Suplimente alimentare cu proprietati anticancerigene
Generalitati
Sus
Prevenirea cancerului ar trebui sa fie o prioritate pentru populatia globului, de vreme ce mortalitatea din aceasta cauza creste constant de la un an la altul.
Modul de viata are cu siguranta un impact important asupra sanselor individuale de imbolnavire, de la carentele de nutrienti esentiali pentru mentinerea sanatatii celulare, pana la expunerea insuficienta la soare, dar exagerata la radiatiile emise de echipamentele tehnologice moderne.
O serie de suplimente alimentare pot fi de un real folos in reducerea predispozitiei la cancer, potrivit celor mai noi descoperiri medicale.
Cuprins articol
Suplimente nutritive anti-cancer
SusMedicii nutritionisti spun ca, in secolul XXI, ne confruntam cu o malnutritie in nutrienti, care se ascunde in spatele cantitatii mari de calorii goale ingerate zilnic de oamenii moderni. Valoarea nutritionala a dietei prezentului este tot mai modesta, din pricina abundentei de alimente procesate si pline de chimicale nocive. Chiar si fructele si legumele proaspete, de unde provin cei mai pretiosi nutrienti pentru sanatate, nu mai sunt surse alimentare de incredere, din pricina artificiilor de cultivare si crestere menite sa aduca profit comerciantilor.
Cum se poate contracara efectul acestui trend alimentar periculos Prin suplimente nutritive cheie, care ajuta organismul sa lupte cu amenintarea maladiei secolului - cancerul.
Suplimentele de vitamina D
Cercetatorii au prezis, in cadrul unor studii extinse, ca suplimentarea aportului de vitamina D in randul populatiei americane si canadiene va ajuta 58.000 de persoane sa nu dezvolte cancer mamar si alte 49.000 de persoane sa nu sufere de cancer colorectal.
Oamenii de stiinta au demonstrat ca un nivel crescut de vitamina D in organism inseamna sanse semnificativ reduse de dezvoltare a cancerului mamar, ovarian, renal, de colon, pancreatic si de prostata.
Vitamina D poate fi preluata, in proportie de 90%, prin expunerea (protejata!) la soare, insa acest proces se intalneste tot mai rar in programul zilnic al oamenilor, predispusi sa petreaca ore in sir in fata computerului, nicidecum in bataia razelor de soare.
Medicii recomanda asigurarea aportului de vitamina D prin suplimente nutritive, in doze de 1000-2000 de UI pe zi.
Complexul de vitamine B
Complexul de vitamine B, in special acidul folic (vitamina B9), poate asigura o protectie sporita impotriva mai multor tipuri de cancer, sustin unii cercetatori care au studiat fenomenul.
Alte studii observationale au descoperit ca persoanele care asigura organismului portii generoase de acid folic sunt mai putin predispuse dezvoltarii cancerului de colon (comparativ cu cele care prezinta deficiente in acest nutrient). Suplimentarea aportului de vitamina B6 scade susceptibilitatea la cancerul colorectal.
Specialistii recomanda suplimentarea complexului de vitamine B prin comprimate cu multivitamine si nu prin suplimente individuale.
Curcumina
Substanta naturala regasita natural in condimentul indian turmeric, curcumina a obtinut rezultate excelente in testele de laborator a omorat cu succes celule canceroase, a micsorat tumorile cobailor de laborator si a demonstrat ca poate preveni dezvoltarea mai multor tipuri de cancer in experimentele efectuate pe animale.
Exista peste 1000 de studii care certifica eficacitatea curcuminei in lupta anti-cancer. Specialistii recomanda suplimentele cu aceasta substanta care asigura o absorbtie rapida (daca incercati sa o preluati din turmeric, va trebui sa consumati cantitati foarte mari din acest condiment indian, pentru a beneficia de proprietatile sale anticancerigene).
Suplimentele cu ceai verde
Mai multe studii de laborator au evidentat faptul ca unii compusi din ceaiul verde, bogat in antioxidanti, pot inhiba dezvoltarea tumorilor canceroase, prin blocarea fluxului de sange care le alimenteaza.
O cercetare efectuata de oamenii de stiinta chinezi a demonstrat ca participantii care consumau regulat ceai verde si-au redus riscul de cancer esofagian cu multe procente, fata de subiectii care nu au consumat aceasta bautura.
Seleniul
Nu este deloc o coincidenta faptul ca, in regiunile Pamantului in care solul este bogat in seleniu, exista mult mai putine decese cauzate de cancerul pulmonar, cancerul de san, cancerul de colon, ovarian, cervical, de vezica, pancreatic si esofagian. Acest mineral joaca in mod cert un rol important in prevenirea cancerului, pe care oamenii de stiinta nu au reusit inca sa il explice.
Intrucat organismul are nevoie de mici cantitati din acest mineral, suplimentati aportul de seleniu prin consumul de fructe, legume, nuci braziliene, fructe de mare, cereale integrale sau carne slaba.
Uleiul de peste
Unele cercetari medicale au asociat suplimentele cu ulei de peste cu un risc scazut de cancer endometrial. Insa protectia impotriva acestei boli nu este singurul beneficiu al uleiului de peste. Suplimentele din aceasta categorie actioneaza si in virtutea sanatatii cardiace, scad riscul de producere a unui accident vascular cerebral si reduc sansele instalarii depresiei.
Beta-carotenul
Majoritatea oamenilor asociaza beta-carotenul cu o acuitate vizuala optima, insa beneficiile acestui nutrient nu se limiteaza doar la imbunatatirea sanatatii vederii. Studiile efectuate pe cobaii de laborator sugereaza ca vitamina A (o forma a beta-carotenului) poate micsora tumorile deja dezvoltate, poate incetini expansiunea lor si poate chiar imbunatati eficacitatea tratamentului oncologic.
Chiar si asa, medicii avertizeaza ca aportul prea mare de beta-caroten si vitamina A poate fi toxic, mai ales pentru fumatori. Un studiu a descoperit ca participantii cu acest viciu si-au marit riscul dezvoltarii cancerului pulmonar si a bolilor cardiace, prin suplimentarea beta-carotenului.
Acest lucru se intampla deoarece, o doza prea mare de beta-caroten in organism, conduce la instalarea de deficiente in alti nutrienti esentiali sanatatii. Prin urmare, nu trebuie sa depasiti doza de 5000 UI de beta-caroten pe zi, pentru a nu va expune pericolelor ridicate de acest nutrient consumat in cantitati mari.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Medic primar Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Asist. univ. dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic specialist Mihaela Ursache -
Articole recomandate
-
Sfaturi pentru un an mai sanatos
-
7 suplimente nutritive periculoase pentru barbati
-
Informatii utile despre alimentele bio, suplimente nutritive si produse bio ...
-
5 manageri de top din Romania iesiti din tipare
-
Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?
-
Cum ne vorbeste subconstientul?
-
Cancerul cervical
-
Regimul alimentar in cancer
-
Cancerul de vezica urinara
Citeste pe aceeasi tema
-
Alimente pe care sa le consumati intotdeauna impreuna
-
Uleiul de susan valori nutritionale si beneficii
-
7 beneficii ale sterolilor si stanolilor din plante
-
Reishi Shiitake Maitake - combinatia naturala eficienta in lupta cu cancerul
-
11 plante si condimente care amelioreaza simptomele artritei reumatoide
Articole recomandate
Citeste si
Arhiva-
Cancerul testicular
Generalitati Cancerul testicular este o boala care apare atunci cand la nivelul testiculului se formeaza celule anormale in mod necontrolat. Testiculele sunt doua organe genitale masculine, care produc si stocheaza sperma. Testiculele produc de asemenea si...citeste mai mult
-
Prevenirea cancerului de san
Generalitati Prevenirea cancerului de san incepe cu propriile obiceiuri sanatoase – cum ar fi mentinerea unei stari active, limitarea consumului de alcoolul si o dieta sanatoasa. Exista posibilitatea ca o dieta sanatoasa, la care se adauga exercitiul fizic...citeste mai mult
-
Prevenirea cancerului de colon
Generalitati Cancerul de colon este cancerul intestinului gros (partea inferioara a sistemului digestiv). Cancerul rectal este cancerul ultimei portiuni a colonului. Impreuna aceste doua tipuri de cancere sunt mentionate sub denumirea de cancer colorectal. In...citeste mai mult