cancerul esofagian cu celule scuamoase este cel mai frecvent tip ce afecteaza celulele care formeaza o garnitura interioara a esofagului. Cancerul adenocarcinom esofagian se dezvolta in tesuturile gasite la baza esofagului, in apropierea stomacului. Stiti ca un stil de viata sanatos ofera o serie de beneficii – va face sa va simtiti minunat, va bucurati de sanatate si aveti multa energie, insa, grija pentru corpul dumneavoastra si o dieta sanatoasa au... [continuare]
Ce este cancerul gastrointestinal?
Dr. Georgeta Vremes
Medic primar oncolog
Generalitati Tractul gastrointestinal incepe de la cavitatea bucala pana la anus, include esofagul, stomacul, intestinul subtire si intestinul gros (colonul si rectul). Cancerul poate afecta orice parte a tractului gastrointestinal desi acesta este intalnit mai rar in intestinul subtire unde are loc digestia. Cancerul colorectal este al doilea tip de cancer ca si frecventa, care duce la deces (dupa cancerul pulmonar) si care afecteaza aproximativ 6% din populatia tarilor industrializate. Un alt tip de cancer care face victime importante este cancerul de pancreas, cauza a aproximativ 4% din totalul cazurilor, urmat de cancerul esofagian cu un procent de 3%. Cancerul care se dezvolta mai intai la nivelul ficatului (cancerul hepatic primar) este strans legat de infectia cu virus hepatitic. Este mai putin frecvent in tarile occidentale unde cazurile de hepatita sunt destul de scazute, dar adesea este cea mai frecventa cauza de cancer intalnita in tarile in curs de dezvoltare in... [continuare]
Simptome obisnuite care pot semnala cancerul
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Termenul de cancer este destul de vast si cuprinde peste o suta de tipuri diferite de cancer. Desi fiecare tip are propriul lui ansamblu de caracteristici, exista unele simptome ale cancerului care apar in mai multe dintre formele acestei boli. Este important sa retineti ca unele tipuri de cancer nu prezinta niciun simptom pana cand nu se afla in stadii avansate. Este si motivul pentru care este necesar screeningul cancerului si este vitala evaluarea riscurilor pentru prevenirea cancerului si detectarea precoce a acestuia. Simptomele cancerului: semne de avertizare pentru barbati Multe dintre tipurile de cancer, inclusiv cancerul de prostata, nu au semne sau simptome in stadiile lor timpurii. Daca aveti un risc crescut pentru cancerul de prostata - cum ar fi faptul ca sunteti descendenti afro-americani sau aveti un istoric familial al acestei boli - trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra legat de o investigatie numita antigenul specific prostatic... [continuare]
Relatia intre alimentatie si cancer
Dr. Andreea Vinca
Medic Oncologie Medicala
Generalitati Este cunoscut faptul ca stilul de viata ne poate influenta sanatatea. Dieta noastra include alimente benefice (care ne pot proteja organismul impotriva cancerului), cat si alimente nocive, ce cresc riscul aparitiei neoplaziilor. Proiectul EPIC (the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) este cel mai mare studiu realizat asupra dietei si al sanatatii. In acest studiu au fost inclusi peste jumatate de million de persoane (520.000) si a fost realizat in 10 tari europene. Scopul studiului a fost de a analiza legaturile dintre alimentatie, cancer si alte boli cronice. Cele mai frecvente tipuri de cancer produse de o dieta nesanatoasa Cancerul intestinal Consumul excesiv de carne rosie (carnea de vita, carnea de porc, de miel, carnea tocata) si carne procesata (carnea conservata prin afumare, sarare sau prin adaugarea de conservanti: sunca, slanina, salamul) cresc riscul aparitiei cancerului de colon. Carnea rosie si carnea prelucrata contine un... [continuare]
Tumorile cardiace - canceroase si necanceroase
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Ce sunt tumorile cardiace Tumorile cardiace sunt formatiuni care se pot dezvolta in parti diferite ale inimii. Tumorile cardiace primare isi au originea la nivelul inimii si pot fi canceroase sau necanceroase. Tumorile cardiace metastatice se dezvolta atunci cand cancerul se raspandeste la inima din alta parte a corpului. Prognosticul depinde de tipul tumorii, dimensiunea si localizarea acesteia la nivelul inimii. Aproximativ 75% pana la 95% din toate tumorile cardiace primare sunt necanceroase. Dar pot fi periculoase daca afecteaza functia inimii si pot prezenta un risc de accident vascular cerebral daca sunt lasate netratate. Tumori cardiace necanceroase la adulti Tumorile cardiace primare necanceroase care se dezvolta la adulti includ: Mixoamele - reprezinta aproximativ 50% din toate cazurile, fiind cele mai frecvente si necesita extirpare prin interventie chirurgicala pentru a preveni complicatii grave, cum ar fi o embolie. Fibroelastom papilar - este a doua cea... [continuare]
Cancerul pancreatic
Dr. Andreea Vinca
Medic Oncologie Medicala
Generalitati Cancerul pancreatic nu este intre primele 10 cele mai frecvente. Totusi, tendinta cancerului pancreatic de a se dezvolta si extinde fara a da semne il face al patrulea ca mortalitate dintre toate tipurile de cancer. Cancerul pancreatic afecteaza in mod egal atat femeile cat si barbatii, dupa varsta de 45 de ani. Tipuri Cancerul pancreatic este clasificat in functie de partea pancreasului pe care o afecteaza: zona care produce enzimele digestive (exocrina) sau cea care produce insulina sau alti hormoni (endocrina). Cancerul pancreasului exocrin Desi exista mai multe forme diferite de cancer pancreatic, 95% din cazuri sunt adenocarcinoame pancreatice. Alte tipuri mai putin comune de cancer al pancreasului exocrin sunt: - carcinomul adenoscuamos; - carcinomul cu celule scuamoase; - carcinomul cu celule mari; - carcinomul cu celule acinare; - pancreasul exocrin reprezinta 95% din totalul pancreasului, asa ca nu este de mirare faptul ca majoritatea cancerelor;... [continuare]
Regimul alimentar in cancer
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Regimul alimentar al pacientului suferind de cancer este planificat si abordat diferit, in functie de caz, stadiu de evolutie si terapie. Bolnavii de cancer sunt printre cei mai expusi riscului de a dezvolta sindroame pluricarentiale, ca urmare a procesarii inadecvate a nutrientilor adusi prin dieta. Acest deficit este cauzat fie de boala in sine (in special in formele cu localizare digestiva), fie de tratament (care poate fi chirurgical, chimioterapie sau radioterapie). Modificarile de metabolism Boala canceroasa are capacitatea de a compromite total statusul nutritional al pacientului, alterandu-i in mod dramatic metabolismul si cauzand aparitia anorexiei (pierderea apetitului), ce pe termen lung va determina o scadere semnificativa in greutate. Exista situatii in care aceasta scadere ponderala apare chiar mai devreme, organismul fiind afectat profund de sindromul consumptiv asociat invariabil cancerului. Modificarile de metabolism ce apar la toti bolnavii... [continuare]
Principalii factori care pot favoriza aparitia cancerului
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Cancerul este o boala de temut, tot mai multi romani avand rude sau chiar membri in familie atinsi de aceasta afectiune. De cele mai multe ori, lipsa educatiei medicale si implicit neglijarea analizelor preventive fac ca numarul pacientilor diagnosticati cu un tip de cancer sa fie in crestere de la an la an. Foarte multe studii epidemiologice au demonstrat ca factorii de mediu concretizati in asa-numitul „stil de viata” sunt responsabili de etiologia a 80% din totalitatea cancerelor umane, iar vestea buna este ca „stilul de viata” poate fi imbunatatit. Principalii factori de risc Atunci cand vorbim despre aceasta maladie exista practic doua categorii de factori: unii pe care nu aveam cum sa-i controlam si anume cei legati de sex, varsta, mostenirea genetica si cei asupra carora putem sa ne punem amprenta benefic, factorii influentabili precum: fumatul, obezitatea, alcoolul, dieta sau sedentarismul. • Fumatul . Fumatul ucide anual peste 4 milioane de... [continuare]
Generalitati Medicii nu pot explica intotdeauna de ce unele persoane dezvolta cancer si altele nu. Oamenii de stiinta au studiat tiparele generale de cancer din populatie pentru a afla care din lucrurile din jur si actiunile vietii de zi cu zi pot creste riscul de aparitie al cancerului. Orice lucru care creste riscul de aparitie al unei boli este numit factor de risc, iar orice lucru care scade acest risc este numit factor protector. Unii factori de risc pentru cancer pot fi evitati, dar multi nu pot fi. De exemplu, desi fumatul poate fi oprit, genele mostenite de la parinti nu pot fi alese. Fumatul si mostenirea unor gene specifice pot fi considerati factori de risc pentru anumite tipuri de cancer, dar numai fumatul poate fi evitat. Prevenirea inseamna evitarea factorilor de risc si cresterea factorilor protectori care pot fi controlati pentru ca riscul de aparitie al cancerului sa fie scazut. Desi multi factori de risc pot fi evitati, e important de retinut ca evitarea lor... [continuare]
Boala de reflux gastroesofagian
Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie
Generalitati Boala de reflux gastroesofagian este o consecinta a slabirii mecanismelor naturale de anti-reflux ale esofagului si stomacului, rezultand in trecerea continutului gastric (eventual si a bilei) la nivelul esofagului, cu aparitia unor simptome neplacute pentru pacient. In mod normal, la trecerea dintre esofag si stomac se afla un sfincter esofagian inferior, un inel muscular ce se comporta ca o valva, asigurand trecerea continutului intr-un singur sens. Cauze Refluxul continutului gastric in esofag se produce din cauza inchiderii deficitare a valvei ce desparte esofagul inferior de stomac (sfincterul esofagian inferior). In mod normal sfincterul se deschide pentru cateva secunde in timpul inghitirii. In momentul cand relaxarea sfincterului are loc in alt moment decat cel al deglutitiei si pentru o perioada indelungata, continutul gastric reflueaza inapoi in esofag si irita mucoasa de la acest nivel, producand in timp leziuni. Factorii alimentari joaca un rol... [continuare]
Arsurile gastrice, hernia hiatala si boala de reflux gastroesofagian (gerd)
Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie
Generalitati Esofagul reprezinta o structura anatomica tubulara, prin intermediul careia alimentele trec din cavitatea bucala in stomac. La nivelul portiunii distale, acesta prezinta un orificiu (cardie) controlat de un muschi denumit sfincter esofagian inferior, cu rol de a preveni refluarea alimentelor si sucului gastric din stomac inapoi in esofag. Boala de reflux gastroesofagian (gastroesophageal reflux disease- GERD) apare in momentul in care sfincterul esofagian inferior, cu rol de valva, nu se mai inchide eficient, continutul gastric patrunzannd la nivelul mucoasei esofagului. Odata intrat in contact cu mucoasa esofagiana, cu structura diferita de cea a stomacului, acidul gastric determina un efect iritativ asupra acesteia, generand pirozisul sau senzatia de arsura localizata in capul pieptului, retrosternal. Prin avansarea acidului de-a lungul lesofagului, acesta poate determina si o senzatie de gust acru la nivelul cavitatii bucale. Simptome Asa cum este... [continuare]
Importanta cunoasterii factorilor de risc in cancerul esofagian
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cancerul esofagian reprezinta o afectiune neoplazica care are drept cauza anomaliile de diviziune si crestere celulara de la nivelul tesutului esofagian. Celula incriminata in aparitia cancerului esofagian poate fi de natura epiteliala (epiteliul reprezinta un tip de tesut prezent la nivelul esofagului) sau poate fi de natura non-epiteliala. Cancerele dezvoltate la nivelul esofagului din celule de origine epiteliala sunt: carcinomul scuamos, adenocarcinom, carcinom cu celule mici, carcinosarcom, carcinom verucos, melanom malign, etc., iar cancerele dezvoltate din celule de origine non-epiteliala sunt reprezentate de: carcinomul metastatic, limfom, sarcom, etc. Dintre toate tipurile de cancer esofagian, carcinomul scuamos este cel mai comun cancer esofagian intalnit la nivel global. Cancerul de esofag reprezinta a saptea cauza de mortalitate in randul populatiei globale si ocupa a opta pozitie ca incidenta in randul cancerelor. Dintre tipurile de cancer cu... [continuare]
Definitie Cancerul este o boala care are ca mecanism o proliferare celulara anarhica, necontrolata si neintrerupta. Se mentioneaza, in Europa si in America de Nord, predominanta cancerelor de plaman, atribuibile in proportie de 90% tabagismului, a cancerelor colorectale, legate, probabil, in parte de alimentatie, si a cancerelor de san, cu cauze inca putin clare. In Africa se evidentiaza frecventa cancerelor de ficat in zonele endemice pentru hepatita B si cea a cancerelor de col uterin in tarile in care natalitatea este ridicata si unde inca igiena este defectuoasa, ceea ce are drept consecinta un nivel ridicat al bolilor transmisibile sexual (papiloma sau herpes), care pot sta la originea acestor cancere. Tipuri de cancer - Cancer anal - Cancer al cavitatii bucale - Cancer cervical - Cancer la colon - Cancerul de col uterin - Cancer colorectal - Cancer endometrial - Cancer esofagian - Cancer la ficat - Cancer gastric - Leucemie - Cancer mamar - Cancer osos -... [continuare]
Adevarul despre consumul de bauturi dulci si riscul de cancer
Autor: SfatulMedicului
Legatura dintre zahar si cancer Consumul de bauturi dulci a crescut la nivel mondial extrem de mult in ultimele decenii. Cercetatorii francezi afirma ca aceste bauturi, inclusiv cele din fructe sau cele carbogazoase, pot creste semnificativ riscul de cancer. Oamenii de stiinta au realizat un studiu pe o durata de 5 ani, care a inclus peste 100.000 de persoane, sustinand ca riscul de cancer apare in urma impactului pe care aceste bauturi il au asupra nivelurilor de zahar din sange. Cu toate acestea, cercetarile acestea nu au adus rezultate si dovezi definitive, iar expertii au solicitat mai multe studii amanuntite. Ce bauturi dulci sunt incriminate? Se considera ca bauturile dulci incriminate sunt cele care contin o cantitate de zahar mai mare de 5%. In studiile realizate au fost incluse diverse sucuri de fructe (chiar si fara adaos de zahar), bauturi racoritoare, milkshake-uri indulcite, bauturi energizante, dar si ceaiuri si cafele ce au fost indulcite cu zahar. Studiile... [continuare]
Factorii care favorizeaza aparitia cancerului Cancerul reprezinta o boala complexa ce poate avea mai multe cauze, de la factorii genetici si pana la expunerea la anumite toxine. Dieta joaca un rol important si poate avea capacitatea de a influenta aparitia cancerului, chiar si la persoanele fara alti factori de risc. Cercetatorii afirma ca aproximativ 20% dintre cazurile de cancer sunt direct legate de obezitate, sedentarism, alimentatie deficitara, fumat sau consum excesiv de alcool. Alimentele care pot creste riscul de aparitie a cancerului Studiile au aratat ca exista dovezi solide in legatura cu modul in care dieta poate influenta riscurile de aparitie a cancerului. Sunt dificil de descoperit legaturile directe dintre riscul de dezvoltare a cancerului si anumite alimente, deoarece pe piata exista o gama larga de produse, acestea fiind preparate in mai multe moduri. Totusi, cercetatorii au descoperit ca unele alimente pot fi legate in mod direct de riscul de a dezvolta... [continuare]
8 alimente care ajuta corpul sa lupte cu cancerul
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cancerul este recunoscut la nivel mondial drept o problema majora de sanatate care afecteaza milioane de oameni in fiecare an. Cercetarile de laborator au aratat faptul ca o serie de alimente au un impact direct asupra combaterii dezvoltarii celulelor canceroase. Alimentele cele mai recomandate de medicii specialisti in vederea combaterii cancerului: Broccoli Broccoli, care face parte din categoria legumelor crucifere,alaturi de varza, conopida si varza creata, are un continut ridicatde fitochimicale si Glucoraphanin, dar si antioxidantul indol-3-carbinol. Acestia reduc riscul de cancer de col uterin, cancer de san, gastric si de prostata. Intrucat fitochimicalele sunt enzime sensibile la caldura pentru a pastra beneficiile pe care le aduce broccoli organismului, leguma trebuie consumata in stare cruda. Fructe de padure Zmeura, murele, afinele, dar si capsunile contin concentratii mari de fitochimicale numite antocianine, care incetinesc dezvoltarea celulelor... [continuare]
Cancerul pulmonar cu celule mici (microcelular)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cancerul pulmonar apare ca urmare a unei replicari haotice, scapate de sub control, a celulelor parenchimului pulmonar. Celulele canceroase isi modifica foate mult caracteristicile, astfel incat devin capabile sa se multiplice rapid, au o durata de viata mult mai lunga si capata o agresivitate particulara, care le permite sa se imprastie in organism, determinand metastaze in diverse alte organe. Cancerul pulmonar poate sa apara in orice parte a plamanului, neexistand zone predispuse in mod particular la dezvoltarea lui. Datorita faptului ca este descoperit foarte tardiv, adesea in stadii terminale, mortalitatea cancerului pulmonar este una din cele mai crescute, nefiind depasit decat de cancerul mamar si de cel de prostata. Simptomatologia, adesea nespecifica sau inselatoare (tuse, alterarea starii generale), este cea care ii creeaza pacientului senzatia ca afectiunea sa nu este atat de grava, iar acesta nu se prezinta inca de la inceput la medic. Cu cat... [continuare]
Despre pirozis si refluxul gastro-esofagian
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pirozisul, clasica arsura pe care o resimtim din cand in cand, este un simptom ce se datoreaza iritatiei mucoasei esofagiene datorata refluxului continutului gastric acid in esofag. Pirozisul este o acuza frecventa in cazul pacientilor cu boala de reflux gastroesofagian. Pirozisul este resimtit si ca o senzatie dureroasa, localizata retrosternal ce poate sa iradieze superior, catre gat, mandibula. Refluxul cronic de acid gastric se coreleaza si cu aparitia tusei sau chiar a simptomelor similare astmului bronsic. Desi uneori pacientii pot avea impresia ca problema are origine cardiaca, aceasta senzatie este eronata. Pirozisul este exclusiv o problema gastroenterologica, si chiar daca disconfortul resimtit poate fi localizat pe o zona mai intinsa, nu inima este cea care sufera de aceasta data. In timpul deglutitiei, bolul alimentar este impins din cavitatea bucala catre stomac. El strabate exofagul, o structura musculo-fibroasa lumenala al carei rol este de... [continuare]
Obezitatea, factor de risc in aparitia cancerului
Autor: SfatulMedicului
In urma cu un secol, obezitatea era considerata o boala rara, un factor de risc pentru starea de sanatate a individului, insa in 1997 Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a recunoscut obezitatea ca fiind o afectiune cronica evolutiva. Mai mult, in ultimii 20 de ani obezitatea a luat avant, astazi fiind considerata o adevarata pandemie. Obezitatea este un element major de risc pentru bolile cardiovasculare, diabet zaharat, sindrom metabolic, infarct miocardic acut, cancer, osteoartrita, astm, apnee in somn. Datele statistice furnizate de studiul ORO (Obezitatea in Romania) efectuat in anul 2014 arata ca 21% dintre romanii de peste 18 ani sufera de obezitate. Conform datelor, rata obezitatii creste odata cu varsta, astfel ca in timp ce la adultii pana in 40 de ani obezitatea e in proportie de 10%, procentul creste la 30,1% la grupa de varsta de 40-60 de ani si ajunge la 41% la persoanele ce au trecut de 60 de ani. Principalii factori care determina o [continuare]
Generalitati Plamanii sunt organe pereche, situate in cavitatea toracica, de-o parte si de alta a inimii, responsabili de o functie vitala organismului, respiratia. In cadrul respiratiei sunt realizate schimburile de gaze, fiind adus oxigen si eliminat dioxid de carbon, astfel incat nevoile nutritive ale tesuturilor sa poata fi asigurate, iar produsii de metabolism, care pot interfera cu functionalitatea organelor si aparatelor sa fie indepartati. Organizarea anatomica si histologica a plamanilor le permite sa isi indeplineasca cu succes acest rol, ei fiind compusi dintr-o varietate foarte mare de celule, care se grupeaza si formeaza alveolele pulmonare, unitatile functionale ale plamanilor. Alveolele sunt de fapt locul in care schimburile gazoase au loc. Aerul intra prin cavitatea nazala sau gura, trece prin faringe (orofaringe si nazofaringe), ajunge in laringe, trahee si apoi intra in sistemul bronsic, care se divide succesiv si ajunge sa se termine la nivelul... [continuare]
8 remedii antivirale naturale in lupta cu bolile, tulburarile de memorie si cancerul
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Antiviralele sunt printre cele mai noi substante naturale, care actioneaza impotriva unora dintre boli mult mai eficient decat antioxidantii. Aceste substante sustin functia sistemului imunitar si pot sta la baza tratamentelor a diverse afectiuni sau pentru a contracara virusurile care cauzeaza diverse maladii. Orice persoana trebuie sa consume produse alimentare care contin antivirale in fiecare zi, indiferent de varsta, datorita calitatilor lor speciale care contribuie la stimularea proprietatilor sistemului imunitar. Oricine poate acumula antivirale fie din dieta de zi cu zi, fie prin consumul de suplimente naturale conform instructiunilor de pe eticheta. Iata 8 surse de antivirale naturale: 1. Tumericul sau sofranul de India sau curcuma Este un condiment care contine curcumin, ce are in compozitie antivirale, are rol antiinflamator si ajuta la prevenirea multor boli care pot fi fatale precum Parkinson, cancerul si artrita. Cercetatorii de la Universitatea... [continuare]
Metaplasia intenstinala este precursoarea cancerului?
Se vindeca metaplasia intenstinala cum poate evolua in cancer si ce tratament exista sa poti opri evolutia? Multumeac [continuare]
Esofagului (cancer al)
tumora maligna dezvoltata in mucoasa esofagiana sub forma unui carcinom epidermiod (in partea superioara) sau a unui adenocarcinom (in partea inferioara). cancerul de esofag, un cancer frecvent, este cauzat, in principal, de intoxicatia cu alcool si tutun. Simptome si diagnostic - Cancerul esofagului nu prezinta simptome multa vreme, iar primele manifestari survin adesea intr-un stadiu avansat al bolii. Primul semn este o disfagie (dificultate de a inghiti), mai intai intermitenta, apoi permanenta si dureroasa. Declinul starii generale este rapid. Diagnosticarea se face prin fibroscopie. Tratament - Chirurgia constituie tratamentul cel mai eficace: ablatia tumorii si a portiunilor de esofag superioara si inferioara tumorii (esofagectomie). Continuitatca tubului digestiv este cel mai ades restabilita facand stomacul sa urce in torace. Radioterapia permite o ameliorare a disfagiei si poate creste eficacitatea actului chirurgical prin diminuarea volumului tumorii. In sfarsit,... [continuare]
Suplimente alimentare cu proprietati anticancerigene
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Prevenirea cancerului ar trebui sa fie o prioritate pentru populatia globului, de vreme ce mortalitatea din aceasta cauza creste constant de la un an la altul. Modul de viata are cu siguranta un impact important asupra sanselor individuale de imbolnavire, de la carentele de nutrienti esentiali pentru mentinerea sanatatii celulare, pana la expunerea insuficienta la soare, dar exagerata la radiatiile emise de echipamentele tehnologice moderne. O serie de suplimente alimentare pot fi de un real folos in reducerea predispozitiei la cancer, potrivit celor mai noi descoperiri medicale. Suplimente nutritive anti-cancer Medicii nutritionisti spun ca, in secolul XXI, ne confruntam cu o malnutritie in nutrienti, care se ascunde in spatele cantitatii mari de calorii goale ingerate zilnic de oamenii moderni. Valoarea nutritionala a dietei prezentului este tot mai modesta, din pricina abundentei de alimente procesate si pline de chimicale nocive. Chiar si fructele si... [continuare]
Consumul de carne rosie este nociv pentru sanatate?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Consumul de carne rosie creste riscul aparitiei decesului cauzat de bolile cardiovasculare sau cancer? Aceasta este o intrebare care poate trece prin mintea oricui. Expertii ofera diverse raspunsuri in aceasta directie si explica ce posibile beneficii sau efecte nocive pot sa apara in urma savurarii acestui aliment, pentru sanatate. De asemenea, este prezentat rolul pe care trebuie sa il aibe carnea rosie in dieta oricarei persoane. Consumul de carne rosie si bolile cardiovasculare Consumul de carne rosie amplifica riscul declansarii afectiunilor cardiovasculare si a bolilor de inima? In cazul bolilor cardiovasculare, raspunsul este destul de simplu: unele tipuri de carne rosie sunt bogate in grasimi saturate care ridica nivelul colesterolului din sange. Iar valorile ridicate de colesterol rau (LDL) cresc riscul bolilor de inima. Cand vine vorba despre cancer, raspunsul nu este atat de clar, desi majoritatea expertilor considera ca o dieta care... [continuare]
Usturoiul - produs natural pentru slabit
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Usturoiul este de foarte mult timp cunoscut datorita beneficiilor sale asupra sanatatii, cum ar fi: prevenirea bolilor de inima, cancer sau diabet zaharat. Recent, cercetatorii au descoperit ca usturoiul contribuie la pierderea naturala in greutate, deoarece contine alicina - compus care scade apetitul alimentar si ajuta la pierderea in greutate. In urma mai multor studii finalizate in Israel, s-a demonstrat ca prin consumul regulat de usturoi masa corporala ideala este mentinuta pentru o lunga perioada de timp. Deci, consumarea zilnica a usturoiului nu doar ca este benefica pentru sanatate, dar contribuie si la pierderea kilogramelor in plus. Usturoiul si pierderea in greutate Alicina este cea mai puternica substanta din componenta usturoiului, care influenteaza tensiunea arteriala, nivelul de insulina si trigliceride. Alicina face parte dintr-un grup de compusi numiti tiosulfati, continand tiosulfati in proportie de 70-80%. Alicina nu este prezenta in usturoi... [continuare]
Otetul din cidru de mere si beneficiile sale pentru sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Beneficiile pentru sanatate ale otetului din cidru de mere sunt sustinute acerb de anumite voci si contestate de altele. Printre potentialele sale efecte pozitive se numara ameliorarea simptomelor de raceala si gripa, controlul greutatii corporale, combaterea reactiilor alergice sau chiar tratarea diabetului, cancerului si a problemelor cardiace. Cum este obtinut otetul din cidru de mere De-a lungul secolelor, otetul a fost folosit in numeroase scopuri, de la prepararea muraturilor si asezonarea salatelor, pana la curatarea obiectelor electrocasnice si reducerea febrei. Recent, otetul din cidru de mere a inceput sa fie considerat chiar un tonic pentru organism si utilizat ca remediu naturist, desi dovezile stiintifice care sa ii ateste beneficiile reale in acest sens sunt inca insuficiente. Otetul este un produs obtinut prin fermentatie, proces prin care zaharurile din alimente sunt descompuse de bacterii si drojdie. In prima faza a fermentatiei, zaharurile... [continuare]
Adenocarcinomul cauze, simptome si tratament
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Adenocarcinomul este o tumora epiteliala maligna, dezvoltata din structurile glandulare care alcatuiesc cele mai multe organe interne. Majoritatea tipurilor de cancer mamar, pancreatic, pulmonar, de colon si de prostata sunt adenocarcinoame. Dupa diagnosticare, se impune indepartarea de urgenta a tumorei si inceperea chimioterapiei si a radioterapiei pentru prevenirea recidivei cancerului. Cauze Cauzele adenocarcinomului nu sunt pe deplin intelese, asa cum se intampla cu orice alt tip de cancer. Adenocarcinomul este echivalentul malign (cancerigen) al adenomului, forma benigna a tumorilor epiteliale. Distinctia dintre cele doua se poate face doar prin efectuarea biopsiei, de catre un medic patolog. Exista cativa factori de risc asociati cu dezvoltarea adenocarcinoamelor, acestia variind in functie de localizarea tumorii. Pentru adenocarcinomul de la nivelul colonului, de pilda, factorii favorizanti sunt - varsta; - afectiuni ale colonului sau rectului... [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter