Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Prevenirea hepatitei B si D

Actualizat la data de: 16 Iulie 2024
Consultant medical:

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Clinica: Clinica MedLife

Generalitati

Sus
Prevenirea hepatitei B si D

Virusurile care provoaca hepatitele B si D se transmit prin contactul direct dintre sangele infectat si anumite fluide ale corpului. Ca si alte infectii hepatice, inclusiv aceste tipuri de hepatite afecteaza ficatul si pot provoca leziuni grave, pe termen lung.

Hepatita cronica este un factor de risc pentru aparitia altor boli, cum ar fi ciroza sau cancerul hepatic. Vaccinul contra hepatitei de tip B poate preveni contactarea bolii.

Virusul hepatitic B (VHB) si virusul hepatitic D (sau delta - HDV) sunt responsabile de dezvoltarea infectiilor cu hepatita B si D. Aceste virusuri sunt transmise, de obicei prin contact cu sangele infectat.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Modalitati de transmitere
  3. Care sunt persoanele care pot contacta hepatita de tip B si D?
  4. Masuri defensive impotriva hepatitei de tip B si D
  5. Importanta diagnosticarii si monitorizarii
  6. Tratamentul hepatitei B si D
  7. Impactul hepatitei asupra vietii de zi cu zi
  8. Rolul educatiei si constientizarii publice
  9. Concluzie
  10. Citeste pe aceeasi tema

Modalitati de transmitere

Sus

Virusurile hepatice B si C se pot transmite prin contactul direct cu sangele unei persoane bolnave sau cu alte fluide ale corpului, dar nu prin saliva, sudoare, lacrimi sau materii fecale. Infectia cu virusul hepatic B se poate transmite direct la orice persoana, dar virusul hepatic D poate infecta doar persoanele care sufera deja de hepatita de tip B (suprainfectie sau coinfectie).

Infectarea unei persoane cu ambele virusuri este mai periculoasa decat cea cu virusul hepatic B. Multi oameni, in mod special copiii care sufera de hepatita de tip B nu vor avea nici un simptom. Cei care manifesta icterul, durerile de cap, febra, greata, varsaturile, durerile abdominale si urina inchisa la culoare se afla destul de aproape de faza cronica a bolii.

Cele mai multe cazuri de hepatita acuta de tip B dispar fara tratament specific in cateva saptamani si nu provoaca nici un fel de complicatie. Insa aproximativ 10% din persoane continua sa sufere de hepatita cronica pe termen lung - un factor de risc pentru declansarea cirozei si al cancerului hepatic. Atunci cand este contactat si virusul hepatic D, simptomele hepatitei de tip B se amplifica si creste riscul de afectare a ficatului. In cazurile avansate ale bolii, medicul recomanda tratament medicamentos.

Care sunt persoanele care pot contacta hepatita de tip B si D?

Sus

Din categoria persoanelor cu risc inalt se numara lucratorii din domeniul medical sau alte domenii in care exista contactul direct cu sangele infectat, persoanele care au contact sexual neprotejat cu o persoana infectata cu virusul hepatic B, cei care utilizeaza droguri intravenos, cei care ar putea fi tatuati sau ar face body piercing cu instrumente insuficient sterilizate, bolnavii care necesita dializa si copiii care sunt nascuti de mame infectate cu virusul.

Masuri defensive impotriva hepatitei de tip B si D

Sus

Evitarea contactarii hepatitei de tip B va tine departe si hepatita de tip D. Printre masurile de precautie vor fi luate in calcul:

- vaccinarea - vaccinul impotriva hepatitei de tip B este eficient in proportie de 95% si in functie de tipul acestuia protectia impotriva bolii poate dura intre 5-15 ani. Este recomandat pentru toti nou-nascutii si copiii cu varsta sub 18 ani, dar si pentru persoanele care se incadreaza in categoriile cu risc crescut. Daca o persoana este expusa la virusul hepatic B inainte de a termina schema de vaccinare va contacta imediat medicul.

- practicarea sexului protejat, cu prezervativ.

- evitarea contactului direct a sangelui cu alte persoane.

Importanta diagnosticarii si monitorizarii

Sus

Diagnosticul precoce al hepatitei B si D este esential pentru a preveni complicatiile severe. Testele de sange pot detecta prezenta virusurilor si stabili nivelul de infectie. Persoanele care sunt expuse riscurilor mentionate anterior ar trebui sa efectueze teste regulate pentru a identifica infectia in stadii incipiente.

Tratamentul hepatitei B si D

Sus

In cazul hepatitei cronice B si D, tratamentul poate include medicamente antivirale care ajuta la reducerea replicarii virusului si la prevenirea leziunilor hepatice. Interferonul si analogii nucleozidici sunt frecvent utilizati in tratamentul hepatitei cronice B. In cazul suprainfectiei cu virusul hepatitic D, tratamentul este mai complex si poate necesita utilizarea interferonului pe termen lung.

Impactul hepatitei asupra vietii de zi cu zi

Sus

Persoanele care traiesc cu hepatita cronica trebuie sa fie atente la stilul lor de viata pentru a reduce stresul asupra ficatului. Este recomandata evitarea alcoolului si a medicamentelor care pot afecta ficatul. De asemenea, mentinerea unei diete sanatoase si echilibrate, impreuna cu exercitii fizice regulate, poate ajuta la mentinerea starii generale de sanatate.

Rolul educatiei si constientizarii publice

Sus

Educatia si constientizarea publica joaca un rol crucial in prevenirea raspandirii hepatitei B si D. Campaniile de informare care subliniaza importanta vaccinarii, a practicarii sexului protejat si a evitarii comportamentelor cu risc ridicat pot contribui semnificativ la reducerea incidentei acestor infectii.

Concluzie

Sus

Prevenirea si gestionarea hepatitei B si D necesita o abordare cuprinzatoare care include vaccinarea, diagnosticarea precoce, tratamentul adecvat si adoptarea unui stil de viata sanatos.

Constientizarea si educatia sunt esentiale pentru a reduce riscul de infectie si pentru a proteja sanatatea publica. Prin masuri preventive si tratamente adecvate, putem minimiza impactul acestor infectii asupra indivizilor si comunitatilor.


Medici specialisti Infectioase

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate